Hoitajiin kohdistuva väkivalta

Omhoitsu

Uutisissa kerrottiin laitoshoidossa tapahtuvasta väkivallasta, THL ja Tehy on huolissaan väkivallasta.

Miksi kukaan ei ole huolissaan omaishoitajiin kohdistuvasta fyysisestä ja henkisestä väkivallasta???

12

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • henkisenväkivallanuhri

      Olen ihmetellyt tätä samaa. Miksi kukaan ei ole huolissaan omaishoitajan kohdistuneesta henkisestä ja fyysisestä väkivallasta? Siksi, että omaishoitajalla ei ole minkäänlaista oikeusturvaa.

      Omaishoitajana olet VAIN yhteiskunnan ilmainen työntekijä.

      Yhteiskunta hehkuttaa miten paljon säästetään kun vanhukset, vammaiset sekä mielenterveyspotilaat laitetaan meidän omaishoitajien vastuulle kotihoitoon. Kukaan ei edes kysy meiltä, halutaanko me hoitaa. On itsestään selvyys, että puoliso, vaikka itsekin olisi huonossa kunnossa, valjastetaan puolisonsa omaishoitajaksi. Vanhemmat lapsiensa ja lapset vanhempiensa.
      Kukaan ei kysy omaishoitajalta kokeeko hän henkistä väkivaltaa tai fyysistä väkivaltaa.

      • Ohtuumailee

        Että "ei kysy?" Jos mun hodettava alkas ylen väkivaltaiseksi nostaisin siitä metelin. (Nyt on jokseenkin haastava käytöksinen)Jos en saisi apua kuskaisin hoidettavan sostoimistoon ja jättäisin ongelman heille. Ei ketään voi pakottaa omaishoitajaksi saati nyrkkeilysäkiksi. Ymmärrän että o hoitaja koettaa venyä hoidettavan parhaaksi ettei tämä joudu laitoshoitoon, mutta raja täytyy ymmärtää.


      • kenenetu

        Kyllä nuo on kemia kysykyksiä. Vanhemmat ja lapset ovat luoneet suhteensa jo syntymästä lähtien. Jos vanhemmat ovat kunnioittaneet ja toimineet lastensa parhaaksi, niin kyllä lapset auttavat vanhempiiaan vanhoilla päivillä tai etivät parhaan hoidon. Tervepäinen vanhempi ajattelee lapsensa parasta eikä vaan omaa parasta. On paljon vanhempia, joita kiinnostaa omat menot ja lapsi koetaan rasitteena tai esteenä omille menoille. On joitakin väkivaltaisia ja huonosti käyttäytiviä luoneteita vanhemmissa, joiden käytttäytymistä ei tarvitse sietää. Tosin joidenkin lapset on nuijuttu niin eeteivät osaa omia puoliaan pitää. Toiset pennut on taas kasvatettu tai omaksuneet itsekkään ja omahyväisen käytöksen, jossa vanhempien hyvin vointi ei paljon rasita,, kun omat menot ja elämä on tärkeempi. On olemassa kunnalliset palvelut edelleenkin. Kunto ratkaisee mitä palveluja kukin saa.


    • vertaistuki

      Kenelle siitä päivittäisestä henkisestä väkivallasta tai fyysisestä väkivallasta voi ilmoittaa?
      Ottaako meidän valituksia yhteiskunnassa kukaan tosissaan.
      Kokemusta on siitä, kun dementikko kynsi ja raapi käsivarteni verille suihkureissun aikana, Sitä ei kommentoitu muuten, kuin että hoidettava on sairas.

      Kertokaa minkälaista väkivaltaa olette kokeneet?

      • Omhoitsu

        Henkistä väkivaltaa unohtamatta.
        Tällekin pitäisi saada joku määritelmä koska raja ylitetään, nyt henkistä väkivaltaa ei tunnusteta olevankaan olemassa.


      • Henkisestihakattu

        Kuka valitukset väkivallasta ottaa tosissaan, siinäpä kysymys mihin on helppo vastaus. Ei kukaan.
        Valittaa saa mutta mitä hyötyä siitä on kun ei mikään taho ota kiinni alituksiin, aivan sama kuin menisit metsän puille valittamaan.


      • Henkisestipahoinpidelty

        Ja yksi pointti on se, miten henkinen väkivalta näytetään toteen?
        Ruumiillisesta väkivallasta jää mustelmia ja ruhjeita. Mutta henkisen väkivallan ruhjeet eivät näy päällepäin.


      • pohdittavaaon

        Jotku lääkkeet ja kemikaalit aiheuttaa mustelmia, mistä tiedät onko joku ne aihettanut, jos et ole näynyt tekijää. On aika ikävää, kun aikuiset ihmiset käyttäytyy asiattomasti tilanteissa, joissa pitäisi olla asillisuutta, ihan virallisissakin tilanteissa. Poliisi ja oikeuslaitos ei ole kuin kongreettisia tilateita varten esim. joku onnettomuus tiellä. Välillä ne innostuu jostain puhallusratsioista ja ylinopeuksisen valvonnasta. Aika luulosairasta meininkiä epäillä jonku ajavan päihteiden vaikutuksen alasena, onko julkeeta mennä puhalluttamaan, jos et ole edes nähnyt jonku juovan monta pulloa ennen autolla ajoa ja napanneen jotain aineita. Alkaaako joku narsisti tai epävakaapersoona meuhkaamaan tai järjestetemään tilanteita tiellä, että on satttunut ja tapahtunut enemmmän kuin todellisuudessa on sattunutkaan. Metkaa on elämä. Toisten ei tarvi paljoakaan sanoa mitään, niin tutkitaan asiaa ja toiset saa kuunnella ja tulla huonosti kohdelluksi, ja kukaan ei tee mitään. Kaikillekko pitäisi laittaa jotku laaturiteerit, johtajiltakin testata ongelmien ratkaisu taito ja miten he puuttuvat tilanteisiin. Joskus jos on isompi ryhmä kuulemassa, niin voi nostaa kanteen tai jonku sovittelutapaamisen tekijän kanssa, jossa tekijä voi pahoitella tekojaan/pyytää anteeksi tai korvata aiheuttamansa vahingon. Kaikki ei ole fikuja ja luotettavia arvoon, asemaan tai ammatiin katsomatta. Ihmeellistä on hoito, jotku lääkitään niin joissakin paikoissa ettei voi liikkua ja tehdä mitään, toiset saa raapia ja mukiloida ian rauhassa. Yleensä uudet ja heikoimassa asemassa olevat laitetaan vielä noiden raapioita hoitamaan. Mitä sitten kun hoitajat käyttäytyy akressiivisesti potilaita kohtaan? On henkistäväkivaltaa, turhia lääkkeitä, valheita, varasteluja, näpistykisä, vaitiolovelvollisuuden rikkomisia, tuuppimista, tönimistä, repimistä ja kiskomista... Harvoin oikeus toteutuu, joskus on paikkoja missä ihmiset osaa käyttäytyä fiksusti ja sosiaalisesti.


    • Lyötyhaukuttu

      Omaishoitajat eivät ole tärkeitä ja päättäjät ei piittaa minkään vertaa omaishoitajista. Mä olen toista kertaa omaishoitajana ja kummatkin hoidettavista on yrittänyt lyödä mua, mutt en ole antanut vaan olen ottanut käsistä kiinni. Olen heitä nuorempi ja vahvempi, joskus olenkin miettinyt ett miten iäkkäämmät omaishoitajat pystyvät pärjäämään aggressiivisten hoidettavien kanssa. Muistisairas saattaa oikeasti saada kunnon raivokohtauksen ja silloin hän voi tehdä ihan mitä tahansa omaishoitajalleen. Hoitopaikoissa hoitajat eivät tee työtä ihan yksinänsä ja he voivat hälyttää apua tarvittaessa. Mutt omaishoitaja on aivan yksinänsä ja avunsaanti on työläämpää. Henkinen väkivalta syö ihmistä, tekee omaishoitajuudesta vielä rankempaa. Muistisairas on monesti paha suustaan ja kun hermostun saatan sanoa rumasti takaisin, ei jaksa aina yrittää olla kuin ei mikään satuttaisi. Kun joku kysyy ett onko hoidettava ollut aggressiivinen, niin olen myöntänyt sen ja todennut perään, ett se kuuluu sairauden oireisiin. Itse olen sitä mieltä ettei esim.alzheimeria sairastavaa saisi hoidattaa omaisilla vaan jo alkuvaiheessa pitäisi löytyä sairastavalle sopiva hoitopaikka, koska kuitenkin on kyse etenevästä sairaudesta ja hoitopaikan hankinta tulee joka tapauksessa eteen.

      • sivustaseurannut

        On varmaan aiemminkin ollut, tai vuosien varrella oppinut toisilta huonost käyttäytyviltä. Pitäisi olla psykolokisia taitoja. Olen aika monen väkivaltaisen kanssa ollut tekemisissä ja aika äkkiä on kiukku laantunut. Mitäs meette tappelemaan tai jo itse vvalmiiksi akressivisella tai töykeällä käytöksella. Kuka nyt viitsii kauan tapella,jos vastusta ei ole. Eri asia nuo ulkopuoliset nilkit,joita taloyhtiöissä, työpaikoilla ja jne. on. Mitä sitten jos joku on räksyttäjä tyyppi. Anna räksytää vaan ja hoida itse rutiinityöt. Sairaudeksiko kaikkea käytöstä sanotaan? Ei täällä psyykkisesti tervettä ihmistä sillä perusteella olekkaan. Hoitajat itse kaikista sairaampia valehteluineen. Missä on testattu ammattitaito, kokonaisvaltainen osaaminen, käyös, arviointikyky, onko hoitajat lääkkeiden vaikutuksen alaisia ja pystyvätkö tekemään oikeita aarvioita tilanteista, ovatko he edes rehellisiä, osa näyttää näpistelevän asikkailttaan/potilaistaan. Oman käytöksen johdosta pitää toimia peitenimillä ja pyytää virka-apua poliisilta ja oleskella vartioiden suojissa. Aika kiitettävästi itse järjestätte väkivaltakohtauksia. välillä tuntuu, että pitäisi jonku ulkopuolisen valvoa kaikkia yhteiskunnallisia palveluja, varsinkin hoitopuolta ja lääkäreitä. Haloo miettikää vähän omaa käytöstänne ja katsokaa ketä palkkaatte töihin.


    • Terve.vaanmenoa

      Höh. Juokse kuuseen k*sipää

      • tervevaantuloa

        Juokse ite. Varmaan tekisi hyvää sinullekin pieni juoksentelu kirjoittelun lomassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1592
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1359
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1192
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1169
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      44
      1038
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      818
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      696
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      693
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe