Kela/Työkyvyttömyyseläke

VanessaK

Hei,

tietääkö kukaan, miten menee nämä kuviot, kenelle voidaan valittaa? Meillä on ongelmia Kelan kanssa. Kaikki lääkärit, jossa äiti on käynyt, ovat antaneet lausunnon äitini työkyvyttömyydestä. Äitini joutuu päivittäin käden verran lääkkeitä syömään eikä pysty ees kävelee normaalisti. Hänen pitää saada se työkyvyttömyyseläke, mutta Kela jarruttaa. Miten toi valitussysteemi sitten menee? Kelle voi valittaa (siis loppuun asti, vaikka itse presidentin asti) ja jos on tarvetta EU:n elimille. Olen todella kiitiollinen jokaisesta vinkistä ja neuvosta.

Kiitos kaikille.

21

843

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muutoksenhaku

      Kelan tekemässä päätöksessä on muutoksenhakuohje. Valitus tehdään (todennäköisesti) hallinto-oikeudelle, jonka ratkaisusta valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lue huolella ne Kelan antamat päätökset. Siellä lopussa on muutoksenhakuohjaus.

      Presidentti ei ole sellainen viranomainen, jolle voitaisiin valittaa muiden viranomaisten päätöksistä (hänellä ei ole valtaa muuttaa Kelan päätöksiä).

      EU? Euroopan Unionin tuomioistuimen toimivalta liittyy unionioikeuteen, eli esim. siihen, että kansallinen viranomainen olisi tulkinnut väärin jotain EU-oikeuden säännöstä tai jättänyt täytäntöönpanematta jonkun, mikä on pitänyt kansallisesti määrätä täytäntöönpantavaksi. EU-tuomiostuin ei toimi yleisenä kanteluviranomaisena kansallisten viranomaisten toiminnasta.

      Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle voi valittaa, jos Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaistan oikeutta tms. on rikottu. Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkaan ei voi muuttaa kansallisen viranomaisen päätöstä, mutta voi velvoittaa jäsenvaltion maksamaan korvausta. Kansallinen valitustie täytyy toki ensin käydä loppuun, ennen kuin EIT:hen voi valittaa.

      • Oikeeosoite

        Valitus tehdään sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Päätöksessä on ohje valituksen tekemiseen. Jos äitisi on hakenut myös työeläkettä ja sekin on hylätty, täytyy valitus tehdä erikseen työeläkelaitokseen.


    • lisäärahaa

      Valitus menee EU-komission työkyvyttömyyskomissaarille. Se voi määrätä Suomen antamaan mummollesi eläkettä. Ja valitusta voi jatkaa YK:n sosiaali- ja terveysinstituutiolle, joka määrää Suomelle kovat sakot päälle.

      • Luepäätöstaikysykelasta

        Ja jos tuo ei auta niin kukkulan kuninkaalle ja viimeksi Jurvan kuntaan.


      • kaapollaonatiaa

        Ja myös Hannu Karpolle.


      • VanessaK

        Hei,
        te ootte todella nopeita. En osannut odottaa et vastauksia tulee niin paljon noin nopeasti. :) Kiitos <3 no nyt on hyvä jatkaa tästä ja on parempi yleiskuva asiasta. Kiitos kaikille. :)


    • Tyttären_isi

      Kuten nimim. oikeeosoite kirjoitti niin valitus tulee tehdä Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan (Somla) Mikäli ja oletettavasti kun sieltäkin tulee hylkäys niin seuraava valitus osoitetaan Vakuutusoikeuteen. Lisätietoja myös täältä! http://www.kela.fi/paatoksesta-valittaminen

      Huomioithan, että tällä hetkellä keskim. käsittelyaika on lähes 8kk, joten se kestää. Vaikka sinulla on hylkäys tehty niin mikään ei estä sinua jättämästä uutta hakemusta. Lue tarkkaan miksi äidiltäsi on eläke hylätty ja koita keksiä niihin sopiva vastaus.

    • Terca

      Aika moni käyttää kourallisen lääkkeitä, ihan vaikka työskentelisikin vaikka puhelimitse. Olen itsekin tehnyt niin.

      Asiaan. Jäin työkyvyttömyyseläkkeelle 2011 ja sillon ymmärsin että jos lääkäri TODELLAKIN haluaa jonkun työkyvyttömyyseläkkeelle, lääkäri kirjoittaa sellaisen lausunnon missä liiottelee ongelmat kymmenkertaisiksi. Itse sain heittämällä työkyvyttömyyseläkkeen kun lähetin kolmen erikoislääkärin lausunnot (2 julkista, 1 yksityinen lääkäri). Niissä oli tekstiä yli 10 sivua.
      Jos on esim pelkkä selkäkipu niin paikallaan olo on pahinta mahdollista mitä voi tehdä. Selkäkipu ei parane makaamalla.
      Kun on kyse siitä mitä työtä voi tehdä niin mikäli äitisi aivot toimivat, hän voi tehdä kotona istumatyötä. Kela haluaa olla varma siitä ettei millään keinoin eikä mitenkään äitiäsi voi kuntouttaa siihen tilaan että hän vielä voisi työskennellä jossakin ammatissa. Ei siis riitä että on tällä hetkellä sairas, pitää olla varmuus kelalla että sairaudesta ei voi parantua.

      En tunne äitisi tilannetta ja nämä vain esimerkkejä. Tärkeintä on kuitenkin että äidilläsi on hyvä, osaava erikoislääkäri joka hoitaa häntä niin eläkkeenkin saa mikäli tarvetta on.
      Jos hänellä on dementiaa niin siinäkin tapauksessa erikoislääkäri on tärkein henkilö eläkkeen saamiseksi.


      Kaikille huom! Jos teillä on joku paikka kipeä ettekä pääse sängystä niin alkakaa etsiä kaikkia mahdollisia keinoja parantaa se kipu. Ja voimistelkaa vaikka se sattuisi, lihakset eivät tykkää paikallaan olosta.

    • Tutkihanpaperit

      Onko siis niin että äitisi ei ole päivääkään työtä tehnyt? Sen eläkepäätöksenhän antaa ensimmäisenä eläkevakuutusyhtiö!!! Ei mikään kela.
      Jos työeläke jäisi pieneksi, kela maksaa kyllä siihen ne puuttuvat sentit mutta päätöksen työkyvyttömyyseläkkeestä tekee työeläkelaitos esim Ilmarinen, Keva tms, ei ensimmäisenä kela. Vaikea uskoa ettei äitisi olisi koskaan käynyt töissä.

    • Pompotteluakin

      Suomessa on VAIN muutama poppamies jonka lausunto pätee / toteutuu eläkehaussa . Lääkärit jotka lausuntoja kirjoittelevat tietäen tekevät turhaa työtä jo lausuntoa tehdessään .

      • Nicottt

        Mä pyysin kolmelta lääkäriltä lausunnon ja ne todellakin käytti aikaansa ja kirjoittivat monta sivullista tekstiä. Ihan normaaleja erikoislääkäreitä ovat. Millään niskakivulla tai psyykeongelmilla ei nykysin taida eläke irrota.


    • VanessaK

      Hei,
      te ootte todella nopeita. En osannut odottaa et vastauksia tulee niin paljon noin nopeasti. :) Kiitos <3 no nyt on hyvä jatkaa tästä ja on parempi yleiskuva asiasta. Kiitos kaikille. :)

    • eläke-38v

      Minä hain Norjasta työkytvyttömyys eläkkeen kun suomesta en saanut. Muutin vain kirjat sinne ja olin töissä ja sairaslomilla 2 vuotta jonka jälkeen ne ehdotti että työkyvyttömmyyseläke jonka sitten sain ja suomikin joutui pakolla maksamaan mikä sen osuus oli. Sitten otin norjan kansalaisuuden ja muutin takaiisn suomeen ja heti Kela yritti taas katkaista eläkkkeeni vaan ei onnistu ilman norjan päätöstä sillä koska en ole suomen kansalainen niin ei ole oikeus puuttua eläkkeeseeni vaikka voittaisin aina Helsinki maratonin ja koska koulutus oli kansalaiskoulu niin Norja ei ikinä laita uudelleen koulutukseen :=) Keinoja on eläkkeelle pääsyyn. Nyt asun suomessa ja eläke tulee norjasta ja suomesta eikä kukaan voi puuttua mitä puuhaan kuin maksaa vain vaikka oikeuden kautta satojentuhansien korvausten saattelemana.(jos eväisi eläkkeen suomi niin oikeus käydään norjan lakien mukaan norjassa)

      • Aikakummallista

        Tosi outoa, että jo myönnetty työkyvtyyömyyseläke yritettäisiin "katkaista " Suomeen muuton vuoksi, jos se kerran on jo Suomestakin myönnetty. Mihin seikkoihin Kela perusti tuon "katkaisuyrityksensä"?? Pysyvä siis toistaiseksi myönnetty työkyvyttömyyseläke voidaan käsittääkseni "katkaista " vain, jos "parantuu takaisin " työkykyiseksi ja ansaitsee yli työkyvyttömyyseläkkeen ansaintarajan vähintään 3 kuukaiden ajan? Onkohan tässä vain selvitelty tuota sinun muuttoasi Suomeen? Jos eläke on myönnetty siihen on oikeus riippumatta siitä, missä pohjoismaassa tai muualla asuu?


      • Voihanvalitus

        Jokainen maa, josta hakee työkyvyttömyyseläkettä tekee siitä omat ratkaisunsa. Ei siis välttämättä mene niin, että jos yksi maa myöntää, esim Norja niin toinen maa myöntää eläkkeen automaattisesti. Minulle Keka ja Suomen työeläkelaitos myönsivät työkyvyttömyys eläkkeet, mutta Ruotsi, jossa olen kymmenisen vuotta asunut ja työskennellyt hylkäsi hakemuksen. Eri maiden myöntämisperustelut poikkeavat toisistaan. Nyt on valitus vetämässä Ruotsissa..


      • Voihanvalitus

        Siis Kela myönsi..Ei keka..:-)


      • Niinpä1000000

        Tuo on varteenotettava vaihtoehto jo 4 vuotta kestäneessä mutta täysin kestämättömässä tilanteessa jossa Kela ja eläkelaitos aina systemaattisesti torppaa työkyvyttömyyseläkkeen.. Muuton Suomesta Norjaan voi siis tehdä netissä mutta entä sen jälkeen jos ei osaa Norjan kieltä eikä ole tietoa minne Norjaan menisi puhumattakaan asunnosta eikä tietoa toimeentulotuesta ? Tiedän, että Pohjoismainen sosiaalipalvelusopimus turvaa kaiken kuten tulkkipalvelut asunnon ja perustoimeentulon Norjalaisen normin mukaisena mutta meneekö se niin myös käytännössä jos vain muutan Norjaan ja haen siellä eläkettä ?


    • Akkapaska

      Sain vuosi sitten osatyökyvyttömyyseläkkeen ekalla hakemuksella. Riippuu suurimmaksi osaksi siitä mitä B-lausunnon lähettävä lääkäri kirjoittaa. Nyt sain pysyvän työkyvyttömyyseläkkeen ekalla hakemuksella. Edelleen, lähettävän lääkärin lausunnon perusteella. Minulla tosin 10 diagnoosia, vakavia ja kuolettavia. Silla lailla pääsee eläkkeelle. Kaikesta muusta voisin kirjoittaa romaanin.

    • TiiänMie

      Kyllä se on sillä lailla että nuoret naiset ovat suurin ryhmä jotka vinkuvat eläkkeelle ja siksi tämä on tällaiseksi mennyt. Katsokaa vaan niin siellä nuoret terveet naiset hakevat masennuksen ja paniikkihäiriön vuoksi eläkkeelle kun muka ei enää pysty mitään tekemään.

      No ei onnistu! Kaikki hakemukset hylätään ja siinä menee sitten samalla OIKEASTI sairaat mukana.
      Siis lyhyesti kaikki: Naiset pilasivat koko eläke homman!

    • Tylya

      Miksi vakuutuslääkäri arvioi tapaukseni näkemättä minua?

      Terveydenhuollolla ja sosiaalivakuutuksella on työnjako. Terveydenhuolto tutkii ja hoitaa sinua ja toimittaa sinua koskevat lääketieteelliset tiedot vakuutuslaitoksille. Vakuutuslaitoksen tehtävänä on selvittää oikeutesi saada etuutta tai korvausta.

      Vakuutuslääkäri ei tapaa sinua, koska hän arvioi etuuden tai korvauksen myöntämisen edellytyksiä terveydenhuollon toimittamien tietojen pohjalta. Vakuutuslaitoksen päätöksenteon lähtökohtana on, että terveydenhuolto toimittaa vakuutuslääkärille riittävät tiedot terveydentilastasi. Jos laitoksella ei ole riittäviä tietoja, se pyytää sinulta tai terveydenhuollolta lisäselvityksiä.

      Jos lääkärintodistukset ja Kelan päätös ristiriidassa, on syytä mennä suoraan Hovioikeuteen mm. virkavallan väärinkäytöksistä.

    • K.U.U

      Ennen kuin vakuutusoikeudesta tulee myöntävä päätös,aikaa on kulunut7-10 vuotta
      tämä kaikki vaikuttaa eläkeesi määrään,eli eläkeesi alkaa siitä päivästä kun päätös on
      päivätty.ei siitä milloin on todettu työkyvyttömäksi.7-10 vuoden aikana saataa eläkelait
      muutua joten työkyvyttömyys eläkeesi suuruus saataa olla olematon.7-10 vuoden
      sairastaminen,toimeentulon saaminen eri kassoilta koko ajan pienentää vuosituloja
      joka myös on osasyynä pieneen eläkeeseen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    6. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3035
    7. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3035
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3029
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3026
    Aihe