Aihe

Rikosrekisteriote

Voiko henkilökohtaisen avustajan työnantaja pyytää työnhakuvaiheessa hakijaa toimittamaan rikosrekisteriotteen, mikäli esittää asian muodossa ”toimittaisitko...” jolloin ei suoraan käy ilmi, että puhdas rikosrekisteri on edellytys työhön ottamiselle? Eli käytännössä hakija voisi halutessaan kieltäytyä toimittamasta lappuja eikä tällä näennäisesti olisi vaikutusta, vaan työnantaja voisi keksiä jonkin muun syyn, jonka varjolla hylätä hakija, vaikka todellinen syy olisikin rikosrekisteriotteen puute.

11

190

  Vastaukset

  • Jos hakija ei voi toimittaa rikosrekisteriotetta, työhön valitaan toinen hakija. Tietenkin.

   'Toimittaisitko' tai 'voitko toimittaa' on kohtelias pyyntö. Siitä kieltäytyminen mistä syystä tahansa johtaa ilman muuta hakijan siirtämiseen mappiin ö.

   Kun hakijalta pyydetään (= vaaditaan) rikosrekisteriotetta, se tarkoittaa, että rikoksia ei saa olla. Sitä varten juuri ote pyydetään, sen on oltava puhdas.

   On olemassa töitä ja ammatteja, joissa puhdas rikosrekisteriote on vaatimuksena, erityisesti kun työtä tehdään lasten ja nuorten parissa.

   • Tarkoitin siis tilannetta, jossa rikosrekisteriotteen vaatimiselle ei ole laillisia perusteita. Eli työhön ei sisälly työskentelyä alaikäisten parissa. Olen palkkaamassa avustajaa ja minulle olisi ehdottoman tärkeää varmistaa, että avustajalla on puhdas tausta, mutta laki estää sen. Ajattelinkin, voisinko todella niinkin yksinkertaisella konstilla kuin sanamuotoa muuttamalla onnistua kiertämään tämän typerän säännön.


   • mauv kirjoitti:

    Tarkoitin siis tilannetta, jossa rikosrekisteriotteen vaatimiselle ei ole laillisia perusteita. Eli työhön ei sisälly työskentelyä alaikäisten parissa. Olen palkkaamassa avustajaa ja minulle olisi ehdottoman tärkeää varmistaa, että avustajalla on puhdas tausta, mutta laki estää sen. Ajattelinkin, voisinko todella niinkin yksinkertaisella konstilla kuin sanamuotoa muuttamalla onnistua kiertämään tämän typerän säännön.

    Laki ei tässä maassa työntekijää suojele. Voit irtisanoakin avustajasi kuten pari vammaista on tehnyt minulle. Sanot vaan: "Järjestän sinulle potkut persuksille" tai "Lähe nyt vaan lätkimään siitä". Ja näin avustajasi leimataan työkkärissä välittömästi rikolliseksi, irtisanomiseensa syylliseksi, jota rangaistaan parin tonnin sakolla, eli kolmen kuukauden työmarkkinatuen eväämisellä, ja sinulle järjestetään yhteisistä varoista uusi kiusattava. Noin se käy tässä tyrannian maassa. Kurjat eivät tajua alkaa toimia yhdessä, vaan kinastelevat toinen toistensa kanssa, ja mitä alemmalla tasolla tässä kuviossa olet, sen enemmän sinua poljetaan.

    Rikosrekisteriotteen haluamisen ymmärrän. Itsekin ehkä pyytäisin sitä, jos itse olisin siinä tilanteessa. Eihän siitä kuitenkaan kaikkea epärehellisyyttä ja näpistelyä näy. Jos avustajalla on esimerkiksi ollut tapana merkitä työmatkansakin työaikaan, eli on varastanut yhteiskunnan varoja parikymppiä päivässä, satasen viikossa, eikä avustettava ole sitä huomannut, ei siitä ole mitään merkintää rikosrekisterissä. Ja toisaalta, jos ihminen vaikka onkin jäänyt varastelusta kiinni, miten hän voi parantaa tapansa ja kuntoutua yhteiskunnan jäseneksi, ellei saa edes tällaista alhaisista alhaisinta työpaikkaa? Väkivaltarikokset tietysti ovat taas asia erikseen. Juopottelu tai juopuneena tai krapulaisena työhöntulo tietysti ovat todella suuri haitta, mutta sekään ei näkyisi rikosrekisterissä. Työnhakija voisi pyytää sinulta todistusta, että sinulla ei ole historiaa juopumuksesta, henkisestä väkivallasta tai kohtuuttomista vaatimuksista.

    Tärkeintä sinulle ei liene se, mitä ihmisreppana on tehnyt menneisyydessään, vaan se, miten hän kohtelee sinua? Epäluuloisuus heti alussa ei tosiaankaan olisi kovin lupaava alku avustussuhteelle. Mutta tuo ehdottamasi sanamuoto kuulostaa hyvältä. Se tarjoaa hakijallekin pakotien, jos hänet on pakotettu hakemaan paikkaa ja hän on huomannut, että et ole ihminen, jonka kanssa hän tulisi juttuun. Työkkärin takiahan hänen on loppuun asti näyteltävä, että haluaa paikan kuin paikan. Eli aika fiksusti olet asian ajatellut, mielestäni.


  • Ei sitä rekisteriotetta noin vain saa. Pitää perustella (työntekijän) kun sen pyytää, mihin työhön ja mikä on peruste. Ja Suomessa perusteeksi käy vain työ alaikäisten parissa. Siinäkin pitää olla pudempikestoinen työ, jotta sen saa. Ilmeisesti haluavat suojella työntekijöitä juuri sinunlaisiltasi työnantajilta.

   Otteessa joko todetaan että ei ole merkintöjä tietyistä (väkivalta,huumeet,seksuaalirikokset) tai että on. Siinä se. Mitkään varkaudet tai näpistykset ei näy. Sinulla ei ole perustetta vaatia sitä. Jos vaadit, pitää se mainita työpaikkailmoituksessa ja peruste miksi vaaditaan. Koita nyt vaan kestää...säälin avustajaasi.

  • Rakentavampi tapa olisi pyytää suosituksia.

  • Rikos- ja varsinkin tuomiorekisterin tulisi olla avoin. Kaikki sakot ja tuomiot avoimesti esillä.

   Miksi esimerkiksi Poliisilla tulisi olla parempi tieto henkilön petoksista kuin esimerkiksi kansalaisella, joka on menossa naimisiin sellaisen henkilön kanssa? Taikka miksi vain poliisin tulisi tietää seksuaalirikoksista, varkauksista ja murhista, mihin avustajaksi hakeva työntekijä on syyllistynyt?

   Sitten jälkikäteen ihmetellään, että kuinka ihmeessä tuli tuollaisenkin palkanneeksi, kun raiskattu, ryöstetty ja tapettu ruumis makaa porstuassa ja avustaja on tavoittamattomissa uhrin käteisvarojen kanssa.

   • Siis äänestämään henkilöä, joka kannattaa tuota ideaa? Mistä sellainen löytyis?


   • nohätää kirjoitti:

    Siis äänestämään henkilöä, joka kannattaa tuota ideaa? Mistä sellainen löytyis?

    Eipä yksi ihminen eduskunnassa paljoa vaikuta. Pitää saada koko puolue asian taakse ja kirjaamaan asia hallitusohjelmaan, mikäli sattuvat hallitukseen pääsemään. Siltikin asiassa menee luultavasti perustuslakivaliokuntaan, joka ottaa kantaa asian perustuslainmukaisuuteen. Valiokuntiin puolestaan otetaan edustajia kaikista puolueista.

    Toisin sanoen on jokseenkin sama ketä äänestät.


  • Voi murut...jos olette asiallisia työnantajia...asialliset työnhakijat haluavat ja hakevat teille töihin. Työtodistukset ja suosittelijan voi pyytää ja kannattaa, haastatelussa voi käydä läpi itselle tärkeitä asioita ja arvoja, miten hakija niihin reagoi. Koeaika on käytössä, ei siis tarvitse pitää työsuhteessa ihmistä mikä alkaa vaikuttaa epäilyttävälle.

   Valitettavasti tässä aloituksessa taitaa olla kyse työnantajan epäasiallisista tavoista ja käytöksestä (alkaen työntekijän toiminnnan kyttäämisestä ja epäilystä, halusta saada tietää kaikki työntekijästä, teettää mitä vain avustajalla jne..kyykyttämisestä ns,minä maksan palkan). Hyvillä työntekijöillä on vara valita...jos taas haluat pikku "orjan" ehkä voisit itse maksaa KOKO palkan,henkilökotainen avustaja on myönnetty sinulle tietyin perustein. Jos siis rahaa riittää vaadi vaan, silloinkin tietty työlainsäädäntö saattaa rajoittaa ja harmittaa sinua! huoh...

  • Rikosrekisteriote kattaa muutakin kuin alaikäisiin kohdistuvat hyväksikäytöt ym. Esim huumausaine-ja talousrikos-

  • Avustajan paikkaa etsivän olisi hyvä pyytää avustettava-ehdokkaalta todistus siitä, että avustettava osaa vammastaan huolimatta käyttäytyä kuin ihminen, ei ole alkoholisti ja on tietoinen velvollisuuksistaan 'työnantajana'. Ilman tällaista todistusta hoidokki jäisi hoidokiksi kunnallisen kotiavun piiriin, tai maksaisi itse hoidostaan niin paljon, että joku löytyisi kiusattavakseen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   9893
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   284
   5126
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   93
   3200
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   57
   3051
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   1441