Lahjoja yhteistyökumppaneilta?

KH.huoltomies

Oletko sinä, isännöitsijä, saanut "hyvää" yhteistyökumppaneilta näin joulun alla? Kiinteistöhuoltoyhtiöiden tarjoamia ilmaisia lounaita tarjolla joka päivä läpi joulukuun? ABLOYn maksamia leffailtoja ja herkkukoreja? Niin paljon ilmaista tarjolla, ettei viitsi edes taipua kaikkeen?

Kerro täällä isännöitsijöiden lahjonnasta, josta ei paljon julkisesti puhuta. Pikkupaikkakunnilla kuviot ovat pienemmät, mutta tiettävästi Helsinki, Turku, Tampere kokoluokassa myös isännöitsijää muistetaan joulun alla. Miten sinua on muistettu tänä jouluna?

33

2367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jouluonikuinenmulle

      Taitaa KH.huoltomies nauttia ruåttalaisten pörssisijoittajien "ilmaisia" lounaita? Isännöitsijänä on toki ilahduttavaa kaikki joulumuistamiset, mutta mitä suurempi keikka, sitä pienempi on "joululahja". Yleensä jos on yli millin remppa, niin ei edes postikorttia tule. Kympin viinipullon voit ehkä saada pieniltä aloittelevilta yrittäjiltä, tosin viime vuonna nuo pullot laskettiin yhden käden sormilla. No ehkä nekin olivat lahjontaa. Toisaalta kehitys on oikeansuuntainen ja eräs iso kiinteistöalalla oleva yritys on ilmoittanut urakoitsijoille, ettei mitään joulukorttia suurempaa oteta vastaan.

      Mutta jos olette toista mieltä, kuten tämä KH.huoltomies, niin pyrkikää isännöitsijäksi, hieno homma, töitä riittää ja mitättömällä korvauksella työmäärään nähden.

      • KH.huoltomies

        Ei, en ole ollut yhdelläkään ilmaisella lounaalla tänä vuonna.

        Mitä isännöitijsän palkkaan tulee, en sanoisi korvausta mitättömäksi, kun huomioidaan nämä yhden käden sormilla laskettavissa olevat ilmaiset lounaat joulukuussa! Kyllä se mukavasti tasaa tilejä, kun on koko vuoden puskenut duunia siivoojan tuntipalkalla!

        Tervetuloa isännöitijäksi.


    • s5iii64dÅÅ

      Ken lahjan antaa, hän lahjan saa. Vai miten sitä opittiin aikoinaan?

    • Lahjontaako

      Taloyhtiöt muistaa myös huoltoyhtiön henkilökuntaa lahjakorteilla. Toimii molempiin suuntiin!

      • pientä.touhua

        Tuollaista ei ole täällä päin Suomea!

        Meillä ei muisteta talohuoltoliikkeitä mitenkään. Kaupungin parhaalta talohuoltofirmalta tulee viinipullot isännöitsijöille. Heikompitasoiset huoltoliikkeet muistavat vain isännöintifirman toimitusjohtajaa, eikä työntekijäisännöitsijöitä. Jotkut huoltofirmat tarjoavat isännöitijöille ilmaisen lounaan. Putkiliike pitää glögitilaisuuden.

        Lahjat ovat arvoltaan vaatimattomia, mutta mieluisia: esim. pieni konvehtirasia.


    • Isännöitsijä_Erkki

      Tapiolan Lämmöltä ja Soukan Huollolta on yleensä tullut isännöitsijälle hyvät lahjat.
      Myös Masterkuivaus Oy ja Korpikorpi Oy ovat antaneet hulppeat lahjat.

      • aft88se34sg

        Kiitos infosta, kahta näistä olen käyttänyt, ei vain ole hulppeita lahjoja näkynyt... ei jatkoon!


      • IsännöitsijäErkki

        Ehkä olet käyttänyt liian pienellä summalla?


    • IsännöitsijäHKI

      Mä sain hedelmälaatikon yhdeltä suunnittelutoimistolta, lämmitti mieltä.

    • NickNailer

      Isännöintipuoli myytiin monia vuosia sitten, mutta osa silloisista liikesuhteista jatkuu muissa liiketoimissa. Kestitys on samaa tasoa. Lahjoja ei ole juuri koskaan tulut pois lukien suuremmat merkkipäivät. Muutenkin lahjojen arvo on ollut alle 50 euroa, joten ne eivät ole lahjuksia.

      Rautakaupassa on ilmainen aamianen aina silloin tällöin. Se on avoin kaikille yritysasiakkaille. Tukuissa on jolulounaita - avoin kaikille yritysasiakkaille. Kesäisin tukuissa on grillausta.

      Joulukortteja tulee.

      Nuo paperilautaslounaat ovat sen verran edullisia järjestäjille, etten laske niitä korruptioksi.

      Abloy ei ole lahjottanut koskaan mitään.

      Useiden kymmenien vuosien aikana ei ainakaan meidä isännöitsijöitä kukaan lahjonut. Isännöitsijä lahjomisessa ei ainakaan meidän tapauksessa olisi ollut paljon järkeä, koska suuremmat urakat kilpailutettiin ja pieniin käytettiin valmiiksi kilpailutettuja luottofirmoja.

      Ainoa ero meidän silloisiin ja nykyisiin sääntöihin verrattuna virkamiesten vastaaviin on alkoholi. Viinipulloa emme palauta, virkamiesten taas ainakin pitäisi.

    • Höpöä

      Tässä aloituksena oikein tyypillinen provo. Aloittajan lähtökohtana jo on, että isännöitsijöitä järjestelmällisesti lahjottaisiin. Kyllä on kirjoitettu arkea ja alaa tuntematta. Jos joulumuistamisena saa kymmenen euron viinipullon, niin sekin on tänä päivänä poikkeus. Ilmaiset joululounaat on kaukaista historiaa. Ei isännöintialalla ole jouluina muista aloista poikkeavaa asiakkaiden muistamista. Toivottavasti aloittajakin saa jouluna joltain joulukortin, niin pääsee kokemaan tuon saman huikean elämyksen kuin isännöitsijät. ps. Abloylta en ole saanut edes joulukorttia.

      • KH.huoltomies

        "Ilmaiset joululounaat on kaukaista historiaa."
        - Bullshit. Tule käymään Porissa, niin näytän ja kerron miten homma toimii.

        P.S. Tähän mennessä olen saanut lahjoja vain taloyhtiöiltä. Ne pitävät minusta ehkä enemmän kuin yhteistyökumppanit.

        KH.huoltomies = porilainen isännöitsijä


      • Höpöä
        KH.huoltomies kirjoitti:

        "Ilmaiset joululounaat on kaukaista historiaa."
        - Bullshit. Tule käymään Porissa, niin näytän ja kerron miten homma toimii.

        P.S. Tähän mennessä olen saanut lahjoja vain taloyhtiöiltä. Ne pitävät minusta ehkä enemmän kuin yhteistyökumppanit.

        KH.huoltomies = porilainen isännöitsijä

        Kerrot olevasi isännöitsijä. Kerrot aloituksessa, että isännöitsijällä on ilmaisia joululounaita joka päivä läpi joulukuun. Ja sitten kerrot että olet saanut lahjoja vain taloyhtiöiltä. Yritä nyt pysyä edes omassa ajatuksessasi mukana. Mikä teitä porilaisia oikein vaivaa?


    • KH.huoltomies

      "isännöitsijällä on ilmaisia joululounaita joka päivä läpi joulukuun."
      - pitää paikkansa edelleen

      "kerrot että olet saanut lahjoja vain taloyhtiöiltä"
      - piti paikkansa 18.12. klo 9 asti. Tänään tuli jo ensimmäinen joululahja urakoitsijalta. Saldo on lahjojen osalta: 18.12. klo 22 on: 2 taloyhtiötä on antanut lahjan, 1 urakoitsija antanut lahjan

      "Mikä teitä porilaisia oikein vaivaa?"
      - arvaapa kuinka hankalia porilaiset taloyhtiöiden asukkaat ovat? joka päivä saa ihmetellä, mikä ihme porilaisia oikein vaivaa!

    • Huolestunut_savosta

      KH.huoltomies! Olet siis syönyt sinulle tarjottuja ilmaisia joululounaita joka päivä? Kai sentään viikonloppuina on jotain muutakin pöydässä? Itse syön mielummin vaihtelevaa ja monipuolista ruokaa. Ehkei sinun kannata tarttua jokaiseen tarjoukseen. Kyseessä voi olla jonkinlainen porilainen ihmiskoe, josta sinulle ei ole vaan kerrottu. Syötäisiinkö tänään jotain muuta?

      • KH.huoltomies

        Olen jättänyt käymättä ilmaisilla lounailla. Kaksi yhteistyökumppania ovat tosin sononeet, että mentäis lounaalle tammikuun alussa "heidän piikkiinsä".

        Lahjoja olen kuitenkin ottanut vastaan. Kaikki mitä toimiston ovesta sisään kannetaan. Viinipullo tuntuu olevan tämän joulun hitti. Niitä tulee monta.


    • lahjaa.pukkaa

      Nyt voi jo käydä läpi tämän vuoden lahjasatoa. Vinkkimä lahjoja jakaville yrityksille:

      - Koska kaikilla ihmisillä on jo kaikkea, on paras joululahja sellainen, mikä ei jää nurkkiin pyörimään. Iso tavara on huonoin mahdollinen liikelahja. Kaikilla on jo pyyheliinoja, kasseja, termoskannuja, termosmukeja, leikkuulautoja, leipäveitsiä jne. jne. Sellainen tavara, joka löytyy jo keskimäärin joka kodista on huonoin mahdollinen liikelahja! Paljastan, että tänä vuonna kaksi saamaani lahjaa menivät suoraan roskikseen. Näin kävi. Olivat huonoja lahjoja. Jotain, mitä en edes ilmaiseksi halua ottaa vastaan. Tavaraa, jolla ei tee yhtään mitään tai tavaraa, joka minulta löytyy jo. Ei sellaista, kiitos. Lahjoittakaa rahat ennemmin hyväntekeväisyyteen.

      - Esim. viinipullo on hyvä liikelahja, koska sen juomisen jälkeen pullo menee lasikeräykseen eikä asuntoon jää roinaa. Viinipullon ongelma: kaikki eivät käytä alkoholia tai jotkut ovat sen tason harrastajia, että halpa viini ei paljon mieltä lämmitä. Toisaalta viinipullon voi antaa jollekin toiselle lahjaksi, koska niissä ei ole logokaiverruksia!

      - Laadukas suklaarasia on hyvä lahja. Vai onko sittenkään? Siinäkin on ongelmana, että jotkut ovat sen tason harrastajia, että tavallinen maitosuklaa ei kiinnosta. Toisaalta tavis ei välttämättä innostu rasiasta tummaa suklaata. Melkein helpompaa on, että jokainen ostaa itse suklaansa, niin tulee juuri sellaista kuin haluaa!

      - Elämys on hyvä liikelahja. Se on aineeton eikä siitä tule tavaraa asuntoon! Hyviä elämyksiä ovat mm. leffalippu tai ravintolalahjakortti. Ne eivät paina mitään, niitä on helppo kuljettaa töistä kotiin, käyttämisen jälkeen niistä jää vain muisto. Sellainen on paras mahdollinen lahja.

    • YläKerranMummu

      Eikö taloyhtiöt anna joululahjoja? Niillehän isännöitsijät töitä tekee ja luulisi, että hyvä, taloyhtiön etu ykkösenä töitä tekevä isännöitsijä olisi joululahjan arvoinen. Miksi isännöitsijämme oli haluton pyytämään tarjousta parilta hallituksen esittämältä yritykseltä, joista molemmista meillä oli positiivisia kokemuksia?

      • omg1111

        Juuri näin! En saanut mitään tolkkua tästä "YläKerranMummun" kommentista. Mitä hän halusi? Tämmöiset viestit ovat isännöitsijöiden arkipäivää. Ei muuta kuin eteenpäin!


      • Ha-vain-to

        Jospa syy ei ole viestissä!


      • KH.huoltomies

        "Eikö taloyhtiöt anna joululahjoja?"

        Eivät anna. Eikö olekin uskomatonta! Taloyhtiöiden näkökulma on se, että isännöitsijä veloittaa työstään. Ei siihen päälle mitään lahjoja tarvitse antaa! Voin sanoa, että aika kovin pitää isännöitsijän ylisuorittaa, että saa asiakastaloyhtiöltä eli taloyhtiön hallitukselta joululahjan.

        Tänä vuonna minä sain ennätyksellisesti kahdelta taloyhtiöltä lahjan (olen huippuisännöitsijä!). Toisen lahjan arvo oli 4 euroa ja toisen 12 euroa.

        Jokainen voi sitten miettiä, kuinka monena päivänä on valmis venymään palkattomiin ylitöihin, jos vuoden venyminen mahdollisesti palkitaan edellä kerrotulla tavalla. Enkä nyt halua vähätellä muodollisen lahjan arvoa.


      • expj

        Antaako taloyhtiö lahjan isännöitsijälle vai isännöitsijä taloyhtiölle (= puheenjohtajalle)? Vajaan 30 vuoden kokemuksella väitän, että yleensä se menee taloyhtiöltä isännöitsijälle. Ja ihan hyvä niin. Jos olet tyytyväinen saamaasi palveluun, pikku tippi (esim. viinipullo) on kaunis kiitos sen osoittamiseksi. Ei mikään velvollisuus vaan ihan miltä tuntuu.


      • MyösExPj
        expj kirjoitti:

        Antaako taloyhtiö lahjan isännöitsijälle vai isännöitsijä taloyhtiölle (= puheenjohtajalle)? Vajaan 30 vuoden kokemuksella väitän, että yleensä se menee taloyhtiöltä isännöitsijälle. Ja ihan hyvä niin. Jos olet tyytyväinen saamaasi palveluun, pikku tippi (esim. viinipullo) on kaunis kiitos sen osoittamiseksi. Ei mikään velvollisuus vaan ihan miltä tuntuu.

        Enpä oikein usko enää sellaiseen tilanteeseen, jossa hallitus haluaisi palkita isännöitsijän "joulupullolla". Ennen oli toisin kun isännöitsijät oli usein paikallisia, yksinyrittäjiä tai pienistä paikallisista firmoista, tuttuja morjes-kavereita johon törmäs kaupoissa ja kylän raiteilla.

        n. 30 v sitten sen aikainen isännöitsijä (yksinyrittäjä leskimies) teki jopa pienehköjä huoltohommia taloyhtiöissä siitä erikseen veloittamatta ja kaikin puolin tuli tunne, että siinä on isännöitsijä joka ajoi aidosti taloyhtiön etua. Isännöitsijälle annettiin joka joulu vähintään pullo ja osa asukkaista antoi omia lahjojaan.

        Nyt kun on ollut isännöitsijöitä isoista firmoista, usein jää epäselväksi kenen etua ajetaan. Taloyhtiölle tärkeät hommat jää usein hoitamatta muiden projektien tieltä.


    • ikkunanvaihtourakat

      Tärkeämpää olisi puhua lahjuksista. Montako kymppiä per ruutu ikkunanvaihtourakoista?
      Ihanko tilisiirtona ne tonnit maksetaan? Vaiko tavaralahjoina? Autonhuoltoina?

      Ikkunaurakka on parikin sataa tuhatta ja palkkio hyvä kun tarjouskilvan ohjaa kumppanille.

      • vikkelä.ITS

        Ei kuule tule yhtään mitään!

        - 250 000 euron ikkunaremontti -> lahjaksi yksi 10 euron lounas keskellä päivää isännöitsijälle hallitukselle
        - 350 000 euron julkisivuremontti -> lahjaksi hillopurkki ja sinappia
        - 950 000 euron putkiremontti -> lahjaksi 50 euron pullo laadukasta väkevää juomaa

        Uskokaa nyt jo, että euron euroa ei liiku rahaa isännöitsijän suuntaan mistään remonteista. Liikkuisipa! Olen itse asiassa miettinyt kuviota, jossa minä isännöitsijänä pääsisin vetämään rahallisen siivun kaikista myydyistä remonteista, mutta sehän tyssää viimeistään tilintarkastukseen, kun tarkastaja alkaa ihmetellä, miksi kaikki remontit tulevat saman firman kautta. Minä siis pyörittäisin oman perustettavan firman kautta kaikki remontit. Jokainen kaupungin rakennusliike olisi minun alihankkijani. Tämä ei olisi oikein sitä, mistä taloyhtiöt maksavat: isännöitsijä ottamaan 10 % siivua kaikesta tilaamastaan työstä...

        Olen jopa käytännössä kokeillut toimiiko ylihintaisten remonttien tarjoaminen taloyhtiöille, mutta ei toimi. Hallitukset ovat liian tarkkoja. Täällä päin jopa 3000 euron remontti on kilpailutettava. Yhden tarjouksen pohjalta ei 3000 euron urakkaa voi tilata. Minä yritin sitä: pyysin kalliilta urakoitsijalta tarjouksen, esittelin sen hallitukselle: "Tässä hyvä urakoitsija, hyvällä hinalla. On osaava tekijä. Voiko tilata?" Tuo kaikki oli puppua. Tiesin hinnan 1000 euroa liian kalliiksi ja lisäksi urakoitsija oli täysin kyseenalainen. No, halitus sanoi, että pitää kilpailuttaa. Minä pyytämään lisää tarjouksia ja urakan sai toinen toimija 1900 euron hinnalla.

        Ei siis toimi kuvio, että 2000 euron keikkaa saisi myytyä taloyhtiölle 3000 eurolla. Ei pysty isännöitsijä vetämään välistä ja hankkimaan sivutuloja vaikka haluaisi. Harmittaa vietävästi. Minua ei ollenkaan haittaisi saada vuositasolla esim. 10 000 euron sivutuloja "vetämällä välistä".

        Mutta se ei toimi ja siitä jää varmasti kiinni ennemmin tai myöhemmin. Se on aivan varma. Lisäksi se rahallinen hyöty (verojen jälkeen) mitä siitä ehtii saada ennen kiinnijäämistä on niin pieni, että ei kannata. Kukaan ei likaa pysyvästi mainettaan loppuelämäkseen sen takia, että halusi vetää nettona 5000 euroa vuodessa "välistä" ja jäi kiinni jo kolmantena vuonna. Siitä tulee kalliit 15 000 euroa. Sen jälkeen voi muuttaa toiselle paikkakunnalle ja aloitella elämänsä uudelleen. Ei tosiaan 15 000 euron arvoista.

        Eri asia, jos pystyisi vetämään välistä pienen omaisuuden minimaalisella kiinnijäämisen riskilää, mutta se ei taloyhtiömaailmassa onnistu. Muutama suomalainen isännöitsijä on yrittänyt, mutta on päätynyt vain iltapäivälehden lööppiin.

        Kiinni jää aina, ennemmin tai myöhemmin. Tämä on fakta.


    • ktkgkgkg

      Se on mennyttä aikaa kun urakoitsijat kiikuttivat viinapulloja isännöitsijöille.

      Itse olen töissä tamperelaisessa isännöitsijätoimistossa ja meillä on jo vuosia sitten tehty linjaus, että mitään lahjoja urakoitsijoilta tms palveluntarjoajilta ei saa ottaa vastaan. Lounaille ei lähdetä ja jos joku meille jotakin kiikuttaa, niin heti asiakaspalvelussa pysäytetään ja ohjeistetaan. Eihän me tietenkään mitään joulukortteja aleta viemään takaisin postiin, mutta emme myöskään lähde mukaan mihinkään lahjaralliin, koska sellainen toiminta on aika noloa.

      Tokikaan en tiedä miten muualla hoidetaan; kaikilla firmoilla on omat tapansa. Mutta on muutenkin aika typerää kuvitella, että joku suklaarasia isännöitsijälle vaikuttaisi siihen keneltä HALLITUS päättää jatkossa remonttinsa tilata.

      • ITS_Porista

        Porissa on sitten vähän rennompi linja. Täällä nyt sentään saa ottaa lahjat vastaan mitä tulee: viinipulloja, herkkukoreja, pientä tavaralahjaa jne. jne. Ei mitään isoa, mutta pientä joulumuistamista tietysti.


    • Anonyymi

      Eri juttu on sitten isännöintiyritysten johtoportaan Joululahjojen tasossa.

    • Anonyymi

      Masterkuivaukselta olen saanut aina parhaat ja arvokkaimmat lahjat. Kannattaa tilata heiltä.

      • Anonyymi

        No, meillä Porissa on Tehokuivaus ja sekin on myyty Polygonille. Kuivausliikkeiltä tulee melko heikot lahjat täällä päin Suomee. Satakunnan Rakennekuivaukselta saat seinäkalenterin, samoin Tehokuivaukselta.

        Sähkö- ja putkiliikkeiltä tulee arvokkaita lahjoja: 100 euron arvoisia


    • Anonyymi

      Mikä olisi toivottu lahja ?

      • Anonyymi

        Asiallinen kysymys, kun katselen taas tämän vuoden lahjapinoa. Toivottu lahja on AINEETON lahja:
        - leffalippu
        - ravintolalahjakortti
        - jotain mikä ei ole tavaraa, jotain mistä ei jää romua pyörimään nurkkiin!

        Hyviä lahjoja ovat myös suklaa ja viinipullot. Jos niistä ei pidä, voi ne antaa eteenpäin jollekin toiselle lahjaksi. Kuluttamisen jälkeen nekään eivät jää nurkkiin pyörimään.

        Vähiten toivottu lahja on TAVARALAHJA. Siitä syystä, että meillä kaikilla on jo kaapit täynnä tavaraa. Minulla on jo pyyheliinoja, sakset, leipäveitsiä, juustohöyliä, taskulamppuja, leikkuulautoja, termospulloja, grillipihtejä jne. jne.

        En tee tavaralla mitään! Se mitä tarvitsen, minulta jo löytyy. Mitä minulle ei jo ole, sitä en halua enkä tarvitse!

        Jos joisin väkeviä, minulla olisi jo snapsilasit. Jos en juo väkeviä, en tee yhteistyökumppanin logolla kaiverretuilla snapsilaseilla yhtään mitään. Jos retkeilen, omistan jo termospullon. Jos en retkeile, en tee Airamin termoksella yhtään mitään! Jos tarvitsen taskulamppua, olen sellaisen jo hankkinut. Jos en tarvitse taskulamppua, en tee sellaisella lahjalla mitään.

        Tavaralahjan huonous on siinä, että useimmiten se tavara jo löytyy. Tai jos sitä ei löydy jo entuudestaan, sillekin on syy: silloin sitä ei tarvitse.


    • Anonyymi

      Ei täällä päin Suomea, mitään lahjoa ! Sanovat vaan että , Joskus näin Pohjois- Pohjanmaalla toimii Kiinteistö huolto Oy!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe