Miksi en enää käy koiranäyttelyissä

käytöstavat

Koiraharrastus on hyvin yleinen harrastus Suomessa, mutta harrastukseen on tullut paljon kyseenalaisia ja sairaita piirteitä. Selvimmin nämä on havaittavissa koiranäyttelyissä ja koirien rotuyhdistyksissä.

Näyttelyt mielletään yleisesti iloiseksi koirien ja koiraihmisten kohtaamispaikaksi, jossa kaikki on iloisia omasta tai toisten menestyksestä ja noviiseja neuvotaan asioissa, jotka eivät ole heille tuttuja. Näin kaikille jää hyvä mieli näyttelyn jälkeen. Todellisuudessa näyttelyissä noudatetaan lähinnä viidakon lakia ja vahvemman oikeutta pilkata heikompia julkisesti. Tämä näkyy erityisesti blokkiutumisessa kasvattajien ympärille. Näistä varsinkin usein se eniten koiria näyttelyyn tuova kasvattaja joukkoineen nöyryyttää, dissaa ja osin jopa käyvät häiritsemässä muiden kehään valmistautuvia koiria ihan "vahingossa". Samoin jos kokemattomuuttaan ei hallitse kehämaneereja niin nämä kasvattajat joukkoineen ilkkuvat kova äänisesti. Valitettavasti näiden isojen kasvattajien tapoihin kuuluu myös vahingonilo, mikäli joku epäonnistuu. Ihmettelen näiden osin hyvin sivistyneidenkin ihmisten toimintaa, koska koiraharrastuksen historiasta osa kulttuuria on ollut hyvä käytös. Käytännössä nämä blokkilaiset eivät ole tuntevinaan muita kuin oman blokkinsa jäseniä ja muita ei edes tervehditä. Ei nuo tutkijat ole niin väärässä kun ovat todenneet evoluution menevän taaksepäin eli ihminen taantuu.

Blokkeihin kuulumattoman on turha mennä näyttelyyn, koska usein kasvattajat ovat hyviä tuttuja tuomareiden kanssa ja ujuttavat vähitellen tuomarien päähän hiukan liukuvan rotumääritelmän, jotta omat kasvatit pärjäävät paremmin. Tässä tohinassa jopa selkeät rodun virheominaisuudet saatetaan katsoa sormien läpi ja siten kyseenalainen vikojen periyttäminen saa jatkua. Näyttelyissä on kummallinen osallistumisen peruutusehto eli voi perua, jos alkuperäinen ilmoitettu tuomari vaihtuu. Mitä tästä pitäisi ajatella? Heti tulee mieleen, että puolueettomampi tuomari, joka ei ole altis kasvattajan supsutuksille eli kasvattajat eivät tuo koiriaan tälläisille tuomareille nähtäväksi.

Koirabisnes on myös ottanut liikemaailmasta paljon oppia mm. käytetään bulvaaneja jalostuseläinten hankinnassa toisilta kasvattajilta, jotta saadaan toisen hyviä ominaisuuksia omiin koiriin ja usein näissä saatetaan syyllistyä sopimusrikkomuksiin.

Rotujen edunajajaksi ja äänitorveksi on perustettu rotuyhdistyksiä. Valitettavasti näihin on pesiytynyt ikipuheenjohtajia, jotka eivät ymmärrä maailman muuttumista ympärillä ja dissaavat samalla mahdolliset uudistajat aiheuttaen valtatyhjiön jälkeensä. Kun ikipuheenjohtaja lopettaa syystä tai toisesta, syntyy ankara valtataisto yhdistykseen. Lisäksi nämä ikipuheenjohtajat selkeästi käyttävät yhdistystä oman egonsa pönkittämiseen ja se näkyy kaikessa. Jos pj. on itse kasvattaja, tulee helposti suosittua kaikessa omia kasvatteja ja näiden kasvattien omistajista saadaan vankka tukijajoukko asemalle. Suosiminen näkyy esim. mahdollisten lehtien ja nettisivujen kuvavalinnoissa, jonne ei vahingossakaan eksy muiden koiria.

Olen tässä taas kolmena näyttelypäivänä miettinyt mikä johtaa em. epäreiluun ja sairaaseen tilanteeseen ja vihdoin keksin sen. Koiraharrastajat ovat hyvin pitkälti naisten temmellyskenttä ja siellä todella käytetään kaikkia naisvaltaisilta työpaikoilta tuttuja menetelmiä muiden nolaamiseksi. Muutama mies tekisi näistä toimijoista huomattavasti vakaampia miesten suitsiessa pahimmat vääryydet.

Olisin itse aktiivinen koiraharrastaja, mutta nyt nämä harrastuksen erityispiirteet tulivat niin nopeasti esiin, että koiramme eivät enää osallistu näyttelyihin eikä järjestöjen toimintaan. Harmittaa vain ne näyttelyissä kohdatut blokkeihin kuulumattomat koiraharrastustutut, joita ei sitten tapaa. Tosin suuri osa heistäkin on ollut aikaisemmin mukana koiratoiminnassa, mutta jättäytyneet pois ruman pelikulttuurin vallatessa alan.

Olisin asiasta Kennelliitossa hyvin huolissaan ja toivoisin alalle jonkinlaista suursiivousta näistä toimijoista, joilla ei ole moraalia toimia oikein. Voi olla, että vähempi on enemmän tässäkin asiassa.

6

443

  Vastaukset

  • Yhdistyksien ainoa tarkoitus on hankkia verotonta tuloa johdolle. Kennelliitto on myös yhdistys, jonka ainoa tarkoitus on hankkia verottomasti rahaa johdolleen.
   Kasvattajien ainoa tarkoitus on hankkia verottomasti rahaa itselleen kauppaamalla eläimiä.

  • En ole ollenkaan samaa mieltä aloittajan kanssa.
   Kolme vuotta sitten vein ei- kennelnimen omaavan, siis ihan perhekoiran pennun, silloin 10 kk,, näyttelyyn. Sain heti "eri" arvosanaksi. En edes ymmärtänyt mitä se tarkoitti, niin kokeneet kehän reunustan koiranohjaajat selittivät sen ja yllyttivät jatkmaan.
   Samoin olen saanut apua ja jopa esittelyapua eli koeneempi keiranojaaja on vienyt koiraani kehään, kun alkoi tull menestystä ja tuli tavoitteeksi vlionarvo (saatiin viime kesänä).
   Enkä muutenkaan ole edes huomannut mitään aloittajan kertomaa kiessaamista kehän laidolissa, vaan aloittajia on opastettu ja vasatttu ihan äkdestä neuvoen kun on jotain kysytty

  • hyvän harrastuksen pilaa muutama prosentti harrastajista. enimmäkseen toiminta ja rehtiä ja reilua. pitää paikkaansa se sanonta että yksi mätä hedelmä pilaa koko saavillisen. minä olen myös jättänyt kaikki kennelyhdistykset ja nyt minua saa haukkua vain omat koirat. kesti kymmeniä vuosia mutta "pohja se on miunki säkissä."

  • Mun kokemus erilainen.Mua neuvotaan, ja kerrotaan näyttelyn kulkua jne.Mukavia ihmisiä, kahden naisen kanssa viimenäyttelyissä juttelin,koirat eri linjoista ja erimaista.Et ei mitään yhtäläisyyttä niillä suvuissa.He oli kierrelly näyttelyitä jo vuosia,toinen vuoskymmeniä ja oli kasvattanutkin muutaman pentueen.Kovasti olivat kiinnostuneita koirastani,sen suvusta ja pyysivät mukaan harrastustoimintaan.Näyttelytreeniä,ja turkin trillailua olis suunnitteilla,kuulosti kivalta.
   Kun koirani pärjäsi, yllätyin,kun tultiin onnittelemaan ja taputtivat.Kaiken kaikkiaan mukava kokemus,ihania ihmisiä.Et varmaan on ihmisistä kiinni käytös,ei näyttelyissä olosta.Vai kuvitteleeko joku,et ihminen on erilainen näyttelyiss,kun mitä muuten on....Ja varmaan vaikuttaa, et millain ite käyttäytyy.Jos on valmiiksi naama norsunveellä,niin ei kukaan uskalla lähestyä.Tsemppiä näyttelyihin,ja iloista mieltä,sillä pärjää pitkälle.

  • Kannattaa valita nättely jossa ulkomaalainen tuomari, jos on itsellä kuvitelma,että tuomari mielistelee arvosteluja tietyille kenneleille/tutuilleen.

  • Ne on omia valintoja.Aina jollain jotain valittamista,ihan kaikista harrastuksista.Joko ei pärjää,tai sitten syytetään muita kurjiksi,tai molempia.

   Toivottavasti löydät jotain muuta ajankulua ja harrastetta.Kudonta,tai postimerkkeily voisi sopia,niissä ei tarvitse olla sosiaalinen,eikä harmita jos ei saa muiden jakamatonta huomiota.Onnea harrastuksen etsintään.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mies pimittää rahankäyttöään

   Sain selville, että mieheni on jo kuukausia käyttänyt isoja summia rahaa tietämättäni harrastuksiinsa. Samaan aikaan hän on kertonut, ettei hänellä ty
   Parisuhde
   124
   7592
  2. Niko Ranta-Aho kaulailee illallisella Bandidos pomon kanssa Espanjassa

   Noniiiin. Niko pääs oottaa vankilatuomiota vapaalle. Läks Espanjaan. Nyt laitto kuvaa, kaulailee bandidos rikollisjärjestön pomon kanssa ja 2 muun kar
   Kotimaiset julkkisjuorut
   96
   2272