Vastuksen lämmönkesto

RWRW

Vastukselle on ilmoitettu joku wattimäärän kesto, esim. 10W.
Vastukseen laitetaan virtaa niin, että 10 W tulee täyteen. Vastus ei varmaan kestä syntyvää lämpöä, jos se on täysin eristetyssä "pussissa" tms. , silloinhan lämpö nousee rajattomiin ja vastus kärvähtää, vai kuinka?
Mutta kuinka paljon lämpöä pitää päästä haihtumaan, jotta vastus kestää? Pitääkö olla "vapaassa ilmassa" vai miten? Joku nyrkkisääntö/ohje? Katsoin paria datasheettia enkä löytänyt neuvoa.

6

1186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastuslankaa

      Mittaukset tehdään tosiaan 25C vapaassa ilmassa. Eli ilma ei myöskään saa virrata, paitsi vastuksen omakehittämän virtauksen vuoksi. Riippuu vastustyypistä, mitä se kestää, metallikalvo voi hyvinkin mennä 150C ilman ongelmia jonkin aikaa - jossain vaiheessa sitten keraaminen ydin napsahtaa poikki ja katkaisee siinä samalla vastuslangan. Hiilivastukset taitaa olla jopa herkempiä, koska niiden rikkoutuessa kosteus pääsee imeytymään hiileen ja vastusarvo ei enää pidäkkään niin paikkaansa.
      Itse pitäisin riittävänä merkkinä liiasta kuumuudesta sitä, että sormet ei kestä komponentin pintalämpöä. Lämpeneminen kun kertoo aina ongelmasta laitteen rakenteessa - joskus sitä vaan on mahdotonta ratkaista. Mitä korkeampi pintalämpötila on sitä enemmän lämpöä haihtuu komponentista. Vastukset yleensä pysyvät varsin hyvin arvossaan myös lämpiminä, mutta toisissa (aktiivi)komponenteissa lämpeneminen ruokkii tuhon kierrettä eli mitä enemmän komponentti lämpenee, sitä enemmän siitä menee läpi virtaa ja sitä enemmän se lämpenee. Esim. hehkulamppuhan on mitoitettu juuri siten, että sen säteilemä lämpö ei ihan polta lankaa vielä poikki mutta valon väri on jo lähellä valkoista.

    • Meikä-

      Eikö se ole tyyliin vapaassa 20 asteen ympäristön lämpötilassa jota vastus ei pääse nostamaan, Raskaansarjan ylimitoitus toimii vähän joka hommaan kun ei tarvi kustannuksia miettiä, näppejä kun ei polta niin on ikuinen

    • RWRW

      Ok, kiitokset.
      Eli jos vastus ei ole vapaasti 20/25 asteisessa ilmassa, niin sitten selviää vain kokeilemalla?

      Alkuasteella olevana ideana oli tehdä sähköllä lämpiävät käsineet. Samaan tapaan kuin oheisessa videossa esitellyt, mutta laittaisi pussiin ihan tavallisen vastuksen - voisi silloin säätää paremmin lämmöntuottoa (enemmänkin kuin videon vehkeiden 2W) ja valita jännitteen vapaasti.

      Helpostihan tietysti kokeilemalla huomaisi mikä vastus ei lämmittää, ei korvenna käsiä ja kestää... :)

      • RWRW

    • Meikä-

      Tossahan on se juttu että jos vastus on ihokosketuksissa niin ei sitä saa niin kuumaksi että vastus palaisi ennen käsiä, sitten jos on vastus jossain pitkällä ihosta ja siirtyy lämpösäteilynä niin vastus voi kuumua mutta ei silti lämmitä vielä riittävästi käsiä.

      Kahdella vastuksella tehonkesto luonnollisesti tupalaantuu, eli jos laitat paljon vastuksia niin vastukset ei 50 asteessa rasitu sitten minkään vertaa mutta kädet hikoaa varmasti.

      Olen itsekin miettinyt yksinkertaisia lämpövaatteita kun joutuu talvella omalla harrastetiluksilla ulkona nysväämään jotain paskahommaa. Saleen helpoimalla menisi kun pistäis lahkeisiin ja hihoihin pienet nesteletkut kiertämään lasinpesurin moottorilla, ja raitisilmamaskia vastaava selkälaukku. Sähköllä jollain H3-polttimoilla tai nikkaroisi hyvin pienitehoisen öljypolttimen niin saisi energiankulutuksen huomattavasti paremmin haltuun.

    • diy.inscrutables

      Tehoa kuluttavilla komponenteilla on usein "derating" speksit annettu eli kuinka paljon sallittu maksimi häviöteho pienenee ympäristön tai jäähdytyslevyn lämpötilan mukaan.

      Lämpövaatteita tai kengän lämmittimiä rakentaessa pitää olla tarkka paikallisen lämpötilan suhteen. Jos käyttää liian pienikokoisia lämmityselementtejä tai liian ohutta vastuslankaa paljaana niin lämpötila voi juuri sen kohdalla olla huomattavan korkea. On siis rakennettava lämmitin siten, että sen lämpö saadaan jakautumaan tasaisemmin ilman hotspotteja. Joko isommat elementit, lämpöä johtavia pieniä jäähdytyslevyjä tai paksu ainekerros lämmittimen ja ihon välissä, josta sitten seuraa huonompi hyötysuhde.

      Hyvää vastausta ei kysymykseen löydy eli tee-se-itse rakentelijan on mentävä kokeilun perusteella. Jos hyvää ja mukavaa haluaa niin yksittäisten lämmittimien pitää itse osata pitää itsensä oikeassa lämpötilassa. Kokeilematta ei voi tietää mikä on riittävän tasainen lämmön jakauma.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe