Vuokralaisellakin oikeuksia???

kaikki_joskus_vanhenevat

Vanha sukulaiseni asuu kaupungin vuokra-asunnossa. Hänellä ei ole televisiota joten hän lukee paljon, kirjoja ja lehtiä. Nyt vuokranantaja kieltää häntä säilyttämästä kirjojaan asunnossa. Hänen siis pitäisi hankkia televisio vaikka ohjelmat eivät kiinnosta lainkaan. Onko hänellä mitään oikeuksia ja voiko kirjojen säilyttämisen asunnossa kieltää. Hän ei tupakoi eikä polta kynttilöitä sisällä joten tulipalovaaraakaan ei ole ellei tuli leviä naapuriasunnosta. Eikö vanhalla enää ole omaa kotia ja miten on mahdollista että asunnossa käydään "tarkastuskierroksella" silloin kun asukas ei ole paikalla?

8

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kodista_kaatopaikka

      Et sitten kehdannut sanoa, että sukulaisesi on romunkerääjä, jolla on kämppään hyvää vauhtia kertymässä kuutiometrikaupalla vanhaa kirjaa ja lehteä ja taudin edetessä ruvetaan seuraavaksi "säästämään" myös roskapussit ja ruoantähteet?

      Täysin perusteltua puuttua moiseen ennen kuin on kämpässä mieletön palokuorma ja noista ruoantähteistä aiheutuvat hajuhaitat, terveysriskit ja tuholaisongelmat (hyönteisiä tai jopa rottia/hiiriä) käsissä.

      • kaikki_joskus_vanhenevat

        Siis ei ole hamsteri joka säästää ruuantähteet. Ei vain tositv- ym. kiinnosta. Kirjallisuus ja lukeminen yleensäkin kiinnostaa. Jotenkin arvasin ettei vanhalle löydy ymmärtäjiä. No, neuvon sitten menemään kirjastoon lukemaan. Nekin vain suljetaan melko aikaisin.
        Kun itse tulet vanhaksi niin muistapa tuo äskeinen vastauksesi. Kun asuntoosi ängetään etukäteen sopimatta silloin kun et itse ole paikalla. Kun sanotaan mitä saat siellä säilyttää ja mitä et.


    • justmy2cents

      Vuokranantaja ei saa tulla asuntoosi ilman pätevää syytä ja tarkistuskäynti ei kuulu niihin, mutta kun kiellät vuokranantajaa tulemasta hänellä on lupa tulla poliisien kanssa ja näin ollen hän voi tehdä tarkastus käynnin. Näin olen ymmärtänyt/ lukenut ja kokenut. Ja jos ne lehdet alkavat kerääntyä asuntoon , sitä varten on kierrätyspisteet ja kirpputori jolla voit myydä lehdet nipuissa ja ehkä tienata parin uuden lehden verran (pääasia että päsee eroon ylimääräisistä). Ja kyllä vuokranantajalla on oikeus huomauttaa palokuormasta, mutta loppupeleissä kannattaa kääntyä palomestarin puoleen. Jos olisin vuokranantaja tässä vaiheessa voisin mahdollisesti auttaa kyseisen asukkaan(joka on oletettavasti iäkkäämpi) tekemään myynti ilmoituksen nettiin.(tämä veisi noin 3 minuuttia elämästäni ja samalla turvaisin sijoitukseni.

    • Kirjoja ja lehtiä saa vuokrakämpässä olla seinät täynnä kirjahyllyillä, täyttäen kaiken vapaan tilan seiniltä, mutta ei peittäen ikkunoita.

      Asunto ei ole arkisto, joten kaiken materiaalin on oltava näillä kirjahyllyillä siististi, ei kirjahyllyjä pitkin huoneita eikä poistumisteillä, kuten käytävillä. Ei lehti- ja kirjakasoja lattioilla ja röykkiöinä pöydillä.

      Valokuvista selviäisi, kumpi on oikeassa. Yleensä keskustelupalstalla asiasta nillittävä on väärässä, kun asiaa aletaan puolueettomasti tutkimaan.

    • Lukekaalakia

      LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA (AHVL 481/95 mukaan vuokranantaja voi käydä tarkastamassa asunnon kaksi kertaa vuodessa yhdessä sovittuna ajankohtana.

      • tryy

        Laissa ei ole mitään kaksi kertaa vuodessa tarkastusoikeutta. Varsin yleinen käytäntö lienee ettei tehdä käyntejä muulloin kuin peruskorjausten vuoksi tai poismuutettaessa.
        Tässäkin tapauksessa luultavasti huoltomies, kodinhoitaja tai naapurit reagoineet ennakoivasti.


      • tarvittaessa

        Jos vetoaa lakiin, niin täytyy pystyä myös esittämän teksti jossa jotain määrätään. Eli paska puhetta.

        Huoneistoon on sovittava käynti tarvittaessa.

        Näin lukee laissa

        22 §
        Vuokranantajan oikeus päästä asuinhuoneistoon

        Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon.

        Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana.


    • eawrsdtfygs

      Ehkäpä aloittajan sukulaiselle kannattaisi suositella kirjastokortin hankkimista. Kämpästä turha roina hittoon ja sillä hyvä. Vuokranantajalle ei kuulu pätkän vertaa se, miten kukakin asuntonsa sisustaa ja kirjat on yksi osa sitä asukkaan/vuokralaisen omaa henkilökohtaista irtainta. Vuokranantajalle ei kuulu pätkän vertaa myöskään se, onko vuokralaisella/asukkaalla telkkaria vai ei.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      52
      3857
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2138
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1624
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      1474
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1428
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      20
      1332
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1228
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1154
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1089
    10. 22
      1066
    Aihe