Vesivessa mökille.

ytyi9

Tarkoitus olisi tehdä ympärivuotinen mökki jossa suihkut ja vesivessat. Millainen on edullisin laillinen tapa toteuttaa jäteveden käsittely?

22

1653

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ytyi9

      Ilmeisesti harmaaveden voi käsitellä erikseen. En tiedä onko se taloudellisesti kannattavaa.

    • NickNailer

      Paha kysymys. Kunnasta riippuen kysymykseen ei ole edes vastausta. Saattaa nimittäin olla, että kunta ei hyväksy mitään. Ongelma ei ole harmaissa vesissä, vaan siinä WC-jätteessä.

      Harmaat vedet voi ohjata imeytyskenttään. Se yleensä kunnallekin käy.

      P-skan kanssa tulee sitten ongelmia. Biologinen puhdistus ei kesämökillä toimi, koska jätteen tuotanto ei ole jatkuvaa. (Mikrobit tarvitsevat ravinnokseen p-skaa ja jos sitä ei tule, henki menee.) Ainoa toimiva olisi umpisäiliö. Se taas ei kunnalle välttämättä käy. Perustelut revitään mistä revitään, mutta raaka totuus on se, että kunnilla ei ole jätteenkäsittelypaikkoja WC-jätteelle. Siksi umpisäiliöitä yritetään kieltää kaikenkirjavilla perusteluilla.

      Jos umpisäiliön teetät, niin sehän on sitten tyhjennettävä silloin, kun se täyttyy. Sitä varten tarvitse kuljetuksen ja kuljettaja taas on joko kunnan/kuntayhtymän monopoliyritys tai muuten velvoitettu kertomaan jätteen alkuperän. Vaikka umpisäiliö on maan alla ja hyvin peitetty, niin salaisuutena se ei pysy.

      Asiaa voit varovasti alkaa tiedustella kunnan päivystävältä viherpipertäjältä. Ensin tosin opettelet hallintolain ulkoa, sillä kaikkein vihreimpien tapausten kanssa käydään vähintäänkin hallinto-oikeudessa. Onneksi hallintopuolen tuomioistuimet ovat kohtuullisen halpaa kansanhuvia.

      Jos tämä kuulostaa kovin kyyniseltä, niin arvaat kaiketi mistä se johtuu.

      • IhananKallistaAsumista

        Ei riitä enää imeytyskenttä systeemit. Pitää olla kunnollinen vesienkäsittely.Umpikaivo siis mikä tyhjennetään kun on täysi.....ei siitä nyt sentään luovimalla pääse.....Halpaa ei tule olemaan.


      • ytyi9

        :D näin se taitaa tosiaan Suomessa olla. No, pitää edetä varovasti tunnustellen. Ehkä helpoin on pitää vedetön huussi ja käsitellä vain harmaa vesi.


      • Anonyymi
        IhananKallistaAsumista kirjoitti:

        Ei riitä enää imeytyskenttä systeemit. Pitää olla kunnollinen vesienkäsittely.Umpikaivo siis mikä tyhjennetään kun on täysi.....ei siitä nyt sentään luovimalla pääse.....Halpaa ei tule olemaan.

        Riittää. Kunnalta tuli uudet ohjeet ja suositus käyttää imetystä harmaille vesille ja umpikaivoa WC-tavaralle.


    • Kunnasta riippuen vesivessaa ei hyväksytä kuin kunnan viemäriverkkoon liittymällä. Eli kesämökeille ei aina saa vesivessalupaa.

      • Anonyymi

        Saa, kun tekee vaan. Meillä oli 10 vuotta "laiton" sisävessa. Nyt se sitten on kaupungin päätöksellä laillinen.

        Ei kannata kysellä liikoja. Paskantarkistajia ei ole, koska se haisee ja virkamies istuu mielummin toimistossa.

        Jokainen lisäksi tietää, ettei biologinen puhdistus toimi kesämökillä, koska SIELLÄ EI ASUTA JATKUVASTI.

        Jotta biolaitos toimisi mökillä, olisi sinne palkattava päätoiminen paskoja.


    • Anonyymi

      Kompostoiva sisävessa ois ihanteellinen. Kun ilmanvaihdon järjestää hyvin ja puun kuoriketta käyttää peittoaineena, ei haise.

      • Anonyymi

        Ihan kiva vaihtoehto, jos tykkäät varastoida lantaa asuintiloihin.


    • Anonyymi

      Paskokaa luontoon, naapurin tontille, merkatkaa reviirinne.

      • Anonyymi

        Kannattaa osoittaa myös dominanssia pitämällä tiukka katsekontakti naapureihin koko toimituksen ajan.


    • Anonyymi

      Ei kunnalta kannata kysyä yhtikäs mitään. Meillä on rakennushanke. Kun kunnan kanssa ei asia edennyt, niin sitten ratkaisimme asian rakentamalla. Harmaat vedet imeytetään ja WC-jäte menee umpikaivoon. Alunperin umpikaivo ei kunnalle käynyt, mutta tehtiin silti. Nyt reilusti yli 10 vuoden jälkeen kunta on tullut järkiinsä ja jopa suosittelee umpikaivoa.

      Jälkikäteen on selvinnyt, että kunta vastusti umpikauivoa vain sen vuoksi, että kunnalla ei ollut sopivaa paikkaa jätteille. Kun kuitenkin asumme po. kiinteistöllä pitkiä aikoja mutta satunnaisesti, niin biologinen puhdistuys ei olisi toiminut lainkaan.

      Jos hankkii biologisen hölmöilylaitoksen, niin jonkun täytyy olla koko ajan paskomassa. Ei auto olla matkahommissa tai lähteä lomalle.

      • Anonyymi

        Kai nyt kunnalla joku keskus on ja siellä jätteenpuhdistus, vai valuuko kaikki maahan puhdistamattomana ? Tai edes naapurikunnassa ? Siinä olisi jollekin sivutoimi, kun kävisi tankilla tyhjäämässä umpikaivot.


      • Anonyymi

        Ja mitäköhän kaava mahtaa sanoa?

        Mikäli sanoo ei vesivessoille, niin se on ei vesivessoille. Eli helppo asia selvittää!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kai nyt kunnalla joku keskus on ja siellä jätteenpuhdistus, vai valuuko kaikki maahan puhdistamattomana ? Tai edes naapurikunnassa ? Siinä olisi jollekin sivutoimi, kun kävisi tankilla tyhjäämässä umpikaivot.

        No haloo, kannattaa tosiaan toimia oman, tyhmän, pään mukaan sen sijaan, että ottaa asioista selvää.

        Ilmiselvästi ao. kunnassa ei 10 vuotta sitten ollut jätevedenpuhdistamio, jonne umpitankkien paskavedet olisi voinut kiikuttaa. Umpitankki olisi käytännössä hoidettu niin, että joku maajussi käy sen lietelantavehkeillään imaisemassa tyhjäksi ja lorottaa sisällöin sitten jonnekin pellonlaitaan. Jolloin lopputolos huononmpi kuin kiinteistön omalla puhdistamolla/imeytyksellä.

        Nyt kunnalle kait rakennettu puhdistamo, jonne umpitankin vedet voi toimittaa asianmukaisesti käsiteltäväksi. Tämä on se suositeltavin ratkaisu... jos nyt välttämättä haluaa vesivessaan hirttäytyä.


    • Anonyymi

      Likakaivon tyhjennys on vaivaton toimenpide imu-autolla.
      Eikä tule hintoihinsa.

      • Anonyymi

        Paitsi pääkaupunkiseudulla, missä se on HSY:n MONOPOLI.


    • Anonyymi

      Miksi rakentaa edes vesivessaa varsinkaan mökille. Ihan perinteinen huussi ja mökkikauden loputtua viskelee sen vähäisen kasan leviäksi mettään. Ei mikään ongelma.
      Vielä kun laittaa paperitkin erikseen ja polttelee ne. Vaikka kyllä nekin maatuu aika nopeasti näkymättömäksi. Luonto kiittää ja kasvillisuus käyttää ne ravinnoksi.

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Mökkejä on moneen lähtöön. Siis vaikka siksi, että omistaa talviasuttavan mökin ja käy siellä myös talvella,
        Olet kyllä aika sankari, jos viskelet kakkakasat metsikköön 🦨
        Kompostointi olisi helpompaa ja siistimpää.


    • Anonyymi

      Polttava wc voisi olla myös vaihtoehto, hieman kalliimpi mutta jätteen määrä olematon. Jos hankkii mökille aurinkopaneelit, ois sähkökin ilmaista.

      • Anonyymi

        Ihan pienellä paneelimäärällä ja pikku akustolla et pärjäisi... En viitsi enempää tarinoida, joten pikkuvihreän sivuilta kopioitua:

        Runsas energiankulutus

        Käymäläjäte on kokonaisuudessaan 80-90%:sti vettä – myös se kiinteä tavara. Maalaisjärjellä voi päätellä, että veden polttaminen vaatii paljon energiaa. Useimpien markkinoilla olevien polttavien käymälöiden tehon tarve on 1500-2000 W ja sekin on usein laskettu silloin kun tuhka-astia on tyhjä. Täysinäinen tuhka astia saattaa jopa tuplata sähkönkulutuksen. Ruotsissa onkin jo joillakin vilkkailla mökkipaikkakunnilla kielletty uusien polttavien käymälöiden asennukset, koska sähköverkko on ylikuormittunut ja vaaratilanteitakin on ollut.

        Hajuhaitat muille

        Samalla maalaisjärjellä voi jatkaa päättelyä, että kun käymälätuotoksia poltetaan, syntyy piipun päästä hajuja, jotka eivät ole toivottuja. Hajut eivät myöskään aina leijaile taivaan tuuliin, vaan päätyvät vallitsevan tuulensuunnan mukaisesti esimerkiksi terassille, pihapiiriin tai usein myös mökkinaapurin harmiksi.

        Vaativa huolto

        Lisääntyneen kysynnän vuoksi polttavat käymälät ovat myös kehittyneet viime vuosina voimakkaasti. Niihin on tullut mukaan paljon elektroniikkaa. Niille on määritelty huoltovälit ja osa niistä pitää hoitaa valtuutetussa liikkeessä. Harva on varautunut käyttämään pyttyä huolloissa, mutta asia tulee ilmi usein vasta kun hankinta on jo tehty. Lisääntynyt tekniikka altistaa laitteita myös toimintahäiriöille ja vikakoodeja pitää osata itse tulkita ja kuitata.

        Epäekologisuus

        Meidän luopumispäätöksessämme painoi kuitenkin ehkä eniten epäekologisuus: kun reippaalla sähkönkulutuksella poltetaan taivaan tuuliin kaikki arvokkaat ravinteet, kuten fosfori, joka on muutenkin maapallolta loppumassa, me totesimme että emme voi olla tässä enää mukana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1535
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1107
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1006
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      674
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe