Polkupyörällä reissaaminen

reissu-roope

Moi.

Olen tässä jo muutamana vuonna haaveillut, että olisi mukava kiertää suomea polkupyörällä. Minulla ei ole mitään tarkkaa matka kohdetta/päämäärää, joten autolla ympäriinsä matkailu vaikuttaa aika turhalta. Autolla sitä vaan ajaisi johonkin suuntaan päivän toisensa perään ja loppupeleissä mitään ei oikein jäisi käteen.
Polkupyörällä jos matkustaisi niin sitä pitäisi melkein pysähtyä joka kylään ja kaupunkiin hengähtämään ja keräämään voimia. Sitä tulisi sitten paremmin katseltua ympärille ja tutustuttua maanläheisesti kuhunkin paikkakuntaan, minkä läpi kulkee. Lisäksi tulisi tutustuttua ihmisiin, kun pitäisi kysellä leirintä-alueiden ja ruokapaikkojen sijainteja ja ajo-ohjeita.

Tietenkin minä näen tämän reissuhaaveen liian ruusuisten lasien läpi, tiedän sen itsekin. Haaveilen vaan että olisi mukava ajella pyörällä, pyörätietä pitkin loivaa alamäkeä, musiikin pauhatessa korvissa, 25 asteen lämpötilassa. Iltapäivällä pysähtyisi johonkin kylään ja varaisi leirintä-alueelta mökin, kävisi järvessä/joessa peseytymässä ja menisi illalla kylille katsomaan olisiko siellä mitään tapahtumaa.
Todellisuudessahan pitäisi ajaa ajokaistan reunaa, joka on halkeillut ja kuoppia täynnä, 1h päästä paikat olisivat jo puutuneet ja kipeänä. Lisäksi rekat ohittelisivat koko-ajan ohjaus sarvea hipoen. Lämpötila olisi sen 10~15 astetta ja vettä sataisi vaakasuoraan kohti. Lisäksi majoittuminen mökkeihin pidemmällä aikavälillä tulisi maksamaan jo ulkomaanmatkan verran, eikä se olisi edes mahdollistakaan suurimmaksi osaksi matkaa.
Enpä sitten tiedä miten ihmiset reagoisivat jos sitä hiippailisi tien varressa oleviin latoihin tai kerrostalojen rappukäytäviin yöpymään, saattaisihan sitä tietysti välillä onnistaakin ja löytyä jokin yleisessä käytössä olevan kota missä viettää yötä.

Jos joku on joskus matkustellut polkupyörää käyttämällä niin olisi mukava kuulla kokemuksia. Tai jos jollakin olisi samanlaisia haaveita niin niistäkin olisi kiva kuulla. Eipä taida kyllä ikinä nämä haaveet toteutua, mutta voihan sitä aina haaveilla.

6

729

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • polkupyörällä

      Polkupyörä on mitä mahtavin väline liikkua ja matkustaa pidempiäkin matkoja. Kannattaa harjoitella ensin lyhyemmillä matkoilla ja siirtyä sitten pidemmille matkoille.
      Oletko jo ehtinyt lukemaan esim. Matti Rämön kirjoja polkupyörällä matkaamisesta? Matti on varsinainen konkari polkupyörällä matkaamisessa maailmallakin. Matin kirjoja löytyy helposti kirjastoista luettavaksi, on ratevaa luettavaa näin talvi-iltoina. https://yle.fi/aihe/blogit/polkupyoramatkalla-joka-paiva

      ja onhan meitä matkaajia polkupyörällä muitakin...
      http://www.ts.fi/viihde/1074066113/Polkupyoralla Turusta Singaporeen

      https://pakkotoisto.com/threads/matkakertomus-polkupyörällä-pohjois-thaimaasta-malesian-läpi-singaporeen.127972/

    • Siitävaanjapiansittenkin

      Mitäs tuota enempää miettimään, hyppäät vaan satulaan sillä mielellä että aikansa kullekkin. Sitten kun kyllästyt vaihda vaikkapa soutamiseen, liftaamiseen, linja-autoon, patikointiin jne. Aina tilanteen ja fiiliksen mukaan. Näitä ja muita tilaanteeseen soveltaen voit kiertää vaikka maapallon ympäri, joustavuus on avainsana suunnitelmissa ja toteutuksessa. Voisin vaikka lähteä mukaan tuollaiseen ja laskelmieni mukaan n. 1000-1300€/kk riittäisi hyvinkin budjetiksi. Jos jäät vain miettimään et ehdi kovin pitkälle ennenkuin elämä jo vie mahdollisuuden toteuttaa unelmiasi.

    • ITEtehtyelämä

      laiskimus!! kokeile toisinpäin, että pyörä ajaa sinun päälläsi

    • Pyöräkki

      Olen tehnyt muutamia jokusen päivän reissuja ihan täysvarustuksella. Eli teltta,makuualusta,makuupussi ja retkikeittiö eväineen messissä. Tavaraa mukana noin 25 kiloa. Ei tarvinnut miettiä mökkimajoituksia. Metsäautoteiden varsilta löytyy aina telttapaikka. Leirialueelle vain kun tarvitsee pestä itseään tai vaatteita tai kyllästyy yjsin möllöttämiseen. Tosin pyöräretkeilijää tullaan aina mieluusti jututtamaan ja autoista morjestetaan. Suomen tiet ja niiden kapeat piennar-alueet onkin se pahin ongelma. Parhaimmaksi tavaraksi osoittautui noin 3x3 pressukatos, Erätoverinakin tunnettu. Nopea pystyttää tauolla joko auringonvarjoksi tai sateenpitäjäksi. Teltan eteen katokseksi sateella tai helteellä varjostamaan telttaa. Vaatetta tarvitsi yllättävän vähän kun viitsi pestä niitä välillä. Ajamiseen ihan oma asu erikseen. Sadetta varten pyöräilijälle tehty viitta ja sadelahkeet. Takki ja housut olisi olleet liian hiostavat.

    • Muumistonilo

      Voi haaveilla, tottakai voi, kun aktiivisesti polkee, että maisema vaihtuu aktiivisesti. Muttei taida sekään kelalle sopia.

    • Itse tein eräänä kesänä viikon reissun polkupyörällä ja ensimmäinen päivä Hki:stä Lahteen sujui mukavasti. Vanha Lahdentie on pyöräilyyn sopiva eikä liikennettä ollut liikaa ja Lahdessa oli myös mukava leirintäalue teltailua varten.

      Seuraavat päivät Itä-Suomeen päin eivät niin mukavia sitten enää olleetkaan. Tavaraa täyteen lastattu polkupyörä on raskas, joten ylämäet alkoivat tuntua 100 km päiväetapeilla jokseenkin raskailta. Tiet olivat kapeita ja niillä oli raskasta liikennettä enemmän kuin tarpeeksi. Rekka-auton ohittaessa täydellä vauhdilla, nakkelee ilmavirta polkupyörää miten sattuu, ja koska raskasta polkupyörää on vaikea ohjata, päädyin ainakin kerran ojan pohjalle pyörineni kaikkineni.

      Kelien puolesta ei ollut menomatkalla valittamista, paitsi että aurinko paahtoi armottomasti ja poltti sekä korvani, niskani että toisen poskeni. Paluumatkalla rusketus kasvoissani ei tasoittunut, koska vettä satoi käytännössä taukoamatta. Kylmässä teltassa nukkuminen ei litimärkänä aina viehättänyt , joten jouduin turvautumaan leirintäalueen mökkiin yhden kerran. Hinta oli kohtuullinen, mutta en olisi sellaista viitsinyt joka yöstä maksaa. Leirintäalueitakaan ei ole jokaisessa tienristeyksessä, joten jos haluaa pysyä ennalta valitsemallaan reitillä, kannattaa reitti suunnitella niiden mukaan.

      Toki telttaillessa voi turvautua jokamiehenoikeuksiin ja pystyttää telttansa johonkin pusikkoon. Tulenteko ei kuitenkaan ole sallittua ilman maanomistajan lupaa, joten retkikeitin on silloin ainoa mahdollisuus lämpimän ruuan aikaansaamiseksi. Leirintäalueilla puolestaan on yleensä jonkinlainen mahdollisuus tulentekoon ja ruuan valmistamiseen taikka lämmittämiseen.

      Jokamiehenluvalla leiriytyessä ei tietenkään saa kaataa puita taikka aiheuttaa ympäristölle vahinkoa ja kaikki roskat on kerättävä mukaansa. Leirintäalueella puolestaan on suihkut, vessat ja jätteenkeräysastiat, mutta telttailusta joutuu maksamaan pienehkön summan. Jokamiehenluvalla yöpyessään saattaa myös joutua selittämään maanomistajalle, että millä asialla hänen kiinteistöllään oleskelee. Hän saattaa myös määrätä omine lupineen leiriytyneen poistumaan, koska katsoo leirin olevan liian lähellä pihapiiriään.

      Mitä tulee ladoissa taikka vajoissa yöpymiseen, en suosittelisi. Ensinnäkin, jos niillä on omistajalleen merkitystä, ovat ne lukittuja. Jos niillä puolestaan ei ole omistajalleen merkitystä, ei niiden kunnosta huolehdita, jolloin katto saattaa pudota nukkujan niskaan tuulenpuuskan vaikutuksesta taikka jopa ilman sellaista. Kyseisissä rakennuksissa saattaa myös olla nauloja ym. pystyssä tavalla, että niihin saattaa loukata itsenä ikävällä tavalla. Varsinkin pimeässä sellaisia on vaikea nähdä, joten jalan läpi astuttu naula katkaisee matkan siihen paikkaan.

      Mistään heinälatoromantiikastakaan ei kannata haaveillä, sillä yöpyessään luvatta toisen rakennuksessa syyllistyy pahimmillaan hallinnan loukkaukseen, mistä saattaa olla oikeudellisia seuraamuksia. Luultavimmin seuraamuksena on kuitenkin äkkilähtö vihaisen isännän huutaessa perään.

      Polkupyöräily on kuitenkin erinomainen tapa matkustaa ja tutustua reitin varrella oleviin asioihin läheisemmin kuin se olisi mahdollista autolla taikka linja-autolla ohi pyyhkäisemällä. Pyöräily on kaikenkaikkiaan huomattavasti vuorovaikutuksellisempi tapa matkustaa kuin vaikkapa autoilu, mutta tämä vuorovaikutus koskee miellyttävien kohtaamisten lisäksi myös epämiellyttäviä sellaisia. Pyöräillessä ollaan myös luonnonvoimien suosiossa taikka armoilla aivan eri mitassa kuin autolla matkatessa, mikä on tietysti omalta osaltaan samanaikaisesti sekä viehättävää että ikävää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1475
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1092
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe