Alkavat vaihdevuodet - tukala olo?,

Primolut

Olen 48-vuotias ja kärsin lähestyvistä vaihdevuosista. En uskonut, että olo voi muuttua näin tukalaksi. Kierto ei ole enää säännöllinen ja nyt ei ole taas muutamaan kuukauteen vuotanut juuri mitään, mutta jatkuvasti tuntuu, että kuukautiset olisivat alkamassa, olo on pöhöttynyt ja pingottonut, rintoja aristaa... Kesällä tehtiin kolposkopia eikä siinä löytynyt mitään. Jouduin taas menemään gynekologille ja tämä tähysti kohdun. Limakalvo oli taas paksuuntunut ja nyt syön 10 vrk Primolut-kuurin ja odotan hartaasti tyhjennysvuotoa. Kohdussa on myös kysta. Näin se aika muuttuu: nuorempana ällötti ”se” aika kuukaudesta ja nyt toivoo, että vuotaisi ja kunnolla. Ehdotin lääkärille FSH-koetta, mutta tämän mielestä olen vielä nuori vaihdevuosilainen! En todellakaan ole. Muutenkin tuntuu, että joka paikkaa särkee ja kolottaa. Kuumia aaltoja tai hikipuuskia ei ole vielä. Muistan äitini kertoneen, että hänelle hikoilupuuskat tulivat vasta aivan vaihdevuosien lopussa. Joka tapauksessa toivon hartaasti, että tämä vaihe menee ohi ja äkkiä.

6

968

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gfdhdfdhfdh

      Minun mielestä et ole liian nuori vaihdevuosiin. Lääkärisi oli stupido. Tosin FSH pitäisi mitata useampaan kertaan, yksi mittaus ei kerro paljoa. Oireet kertovat enemmän.

      Mummollani oli vaihdevuodet 43-vuotiaana, ja itse nyt saman ikäisenä olen hikoillut jo pitkään kierron lopun ja alun tietämillä. Olen siinä vaiheessa, että kierto on hieman lyhentynyt. Oliko sinulla lyhentymisvaihe ennen epäsäännöllistymistä?

      Limakalvon paksuuntuminen ei ole hyvä asia, toivottavasti se saadaan hoidettua, tsemppiä! Vaihda lääkäriä, jos olet tyytymätön!

      • 2220h

        Minäkin suosittelen ap:lle lääkärin vaihtoa. Suomessa vaihdevuodet alkavat keskimääärin 51-vuotaina, joten miten jollain lääkärillä on otsaa sanoa, että potilas on 48-vuotiaana liian nuori vaihdevuosiin?!

        Kuumia aaltoja ei tule kaikille koskaan. Silti muut oireet voivat tehdä olotilasta todella tukalan.

        En ymmärrä kenen etua Suomessa ajetaan, jos lääkärit eivät ota potilaittensa oireita tosissaan? Onko kyse lääkärien henkilökohtaisesta arvovaltakisasta, kun oireita vähätellään, ja vaihdevuosien alkaminen suorastaan kielletään? Asiasta puhutaan edelleen aivan liian vähän, miksi?


    • ohionjohyvin

      Minulla oli tukalimmat vuodet 45 ja 48 vuosieni välillä. Kuumia aaltoja ja tihentynyttä runsastunutta vuotoa oli ollut jo aiemmin- oireita ei otettu vakavasti. Kunnes lopulta pääsin gynelle, joka löysikin suorastaan liian ohuen limakalvon, ja myoomat kohdusta.
      Sain terot- mutta siitä ei ollut pitempiaikaista apua, ja vuodot oli pisimmillään lähes jatkuvia, välissä 2-4 vuotamatonta vuorokautta.
      Sitten tuli äkkiloppu, noin vuosi sitten. 48-vuotiaana. Kuumat aallot vain jatkuivat- nyt vähän harventuneet, eikä varsinaista verivuotoa ole, joskus on olo kuin aikoisi vuotaa eli kaikki muut pms jutut paitsi ettei vuoto ala- kipeitä hormonaalisia aknepatteja myöten.
      Hormonimuutosten laukaisemaan vuosia kestäneeseen akneen en ole saanut apua. Selässä iho yhtä arpea.

      En yhtään ihmettele että vaihtarioireisiin halutaan apua. On hyvin hämmentävää lisäksi huomata noita kummallisia kuumuuksia, ja vaihtaa lakanoita, ryöpsähteleviä vuotoja ihan yllättäen, jne.
      Minulla ekana epäiltiin klamydiaa. Kysyin mistä minä moisen olisin voinut saada, ja vastaus oli että on se klamydiaa. Kun soitin silloin tuloksista, niin töksäytys: ei ole klamydiaa. Ja mitään aikaa ei edes silloin annettu julkiselle puolelle, vuotohäiriöihin, vaikka pyysin.
      Myöhemmin kerroin kohtelusta tk, hennkilölle joka otti asiat tosissaan- ja pääsin sille gynelle.
      Mietin, että ovatko th:t julmia, vai onko ne gyneajat tosiaan niin kortilla että niitä säästellään, kun jollain on ihan oikea ongelma. Selvisin ilman rautalääkkeitä- mustikoita, aina teki mieli mustikoita. Ihmettelin itsekin, miksi kunnes älysin gynen otattaessa hempparit, miksi niitä olin vähintään litran vetänyt päivässä.
      Marjahimo loppui, kun vuodot sai kuriin.

      Kyllä minun mielestäni naisen pitää saada oireenmukainen hoito, vaikka on vaihdevuosissaan, jos oireet haittaa elämää.

    • JokuRoti_

      Naisten pitäisi päästä eläkkeelle 50-vuotiaina.

      Naisilla pitäisi olla kerran kuussa viikko vapaata töistä.

    • Voimia

      Tukalat on oireet täälläkin. Esivaihdevuosista/ premenopaussista puhutaan Suomessa aivan liian vähän. Itse olen tilannut aiheeseen liittyvää kirjallisuutta jenkeistä ja onneksi tietoa löytyy ulkomaisilta nettisivuilta. En tajunnut aluksi ollenkaan mistä oli kyse kun oireet alkoivat. Kaikille kun ei tule kuumia aaltoja ja kuukautiset voi jatkua melko säännöllisinäkin.
      Voimia meille!

      • Voimia

        Lisäys edelliseen että olen 48 v. ja oireet alkoivat vuosi sitten. Siirtymävaihe voi kestää useamman vuoden ennen varsinaista menopaussia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3036
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3034
    Aihe