Miten pitää kamera kylmänä?

innoskaskuvaaja

Olen lähdössä tropiikkiin, ja tietenkin aion kuvata mahdollisimman paljon. Onko siis mitään niksejä miten pitää kamera kylmänä, ettei ylikuumene?

18

942

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • innoskaskuvaaja

      Onko kukaan kokeillut kylmäkäärettä, sellasta kertakäyttöstä, kameralaukkuun?

    • Canonisti

      Mitä enemmän runko käyttää sähköä, sen kuumempana se käy. Mitä pienempi runko, sitä huonommin se haihduttaa lämpöä.

      En ole itse päässyt safarille, mutta mitä kaverit ovat kertoneet, niin niissä kertomuksissa lämpö ei ole ollut ongelma. Kamerat ovat olleet lähinnä 5D:n eri versioita.

      Sen sijaan valon puute on ollut jopa yllättävä. Telenä f/2.8 400 mm ei ole kuulemma liioittelua. Iso osa eläinkuvista otetaan hämärässä.

      Toinen mitä olen kuullut, on tarve useampaan kameraan. Yhdessä on kiinni yleensä pitkä tele, kolmesatanen tai nelisatanen. Toisessa rungossa on usein 70-200 tai jotain muuta lyhyempää. Pokkari, joka käynnistyy nopeasti, on kaulassa tai kiinni auton turvakehikossa.

      • Ei Afrikassa juuri hämärää ole, tulee hyvin nopeasti pimeää.


      • Canonisti
        okaro kirjoitti:

        Ei Afrikassa juuri hämärää ole, tulee hyvin nopeasti pimeää.

        Kuuluin aikaisemmalla asuinpaikkakunnallani eläinkuvauskerhoon. Mukana oli myös kokeneita safarikuvaajia, jotka kertoivat, että iso osa eläin kuvista otetaan juuri lyhyessä aamu- ja iltahämärässä. Sen takia pitkän telen valovoima on niin tärkeä. (Itse kuvasin tuohon aikaan vain maisemia.)

        On muuten hyvä mieltää, ero kuvaajille suunnattujen retkien ja muiden välillä. Kuvaajille suunnatut retket on rytmitetty eri tavalla. Kohteilla ollaan pidempään, jotta kaikki saavat tahtomansa kuvat. Aamu- ja iltahämärät ollaa kuulemma juuri niillä kohteilla, joilla isojen petojen oletetaan liikkuvan.


      • Canonisti

    • innoskaskuvaaja

      en nyt ihan safarille ole menossa, mutta pitkää valotusaikaa tulee käytettyä paljon. Mukaan lähteen myös action kamera ja kännykkä, mutta näistä ei taida olla paljoa iloa jos teen esim. startrail-kuvausta ja kamera saa lämpöhalvauksen...Niin ja kamera on 6D

      • cndmsgf

        Kamera kestää kyllä sen lämmön, mitä kuvaaja, mutta kanattaa yrittää pitää musta runko suoralta auringolta piilossa. Olen itsekin kokenut ja nähnyt toistenkin kameroiden sekoavan jos ne on porottavassa auringossa. Pinta tulee kättäpolttavaksi.
        Peilikameroissa ei lämpöongelma tule nin äkkiä esille, kuin peilittömissä, joissa kenno "palaa" koko ajan, kun etsimeen tiiraillaan.
        Peilillinen käyttää virtaa vain kuvaushetkellä.
        Kamerasta kannattaa otetetun kuvan näyttö ja säätönäyttö sulkea sähkönkulutuksen ja lämmönnousun vähentämiseksi. Ne saa aina napista käyttöön tarvittaessa.

        Yöilma on aina viileämpää kuin päivällä, enkä ole kuullut tähtikuvaajien valittavan kameran lämpöhäiriöistä. Pitkien valotusaikojen kohina on yleensä suurin ongelma.

        Oikeassa tropiikissa on myös kosteusongelma, jota pidän pahempana kuin kuiva lämpö.
        Linssit höyryyntyy läpinäkymättömiksi ja kamera valuu vettä.
        Sain yhden halpiskameran, jossa ei ollut mitään tiivistystä jumiin kosteuden vuoksi. Otin akun ja kellopariston pois, kamera kuivumaan kaikki luukut auki niin seuraavana päivänä se taas toimi kuin ennenkin.


    • Tsuumikos

      Vaalean sävyinen laukku mieluummin kuin musta?

    • sdethet

      Mitä tarkoittaa tässä "tropiikkiin"? Tropiikissa voi olla mitä vain sademetsästä autiomaahan, lämpö ei ole mikään ongelma kunhan ei jätä kameraa päiväksi aurinkoon. Viidakossa taas on vähän valoa.

      • Canonisti

        Hyvä kysymys. Yksi määritelmä on: "Ilmastovyöhykkeenä tropiikilla voidaan tarkoittaa ilmastoa, joka on lämmin tai kuuma ja kostea ympäri vuoden" (wiki). Tätä lienee käytetty useimpien vastausten pohjana, vaikka kuten sdethet totesi, joissakín määritelmissä on mukana myös kääntöpiirien välissä olevat muut alueet, kuten aavikot.


    • Tsuumikos

      Joidenkin kompaktikameroiden ohjekirjoissa pidetään kameralle sopivana lämpötilana 0...40 astetta. Kyseenalaista, voiko sellaista käyttää Intiassa 50 asteen helteessä..?

      • Pidänlämpimästä

        Kyllä niitä voi käyttää, mutta tehdas haluaa siirtää riskin kuluttajalle. Ensin kaiketi kenno lopettaa toiminnan lämmön noustessa ja sitten lähtevät öljyt valumaan.


    • ei_tollo

      Laita se jääkaappiin tollo.

    • Canonisti

      Tässä on hyvin laitelähtöinen juttu kuvaamisesta sademetsässä.

      http://nickgarbutt.com/rainforest-photography/

      Hiukan ihmettelen tele-suositusta aloittelijalle, kun samalla puhutaan hyvin vähästä valosta ja kosteuden aiheuttamista ongelmista.

      Jalusta yms. ovat selviä asioita. Diffuusorin ja salamalaitteen painottaminen olivat mielenkiintoisia seikkoja.

      • yttyfoto

        Sademetsän kosteutta liioitellaan, samat lukemat löytyvät helposti Suomessakin monta kertaa vuodessa. Kameran pitää antaa olla koko ajan samassa lämpötilassa ympäristön kanssa.


      • Tsuumikos

        >> Hiukan ihmettelen tele-suositusta aloittelijalle, kun samalla puhutaan hyvin vähästä valosta ja kosteuden aiheuttamista ongelmista. <<

        Youtubessa on ollut videota, kuinka joku kuvaili salamalla ja telemakrolla käärmeitä ym. Oli muistaakseni Tokinan 100-millisen makron arvostelua tai kehumista.


      • Canonisti
        Tsuumikos kirjoitti:

        >> Hiukan ihmettelen tele-suositusta aloittelijalle, kun samalla puhutaan hyvin vähästä valosta ja kosteuden aiheuttamista ongelmista. <<

        Youtubessa on ollut videota, kuinka joku kuvaili salamalla ja telemakrolla käärmeitä ym. Oli muistaakseni Tokinan 100-millisen makron arvostelua tai kehumista.

        Juuri noin. Hyvälaatuinen makro on tiivis. Huonolaatuinen zoomi on tunnetusti imuri.


    • Canonisti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe