Hallintolaki

käskytyslaki

Onko kenelläkään tietoa, että mihin käytännössä tällainen laki virkamiesten käskytyksestä on tehty ja mihin se johtaa, joka sanotaan jätetyn hallintolain ulkopuolelle? - Käskyt ja määräykset voivat olla suullisia tai kirjallisia, eikä niistä voi kieltäytyä eikä niistä voi valittaa. Ne ovat käskyjä siitä miten jonkun asian kanssa on meneteltävä.

Lakisivustolta:

"Hallinnon sisäiset virka- ja sotilaskäskyasiat on jätetty hallintolain soveltamisalan ulkopuolelle. Hallinnon sisäisiä virkakäskyjä ovat ylemmän viranomaisen alemmalle viranomaiselle antamat käskyt esimerkiksi siitä, kuinka jonkin asian suhteen tulee toimia, miten alemman viranomaisen on meneteltävä asioita hoitaessaan ja alempaan viranomaiseen kohdistuvat kurinpidolliset toimet.

Sotilaskäskyasioita ovat puolustusvoimissa esimiehen tai esimiesasemassa olevan käsittelemät asiat ja niissä tekemät ratkaisut, kuten järjestyksen ja kurin ylläpitäminen ja asevelvollisten kouluttamisesta vastaaminen.

Hallinnon sisäiset virka- ja sotilaskäskyt annetaan joko kirjallisessa tai suullisessa muodossa. Sekä hallinnon sisäiset virkakäskyt ja sotilaskäskyt ovat molemmat melko tulkinnanvaraisia käsitteitä.

Näistä tehdyistä ratkaisuista ei voi pääsääntöisesti valittaa."

https://www.minilex.fi/a/hallinnon-sisäiset-virka-ja-sotilaskäskyt

JÄTETTY HALLINTOLAIN ULKOPUOLELLE.

Wikipedia sanoo hallintolaista näin:

"Hallintolaki (SDK 434/2003[1], ruots. förvaltningslag[2]) on Suomen lainsäädännön laki, jonka tarkoituksena on toteuttaa ja edistää hyvää hallintoa sekä oikeusturvaa hallintoasioissa sekä myös edistää hallinnon palvelujen laatua ja tuloksellisuutta.[1] Se on hallinnon toimintaa sääntelevä yleislaki ja koskee kaikkia valtion ja kunnan viranomaisia sekä yksityisiä, jotka hoitavat julkisia hallintotehtäviä. Laki tuli voimaan vuoden 2004 alussa. Se jakaantuu kahteen päälohkoon: hyvän hallinnon perusteisiin ja hallintomenettelyn säännöksiin.


Monet virkamiesten toimet, kuten esimerkiksi rajavalvonta ja voimankäyttö, ovat niin sanottua tosiasiallista julkisen vallan käyttöä.

Laki sisältää säännöksiä muun muassa siitä, miten hallintoasioita ratkaistaessa on meneteltävä. Erityisen tarkasti on säännelty sitä, miten viranomaisen on asiaa selvitettävä, miten asianosaista on kuultava ja miten tämän oikeusturva voidaan taata.

Hallintolain lisäksi yksilön oikeusturvaa hallinnossa takaavat perustuslaissa olevat perusoikeuksia koskevat säännökset. Hallinnossa käytettävistä kielistä säädetään kielilaissa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hallintolaki

Nämä laithan ovat keskenään täydessä ristiriidassa?! Milloin, koska ja mistä syystä virkamiesten pitää, täytyy totella tuota mielivaltaista, perustelematonta, jostain tulevaa käskyttämistä, joka ei perustu hyvään hallintotapaan, joka määritellään hallintolaissa?

Entä jos käsketään tappaa joku?

4

167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 167-176

      Aivan liian monet virkanilkit ei tiedä hallintolaista mitään ja jotkut jotka tietävät kuvittelevat ettei se koske heitä. Päätökset ovat usein puutteellisesti perusteltuja tai perusteluja ei ole ollenkaaan, selvitykset puuttuvat tai ovat puutteellisia. Minulle tehtiin viimeksi päätös sellaiseen asiaaan jota en hakenut, asiaan jota hain ei tehty. Virkanilkit sanovat harkintavallaksi sellaista mikä on oikeasti harkittua mielivaltaa ja kuvittelevat että harkintavaltaa on joka asiassa vaikka ei sitä ole ellei laki sitä anna, valehtelevat ja vääristelevät asioita mieleisekseen ja asiakkaan vahingoksi.
      Näin toimii 100-vuotiaan "oikeus- ja sivitysvaltioin" viranomaiset.

    • ajan.hermo

      Muistellaan nyt sitäkin että Jari Aarnio oli pitkän aikaa ilmaisukiellossa marraskuusta 2013 lähtien. Miten se vaikutti prosessin etenemiseen ja onko vaikutuksia vieläkin näkyvissä? Tämä kysymys erityisesti nimimerkille Sinde.

    • kuyhtgf

      Huokaus. Aloittaja on ihan perusasioista aivan kujalla, ja pari idioottia komppaa täysin asian ohitse.

      Aloittajan tulee selvittää itselleen mitä eroa on hallintotoiminnalla ja hallintoasian hoitamisella, ja toisaalta virkamiesoikeudellisella ja työnjohdollisella toiminnalla. Eivät ne ole sama asia, eikä niitä säännellä samoin säädöksin. Esimerkiksi hallintolaki on tehty yhtä varten, taasen esimerkiksi valtion virkamieslaki toisia varten. Kyllä jälkimmäistäkin kategoriaa säännellään virkamiesoikeudellisen lainsäädännön avulla ja laajemminkin työoikeudellisella sääntelyllä ja lisäksi kaikki yleisemmät normit, esimerkiksi rikoslaki, tietysti pätevät. Ei sekään mikään villi länsi ole, vaikka sitä ei hallintolain soveltamisalaan olekaan otettu.

      Ihan käytännön esimerkki valaisemaan. Miten aloittaja arvelisi vaikkapa puolustusvoimien varuskunnan toimivan, jos jokainen sotilaskäsky pitäisi hallintolain mukaan antaa kirjallisesti, altistaa 30 päivän muutoksenhakuajalle, kirjallisille kuulemisille, mahdollisesti vielä hallintovalituksille ja niin edelleen?
      Saattaisi toiminta vähän seistä... voisipa olla vaikkapa kyseisen käskyn vaikutuspiirissä ollut saapumiserä ja pari seuraavaakin kotiutunut, kun jokin rutiininomainen sotilaskäsky olisi käynyt kierroksen korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

    • puhuuasiaa

      "Nämä laithan ovat keskenään täydessä ristiriidassa?!"

      Siis mitkä lait? Kirjoitat vain hallintolaista. Mutta jos tarkoitat, että hallintolaki olisi ristiriidassa virkamieslain kanssa, niin ne eivät ole. Hallintolaki käsittelee pääasiassa viranomaisen ja kansalaisen keskinäsitä suhdetta ja virkamieslaki valtion ja virkamiehen suhdetta.

      Virkamieslaki 2 §
      Lain tavoitteena on turvata valtion tehtävien hoitaminen tuloksellisesti, tarkoituksenmukaisesti ja oikeusturvavaatimukset täyttäen sekä turvata virkamiehelle oikeudenmukainen asema suhteessa työnantajaan.

      "Milloin, koska ja mistä syystä virkamiesten pitää, täytyy totella tuota mielivaltaista, perustelematonta, jostain tulevaa käskyttämistä ...."

      Virkatehtävää hoidettaessa sitä koskeva säännös on virkamieslain 14 §: "Virkamiehen on suoritettava tehtävänsä asianmukaisesti ja viivytyksettä. Hänen on noudatettava työnjohto- ja valvontamääräyksiä."

      Niinpä virkamiehen tulee, samalla tavalla kuin työntekijän työsuhteessa, noudattaa työnjohdon määräyksiä työtehtävien hoitamisessa. Työjohto ei voi toimia mielivaltaisesti vaan esim. virkamieslain 11 § säätää viranomaisen velvollisuuksista: "Viranomaisen on kohdeltava palveluksessaan olevia virkamiehiä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole virkamiesten tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua."

      Virkamiehen irtisanomissuoja suojaa häntä mielievaltaisilta toimepiteiltä. Virkamiehen tulee luonnollisesti kieltäytyä lain vastaisten määräysten noudattamisesta ja siihen hänellä on siten myös täysi oikeus.

      Jos virkamies irtisanotaan tehtävien laiminlyönnin perusteella, vaikka tosiasiassa virkamies kieltäytyi noudattamasta lain vastaista määräystä, päätöksestä voi valittaa ja hallinto-oikeus voi päättää virkasuhteen jatkumisesta katkeamatta (ks. VML 55 § 3 mom).

      Virkamies voi myös aina kannella esimiehestään ylemmälle esimiehelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen

      Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️
      Ikävä
      66
      2228
    2. Onko kaivattusi

      kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.
      Ikävä
      38
      1853
    3. Vanhuksen varpaankynsien leikkaus 89 euroa...

      Huh huh.......Parturikäynti olisi varmasti ollut 250 euroa? Kallis on suomi nykyään.
      Maailman menoa
      171
      1470
    4. Viulu vaiennut

      Eikö pisnikset suju ? Vai miksi pahin yrittäjä vouhka on "kadonnu" maan alle. 🤣
      Suomussalmi
      21
      1444
    5. Anne Kukkohovi. Myy likaisia alushousujaan.

      Kuka ihme ostaa jonkun naisen likaisia alushousuja, menee lujaa kyllä tälläkin housujen myyjällä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      76
      1153
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      177
      1134
    7. Kyllä tekee kipeää

      Luopua kaikesta mitä on elämässä saavuttanut😞 ei vaan ole enää yhtäkään hiljaista vuorokautta🤬
      Ikävä
      21
      1086
    8. Kauanko skuutteja on siedettävä? Ei tietoa liikennesäännöistä, ajellaan miten sattuu ja missä vain.

      Kauanko on kestettävä sähköpotkulautojen terrorismismia? Niillä ajelevat eivät tiedä, tai jos tietävätkin, niin eivät vä
      Maailman menoa
      105
      1054
    9. En mä tiedä mitä tapahtuu

      siis tykkäisitköhän musta oikeasti. Ehkä oot pelannu liikaa rahapelejä, ehkä rakastat tyhjiä arpoja.
      Ikävä
      9
      912
    10. Luotatko kaivattuusi?

      Jos et, mistä kiikastaa?
      Ikävä
      76
      909
    Aihe