Nartulla ei näyttely, tai muita tuloksia!

EiKilpailuhenkinen

Mielipiteitä? Voiko tällaiselle koiralle tehdä pentuja? Harrastetaan kuitankin aktiivisesti agilityä, tokoa, rally-tokoa, koiratanssia... oikeastaan vähän kaikkea vuodenajan ja kurssin mukaan. Kilpaileminen ei kuitenkaan kiinnosta ja siitä johtuen minkäänlaisia tuloksiakaan ei olla hankittu, tosin Rally-Toko kisoihin aijotaan suunnata ehkä keväällä? Luonnetta ovat useat kehuneet ja rodun keskiarvoon nähden se on erittäin hyvä. Terveydessä ei mitään moitittavaa ja noudattaa PEVISA määräyksiä, sukulinjat ovat erinomaiset, eikä sukusiitosta ole niissä lainkaan, myös ikä on sopiva (2 vuotta)! Kasvattajan peruskurssikin on käyty. Koira on kuitenkin juuri rodun säkäkorkeuden rajalla, eli se on pari senttiä turhan iso. Omaaan silmään ei kuitenkaan muuta ulkonäöllistä moitittavaa ja kulkee kevyesti ja vaivatta.
Ostaisitko itse tällaisen koiran pentuja, vaatisitko hinnana alennusta? Entäpä uroksen omistajat? Antaisitteko käyttää jalostusurostanne tällaiselle nartulle?

18

302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Krkfjf748w73u

      Jos koira on tutkittu ja terveeksi todettu, niin anna mennä vaan...

    • tarkistnäyttelyt

      Kyllä minä käyttäisin kerran tai parikin näyttelyissä, niin selviäisi onko rotumäätitelmän mukainen.Tarkoitushan on aina jalostaa rotumääritelmän mukaisia koiria, eikä vähän sinnepäin,eikö?
      Terveystarkit,kuvat,peilaukset oltava tietysti.
      Itse ostan vain tarkistetusti terveiden jälkeläisiä, ja näyttelytulokset on löydyttävä.
      Suvut tutkin tarkkaan, ja terveystulokset.

      Kun koira on näyttelyisdä saanut erin tai ehn, sekä terve,sen jälkeläiset ihan normihintaisia.

    • Noit speksit ei vielä sano mitään...
      Eli omaan päätökseen vaikuttaisi mm.mikä rotu eli mikä rotu on nyt kyseessä?, yksi olennaisimmista päätöksen puolesta. Kyllä tietyissä roduissa minun päätökseen vaikuttaa myös onko koetuloksia ja mitä ja millaisia. Jos virallisia tuloksia ei ole, niin ei varsinaisesti ole ihmeemmin näytöäkään, joka voi olla oleellinen.
      Ja luonteessakin tullaan taas mikä rotu? On rotuja, joissa itse arvostan ilman muuta, että vanhemmat on luonnetestattu. Jos ei, niin jos ei ole mitään näyttöä, koepuolelta, mhtestiä, ei edes näytelmistä, niin se hyvän luonteen näkemys on aika yksipuolinen...
      Pevisamääräyksistä sen verran, että mitä tarkoittaa noudattaa niitä? Oleellista olisi tuossakin tietää nimenomaan ne tulokset. On esim.rotuja, joilla saa käyttää lonkiltaan D-lonkkasia, ja yhdistää samaankin ym. Ja se on ihan eri asia, noudatetaanko siis rimaa hipoen vai asiaa edistäen oikeasti...
      Poikkeuksia lukuunottamatta minusta kyllä jalostuskoiran olisi hyvä olla käynyt edes 1 näyttely. Muutenhan tämäkin on taas vaan omistajan sanan varassa eli ulkomuodolliset jutut.
      Se, jos on pari senttiä ylikorkea, niin ei ole pelkästään minulle hylkäävä. Kokonaiskuva yhdistelmässä/suvussa ratkaisee. Tosin vähän riippuu tämäkin rodusta. Johonkin on raja vedettävä, ja jotkut rodut kyllä hävittää rotutyyppiään, jos koko on selkeästi yli.

      Eli en tekisi pentuja, jos mainitsemani ei ole kunnossa, en ostaisi pentua, enkä anna urostani.

      • Mitatärkeitä

        Näyttelyissä tuomarit hylkää liian korkeat, joissakin roduissa mittaavat.Se on sitä rodun jalostamista, ettei suosita liian suuria, kun rotunmäärritelmää ei ole tarkoitus muuttaa eikä rotua suurentaa.


      • molossi
        Mitatärkeitä kirjoitti:

        Näyttelyissä tuomarit hylkää liian korkeat, joissakin roduissa mittaavat.Se on sitä rodun jalostamista, ettei suosita liian suuria, kun rotunmäärritelmää ei ole tarkoitus muuttaa eikä rotua suurentaa.

        Riippuu ihan rodusta. Toisissa on tarkka raja, toisissa annetaan pelivaraa. Ja sitten on niitä tuomareita, jotka ei välitä, vaikka olisi kuinka tarkka raja. Se myöskin riippuu rodusta, tuleeko hylky vai huomioidaanko se sijaa alentamalla.


    • EiKilpailuhenkinen

      Kyseessä on shetlannin lammaskoira. Lonkat B/B kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät ok, sydän ok. Luonnetesteihinkin saatamme mennä kun kyseessä on kuitenkin normaalia reippaampi yksilö eikä tapana ole räksyttää niinkuin monilla muilla rodun yksilöillä... Sukutaulussa kaikki ovat olleet erittäin pitkäikäisiä ja terveitä ja yleisenä kuolinsyynä on ollut vanhuus.
      No sitten niistä näyttelyistä... Shelttejä on kuitenkin kaikissa rodeulle sopivissa näyttelyissä aika paljon, joten onko yhtään mahdollista sitten saada sitä EH tai ERI arvosanaa kun se koira on juuri sen rotumääritelmän määräämän säkäkorkeusrajan yläpuolella tai rajalla, asuinpaikkanikin vuoksi minulla on mahdollisuus käydä vain 1-3 kertaa vuodessa näyttelyissä?

      • mietivielä

        Näyttelyistä itselleni riittää, että koiralla on arvostelu. Tämä voi toki ajaa pois pennunostajia, jotka nimenomaan etsivät näyttelykoiraa. Rotu huomioiden luonnetesti/mh kuvaus on aika ehdottomia, rodussa olevien haasteiden vuoksi luonnepuolella. Terveystarkit on itselleni, kun pentua etsin, tärkeimpiä luonteen lisäksi. Rotu on aika tyypillinen seurakoira, joten en usko, että tulokset ovat niin tärkeitä, kuin harrastus/käyttökoirapuolella. Tosin ei niistä haittaakaan ole ja jollain tasolla ne kertoo koirasta paljonkin. Tulosten puuttuminen voi ratkaista sen, ettei harrastuskoiraa etsivä ole kiinnostunut pennuista. Tämä tarkoittaa silloin sitä, että pennuista pelkillä terveystarkeilla, yhtään niitä väheksymättä, ollsi luultavasti kiinnostuneimpia kotikoiraa etsivät, eikä tämäkään ole huono asia.

        Lopulta kasvattamasen idea on parantaa rotua ja tähän tarvitaan tuloksia, jotta voit osoittaa käyttämäsi koiran erinomaisuuden. Vaikka ensimmäinen pentue on jännittävä asia, kannattaa asiat tehdä pilkulleen ja huolehtia siitä, että kasvatustyösi on laadukasta. Silloin työ kantaa vuosia eteenpäin ja voit seisoa jokaisen pentueen takana vielä vuosienkin päästä.

        Tulosten saaminen tokossa ja rallytokossa ei lopulta ole niin iso vaiva, kisakausi on vasta alkamassa. Kaksi vuotias koira on nuori, tämäkin on omalla kohdallani kynnyskysymys, en osta pentua noin nuorelta nartulta, ellei kaikkia sen sisaruksia ole tutkittu, usein näin ei asia ole vielä tuossa iässä. Ainakin urosta valitessa kannattaa valita iäkkäämpi uros, perinnölliset vaivat eivät useinkaan näy vielä parivuotiailla. Joten, jotta voisit valita pennuille kaikista parhaimmat kodit, hankkisin koiralle tuloksia harrastuksista sekä testaisin luonteen. Koira kasvaa henkisesti vielä, joten kaksi vuotias ei välttämättä ole valmis emoksi, odottaisin ainakin vuoden.


      • "Kyseessä on shetlannin..." No sitten voi miettiä uudelleen, kun rotu tiedossa.
        Terveystulokset on oikein hyvät.
        Rotuhan ei ole varsinainen käyttörotu, joten viralliset koetulokset ei ole niin oleellisia. Ja ymmärrän oikein hyvin, että kaikilta itse kisaaminen ei onnistu syystä tai toisesta, vaikka koira olisi hyvä.
        Luonnetestejä ei mitenkään ihmeemmin ole ilmeisesti tapana tehdä, joten en sitäkään sitten ihan välttämättömäksi pidä, vaikka ei olisi pahitteeksi, kuten ei ylipäätään... Mutta, shelteissä tuntuu olevan luonteissa suurta hajontaa, joten jos ottaisin rodusta ylipäätään pennun, niin olisi joko tunnettava kasvattaja niiltäosin, tai sitten ehdottomasti tutustuttava vähintään emään ja luotettava, että myös uros olisi luonteeltaan hyvä. Ja mieluummin myös tiedettävä tältä osin linjoistakin ym.
        Ikä on ihan riittävä, ss ok. Voi sitäkin olla, mutta maltilla ja silloin myös tiedettävä kertautuvat hyvin.

        "joten onko yhtään mahdollista..." Riippuu mistä roikkuu, on se kuitenkin kaksi eri asiaa olla rajalla, kuin pari senttiä yli. Mutta se riippuu täysin rotumääritelmästä, miten suhtaudutaan. Onko "pelivaraa" vai eikö, ja mihin raja on vedetty. Ja aiheuttaako hylyn, ja missä kohtiin. Eli riippuu miten isoksi virheeksi lasketaan. Se pitää ottaa selvän omasta rodustaan, ja itse asiassa pitäisi tietää, jos pentuja suunnittelee ;), koska rotumääritelmän tunteminen ja sen tulkitseminen on yksi perusasia.
        Jos kyseessä suuri ylitys ja hylsy silloin, niin en ottaisi pentua, jos haluaisin näyttely/jalostuskoiraa. Tosin miettiä vielä voisin, jos pari ja linjat siltäosin pääsääntöisesti ok. Muussa tapauksessa voisin ottaa, jos /kun koira muultaosin vaikuttaisi oikein hyvältä. Jos siis muuten yhdistelmä miellyttää.
        Näyteelyssä haluaisin kuitenkin, että olisi käytävä. Edes 1-2 kertaa. Riippuen iästä. Koska saa arvostelun koirasta muutenkin.Ja jos ei yhtään kertaa ole käyty, niin helposti, jos ei tunne, niin voi saada "epämääräisen kuvan", kun ei ole yhtään käyntiä. Ei niissä näytelmissä alvariinsa tartte käydä, mutta jotain tietoa ulkomuodosta käytävä hakemassa, olisi jalostuskoiralle suotavaa.

        Se sitten, antaisinko urostani ylipäätään, riippuu monesta. Mutta jos pitäydytään aloituksen jutuissa, niin ehdottomasti saatava tutustua ennen narttuun, johtuen luonnejutuista shelttien osalta. Muuten ei huonolta kuulosta. Mutta näytulokset pitää olla, ja jos on hylyn koira, niin en antaisi. Vaikka syy ei ole tuon pahempi, kuin korkeus, niin tulos näkyy mm.koiranetissä ja sitä kautta voi saada kyseenalaista mainetta, kun siihen hylkyyn voi sisältyä niin monennäköistä, pahempaakin. Sitähän ei välttämättä muut tiedä.


    • AntaisinOlla

      Tässä kiivetään taas takapuoli edellä puuhun, enkä saa tätä muulta näyttämään, vaikka miten yrittäisin. Homma karkaa käsistä jo siinä kun mietitään "miksi ei", vaikka todellisuudessa kysymys pitäisi olla pikemminkin "miksi kyllä". Eli miksi juuri kyseisen nartun pitäisi pentuja maailmaan pykeltää? Mitä sellaista annettavaa sillä on rodulle, ettei pennutusta voi jättää väliin? Agilityssä, tokossa jne. pärjääminen ei voisi juuri irrelevantimpaa olla, jos minulta kysytään, joten vedenpitävämpää perustelua pitäisi löytyä. Kuten totesit itsekin, niin rodun edustajia on näyttelyissäkin mielin määrin, joten sellaista pulaa ei rodusta ole, että perustelemattomia pentuja kaivattaisiin.

      Vaikka keskitynkin tässä negatiivisiin puoliin, niin toki monet teettelevät pentuja huomattavasti huonommistakin lähtökohdista. Siitä huolimatta mielipiteeni on se, että antamillasi tiedoilla pennutus olisi parempi jättää väliin. Vähän myöskin särähti silmään sanavalinta ja huolesi hinnasta yms. sillä sen nyt viimeisenä pitäisi mielessä olla silloin kun vastuullisesta kasvatuksesta, tai pikemminkin jalostuksesta, puhutaan. Ja jos koiralla ei mielestäsi ole mitään mahdollisuuksia pärjätä näyttelyissä, niin eikös se jo vastaa kysymykseesi? Silloinhan rodunomaisuus ja sitä myöten myöskin jalostusarvo olisi vähän niin ja näin.

    • EiKilpailuhenkinen

      Sanavalintani aloitusviestissä oli kyllä tuon hinnan mietinnän kohdalla todella huono, pahoittelut siitä. Pennuista saatu voitto ei todellakaan ole tärkein asia , oikeastaan sillä on vähiten painoarvoa koko pennutuksessa. Tällä hetkellä näyttää sitä paitsi siltä, että tappion puolelle varmaankin jäädään mikäli pentuja tehtäisii ja se ei ole mikään ongelma loppupeleissä. Rahan takia en siis todellakaan ole tekemässä pentuja ja rahaa on tarpeeksi täyttääkseni pennutukseen tarvittavat kulut.

      Uskon kyllä että koirallani olisi mahdollisuus saada ainakin se yksi EH tai ERI näyttelyistä, mutta ongelmaksi nousee se etten pääse kovinkaan usein kulkemaan näyttelyihin juuri tästä asuinpaikastani johtuen. Minulla ei ole myöskään tuttuja, joilla olisi mielenkiintoa esittää koiraani näyttelyissä tai auttaa kuljetuksen järjestestämisessä.

      Myönnän että olen melko itsekäs kun koko pentujen teettämistä edes ajattelen, mutta jos kuitenkin päätän pennuttamiseen ryhtyä, niin haluan silti olla erityisen varma että kaikki on suunniteltu hyvin ja tarvittavat vaatimukset on täytetty. Mikään kiire pennuttamisella ei todellakaan ole, mikäli viesteistäni sellaisen käsityksen sai.

      Minua kiinnostaisi kumpia tuloksia minun kannattaisi nyt sitten alkaa keräämään. Näyttely- vai harrastepuolen tuloksia? Riittääkö jos käväisen vain sen yhden kerran näyttelyissä ja mikä olisi vähimmäisarvosana näyttelyistä koiralle, jonka pentuja ostaisit mikäli näyttelyt eivät niinkään kiinnotaisi? Mikä määrä kiitettäviä tuloksia on jo vaikuttavaa harraste tai näittelypuolella ja saa pennunostajat kiinnostuneiksi?

      Olen erityisen kiitollinen jos näihin kysymyksiin voitte vielä vastata :)

      • Tekosyitätoisenperään

        Tuossa ylempänä sinulle annettiin ehkä paras neuvo, mitä olen pitkiin aikoihin kuullut: Miksi kyllä? Mietipä sitä ennemmin. Eli miksi sinun koirasi pitäisi pentuja tehdä sen sijaan, että pitäisit sen vaan harrastuskaverina? Tähän et ole kertaakaan vastannut edes tyydyttävästi eikä toki tarvitsekaan, mutta minun pennunosto tyssäisi tasan siihen, ettei mitään järkevää syytä näppien syyhyämiselle tunnu olevan. Otit TAAS puheeksi käytännössä sen, miten hyvin pennut saataisiin kaupaksi, ja sehän ei sitten muuten ikinä ole hyvä juttu, joten pentua et minulle noilla puheilla myisi sitten millään. Parhaimmat kasvattajat yrittävät tehdä palvelusta rodulle ja kasvattavat siksi käytännössä itselleen. Koska kaikkia pentuja ei voi eikä ole mieltä pitää itsellään, niin toki niitä myydään, mutta varta vasten myyntiä ajatellen ei yksikään hyvä kasvattaja pentuja maailmaan suolla. Kuulostat koko ajan vain entistä pahemmalta, joten anna jo olla kerjäämättä mielipiteitä siitä, miten hyvin penikat myisivät. Minunkin ääneni menee lukemani perusteella siihen, että annas olla kasvattamatta, jos syyt pennutukselle ovat tuota tasoa.


    • tuttuakauraa

      Jep, minäkin pistin merkille, että kysymykset keskittyvät myynnin sujumiseen... Sehän se taitaa suurimmalla osalla kasvattajista olla nykyään ensimmäisenä mielessä. hankala on siksi löytää pentua, joka olisi kasvatettu eettisesti ihan toiset prioriteetit mielessä.

      • hjgjvgyjgyj

        "minulla on terveeksi tutkittu ja hyväluonteinen koira. olen valistanut itseäni jalostusasioilla. uskaltaako kukaan ostaa minulta pentua?"

        Itseluottamuksen puutteesta tuo kertoo, ei ahneudesta. Olisi kohtuullista vastata, että itse odottaa koiralta näyttelytulosta. Tai että ei halua ostaa harrastajakasvattajan pentua, jos se on oma mielipide.

        Itselleni koiran terveys on tärkeämpi kuin sen ulkonäön rodunomaisuus. Joku shelttikasvattajakin, olisiko ollut Amarantes, suhtautuu lähinnä huumorilla koiriensa ulkonäön epärodunomaisuuteen (koirat ovat hiukan liian korkeita). On ilkeää väittää aloittajaa rahanahneeksi, kun hän erityisesti mainitsee jäävänsä pennutuksessa tappiolle! Hyvällä asiallahan hän on, ja tiedonjanoinen.


    • fhfthfcth

      Kyseessä on siis sheltti, joka on 2-v., terveystulokset
      Lonkat B/B kyynärät 0/0, polvet 0/0, silmät ok, sydän ok.

      Entä muu suku? (Isovanhemmat ja vanhempien serkut jne.?)

      Jos koira edustaa rodun edes keskitasoa, se toimii arjessasi hyvin perheenjäsenenä ja se on pitkäikäinen niin KYLLÄ. Teetä pennut. Kohtuuhyvän pennun kasvattaja on parempi kuin kyseenalaisten pentujen kasvattaja. Ei kaikkien tarvitse "tähdätä parempaan", kun rodun ongelmana on jo "säilyttää perustaso". Hajontaa on paljon, koska mikä tahansa kääpiölassieta muistuttava saadaan myytyä ulkonäöstä, tuloksista ja testeistä tai niiden puutteista riippumatta. Jos useampi uskaltaisi pennuttaa kohtuullisen, mukiinmenevän koiransa, niin huonojen koirien kauppaajilta loppuisivat ostajat! Tarvitsemme lisää kohtuullisen oloisia koiria!

      Muut vastaajat ovat hirvittävän kriittisen kuuloisia. Minun vastaukseni on, että teetä pennut jos koirasi on mukiinmenevä, perusterve eikä altis perinnöllisille sairauksille. Me tarvitsemme Hyviä Peruskoiria. Lykkyä pyttyyn!

      • Voikukka12345

        Samaa mieltä. Kaikkien koirarotujen geneettisen monimuotoisuuden säilymisen kannalta pentuja pitäisi tehdä muillakin kuin niillä näyttelymatadoreilla tai koekunkuilla. Tottakai jalostukseen käytettävän koiran tulee olla terve eikä lähisuvussa vakavia perinnöllisiä vikoja, luonteenkin tulee olla kohdillaan ja koiran mahdollisimman rodunomainen. Pitää muistaa että tänäkin päivänä suuri osa pennunostajista etsii tavallista koiraa jonka kanssa arki sujuu hyvin. Mistä kotikoiran ottajat saavat pentunsa jos kaikki kasvattajat tähtäävät vain kilpailuihin? (jotka eivät välttämättä viekään rotua oikeaan suuntaan....)

        Ennen pentueen teettämistä on hyvä miettiä mitä kautta pennuille löytyy kunnolliset kodit. Rotuyhdistykseltä voi kysellä neuvoa, myös pentujen tämänhetkisestä hintatasosta.


    • Harkitsetarkoinhyvä

      Käytä näyttelyissä kerran tai pari.Kesällä niitä on jokapuolelka suomea, joten läheltäsikin sellainen varmasti löytyy.Katso kennelliiton sivuilta.Jos koira on terveys ja näyttelytuloksiltaan iihan ok, en näkisi mitään estettä pentueelle.Tarkoitushan rodun jalostamisessa on, että pentujakin joku teettäisi.Terveelle, rodunomaiselle koiralle löydät varmasti sopivan uroksen.Jos narttusi on suuri, eli rajoilla, älä valitse suurta urosta.Se vain lisää riskiä,että pennuistakin tulee liian suuria.
      Mieti, käy näyttelyissä, ja teetä pennut jos kaikki on sujunut hyvin.On hienoa, että harkitset, ja suunnittelet etukäteen.Paljon teetellään vaan pentuja, ajattelematta yhtään että onko niillä tarjottavaa rodulle.
      Sekin on hyvä, että koirasi ei ole arka, iso plussa rodulle.

    • EttäSillain

      Terve, pitkäikäinen ja hyvälinjainen sheltti kuulostaa loistavalta emältä. Go for it, näyttelymeriittien kera tai ilman!

    • sheltti

      Kuulostaa omaan korvaan luupavalle emälle :) Uros valinta kannattaa tehdä harkiten. Ihmettelen vain mikset ota yhteyttä koirasi kasvattajaan. Hänhän tietää asiasta parhaiten ja osaa neuvoa:) Itse ainakin kun saan piakoin sheltti uros pennun niin aion tukeutua hädän tullen kasvattajaan en keskustelupalstoihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe