Nykyiset turvapaikanhakijat vaativat palvelua

Miksi.kertoa

Nykyiset turvapaikanhakijat vaativat palvelua, auttaminen ei enää riitä.

Uudet turvapaikanhakijat tietävät erittäin hyvin omat oikeutensa ja osaavat vaatia niitä.

He pitävät keskenään aktiivisesti yhteyttä kännyköiden avulla. Esimerkiksi tiedot oikeuksista erilaisiin etuuksiin leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa. Voidaan tulla sanomaan, että jollain toisella paikkakunnalla saa sellaisia ja tällaisia etuja, ja sitten niitä vaaditaan myös itselle.

Nykyiset turvapaikanhakijat vaihtavat myös paikkakuntaa nopeasti ja hakeutuvat isompiin, tuttuihin ryhmiin.

Kun aikaisemmin autoimme ihmisiä, jotka tulivat pyytämään apua ja heitä autettiin elämän alkuun, nyt meiltä vaaditaan palvelua. Jotkut meistä voivat kokea tällaisen häiritseväksi, vaikeaksi ja joskus vähän pelottavaksikin.

Miksi siis kertoa turvapaikanhakijoille heidän oikeuksistaan hakea sosiaalipalveluja?
Eihän niitä kerrota kansalaisillekkaan, elle itse kysy.
Turvapaikanhakijat pitävät keskenään aktiivisesti yhteyttä kännyköiden avulla. Esimerkiksi tiedot oikeuksista erilaisiin etuuksiin leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa.
Joten mikäs ongelma tässä on? Saavat tietonsa helposti siis.
Voidaan tulla sanomaan, että jollain toisella paikkakunnalla saa sellaisia ja tällaisia etuja, ja sitten niitä vaaditaan myös itselle.
Eri paikkakunnilla etuudet eivät mene aina samalla tavalla toisella paikkakunnalla.
Vaatimukset voivat olla täten mahdottomia saada.
Työtön ei voi vaihdella paikkakuntaa nopeasti kuin omilla varoillaan. Tähän ei tukia makseta, toisin on turvapaikanhakijoilla.
Eihän ilmaisissa työpaikoissakaan kerrota etuuksista ja työntekijän oikeuksista kuin mahdollisimman vähän. Ilmaisissa työpaikoissa kyllä kerrotaan heti kaikki kiellot ja negatiiviset asiat.
Ilmaista työvoimaa käytetään paljon suomessa. Sosiaalietuuksista ja työntekijän oikeuksista pyritään kertomaan mahdollisimman vähän. Ilmaisessa työssä on itse otettava selvää oikeuksistaa, kuten myös sosiaalitoimen oikeuksistaan.
Hyvänä esimerkkinä Joensuun Kaski/Honkalampi-Säätiö jossa käytettiin ilmaista kuntouttavaa työvoimaa väärin. Kyseistä paikasta tehtiin valituksia eduskunnan oikeusasiamiehelle. Samana vuonna kuntouttava työtoiminta loppui kyseisestä paikasta. Kuntouttavan loppumisesta sieltä on vaiettu.
Tuttavani ei saanut 2000-luvulla sosiaalitoimesta avustusta henkilöllisyyspapereihin. Tuttavavallani ei siis ollut henkilöllisyyspapereita. Tuttavavani on suomen kansalainen. Sosiaalitoimen mukaan henkilöllisyyspaperit ei kuuluneet kansalaisen oikeusturvaan.
Henkilöllisyyspaperit jäi siis hankkimatta.

7

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 123-321

      Tällaista se on suomalaistenkin kohdalla. 1991 kokeiltiin jo 17:sta kunnassa kelan toimivuutta toimeentulotuen myöntämisessä. Kokeilu oli pirun kallis, mutta meni hyvin. Siihen ei kuitenkaan siirrytty, kun silloinen hallitus katsoi, että kela informoi toimeentulotuesta ja metsien kätköistä löytyi yllättävän paljon lisää toimeentulotukeen oikeutettuja. Tämän takia se pistettiin nopeasti jäihin.

      Menojen arveltiin pienenevän, kun "toimeentulotuesta ei informoida mitenkään". Hyvin kaksinaamainen peruste kokeilun hautaamiselle vuonna 1992.

      Toisaalta kuntien aikaan rikottiin kunnan tiedottamisvelvollisuuden pykäliä melko surutta:

      "29 §
      Viestintä
      Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa. (Lähde: Finlex)

      Tätä ei voi yleistää, mutta suurin osa kunnista ei ole koskaan tiedottanut sosiaalipalveluistaan lain mukaan ennen nettiaikakautta. Nyt toimeentulotuen myöntämisen perusteet löytyy netistä joka kunnasta, mutta tuohon 1990- luvun loppupuolelle saakka koko toimeentulotuki oli melkoinen tiedotuspimento, kunnes netit alkoivat tulla yksityistalouksiin ja kunnat alkoivat tehdä vähitellen kotisivujaan. Ennen tätä tiedotuksen tila oli kerta kaikkiaan surkea. Uusia lakeja jopa peiteltiin: Vammaispalvelulain ensimmäisen vaiheen aikana 1991 kuljetuspalveluiden osalta pidettiin kunnanjohtajien välisiä puhelinneuvotteluja, joissa sovittiin siitä, että "18:sta yhdensuuntaisesta matkan mahdollisuudesta ei puhuta mitään, koska kunnillamme ei ole kerta kaikkiaan varaa siihen. Matkoihin myönnetään nykyistä enemmän tukea vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, jos asiakas sitä nimenomaisesti vaatii lakikirja kädessään".

      Sosiaalitoimi kunnissa ollut palveluna aina luotaantyöntävä, vastenmielinen ja salaileva, mutta tuolloin kyllä mentiin niin härskisti, kuin olla ja voi. Samalla rikottiin räikeästi 29 §:ää.

      Nykytilanne on tiedotukseltaan parempi, mutta tuntuu siltä, että joustava järjellinen harkinnanvara on puristettu pois. Ei ole enää suosikkiasiakkaan etulyöntiasiaa. Oli myös ihmisiä, jotka olivat poikkeuksellisen lahjakkaita esiintymään ja nostivat toimeentulotukea 2-3 kunnasta samanaikaisesti: Sosiaalitäti vain katseli hypnotisoituna ja robotin tavoin teki, mitä asiakas pyysi. Tällainen etulyöntiasema lahjakkaana toimeentulotuen hakijana ei ollut tosin reilu ollenkaan! Sosiaalityöntekijät kokivat ikävimmäksi asiaksi kategorian "yksinäinen mies". Se oli eronnut, alkoholisti, velkainen, huonoissa vaatteissa, maksattaa elatusmaksut kunnalla elatustukena, kouluttamaton, ilkeä ... jne jo ennen kuin asiakas edes ehti toimistoon! Tämän takia yksinäiset miehet hakijoina olivat todella pohjasakkaa ja eivät takuulla saaneet mitään ylimääräistä. Sen sijaan naiset olivat ovelia, kun ratsastivat usein onnistuneesti lapsilla: "En minä itselleni, mutta kun lapset ..." Nämä tapaukset saivat melko hyvinkin sen aikaista harkinnan varaista (nykyinen täydentävä) toimeentulotukea aina tuettuja lomia myöten ja lastenhoitoakin järjestettiin toisinaan. yksinäiset miehet olivat pohjasakkaa, joista piti nopeasti päästä eroon.

      Tuohon aikaan itse toimeentulotuen hakemisella oli marginaalitilanteissa (tulot suunnilleen laskelmassa samat kuin menot) äärimmäisen suuri merkitys, koska asiakkaan ollessa miellyttävä sosiaalityöntekijät tekivät herkemmin myönteisiä päätöksiä ja yksinäiset miehet ajettiin rasistisesti ulos.

    • Miksi.kertoa

      Näistä etuisuuksien vaatimuksista. Työtön on odottanut kutsua terveystarkastukseen ainakin yli 6kk. Kaverini on odottanut kutsua työttömän terveystarkastukseen nyt 4kk.
      Onkohan näillä turvapaikanhakijoilla myös pitkät odotusajat terveystarkastuksiin?
      Ilmaiseen kuntouttavaan työtoimintaan mennessä on itse ensin maksettava linja-auto maksut, jos haluaa siis matka-avustusta saada. Korvauksen tästä saa siis jälkeenpäin.
      Ilmaisiin työpaikkoihin työviranomaiset painostavat alistuvia hiljaisia ihmisiä.
      Sosiaalietuuksista ei juuri kerrota heille. Itse on lähes kaikki kysyttävä, jos tietoa haluaa oikeuksistaan. Lisäksi noissa ilmaisissa työpaikoissa käytetään ilmaista työvoimaa monesti väärin. Tästä kertovat monet valitukset eduskunnan oikeusasiamiehelle ympäri suomen. Oikeuksista kerrotaan vain vähän. Työtahdilla voidaan hoputtaa, mikä ei kuulu kyseiseen työtoimintaan. Sellaista työtä saatetaan teetättää mitä ilmainen työntekijä ei saisi tehdä lain mukaan. Nämä kaikenmaailman ilmaiset työpajat voivat sitten laatia niitä hämärän rajamailla liikkuvia sääntöjään. Kuten tuossa aiemmin mainitsin, niin Honkalampi-Kaski tästä siis hyvänä esimerkkinä. Kuntouttavantyötoiminta loppui, mutta tarkemmasta syystä vaiettiin.

    • thästhistpoiss

      Nii in, ja mitäs tässä nyt sitten on ihmeellistä??

      Miten eroavat kantasuomalaiset pitkäaikais passiiviset työttömät tästä kuvatusta???

      Todettakoon, että en itseasiassa ymmärrää kirjoittajaa lainkaan, mikä on tarkoistus kirjoituksella kuin rasistinen?

      kjäh kjäh kjäh
      näin se vain on

      • ope.ope

        Mistäs noita rasismi tarinoitas suollat? Jos ei ymmärrä tekstiä, niin ei pidä laukoa mitään typerääkään. Eikö ne koulussa opettaneet tavoille?


    • Miksi.kertoa

      mikä on tarkoistus kirjoituksella kuin rasistinen? Mistäs tän nyt kaivoit esiin?

      Kirjoituksen tarkoitus on kertoa, että ei suomen kansalaisillekkaan kerrota sosiaalietuuksista. Nettikarjalaisessa ihmeteltiin, miksi sosiaalietuuksista ei kerrota turvapaikanhakijoille.
      Jos oman maan kansalaisillekkaan ei kerrota, niin miksi kertoa heillekkään.
      Itse etuuntensa sieltä on saanut udella, ei niistä kerrota kysymättä.

      Kirjoituksellani ei mitään tekemistä rasismin kanssa. Mistä tuon rasismisi olet kaivanut?

    • rasismipolliiisi

      Lopettakaa tuo rasistelu täällä tai laitan adminille viestiä ja teidän IP osoite tullaan laittaan pannaan.

      Rasismin suominen sivustolla on rikollista toimintaa.

      • PerunamuussiPoliisi

        Kerropa missä sitä rasismia sitten on?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      258
      800
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe