Muuntajasta kysyisin

Vähäntietävä

Lämmityskattilan säätöyksikköä ruokitaan pikku muuntajalla AC 230/AC 18 V 200mA. Tämä kärähti, ja laitoin tilalle samanlaisen tosin 400mA. Nyt tuntuu tämäkin lämpiävän, pintamittarilla mitattuna levypakalta 53 C, onko tämä vielä normaali rajoissa?
Kiinnostaisi myös tietää miten määritellään muuntajan jännite. Jos arvokilvessä on 18 V, mikä on sen kuormittamaton lepojännite?
Ja määritelläänkö jännite siniaaltojen huipulta, vai alempaa?

11

1017

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muun-taa

      Muuntajan ilmoitettu jännite on vaihtojännitteen tehollisarvo eli rms. Tehollisarvo on huippujännite jaettuna kakkosen neliöjuurella eli Urms=0.7071*Uhuippu. Jos oskilloskoopilla mittaat huipusta huippuun jännitteen Uhh niin huippujännite Uh on puolet tuosta ja tehollisarvo Urms=0.3536*Uhh .

      Muuntajan lämpeneminen on normaalia varsinkin, jos kotelossa on huono tuuletus. Muuntajille on ilmoitettu suurin sallittu lämpötila tai suurin sallittu käyttöympäristön lämpötila. Edellisen muuntajan kärähtäminen ei kerro hyvää laitteen tuuletuksesta eli jos sitä on mahdollisuus parantaa niin...

      Suurempi virtakestoisuus tarkoittaa sitä, että muuntajan käämissä on käytetty paksumpaa lankaa ja käämirauta voi olla pinta-alaltaan suurempi. Tehon kulutuksen pysyessä samana pysyy suurempitehoinen muuntaja samoissa käyttöolosuhteissa viileämpänä.

    • sähkär

      Tässä tapauksessa lämpeneminen tuskin johtuu siitä että virta-arvo on suurempi. Enemmän lämpenemiseen vaikuttaa muuntajan mitoitus ja laatu, sekä ympäristön lämpötila. Jännitekin on tosin varmaan entistä suurempi kun muuntaja toimii hieman alikuormalla.
      Mutta ei sitä mahdollista muuntajan kärähtämistä kannata paljoa etukäteen murehtia tai pelätä, on niissä ylilämpösuoja mukana.

    • fysiikka.rules

      Muuntaja tyhjäkäyntijännite on aina suurempi kuin nimellisjännite. Joku 10 % on tavanomainen ero kuormittamattoman ja kuormitetun muuntajan toisiojännitteessä. Ihan pienissä muuntajissa saattaa ero olla 20 %.

      • näin_on_näreet

        Juuri tästä johtuen korvaava muuntaja pitäisi aina olla saman tehoinen alkuperäisen kanssa. Muuntajien antojännitteet ilmoitetaan mimelliskuormalla. Ylisuuri muuntaja käy lähes tyhjäkäynnillä, joten sen jännite on ilmoitettua huomattavasti suurempi. Itse muuntajalle tästä ei ole haittaa, mutta syötettävä laite tai sen jänniteregulaattori kärsii ylijännitteestä ja kuumenee enemmän.


    • Ropottiko

      Tuo lähtöjännite riippuu lisäksi siitä, onko ko. muuntaja reguloitu vai ei. Halvat eivät yleensä ole reguloituja, jolloin jännitemittarilla mitattuna (kuormittamattomana) lähtöjännite voi olla paljon suurempi. Reguloitu muuntaja antaa juuri sen 18V siihen asti kun tehot riittää (oli kuormitettu tai ei). JOS epäilet että uusi muuntajasi käy liian kuumana, katso "palaneen" muuntaja max. virta ja laita virtamittari uuden muutajan piuhan väliin ja tarkista ettei tuota vanhan max. virta-arvoa ylitetä... jos se ylittyy, on jossakin muualla (säätöyksikössä) jotain vikaa (kuivia elkoja tms.).

      • Ropottiko

        Sorry, "lukihäirijö", kyseessähän onkin AC/AC muuntaja, jollaista ei reguloituna saa... vain DC versioita... Mittaa kuitenkin virta, paljonko säätöyksikkö ottaa, vika voi olla sama, eli elko ;o)


      • näin_on_näreet

        Nyt puhuttiin varsinaisista muuntajista, siis se rautamötikkä joka muuntaa vaihtosähköä (AC). Kun muuntajan perään rakennetaan tasasuuntaus ja mahdollinen jännitteen stabilointi, saadaan DC-teholähde. Tyhjäkäynnin ylijännite vaivaa myös stabiloimattomia DC-teholähteitäkin (tasasähkö). Vasta stabiloidun tasasähkölähteen voi huoletta hankkia teholtaan ylimitoitettuna.
        VA tai W = Teho
        V = Jännite
        A = Virta
        DC = Tasasähkö
        AC = Vaihtosähkö


    • Vähäntietävä

      Kiitokset vastaajille ja trolleille jota olivat hiljaa.
      Palanut muuntaja oli halpis tuote, mutta käsittämättömän kallis varaosana, todella paksut muumtajalevyt. Eikä muuta oleellisia merkintöjä kuin output: 18V~200mA.
      Korvaava muuntaja on 230/15 V DC 400 mA josta poistettu tasasuuntaus komponentit. Tuosta tulee ulos 17,8 V (tyhjäkäynti).
      Kuormaa tulee teknisten tietojen mukaan 4 V/A. Toimii hyvin vaikka ilmeisesti on vähän alijännitettä.

      • Sähkövä

        Onko 17,8v vaihtojännitearvo ? Tekee tasasuunnattuna konkkien kanssa n.25v DC. Ilman kuormitusta. Putoaa kuormitettaessa. Käyttöjännite laitteelle lienee se vakio 24v DC.


      • Vähäntietävä

        "Onko 17,8v vaihtojännitearvo ?" On, siis tämä arvo CD laturista josta poistettu tasasuuntaus ja konkka. En mitannut tasavirta jännitettä mikä oli ennen tasasuuntauksen poistoa.
        Palaneen muuntajan arvokilvessä toisio: "output: 18V~200mA". Suntin ohjaus toimii siis AC virralla.


    • niinpitäisikin

      Mulla ainakin on Oumannissa erillinen hakkurivirtalähde. Kerran se lopetti toimintansa, mutta vaihdoin ne kaksi verkkolyyttiä niin taas on pelittänyt jo useita vuosia. Jos shuntin moottori on jumissa tai liikaa kitkaa, muuntaja varmaan lämpiääkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe