Kesäisestä pyykkipäivästä on niin hyvät muistot.

enkirj

Tätä jatkuvaa pyykkiä palstalla likaisine vesineen ei oikein enää jaksa. Toista se oli ennen kun hevonen valjastettiin ja ajettiin padan, klapien ja pyykkien kanssa jokirantaan pyykille. Parhaisiin muistoihin kuuluvat ne pyykkipäivät

52

952

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivei.kas

      Kuullostaa kivalta ajatukselta, kipata koko arsenaali syntitaakkoineen hevoskyytiin, etsiä rantapenkereeltä sopiva paikka padalle. Muutamia kiviä padan tueksi, joiden väliin saa tulipesän, ja eikun keräämään risuja veden kuumentamiseen.

      Kyllä sen kuvannollisesti voi tehdä vieläkin. Pestään yhdessä niin että vaahto käy, ja urakan päätteeksi lämmitän oikein kunnon saunan meille palstapyykkäreille.

      • Likaa-on-täällä-liikaa

        ilkeiden juorujen haju karkoittaa.


      • Teeskentelijä

        on nyt ottanut aivan ylävireisen tyylin ja avannut keskustelun joka ei ole aitoa häntä.
        Ikäänkuin falsetilla vetäisi!


    • kuin-silloin

      Oli alkukesä , jolloin ruoho kaunisti vihreänä pihapiiriä, kun päätin keittää saunan padassa valkopyykin. Illalla olin laittanut ne likomaan, keittiöpyyhkeet tyyny ja pöytäliinat ja muutama lakana.

      Kyytiä niille annoin vanhalla Upo pesukoneella, jonka käsiveivi lakanoiden kohdalla vaati asettalussa hieman taitoa. Lopulta annostelin pesupulverin pataan ja painelin valkopyykin puisella kepukalla pulveriveden alle.

      Pyykin hiljaa kuumetessa istuin saunan portaille auringossa, oli vain auringossa kylpevä laakso, kauempana mäellä kotitalo ja omenapuiden kukinta hivelevän kauniina.

      Termoksesta kaadoin pyykkärinkahvit itselleni, halkaistun juustosämpylän kanssa se maistui verrattoman hyvälle, istuessani siinä keltaiseten leinikkien ja sinisten juhannuskukkien ympäröimänä.

      Porina kertoi valkopyykin kiehuvan, joten paineltuani sitä alas, lisäsin hieman kylmää vettä, ja siirryin letkulla täyttämään istuma-ammetta pellonpuolelle saunaa huuhtelua varten.

      Kuuma höyry himmensi näköä nostellessani pyykkiä kepillä penkille valumaan, ja tyhjensin sillä aikaa padasta pulveriveden ämpärillä nostellen.

      Tuo teräspata oli kylmällä huuhdeltuani hyvä nostaa pihalle, jolloin sen mustan pohjan sai hyvin rapsutettua karstasta. Jokakesäinen hommahan tuokin oli, niitä mieluisia ulkotöitä kuusiaidan suojassa.

      Jo viskasin keitetyt puhtaaseen veteen, muutaman kerran huljuttaen ja vettä vaihtaen, jätin ammeen laidalle ne valumaan, hakiessani pyykkinaruni ja pari seivästä aitasta.

      Saunan seinäkoukkuun kiinitin päätysilmukan ja koivun ympärille kiedoin solmuun toisen pään. Siinä halatessani koivun lämmintä tuohikylkeä saatoin tuntea onnea peltojen kauneudesta, oraiden heleydestä tummempaa metsänreunaa vasten, ja taivaan huikaisevasta sinestä!

      Pari kiepsahdusta heinäseipäillä narun puolessa välin, ja pian liehuivat lakanat kuin valkeat purjeet kesäisessä maalaismaisemassa.

      • aloittaja2

        Tietenki kun oltiin niin kauan piti eväät olla mukana, tulipesän hiilloksen alla kypsyi perunat, vanhemmat sisarukset oli kekseliäitä laittamaan vähistä aineksista syötävää.


    • Aloitukseen..vastaan

      Äidin laulua välillä, ja kahvitauon aikan siirryttiinkin hiukan eri kohtaan, suvantopaikkaan, jolloin äidin istuessa kahvittelemaan me uimme ja näytimme kaikki uudet taitomme a rintauinnit selkäuinnit ja sukellukset! - Miksiköhän oli niin tärkeätä pitää äiti ajan tasalla? - Äiti osasi olla tosi iloinen.

      • Minä..se..olen

        Rakas ihana kaunis äitini, jota isä piti niin hyvänä!
        Ja rakas ihana pitkä komea isäni!
        kaipaan teitä ja rakastan iätäti, olitte parhaat!


      • kiihko-omistus

        Mitä ihmeen ihannointia? Ei oikein terveeltä tuollainen kuulosta.


      • Kaiken_pilaajalle

        Katopas itseäsi, kaikkien mollaaja, terveys.näkökulmasta.


    • Ramoona_

      Uiminen liittyy minunkin lapsuuteni kesäisten pyykkipäivien muistoihin - uimme tosin jatkuvasti, mutta silloin äiti oli varmasti paikalla. Rantasaunalla oli pulsaattorikone, jossa kirjavat ja pienemmät valkoiset pestiin. Lakanat haudutettiin muuripadassa , ja muistelen, että nekin puserrettiin pesukoneen kumitelojen välissä pulverivedestä. Me lapset saimme auttaa huuhtomisessa, lakanoita uitettiin , paitojen kesken käytiin vesitaisteluitakin, kyllä siinä märät hihat läiskivät. Vesi oli meillekin tuttu elementti ja olimme taitavia uimareita, pakkokin oli kun veden äärellä asuttiin ja paljon veneretkiäkin tehtiin. Kevään vahvoihin tuoksumuistoihin liittyy, kun isä tervasi soutuveneen. Mattoja me lapset saatoimme huuhtoa veneen perästä vetäen.

      Kuivuvien lakanoiden hulmuaminen auringossa , kesätuulessa, nurmen tuoksussa on rakas tuoksumuisto, juostiin niiden lomasta ja törmäillen kuin labyrintissa. Meilläkin oli pihassa paljon eri aikoihin kukkivia koristepensaita, joista varsinkin jasmiini tuoksui vahvasti.

      Iloisena minäkin äitini yleensä muistan, työtä oli paljon isossa lapsikatraassa, eikä kukaan äidin mieltä halunnut pahoittaa, keskenämme tietysti kävimme nahisteluita. Välipalan nautimme usein hellepäivinä laiturilla, sorsapoikue tuli osille syömään pullanmuruja suoraan kädestä. Muistan miltä tuntui sorsan latuskanokan kaapaisu kämmenellä ja pienen untuvaisen poikasen höyhenpuku.
      Muurinpohjalettuja varten oli oma vanha rautapatansa, niitäkin joskus rannassa saimme, ne liittyvät etenkin matonkudetalkoisiin.

      • Minä..se..olen

        Matonkudetalkoot olivat sota-ajan jälkeen valiintunut tapa, niistä kudottiin kauniita räsymattoja. Minäkin silloin, kun jlat alkoivat ylettyä polkimille, sain heittää loimien väliin sukkulan, jonka oerässä raita tuli.
        Myöskin kehruu talkoot eli kökät olivat meillä usein, kun äiti oli siinäkin innostajana.
        Äiti oli laittanut voileipiä talkoolaisille paljon, jotta mukana tuleville lapsillekin riitti.


      • Heräsin

        ja mielessäni oli sanat loimilangat ja kuteet, oli löytynyt sanoja täydentämään muistojani maton kutomisesta, josta on aikaa! Ei sukkulaa niinien väliin heitetty, vaan loimielankojen, joita niinet polkimilla nostivat ylös ja taas alas. Loinpuutkin muistan nähneeni meilä. Äidin taitavuus oli peräisin emäntäkoulusta, joka oli vuoden kestävä sisäoppilaitos. Äiti oli mennyt sinne 17-vuotiaana. Niin, vai oliko hän äidiltään oppinut, en tiedä.
        Ihmismieli korjailee yön aikana unessa eilen tehtyjä juttuja, se on aika ihmeellistä.


    • miespyykkäri

      Lapsena olin kesäin auttelemassa äitiä pyykinpesussa pulsaattorikoneella. Meillä oli kone karjakeittiössä. Pyykit käytiin huuhtomassa joella äidin kanssa.Tykkäsin huudella erilaisia pyykkejä ja väännellä niistä liika vesi pois .Lopuksi vielä kierretiin pulsaattorikoneen telojen välissä loput vedet pois .Nykyisinkin pesen pyykit pulsaattorikoneella. Tykkään pyykinpesusta pulsaattorikoneella. pulsaattorikoneella

      • puuttuva.ässä

        Paljon on vettä joissa virrannut niiden hetkien jälkeen, kun talvisin pyykit pestiin saunalla paljussa ja saippuana oli lampaan ihrasta ja lipeäkivestä keitetty mohkäle, sittemmin kuvaan tuli kaupasta ostettu saippuatanko, Vuosia myöhemmin markkinoille ilmestyivät ensimmäiset pyykkipulverit ja viimeisimpänä pesunesteet,
        Kesäisin pyykit pestiin mahdollisuuksien mukaan jossain laiturilla, talvisin ainakin hevostiloilla saunasa pestyt pyykit huuhdeltiin avannoissa, joita syntyi maitohuoneissa tarvittavien jäälohkareiden noston yhteydessä.
        Hoover- ja Upopulsaattorpesukoneet olivat tietysti tervetulleet avut raskaisiin pesuihin, olihan niissä kumitelat veden puristamista varten, Harmillinen suunnitteluvirhe, pestessä lakanat kiertyivät köysiksi,
        Nykyään a utomattikoneet huolehtivat veden lämmittämisestä, pyykin linkoamisesta ja jopa mallista riippuen myös kuivaamisesta,

        Ensimmäinen muistoni pyykkihetkestä on tuolta lipeäkaudelta. En minä pessyt, ei sinne päinkään. Adoptioisäni oli ilmeisesti iltavuorossa halkotarhalla eikä adoptioäitini jättänyt minua yksin sisälle, jouduin lähtemään hänen mukaansa saunalle, Se oli ulkorakennuksessa, saunan vieressä navetta, jossa silloisen tavan mukaan ruun omavaraisuuden turvana kaksi lehmää, lammas ja muutama kana.
        Jutun etenemisen vuoksi, olin viisivuotias, joka ei osannut sanoa S-kirjainta. Suhteellisen hämärä syysilta, Yht'äkkiä ulkoa kuului kovaa kolinaa. Adoptioäitini ilmeisesti pelkäsi ja pyysi sen vuoksi minun kurkistamaan oven raosta kolinan syytä. Raotin mahdollisimman varovasti ovea vain nähdäkseni suuren sian kaluamassa peltiämpärissä olevaa lehmille tarkoitettua rehua.Adoptioäitini kehoitti minua juoksemaan parin sadan metrin päässä olevaan naapuritaloon, jossa oli useampia sikoja.
        Kiersin varovasti kaukaa sian takaa ja pinkaisin juoksuun, Perillä en kai edes koputtanut, vaan ryntäsin talon keittiöön, jossa emäntä seisoi hellan vieressä. Henkästymiseni teki puheestani entistäkin epäselvempää kun huohotin: onk teiltä ka-kalannu tuuri tikapottu kun meilän pihatta on tuuri tikapottu? Sain toistaa ainakin kerran, ennenkuin emäntä juoksi katsomaan, puuttuiko heltä yksi sika, Ei puuttunut, sain ohjeen juosta vielä toiseen taloon ja taas sama seremonia, Talon ainoa sika oli kaivanut käytävän halkoliiteristä vapauteen,


      • puuttuva.ässä kirjoitti:

        Paljon on vettä joissa virrannut niiden hetkien jälkeen, kun talvisin pyykit pestiin saunalla paljussa ja saippuana oli lampaan ihrasta ja lipeäkivestä keitetty mohkäle, sittemmin kuvaan tuli kaupasta ostettu saippuatanko, Vuosia myöhemmin markkinoille ilmestyivät ensimmäiset pyykkipulverit ja viimeisimpänä pesunesteet,
        Kesäisin pyykit pestiin mahdollisuuksien mukaan jossain laiturilla, talvisin ainakin hevostiloilla saunasa pestyt pyykit huuhdeltiin avannoissa, joita syntyi maitohuoneissa tarvittavien jäälohkareiden noston yhteydessä.
        Hoover- ja Upopulsaattorpesukoneet olivat tietysti tervetulleet avut raskaisiin pesuihin, olihan niissä kumitelat veden puristamista varten, Harmillinen suunnitteluvirhe, pestessä lakanat kiertyivät köysiksi,
        Nykyään a utomattikoneet huolehtivat veden lämmittämisestä, pyykin linkoamisesta ja jopa mallista riippuen myös kuivaamisesta,

        Ensimmäinen muistoni pyykkihetkestä on tuolta lipeäkaudelta. En minä pessyt, ei sinne päinkään. Adoptioisäni oli ilmeisesti iltavuorossa halkotarhalla eikä adoptioäitini jättänyt minua yksin sisälle, jouduin lähtemään hänen mukaansa saunalle, Se oli ulkorakennuksessa, saunan vieressä navetta, jossa silloisen tavan mukaan ruun omavaraisuuden turvana kaksi lehmää, lammas ja muutama kana.
        Jutun etenemisen vuoksi, olin viisivuotias, joka ei osannut sanoa S-kirjainta. Suhteellisen hämärä syysilta, Yht'äkkiä ulkoa kuului kovaa kolinaa. Adoptioäitini ilmeisesti pelkäsi ja pyysi sen vuoksi minun kurkistamaan oven raosta kolinan syytä. Raotin mahdollisimman varovasti ovea vain nähdäkseni suuren sian kaluamassa peltiämpärissä olevaa lehmille tarkoitettua rehua.Adoptioäitini kehoitti minua juoksemaan parin sadan metrin päässä olevaan naapuritaloon, jossa oli useampia sikoja.
        Kiersin varovasti kaukaa sian takaa ja pinkaisin juoksuun, Perillä en kai edes koputtanut, vaan ryntäsin talon keittiöön, jossa emäntä seisoi hellan vieressä. Henkästymiseni teki puheestani entistäkin epäselvempää kun huohotin: onk teiltä ka-kalannu tuuri tikapottu kun meilän pihatta on tuuri tikapottu? Sain toistaa ainakin kerran, ennenkuin emäntä juoksi katsomaan, puuttuiko heltä yksi sika, Ei puuttunut, sain ohjeen juosta vielä toiseen taloon ja taas sama seremonia, Talon ainoa sika oli kaivanut käytävän halkoliiteristä vapauteen,

        Hauska muisto lapsuudesta, vaikka juoksuttivatkin pikkuista poikaa tikapottun takia talosta toiseen.
        Minä muistan tilanteen, kun olin kolmen lapsen kanssa kesämökillä ja pihalla tömisteli aamuvarhaisella jokin kamala. Lapset kuuntelivat silmät pyöreinä, ja minä avasin varovasti oven juuri kuin edellisessäkin kertomuksessa. Ei ollut possu, vaan naapurin iso hevonen, jota oli aina mainittu vihaiseksi. Se oli lähtenyt omille teilleen ja tömisteli nurmikollamme aamuaterialla. Vihainen tai ei, niin päätin, että se ei meidän kaunista ja kukkivaa valkoapilaa kyllä aterioi, ja niin häädin sen matkoihinsa urheasti. Eikä se ollut vihainen ollenkaan.
        Se oli niin mukava aamuherätys meille, että se jäi kaikkien mieleen.

        Ja pyykit pestiin laiturilla. Saunassa lämmitettiin vesi, ja saavissa sitten pestiin nyrkkipyykkinä. Lapsilla oli hauskaa, kun saivat kiskoa märkiä kamppeita ylleen ja muka huuhdella niitä siinä uimisen ohella. Noina aikoina pyykit huuhdeltiin järvessä ilman tunnontuskia. Sittemminhän järvien rehevöityminen pantiin kesämökkiläisemäntien syyksi, kun he surutta pesivät pyykkinsä rannoilla ja päästivät pesuaineet luonnonveteen.


      • puuttuva.ässä
        Makriina kirjoitti:

        Hauska muisto lapsuudesta, vaikka juoksuttivatkin pikkuista poikaa tikapottun takia talosta toiseen.
        Minä muistan tilanteen, kun olin kolmen lapsen kanssa kesämökillä ja pihalla tömisteli aamuvarhaisella jokin kamala. Lapset kuuntelivat silmät pyöreinä, ja minä avasin varovasti oven juuri kuin edellisessäkin kertomuksessa. Ei ollut possu, vaan naapurin iso hevonen, jota oli aina mainittu vihaiseksi. Se oli lähtenyt omille teilleen ja tömisteli nurmikollamme aamuaterialla. Vihainen tai ei, niin päätin, että se ei meidän kaunista ja kukkivaa valkoapilaa kyllä aterioi, ja niin häädin sen matkoihinsa urheasti. Eikä se ollut vihainen ollenkaan.
        Se oli niin mukava aamuherätys meille, että se jäi kaikkien mieleen.

        Ja pyykit pestiin laiturilla. Saunassa lämmitettiin vesi, ja saavissa sitten pestiin nyrkkipyykkinä. Lapsilla oli hauskaa, kun saivat kiskoa märkiä kamppeita ylleen ja muka huuhdella niitä siinä uimisen ohella. Noina aikoina pyykit huuhdeltiin järvessä ilman tunnontuskia. Sittemminhän järvien rehevöityminen pantiin kesämökkiläisemäntien syyksi, kun he surutta pesivät pyykkinsä rannoilla ja päästivät pesuaineet luonnonveteen.

        Se on pientä noiden kotitalouksien jäämät saasteita mitatessa, oma lukunsa tuo noussut muovi-ongelma, Keski-Euroopassa on useita kalavapaita jokia, niin saastuneita ne ovat olleet jo vuosikymmeniä. Itä-Euroopassa tilanne on ilmeisesti vielä huolestuttavampi. Teollisuuden saastuttamien vesien lisäksi tehomaanviljelys on yksi haitallinen elementti näissä kuvioissa.
        Apulannan käyttö yhdessä maan pintakerroksen toistuvan kyntämisen kanssa on muokannut mullan niin hienojakoiseksi, että sateet ja voimakkaat tuulet kuljettavat sitä vuosittain tuhansia tonneja lähimeriin. Mukana myös vesiä rehevöittäviä lannotteita. On todennäköistä, että ilmaston muutos edistää myös erroosia, seuraujsena viljelykelpoisen maan pinta-ala pienenee jyrkästi.


      • puuttuva.ässä kirjoitti:

        Se on pientä noiden kotitalouksien jäämät saasteita mitatessa, oma lukunsa tuo noussut muovi-ongelma, Keski-Euroopassa on useita kalavapaita jokia, niin saastuneita ne ovat olleet jo vuosikymmeniä. Itä-Euroopassa tilanne on ilmeisesti vielä huolestuttavampi. Teollisuuden saastuttamien vesien lisäksi tehomaanviljelys on yksi haitallinen elementti näissä kuvioissa.
        Apulannan käyttö yhdessä maan pintakerroksen toistuvan kyntämisen kanssa on muokannut mullan niin hienojakoiseksi, että sateet ja voimakkaat tuulet kuljettavat sitä vuosittain tuhansia tonneja lähimeriin. Mukana myös vesiä rehevöittäviä lannotteita. On todennäköistä, että ilmaston muutos edistää myös erroosia, seuraujsena viljelykelpoisen maan pinta-ala pienenee jyrkästi.

        Niinpä, tämä on tiedossa, mutta yhä velloo voimakkaana se tieto, että kesämökkiläisemännät pilasivat mattolaitureillaan ja lakanapyykillään Suomen järvet. Ja jatkoivat saastuttamista päästämällä puuceensä sisällöt uimarantaansa.


    • jatkuuyhä

      Sinne ne valuu mökkiläisten harmaat vedet saunasta ja tiskaamisestakin vesistöihin, ei kaikkialla vielä vaadita imeytyskenttiä ja säiliöitä. Minne ne huussin alusetkin tyhjätään mökillä, varmaan järveen päätyy nekin. Suomessa on yli 700 000 kesämökkiä , jotkut alueet tosi tiuhasti rakennettu, joten vesistöjen kuormitusta riittää. Myös melusaastetta kun pörrätään moottorivoimalla yötä päivää ja ei enää patikoivat retkeläiset sovi rannoille, kun kaikki parhaat paikat on mökitetty. Soita suojellaan kyllä, mutta ei rantoja, Muualla maailmassa ei rantarakentamista ole sallittu vuosikymmeniin. Rantaviivaa ei kukaan saa omistaa tonttimaana ja rakentaa siihen. Meillä kepu ja kokoomus harjoittaa tuossakin riistopolitiikkaa eikä edes vihreät älyä mitään. Viikonloppuisin on autoruuhkat, kun jokainen omassa autossaan kaahaa mökille satojenkin kilometrien päähän ja sitten sunnuntai iltana sama rumba takaisin, kyllä siinä ilman saastetta syntyy. Mökkiläiset omistaa kalavedetkin, ei sinne pääse kukaan köyhä virkistäytymään edes soutupaatilla ja rannoilta onkijat hätistetään pois kun on privaattia aluetta. Varmaan taivasosuudenkin omistaa mökin omistaja ainakin oman mökinsä ja vesialueensa päältä.

      • No jopa viaton lapsuusmuisto voi herättää tuollaisen reaktion.


    • elämänlahjat

      Katkerat, nuo kaikestako ilman jääneet voivat noinkin mustamaalata normaalia elämää, eipähän voi kuin sääliä voimattomia!

    • Ramoona_

      Soita saisi suojella enemmänkin, eipähän ojitettaisi eikä sitä kautta humuspitoista ainesta valuisi vesistöihin. Ennallistamistakin tehdään, aivan liian myöhään vaan herättiin. Mökkiläiset ovat varmaan se pienin saastuttaja olleet, kun vertaa maatalouteen ja teollisuuteen. Perikunnan idyllinen, vailla mukavuuksia oleva mökki savusaunoineen on tuttu kesäpaikka, ja jo anoppi opetti miten harmaavesien kanssa menetellään. Kiukaan vieressä pesuvedet lämmitettiin säiliössä, peseydyttiin pesuvadeissa ja heitettiin sireenipensaille pois rannan tuntumasta . Aika usein kyllä juostiin shampoot päässä suoraan järveenkin , mutta ehkäpä se Hellä Mietonen oli luonnollekin hellähköä. Mökin portailla vadeissa tiskattiin, ja vedet hulautettiin juhannusruusulle, ja komiasti se kukkikin. Miesväki tyhjensi huussin alusen, se kompostoitiin ja raparperipehkot sekä marjapensaat kukoistivat. Pyykki pestiin maissa, silloin 70- ja 80- luvulla oli jo pesukoneet. Kerran kesässä nostettiin savea järven pohjasta, lapset muotoilivat astioita ja hahmoja, jotka nuotiossa poltettiin ja savihoitojakin otettiin. Kaikki maistui puhtaalta , kalat ja mustikat.

      Suurin synti taisi olla mattojen pesu laiturilla, mäntysuopa miellettiin sentään aika luonnonmukaiseksi. Ainakin meidän mökkirantamme oli ja on niin puhdasvetinen, että kahvit siihen saattoi keittää. Meillä on mökille pitkä ajomatka eikä julkisilla pääse, mutta enimmäkseen lähdemmekin veden henkeen läheltä satamasta ja olemme heti perillä. Voi jäädä ankkuriin vaikka kotilahdelle, jos polttoaineen kulumista kaihtaa ja jos tuuli on suotuisa, purjeet vetävät, ei kuulu edes inhottavaa moottorin pärinää.

      • Mäntysaippua...onkin

        luonnonaine verrattuna kaikenmaailman kemiallisiin / synteettisiin likuihin.


    • Jo 60-luvulla yritettiin elää luonnon ehdoilla, ja niinhän totuus muuten olikin, että me kaikki mökkiläiset olimme kotoisin maalta, puulämmitetyista taloista, joihin vesi kannettiin sisään ja ulos. Kierrätys ja kompostointi oli ilman muuta selviä asia, ja vasta meidänkin aikana 90-luvulla tuli kunnan jätekeräys ja jäteasiat, siihen asti oli osattu kompostoida, haudata ja polttaa kaikki jäte. Puuceen alusta tyhjennettiin keväällä ensitöiksi varta vasten kaivettuun kuoppaan, johon jäte peitettiin multakerroksella. Ja niinhän se tehdään vieläkin. Vaikka ohjeina on kaikenmoiset ekovessat, niin lopputulos kuitenkin kompostoidaan takapihalle.
      Vuosia on kerätty lehtikompostit ja annettu maatua erinomaiseksi mullaksi. Se ikivanha tunkio 40-50-luvulta antoi multaa vaikka kuinka monta vuotta, mutta nyt se kasvaa vattua ja vuohenputkea.

      • Minä.se.olen

        Aamupäivän harrastus jatkuikin tänään pitkään, sillä sen jälkeen olin vieraisilla ystäväni luona ja hiukan katselimme (tai paremminkin vilkaisimme ) tätäkin palstaa.

        Sen vain kauhistuneena luimme, että järviin laitettaisiin käymälä-jätteet tai muu sellainen, EI IKINÄ!
        °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
        Meidän kesäjärvellämme on moottoriveneeykin kielletty.
        Ja naapurimökillämme asuu limnologi, joka aktiivisesti seuraa veden puhtautta.

        Tärkeätä seurata veden puhtautta 🐟🐬🐋🐟💧🐳🐦 !
        Nyt olen niin hyvällä tuulella, että en enempää kirjoitakaan!


      • Mökkiläiselämää
        Minä.se.olen kirjoitti:

        Aamupäivän harrastus jatkuikin tänään pitkään, sillä sen jälkeen olin vieraisilla ystäväni luona ja hiukan katselimme (tai paremminkin vilkaisimme ) tätäkin palstaa.

        Sen vain kauhistuneena luimme, että järviin laitettaisiin käymälä-jätteet tai muu sellainen, EI IKINÄ!
        °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
        Meidän kesäjärvellämme on moottoriveneeykin kielletty.
        Ja naapurimökillämme asuu limnologi, joka aktiivisesti seuraa veden puhtautta.

        Tärkeätä seurata veden puhtautta 🐟🐬🐋🐟💧🐳🐦 !
        Nyt olen niin hyvällä tuulella, että en enempää kirjoitakaan!

        Kyllä kirjoittaja "jatkuuyhä" varmasti totta puhuu, miksi me häntä epäilisimme? " Minne ne huussin alusetkin tyhjätään mökillä, varmaan järveen päätyy nekin. "

        Meidän kunnassa on ohjeet joita mökkiläisetkin noudattavat.


      • Minä.se.olen

        Jo 1970-luvulla, kun ostimme sen ekan mökkimme, niin silloinkin kemiallisen vessan tulokset kannettiin kaksissa miehin mahdollisimman kauas järvestä, metsään, jonne kaivettiin syvä kuopaa ja hupsis, käymälän irroitettavan sisäosan tuotokset kaadettiin sinne, ja maata päälle paljon, takaisin kaikki kaivettu maa.
        Sen mökin myimme silloin, kun nuorin lapsemme muutti pois kotoa alettuaan opiskelut.
        Ja samoin tällä nykyisellä järvelä, jossa meillä on kuivakäymälä, täysin hajuton ja siisti sekin. Ja taas tuotokset metsään, kauas järvestä. maakuoppaan, joka täytetään.
        Näutä kuivakäymälän tuotoksia voi käyttää lehti-, kasvi-, ruoho-kompostiinkin,
        kun ei ole mitää kemikaalia siinä.
        On tärkeätä pitää huolta järvestä ja seurata veden puhtautta 🐟🐬🐋🐟💧🐳🐦 !


    • talonpoika

      Huussijätettä ei saa kaivaa maahan, mitä se multakerros muka auttaa. Paskat voi valua vesistöön tai pohjavesiin. Kyllä ne on kompostoitava oikein ja sitten voi käyttää lannotteena. Tunkiot on kielletty ajat sitten ja nehän houkutti rottia ja metsän elukoita.

      • gdye

        Jos on kemiallinen vessa, niin sitä ei saa kompostiin laittaa.

        Sensijaan kuicakaymalän kakat turpeineen ovat jo kompostoituneetkin tuntemattomaan muotoon, ja
        kakkailevathan ja pissailevat karhut ja sudet, villisiatkin pitkin metsiä, samoin koirat ja kissat...


      • Kompostiinko pitää jättää vuosien takaiset vessanaluset? Jatkuva vuori takapihalla, mutta ei saa haudata kuoppaan? Minne suosittelet kompostin siirrettäväksi, vai onko tarkoitus, että kesämökkiläiset alkavat rakentaa pyramideja Miksi aikaisemmin sai levittää navetan lannat pelloille? Eikö se ollut vaarallista vesistöille?
        Nyt suosittelet, että huussinaluset vain kasataan takapihalle ettei vaan pohjavesi pilaannu.?
        Entä kun komposti on jo muuttunut mullaksi? Mihin sen saa siirtää, jos ei kuoppaa saa kaivaa?

        Itse maalaistalossa asuneena on kotisi pihanperällä ollut puucee. Oliko maalaisten jätökset erilaiset, kun niiden hävittämisestä ei sen suurempaa haloota ole kuultu, ja ne huussit olivat moninkertaiset verrattuna mummonmökin takapihan pikkulaan. Meidänkin naapurissa oli huussi korkealla portaiden päässä ja penkissä toistakymmentä reikää.


      • Paperit-poltetaan-saunas
        gdye kirjoitti:

        Jos on kemiallinen vessa, niin sitä ei saa kompostiin laittaa.

        Sensijaan kuicakaymalän kakat turpeineen ovat jo kompostoituneetkin tuntemattomaan muotoon, ja
        kakkailevathan ja pissailevat karhut ja sudet, villisiatkin pitkin metsiä, samoin koirat ja kissat...

        Kuivakäymälä on todella hyvä, jokainen laittaa paperinsa kannelliseen astiaan, ja pikku jätöksensä jokainen peittää heti turveputua kauhalla putu-astiasta sen päälle heittäen, niin että se ei jää näkymään vessan alla.
        Turveputua voi oataa myymälöistä säkeissä.


      • Kuivakäymälä

        Turveputua eli turvepehkua voi ostaa myymälöistä säkeissä.


    • kakkamiinako

      Karhut kakkailee metsiin, mutta ei ne piilottele niitä isoia annoksina kuoppiin, josta ne valuu pohjavesiin. Kamalaa kun ei uskalla edes marjametsään mennä, joku mökkiläinen on piilottanut ohkasen multakerroksen alle vuoden paskansa. Miltä tuntuu kun jalka siihen uppoaa.

      • Hehhheh

        Talonpojalle
        tai pienviljelijän ex-vaimolle
        kysymys: miten ajoitte karjanlannan pelloille,
        piditkö härkää sarvista taas kiinni?


      • tuttuaonkaualtaajalta

        tätä taasen. Miksi haju?


      • Ei toki tässä mitään, härkähän oli karannut aitauksesta, kun sen kiinni juoksin.
        Kyllä traktorilla lanta pelloille vietiin, joskin Eu:hun liittymisen myötä tuli pakko peittää pellolle varastoidut lantapatterit pressulla hajuhaitan ja metaanin haihtumisen vuoksi.
        Ihan järkevä toimenpide jo silloin 90-luvulla.


      • Pysy poissa meidän takapihalta ja puutarhasta. Mökkiläinen osaa tarttua lapion varteen.
        Jos et itse osaa kuoppaa kaivaa, niin älä syytä tuntemattomia mökkiläisiä. Mökkiläiset osaavat hoitaa pihansa ja puutarhansa.

        Jos menet johonkin maalaistaloon navetan takuiseen huussiin, se haisee kuvottavalle.
        Kesämökkiläiset osaavat hoitaa huussinsa, niin että siellä ei ensimmäinen kärpänenkään viihdy.
        Talvikauden turpeen ja kompostiherätteen alla muhinut makinalusta on jo melkein pelkkää multaa. Mutta kuten olemme ylläolevista mielipiteistä lukenet, tosimökkiläinen kokoaa siitä kummun takapihallensa, ettei vaan pohjavedet pilaannu.
        Kyllä voi mustikka kasvaa, mutta anna olla, toisen pihalle ei jokamiehenoikeus ylety.


      • Luulot_kesämökkiläisistä

        ovat "kuningattaren" taholta perusteluja vailla.
        .
        Kuiva turvekäymälä on todella siisti, puhdas ja hajuton. Papereille on oma kannellinen säiliö, ja paperit poltetaan saunan pesässä.

        Ja kun alusta keväällä kasataan pois vietäväksi, se on turpeen kanssa jo kompostoitunut.

        Ulkovessa on hajuton ja siisti, ja tosiaankin ei yhtäkään kärpästä!

        Naapurissa asuva limnologi, joka on ollut Itämeren suojelussa mukana, on järven veden tutkija.
        Ja soutuvene on järvellä liikuttaessa monella tavalla parempi kuin moottorivene.


      • päivitystätietoihin
        Makriina kirjoitti:

        Pysy poissa meidän takapihalta ja puutarhasta. Mökkiläinen osaa tarttua lapion varteen.
        Jos et itse osaa kuoppaa kaivaa, niin älä syytä tuntemattomia mökkiläisiä. Mökkiläiset osaavat hoitaa pihansa ja puutarhansa.

        Jos menet johonkin maalaistaloon navetan takuiseen huussiin, se haisee kuvottavalle.
        Kesämökkiläiset osaavat hoitaa huussinsa, niin että siellä ei ensimmäinen kärpänenkään viihdy.
        Talvikauden turpeen ja kompostiherätteen alla muhinut makinalusta on jo melkein pelkkää multaa. Mutta kuten olemme ylläolevista mielipiteistä lukenet, tosimökkiläinen kokoaa siitä kummun takapihallensa, ettei vaan pohjavedet pilaannu.
        Kyllä voi mustikka kasvaa, mutta anna olla, toisen pihalle ei jokamiehenoikeus ylety.

        Eikö makriina tiedä, että huussin paskojen kaivaminen maahan on kielletty, vaikka se olisi sitä omaa pyhää maata. Jonne ei kukaan muu kuin tontin omistaja saa astua ?

        http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/kakkaa-ei-saa-enää-haudata-maahan-1.19341


      • Makriina.ek
        päivitystätietoihin kirjoitti:

        Eikö makriina tiedä, että huussin paskojen kaivaminen maahan on kielletty, vaikka se olisi sitä omaa pyhää maata. Jonne ei kukaan muu kuin tontin omistaja saa astua ?

        http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/kakkaa-ei-saa-enää-haudata-maahan-1.19341

        Oletko ikinä kuullut kompostoidusta jätteestä? Pysyykö sinun makinalusesi muuttumattomassa tilassa ikuisesti? Missä sitä säilytät?
        Mistä aineksista arvelet mullan koostuvan?
        Takavuosina pelloille levitettiin tonneittain lietelantaa. Miksei sitä enää tapahdu?


      • Kesämökinmetsä-kukoistaa

        Lisään Makriinan kirjoittamaan viestiin, että lähellä käymälänaluskompostin sijoituspaikkojamme metsässä ovat tammi ja vaahterat kukoistaneet yhä upeammin. Vaikka tammi kasvaa vähän kauempana vaahterain takana, niin se levittää oksansa ja juurensa leveälle.


    • uusi-yritys
    • hohhhoijjjaa

      Kaunis aloitus ketjulle, ja monta kaunista viestiäkin,

      kunnes häiriintynyt tuli ja pilasi ketjun.

      • Ilmeisesti

        kesämökkiläistekin vihaaja.


      • aloittaja2

        muistuu sellainenkin kerta kun oli talvella lumi sulanut ja hiekkamonttu kankaalla oli täynnä vettä . Isosisko vei padan sinne ja siellä pyykkäämään. onnistuihan se tietysti, mutta ei sellaista usiammin tapahtunut. Oliko sekin väärin tehty?


      • Hohhoijjjaa

        Isosiskoko on kaiken pahan alku ja juuri?


    • Pilattu.järvi

      Minäkin muistan, että olen istuttanut saunarantaan juhannusruusun ja ottanut siihen multaa kompostista. Olikohan sekin pahasti tehty. Ruusu viihtyy.

      • 735

        Poika rakens talon järvenrantaan joutui puhdistamaan sen järven kuuluu itämeren suojelunpiiriin ja saa tukea.


      • 735

        Kunta oli rakentanut viemäriputken järrvenpohjaan joka tietenki alkoi vuotamaan josta järvi hivenen rehevöityi.
        Kosteikkoja pelloilta tuleviin ojiin rakensivat niin nyt on järvi taasen alkanut puhgdistumaan.


      • 735

        Putki alkoi vuotamaan, - ei järvi.


    • jatkäkinosaa

      Pesen pyykkini pilaamatta vesiä, eikä ole vaikeaa.

      • samajätkä

        Ps. Jäteasiat pitää olla lain mukaiset, jäi sanomatta tuossa tohelonnissa.


      • Hyvä-hyvä

        Olet oikeassa, niin teen minäkin nykyisin ja kaikki tieto pitäisi muillekin saada.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4915
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3106
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1197
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe