Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

HP Stream 14-ax000no 14" - kokemuksia?

Verygreippi

En oikein tiedä mistä kohti nimi pitäisi katkaista. Kastelin Samppa Ultrabookini lonkerolla ja ei sitä kyllä enää elvytetä. Oli jo pitänyt 5-vuotissynttärinsä ja käynyt aika tuskastuttavan hitaaksi eli mielelläni hankin tilalle uuden.

Käyttöni on internetin selailua, YouTube, joku dokkari Yle Areenasta, Wordiä, musiikin kuuntelua, mutta ei pelaamista. Työni puolesta minulla on Lenovo Thinkpad X270, täytyy kuitenkin sanoa, että ei tuo core i5 vielä mikään valonnopea ole. Ja Samppa oli kuitenkin jo viisi vuotta vanha.

Eli jos ostaisinkin itselleni huokean laitteen ja vaihtaisin hieman useammin uudempaan kuin tähän saakka. En aio enää kastella konettani millään juomalla. Onko mielipiteitä otsikon HP:stä?

https://www.power.fi/tietotekniikka/kannettavat-tietokoneet/hp-stream-14-ax000no-14/p-505695/

15

2196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käytännössä tuo on tabletin tekniikkaa näppäimistöllä ja ei-kosketusnäytöllä, eli hyvin, hyvin hidas. Pelkkä surffailukin tulee olemaan tahmeaa, vaikka sinänsä vielä toimiikin.

      Murto-osia jostain Intel Core i5:stä.

    • Verygreippi

      Kiitos vastauksesta, varmasti riittävä peruste ei-ostaa tuo laite.

      Mikä HP:n malleista olisi siis ensimmäinen, jossa prosessori alkaa riittää tuohon kuvailemaani käyttöön?

    • voi_sillä_pärjätäkin

      https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

      Celeron N3060 saa Passmarkissa karvan verran alle 1000 p.
      Kyllä tuolla koneella vielä netin käyttö sujuu, videoiden katselukin auttavasti, sekä kirjoitushommat, kunhan ei ahda minikokoista kiintolevyä turhan täyteen.

      Jos kannettavuus ja akun kesto on etusijalla, niin tuollainen jopa voi olla sellaista muutaman kympin kymmenen vuoden takaista käytettyä parempikin. Mutta jos käyttö on kotikäyttöä ja koneen suorituskyky tärkeää niin helposti löytää halvempia ja paljon paljon parempia, esim. huutonetistä.

    • Verygreippi

      Halvempia, huutonetistä? Mutta eihän ketjun sankarillakaan ole hintaa kuin 240€...

      • nopeamman_saa

        Sillä saa tuntuvasti paremman ja nopeamman käytetyn kannettavan kuin aloituksessa mainittu.

        Nythän on kysymys vain siitä, haluaako hassata rahansa paskaan eli aloituksessa mainittuun koneeseen, vai investoiko kunnolliseen käytettyyn.


    • amd-vaihtoehto
      • antiikin_tasoa

        E2-9000e saa Passmark pisteitä 1265.
        On siis samaa luokkaa kuin kymmenen vuoden takaiset AMD Athlon ja Turion 64 x2 mobiiliprosessorit!

        Riittää nettikäyttöön kunhan ei kovin suurilla resoluutioilla videoita yritä katsella, 4 K:hon ei alkuunkaan riitä.


    • Mooren_laki

      Sanotaan suoraan ja rehellisesti: Pidä näppis kaukana tuolaisesta P*skasta! Näistä halpalaitteista on kyselty täällä ennenkin. Älä haaskaa rahojasi laitteeseen, jonka vääntö ei riitä kunnolla edes laskujen maksamiseen. (Ellet sitten asenna siihen linuxia).

      Tulet katumaan jos ostat tuon, sillä 32Gt kovo on niin mitättömän pieni, että tila ei tule riittämään edes Windowsin päivityksille, vaan joudut kikkailemaan ulkoisen muistin kanssa. Tuon suorittimen yhden ytimen passmarkki on vaivaiset 500, ja yhteensäkin noista kahdesta ytimestä irtoaa alle tuhat pistettä. (Vertailuna, kolme vuotta vanhan kannettavani yhden ytimen passmarkki on luokkaa 1900, eli neljä lähes kertaa enemmän)

      Oletetaan että käytät laitetta vain uutisten lukuun ja laskujen maksamiseen. Sanoisin tällöin, että laitteesta tulisi löytyä 120Gt SSD levy ja suoritin, jonka YHDEN YTIMEN Passmarkki on luokkaa 1200 -1500, riippuen ytimien määrästä. 4Gt muistia riittää nykytarpeisiin, mutta muisti ei ole välttämättä laajennettavissa, jolloin siitä voi tulla ongelma lähitulevaisuudessa. Siis myös tuo AMD E2-9000e on riittämätön, vääntöä pitäisi olla tuplaten enemmän.

      Huomioi myös, että halvimpien laitteiden näyttöt ovat yleensä silmäänpistävän huonoja ja myös näppäintuntuma voi olla surkea. Laitetta siis kannattaa testata kaupassa!

      Minkähänlainen suoritin siinä vanhassa kannettavassasi oli? Hauskana yksityiskohtana, noista kahdesta tehokkaampi AMD E2-9000 heikompi kuin 10v vanhan, uutena noin 600€ maksaneen pöytäkoneessani suoritin. Eli jos ostaisin pöytäkoneeseeni 50€ maksavan SSD-levyn se olisi periaatteessa erillisnäytönohjaimineen nopeampi kuin nuo halpakoneet.

      Tutkailemasi koneet. (n. 300€, vm 2018)
      https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel Celeron N3060 @ 1.60GHz
      https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD E2-9000e&id=3048

      Vertailukohtana vanha pöytäkoneeni. (n.600€, vm. 2008).
      https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD Phenom 8450 Triple-Core

      Nykyään minulla on tällainen tykki. (n. 1300€, vm. 2015)
      https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel Core i7-4720HQ @ 2.60GHz

      Eli jos verrataan kannettavaani vanhaan pöytäkoneeseeni, suoritinteho on noin nelinkertaistunut ja virrankulutus puolittunut 7 vuoden aikana. Pitää toki huomioida että pöytäkoneet ovat aina tehoon nähden halvempia. Taitaa siis Mooren sana päteä tässäkin.

      • "Älä haaskaa rahojasi laitteeseen, jonka vääntö ei riitä kunnolla edes laskujen maksamiseen. (Ellet sitten asenna siihen linuxia)."

        Millä tavalla Linux toisi koneeseen lisää tehoa? Ainakin nämä Ubuntut ja kumppanit ovat aika raskaita. Windows 10 on itse asiassa yllättävänkin kevyt. Huomattavasti kevyempi mitä esimerkiksi Windows 7.


      • Mooren_laki

        Kyllä ubuntu tuntuu toimivan sujuvasti sellaisissa vanhemmissa laitteissa, joissa windows 10 tökkii. Testattu on! Täytyy myös muistaa, että Linux-jakeluitakin on monenlaisia, eikä Ubuntu ole sieltä kevyimmästä päästä.


    • Verygreippi

      Kiitos vastauksesta. Pitää lukea se uudelleen ja googlata siitä monia kohtia.Tuo passmark on minulle kyllä terminäkin aivan uutta asiaa. Se on siis tärkein mittapuu nykyään?

      Mitä merkkiä ja mallia siis suositellaan, jos olisinkin valmis maksamaan... sanokaamme 500-600 euroa?

      • hmmm-----

        Suorittimien kellotaajuudet ja ydinten lukumäärät eivät anna pätevää tietoa kahden erinlaisen sirun suorituskykyeroista, joten erinlaiset testitulokset ovat järkevin vaihtoehto suorittimien vertailuun. Sama pätee myös näytönohjaimien vertailussa. Passmark on vain yksi testiohjelmisto, jolla noita voi verrata. Onhan noita muitakin, esimerkiksi Futuremarkilta:

        https://www.futuremark.com/benchmarks

        Kopioit siis suorittimen mallikoodin kaupan sivulta, ja kirjoitat siihen perään esimerkiksi "passmark" ja etsin testituloksen googlella.

        Täytyy kuitenkin muistaa, että nuokaan eivät anna täysin luotettavaa tulosta, esimerkiksi jonkun tietyn kannettavan huono lämmönhallinta voi aiheuttaa sen, että laitteen suorittimesta ei saada kaikkea irti jolloin sen suorituskyky jää sirun testituloksia matalmmaksi. Kannattaa siis myös kopioida laitteen mallinimi googleen ja etsiä jokin arvostelu. Näin saat parissa minuutissa melko hyvän käsityksen laitteesta jota olet ostamassa.

        Ja voihan kaupassa aina ajaa itsekkin selainpohjaisia testejä, kunhan käytät kaikilla samaa selainta ja kärsivällisyys vain riittää:

        https://web.basemark.com/


    • hmmm-----
    • hmmm-----

      Tietenkin riippuu täysin käytöstä millainen kannattaa hommata. Jos käytät laitetta vain laskujen maksamiseen ja uutisten lukemiseen, etkä kirjoittele sillä mitään pidempiä dokumenttejä, niin myös tabletti voi olla hyvä valinta.

      Käytettynä voit myös saada tehokkaaman tietokoneen halvemmalla. Esimerkiksi jotkut vanhat yritysläppärit voivat olla yllättävän hyviä!

    • Verygreippi

      Olisiko tuon Lenovon lisäksi muita ehdotuksia samaan hintaluokkaan? Ihan periaatteesta katson myös toista merkkiä kuin on työkoneeni.

      Hygienia, käsienpesu ym. on manian asteella eli uusi laite. Sen verran kirjoitan, että varmasti en tabletilla pärjää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2025
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      63
      1365
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      73
      1260
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe