Luvallista?

Hmm

Onko luvallista julkaista toisen kuva joka on netissä esim Instagramissa?

14

2029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • robocop100

      Niin, onko pakko jakaa niitä kuvia julkisesti?
      Eli ns. vapaata riistaa.
      Tervetuloa internetin ihmeelliseen maailmaan
      minkä sinne laitoit, pois et saa....
      MIETI!!!!!

      • SxlM

        Ongelmana on myös tekninen taitamattomuus


    • NäinSanooSuomenLaki

      Luvallista vain kuvassa esiintyvän henkilön suostumuksella.

    • Kuvastaja

      Hyvä kysymys, vastaus on yleensä ei, paitsi jos olet kysynyt luvan kuvan omistajalta ja mahdollisesti kuvassa olevalta henkilöltä. Jos kuva on vapaaseen käyttöön julkaistu, (Kaikki pixabayn kuvat, jotkut Wikimedia Commons tai Flickr-kuvat) lupaa ei tarvitse edes kysyä. Mutta jos tarkoitat tätä nimenomaista instaa niin kysy pois, vaikka sen ig directin kautta.

    • Se vähän riippuu tilanteesta, esimerkiksi siitä, kuka on kuvan ottanut ja mitä se esittää ja mille porukalle se alun perin on instan kautta jaettu.

      Tekijänoikeus kuvaan on kuvaajalla, ei kuvattavalla.

      Tekijänoikeusrikkomuksen lisäksi kyseeseen voisivat rikosnimikkeinä tulla kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

      Valitettavasti kuvattavana olevan henkilön lupa ei ole Suomessa edellytys kuvan lailliseen julkaisemiseen. Ilman kuvattavan lupaa kuvan julkaiseva henkilö ei syyllisty rikokseen, jos hänellä on kuvaan käyttöoikeus/tekijänoikeus, eikä kuvan sisältö tai julkaisutapa ole halventavaa tai yksityiselämää loukkaavaa.

      • Oboii

        No mitens sellainen tapaus, kun löysin netistä meidän perheen kesäpaikasta otetun kuvan ja niitä saa ostaa siltä "firmalta" tekijänoikeus kuvaan on tietenkin kuvan ottajalla.
        Meillä sattuu vaan olemaan jo aikasemmin samasta paikasta, samalta kohdalta otettu kuva ja niitä ei voi erottaa silmämääräisesti toisistaan, ollaanko nyt jotain rikollisia, jos laitan meidän kuvan vaikka blogiini.


      • Oboii kirjoitti:

        No mitens sellainen tapaus, kun löysin netistä meidän perheen kesäpaikasta otetun kuvan ja niitä saa ostaa siltä "firmalta" tekijänoikeus kuvaan on tietenkin kuvan ottajalla.
        Meillä sattuu vaan olemaan jo aikasemmin samasta paikasta, samalta kohdalta otettu kuva ja niitä ei voi erottaa silmämääräisesti toisistaan, ollaanko nyt jotain rikollisia, jos laitan meidän kuvan vaikka blogiini.

        Jos kuva on itse ottamanne, niin ette tietenkään ole rikollisia. Jos tämä kuvafirma kuitenkin nostaa asiasta jostain syystä metelin ja on liikkeellä kusipäisellä asenteella, niin asian selvittäminen voi olla työlästä.

        Ns. pienimmän riesan tie voisi olla se, että nappaa paikasta uuden hieman erilaisen ja ko. firman tuotoksista erottuvan kuvan ja laittaa sen blogiin.


      • Oboii

        Siis alkuperäisestäkin kysymyksestä lähtien asia on järjellisesti ajatelle täysin mahdoton yhtälö. Piste.


    • iheminen

      Julkisella paikalla saa kuvata, mutta siis yksittäisen ihmisen kuvaa, joka jollain tapaa kertoo hänen elämästään on laitonta julkaista. Siis tämmöistä olen kuullut jostain, mutta en ole satavarma tästä, mutta näin suurinpiirtein.

    • Hei Hmm!

      Hienoa, että olet lähtenyt hakemaan vastausta kysymykseesi. Kuvan jakamiseen sosiaalisessa mediassa kuten Instagramissa vaikuttaa moni asia. Julkaisua voi jakaa eteenpäin, mutta periaatteessa toisen ottamaa kuvaa ei voi sanoa omaksi.
      Tässä artikkeli, josta löytyy tarkemmin tietoa kuvien jakamisesta: https://www.riku.fi/binary/file/-/id/22/fid/1679/#page=16

      Voit halutessasi tulla juttelemaan asiasta enemmän Rikosuhripäivystyksen chattiin. RIKUchat on auki arkisin klo 9-15 ja maanantai-iltaisin klo 17-19.

      Ystävällisesti Rikosuhripäivystys

    • hyykaakooo

      Hienoa juu, mutta ei mitään selvää vastausta saa, esim. onko luvallista tehdä kuvakaappaus you tube videosta joka on vapaasti kaikkien nähtävillä, jos siinä näkyy henkilöitä, niin pitääkö heiltä (tuntemattomia) kaikilta kysyä lupa kuvan julkaisemiseen, vai videon tekijältä.
      Entä kopio vaikkapa Iltalehden julkaisemasta kuvasta, onko ko lehti saanut luvan julkaista kuvan, jossa on tuntemattomia henkilöitä, mutta saako sellaisesta kuvasta ottaa kopion, vai onko se kielletty lainaus lehden sisällöstä.

      • Videoiden ja kuvamateriaalin käyttämisestä päättää se, kenellä materiaalin TEKIJÄNOIKEUDET ovat. Lähtökohtaisesti ne ovat sillä kuvaajalla itsellään, mutta ne voivat myös siirtyä kokonaan tai osittain muille tahoille.

        Luvan kysyminen videolla esiintyviltä kuuluu hyviin tapoihin - jos sellaisista enää kukaan edes välittää - mutta periaatteessa he eivät voi estää kuvan julkaisemista pelkästään sillä perusteella, että eivät halua sitä. Tilanteesta riippuen he voivat kuitenkin nostaa metelin kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavasta tiedonvälityksestä. Se riippuu ihan videon sisällöstä.

        Yksi sudenkuoppa on se, että rikokseen voi syyllistyä myös levittämällä muiden jo julkaisemaa materiaalia.

        Esimerkiksi jos joku on jo julkaissut videon siinä esiintyvän henkilön yksityiselämää loukkaavalla tavalla, niin kaikki sharettajat syyllistyvät ihan samaan rikokseen jakamalla videota eteenpäin.

        Lehtikuvassa sama juttu, kuvan tekijänoikeus saattaa olla sillä alkuperäisellä kuvaajalla, lehdellä tai jollakin muulla, riippuen ihan siitä, että millä tavoin kuva on lehteen päätynyt.

        Joo, ei ole helppoa, mutta miksi muiden tekemää tai julkaisemaa matskua pitäisi ylipäätään julkaista itse?


    • 13wee

      Oon kakstoist ja kohta täytän 13wee. Enkä haluu nettii mun kuvaa.
      Enkä tajuu kuka laittais oman kuvan nettii.
      Moi!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1128
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe