Kolviin liiketunnistin.

Tinatinuri

Rupesimpa tuossa miettimään että mikähän kompponentti olisi sopiva kolviin, jotta saisi kolvin heräämään IDLE-tilasta kun sen ottaa telineestä. Yksi järkevä ratkaisu olisi elohopeakytkin mutta sellaisen saatavuus siinä kokoluokassa jota ajattelin on aika huon.
Pienin mitä löysin on neljännestuumaa pitkä mutta saatavuudesta ei tietoa.
Siksi mieleeni tulikin jokin puolijohderatkaisu tai jokin liiketunnistuksella varustettu anturi.
Gyrot olisivat kai lähimpänä mutta ei mitään kokemusta moisista.
Kolviin mahtuisi jokin pieni transistorikotelossa oleva (TO39) tai 8-konttinen SOT elukka ja sen viestin saisi tunnistettua varmaan helpostikin kolvin muuntajakopassa.
Eli se kysymys onko kukaan törmännyt tällaiseen piiriin??

8

796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rollaati.rollaa

      Optinen, kapasitiivinen, induktiivinen tai magneettikenttäanturi kolvin kahvassa voisi myös toimia. Fotodiodi näkee ympäristön valon, kapasitiivinen anturi näkee telineessä olevan sitä vasten tulevan metalliliuskan, induktiivinen anturi näkee oikosuljetun virtasilmukan, magneettikenttäanturi näkee telineeseen kiinnitetyn magneetin...

    • selvähänse

      Siis ajattelitko ihan perinteiseen halpaan ei termostaatilla varustettuun kolviin ? Kolvin lämpiämisaika on sen verran pitkä, että tulee äitiä ikävä, jos se vasta rupeaa lämpimään, kun vetää käteen. Kyllä lämpötilan pitää olla valmiudessa, jos jotain aikoo räkiä.

      • Haminaattori

        Vastaus ongemaan tulikin jo tuossa toisessa aloituksessa kysyjälle. Perinteisestä juottimesta ei kumminkaan tässä tapauksessa ole kaiketi kysymys. Juottimessa on alennettu valmiina olo tila josta juotin on juotoskunnossa muutamassa sekunnissa. Siihen on valmistajallakin tarjolla johdollisia telineitä, mutta kun niistä "makarooni sotkuista" halutaan eroon.

        Perinteinen juotin on vähän hankala juuri tuon riittävän lämmön osalta. Vaatii pitkän lämmityksen ja sitten kun sitä lämpöä tarvittas vielä pikkuisen ei sitä ole tarjolla. Joissakin "halvoissa" säädettävissä juottimissa "lämpötilasäätö" on toteutettu tehonsäätönä. Nissä lämpötila sattuu sitten joskus tavoitteeseen, mutta juotostilanteeseen tarttis sitten säätää isommalle juotoksen ajaksi. Joissain on sitten oikein lämmitysvastuksen vastuarvonmittauksseen perustuvaa säätöä, kuten kalliissa vastineessa, mutta valmistustolenransseilla on menty vesittämään hyvä systeemi. Siis sellainen jossa lämmitysvastus vaihtuu kärjen ohella. Lämpiävät nopeasti ja pitävät lämmön juotostilanteessa kohtalaisesti, mutta säädetty lämpötila ei pidä paikkaansa. Ero on pahimmillaan kymmeniä asteita kuumana. No mitä tästä on sitten haittaa. Lyijyllisellä haitta pienempi. Lyijyttömällä lämpötila on oltava korkeampi ja onnistuneen juotoksen kannalta tuhojen syntymiseen kapeampi lämpötila alue. Myös toimintalämpöisen juottimen telineessä pito ei paranna tilannetta. Jopa vartti telineessä uudellakärjellä ja kärki ei toimi enää ilman kärjen elvytystä.

        Itse en tuota taukojäähtymistä lyijylliselle kaipaa, mutta lyijyttömässä se olisi kiva. Siksi hain nopeaa lämpiämistä "halppis juottimista". Vielä jatketaan vanhalla, hitaalla termosstaatti versiolla lyijytön elvytyspurkki juottimen telineessä.


      • Kolvaaja

        Olet Haminaattori oikeassa ja syy miksi haen jotain ratkaisua on vanhan neljäkymmentä vuotta käytössä olleen kolvin hajoaminen liikakuumuuteen. se nimittäin jäi päälle täysille ja suli pidikkeeseensä:

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/14768125/nonni-ny-se-kolvi-otti-ja-hajos-40vuoden-jalkeen--

        Hommasin ensihätään tuollaisen vaihekulmasäätimellä varustetun 230Vac kolvin (Wattnikki ZD-99) kun se tuli tarpeeksi äkkiä postissa mutta ei siitä ole työkaluksi.
        Joku taisi sitten täällä vihjaista noista HAKKO kopioista ja sellaisen 936-kolvin sitten hommasin mutta haluaisin välttää tuon kolvin lämpökuoleman, joten aion lisätä siihen jonkinlaisen automatiikan että esimerkiksi 10min jälkeen kolvi siirtyy IDLE-tilaan ja laskee lämpötilan johonkin esiasetettuun alempaan arvoon.
        Ja kun kolvin taas tempasee telineestään tuo edellä mainittu liikeanturi saa sen nostamaan lämpötilan aseteltuun juotoslämpötilaan takaisin.
        Oikeanlaisen kytkennän saa helposti tehtyä jollain timeripiirillä.


      • toimiskos_tämä

        Jospa väsäilisi tuollaiseen "ZD-99" klooniin mikrokytkimen? Ohjaa säädön täysille, kun kolvin nostaa telineestä. Kytkin voi olla sen metallikierukan jalassa missä kolvi roikkuu, eli kun siihen tulee painoa vähän enemmän, napsahtaa pois päältä.
        Sitten tuossa on vanha nicd-akuilla toimiva kolvi valolla. Lämpenee kylmästä lämpimäksi n. 15 sekunnissa. Siitä olen miettinyt, että jos saisi sen puoliteholle telineeseen, voisi olla nopea - ongelma on vain, etten ole nähnyt enää uusia teriä tuohon missään ja nykyään jo huonossa kunnossa. Sellainen 1cm korkea metallilieriö, johon menee kaksi "rautalankaa" sisälle ja keraamia välissä.


      • vaiko_sittenkin

        Kahvinkeittimen termostaatti siihen naksumaan?


      • Kolvaaja

        Minä vähän ihmettelin että eikös tämä meidän trolli kommentoi mitenkään tätä mejdän keskustelua mutta tulihan se sieltä ja vielä itseään lisäten. Ei voi muuta kun todeta joidenkin huumorin olevan kovin yksinkertaista ja jopa tyhmää ja lapsellista kun katsoo tuota tekstiä.
        Valvookin ressukka vielä; kyllä lasten pitäisi mennä jo ennen kahdeksaa nukkumaan.
        Mutta kovin nuorena on aloittanut elektroniikan harrastuksen kun nyt jo tietää kolvin ja keraamin. Pitäsiköhän vanhemmille kertoa mitä heidän lapsensa öisin harrastaa?


      • Haminaattori

        Kaikki vaihtoehdot ovat tervetulleita. Mietin vastaantulevaan ongelmaan kymmenkunta ratkaisumallia. Kehittelen niitä mielessä. Paperille pääsee puolenkymmentä, joista kehittelyä ja analysointia. Seuraavaksi onkin sitten mittausten vuoro, josita sitten valikoituu lopullisen toteutuksen versio.

        Keskenjääneissä tapauksissa on luonteen omaista ollut, kun projeksti on lähtenyt liikkeelle valmiista suunnitelmista. Eteentulevat ongelmat ovat olleet mahdollisia ja lopuksi upottaneet projektin lopulta. Mahdollinen ongelma ja sen kiertäminen onkin sitä innovatiivisuutta jota peräänkuulutan. Alunperin hulluta kuulostava idea saatta olla onnistunein vaikka se olisi esitettynä vitsiksi.

        Äääh! Taas mä saarnaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3704
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      583
      3483
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3382
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      52
      2177
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2121
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      319
      1935
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      157
      1636
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1351
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1332
    Aihe