Ruorikulma-anturi ?

Isoantilla

Onko jollain havaintoja esim. RAYMARINEN ruorikulma-anturin vaikutuksesta autopilotin toimintaan. Olen toki tutustunut myyjien mainoslauseisiin, mutta löytyisikö käytännön kokemusta?

6

488

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Seakeaping

      Itselläni sarja Raymarinea ja en ole huomannut ainakaan mitään omituista tai negatiivista. Siinä ne ovat sulassa sovussa toimineet. Näyttönä ST70 autopilotissa ja ruorikulma näkyy siinä alaosassa kasvavana sinisenä palkistona puolelle ja toiselle ja keskellä ei näy sinistä ollenkaan, voi siellä olla toisenlaisiakin näyttöjä, en muista.

      • Isoantilla

        Tuo ainoa vastaus ei sisältänyt toivomaani tietoa. Mainitun härpäkkeen pitäisi nimittäin parantaa huomattavasti autopilotin toimintaa etenkin avotuulessa ja isossa aallokossa.


      • Seakeaping
        Isoantilla kirjoitti:

        Tuo ainoa vastaus ei sisältänyt toivomaani tietoa. Mainitun härpäkkeen pitäisi nimittäin parantaa huomattavasti autopilotin toimintaa etenkin avotuulessa ja isossa aallokossa.

        Etpä tätä kysynyt...enkä osaa myöskään siihen vastata, kun nuo on asennettu samaan aikaa ja ei ole ollut mitään mieltä testi mielessä irrotella pois päältä.

        Pilotissa on mahdollisuus itse säätä peräsimen reagointi monella tapaa. Omassa veneessä autopilotti ajaa isossa aallossa paljon tarkemmin ja paremmin, joka suuntaan, kuin minä manuaalisesti, niillä säädöillä mitä ohjelmoinut AP toimintaan, varsinkin myötäisessä, kun ruoria saa pyöritellä mambon tahtiin. En muista oliko gyrokompassi vakiona AP paketissa vai ei, mutta sellainen asennettu myös järjestelmään.

        Olen vaihdattanut tehokkaamman hydraulipumpun reiskan vakion tilalle, kun se oli minun veneeseen hieman onnettoman hidas (alitehoinen).


    • SPX-30

      Kyllä ruorikulma-anturi oleellisesti parantaa autopilotin toimintaa. Miten paljon on paljolti kiinni autopilotin mallista. Pilotin "aivot" olettaa ruorikulman (ilman anturia) ja tietää (anturilla)...
      Nykyiset autopilotit pyrkivät oppimaan millä tavalla pienemmällä työllä voidaan säilyttää kurssia ja pystyvät siihen parhaiten mikäli saavat riittävästi tietoa.
      Itselläni oli kulma anturi joka rikkoutui jolloin pilotti teki oleellisesti enemmän turhia liikkeitä.
      Toki oletan että minun Raymarine SPX-30 lähtee siitä että että sillä on ruorikulman tiedot joten oliko se osittain siitä johtuvaa, -en tiedä...
      Minulla oli vuosia sitten Autohelm ST7000 jolla ei ollut ruorikulma-anturi. Se oli käytössä kolme vuotta jonka jälkeen sellainen asennettiin. Eroa oli mutta ei se sitä pilottia hyväksi tehnyt. Vasta vaihdettuani SPX-30:een olen tyytyväinen.
      Toinenkin etu kulma-anturista on (eteenkin mikäli veneesi ruori on kovasti tasapainotettu) että sinulla on ruorikulman näyttö josta on iloa purjeiden trimmatessa...

    • Ehdottomasti ruorikulma-anturi purjeveneeseen, ellei sitä siellä ole. Kompassit ei ole vieläkään niin tarkkoja että ne pystyvät arvaamaan peräsimen kulman. On kyllä olemassa pumppuja, joissa on sensori päässä joka laskee pumpun kierrokset ja öljyn määrän, mutta ei reiskalla.

    • B32Cr

      Ostin aikoinaan Targa 96 purjeveneen, jonka autopilotti oli asennettu ilman ruorikulma-anturia. Anturin asennuksen jälkeen autopilotista tuli vasta kunnolla käyttökelpoinen. Kannattaa ehdottomasti hankkia sellainen. Lisävarusteena asennettava gyro vielä parantaa toimintaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      64
      4406
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1207
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe