Miksi AMK tuntuu vaivaavan monia?

Yleishavainto

Yllättävä monia AMK ja siellä opiskelevat tuntuvat vaivaavan. Esimerkiksi "wanhat opistoinsinöörit" jotka ovat jo viisikymppisiä, väittävät omaa koulutustaan jotenkin vaan paremmaksi kuin AMK-koulutusta.

5

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OpiskeluKannatti

      Minun tietääkseni se ei vaivaa muita kuin muutamia yliopiston insinöörejä jotka kirjoittelevat keskustelupalstoille yliopiston paremmuudesta. Jos se jotain AMK:in käynyttä vaivaa, niin se on vain solidaarisuudesta yliopiston käyneitä kollegoja kohtaan.

    • Vanha_opistoinsinööri

      Ylikoulutus alkoi 80-luvun loppupuolella. Jo 90-luvun aivan alussa opistotason koulutus oli pelkkää ajan tappamista. 2 vuotta matematiikkaa ja fysiikkaa ja yleissivistävien aineiden pintaraapaisua tyyliin 40 h lukukaudessa englantia. Aika selvää että jos englantia ei osannut, ei sitä niiden 40 h aikana myöskään oppinut. Työelämässä en ole koskaan tarvinnut ala-asteen matematiikkaa kummempia matemaatisia taitoja. Fysiikka ei ollenkaan.

      Ammattiaineita opiskeltiin käytännössä 1,5 vuotta lopputyö jonka saattoi tehdä kotona kirjoista. Neljä vuotta olisi voinut käyttää paremminkin. Opetuksen taso oli matalaa. Samaa kuului silloisilla opiskelijapäivillä ympäri maata. Harjoitustyöt oli lapsellisia ruuvipuristimen suunnittelemisia. Osalla opettajista oli osaamista, mutta opetussuunnitelma ei mahdollistanut osaamisen jakamista, muutoin kuin liitutaululle piirtämällä. Oli koneet ja laitteet mutta niitä ei saanut käyttää ja opettajista vain yksi olisi osannut tehdä koneilla jotain tuottavaa. Jotenkin oli sellainen tuntu että tekulle opettamaan hakeutuneilla oli elämä pilalla, syystä tai toisesta. Hyvä palkka, helppo työ ja pitkät vapaat houkutteli monemlaista viheltäjää. Mitään opetuspätevyyksiä ei tarvinnut olla. Ne saattoi hankkia viidessä vuodessa työn ohessa. Siltä se sitten myös näytti ja kuullosti.

      Työpaikoilla ne asiat opittiin, jos opittiin. Työpaikalla oppimiseta seurasi urautuneisuus. Työura kallistui siihen suuntaan, mistä oli ensimmäinen pidempi työkokemus.

    • Riiiiiiiiiiiii

      Amk vaivaa monia pääsääntöisesti silloin, kun sen käyneet väittävät olevansa maistereita. Sisäpiirin tietona voin kertoa, että ei ole monilla aloilla opetuksen ja opetussisältöjen tasossakaan kehumista, mutta tämä vaiva taitaa olla nykyään kaikilla koulutustasoilla.

      • agdfdfaffadfa

        lol, enpä ole tällaiseen olentoon tosielämässä törmännyt...


      • Ammattiylpeyttävähänhei

        AMK vaivaa hämmästyttävän monia AMK:n käyneitä ja sen näkee siitä, että oma tutkintonimike ilmoitetaan englanninkielisenä "Bachelor of something" oppilaitoksessa "university of applied sciences" suomenkielisessäkin yhteydessä. Mieluummin liitetään oma koulutus yliopiston kontekstiin vaikka yliopiston kandi on laajuudeltaan suppeampi. Loogistahan olisi, että tunnetaan ylpeyttä omasta tutkinnosta sen verran, että sanotaan suoraan sosionomi/tradenomi jne.

        Ei tradenomi vaan BBA, ei sosionomi vaan Bachelor of Social Work. Tämä jälkimmäinen on erityisen mielenkiintoinen, koska yliopiston kandin tutkinto ei anna pätevyyttä mihinkään tehtävään toisin kuin sosionomin tutkinto. Silti se nyt vaan on siistimpää olla kandidaatti.

        Ja se siis alemmista AMK-tutkinnoista, ylemmät ovat vielä mielenkiintoisempia, koska niissä tuo titteli tradenomi/sosionomi jne. säilyy. Eli olet tavallaan maisteri, mutta silti tuollaisella tittelillä, joka viittaa alempaan tutkintoon. Tästäpä syystä en ole koskaan nähnyt tällaista tutkintonimikettä suomeksi kenelläkään, he ovat kaikki olleet "Master of something".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe