Miksi väki vähenee Hyrynsalmella ?

voisikosuuntamuuttua

Väki vähenee, mutta pidot ei parane, missä vika? Joskus väkimäärä oli yli 6000 hlöä. Nyt on saman verran kuin vuonna 1920. Syitä on monenlaisia. Mikä on mennyt pieleen . Ovatko päättäjät syypää kaikkeen. Voiko vaaleilla muuttaa mitään ?

7

655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meno-paluu

      Sama kehitys muuallakin Kainuussa. Ainoastaan Kajaanin kehitys pysyy jotakuinkin hallinnassa kun muualta Kainuusta muutetaan sinne "sairaalan viereen". Olisiko negatiivisellä ilmapiirillä mitään vaikutusta asiaan?

    • Trollitehdas

      Tuossa toisessa viestiketjussa kerrotaan että syy on päättäjissä. Ja päättäjät ovat hyrynsalmelaisten itsensä vaaleissa valitsemia. Että peiliin kun katsoo jokainen niin sieltä se syyllinen löytyy. Toki aikuisväestön asenneilmapiirissäkin olisi korjattavaa, nuorten ja lasten kohdalla se lienee kunnossa.

    • Tilastm

      Poismuuttaneet ovat etupäässä nuoria opiskelijoita tai opintonsa jo päättäneitä. Nämä henkilöt muuttavat työn perässä ympäri Suomea. Paluumuuttajat pääasiassa eläkeläisiä. Kuolleisuus suuri, verrattuna syntyvyyteen. Tilanne sama kaikissa Kainuun kunnissa. Suomussalmellakaan syntyy alle 40 lasta ja Kuhmoon hieman yli 40. Ei ole kovin kauan kun Hyrynsalmelle syntyi saman verran lapsia. Tilanne aiheuttaa sen, että tarvitaan todella järisyttävää muuttoliikettä Kainuuseen päin, että edes kuoleman kautta lähteneet saadaan paikatuksi. Kaiken tämän lisäksi Suomen väkiluku alkaa laskea. Viime vuonna oli väestökehitys muutaman sata plussalla, sekin maahanmuuton ansiosta. Kantaväestö ei enää lisääntynyt. Eli väestön lisääntyminen on alueiden välillä nollasumma peliä.

    • Ajastaikuisuuteenmatka

      Nuoret lähtevät peruskoulun jälkeen muualle jatkamaan opintojaan, osa käy kotoa pitäen jos on vaikka lukiossa Suomussalmella tai ammattiopinnoissa Kajaanissa mutta suuri osa muuttaa jo tuolloin pois paikkakunnalta. Harva palaa takaisin ja nekin jotka valmistuvat/jatkavat lukion jälkeen vaikka yliopistoon muuttavat työn perässä siinä vaiheessa. Tämä kehitys ei koske pelkästään Hyrynsalmea vaan ilmiö on todellisuutta kaikkialla syrjäseutujen pikkukunnissa valtakunnallisesti. Ei Hyrynsalmi ole mikään poikkeus. Kasvukeskukset vetävät väkeä ja pikkukyliin jäävät eläkeläiset joiden määrä sekin luonnollista tietä vähenee ajan saatossa. Työikäisten paluumuutto on marginaalista. Vetovoimatekijät eli kotiseuturakkaus ja "paluu äidin kohdun lämpöön ja turvaan" - mielikuvakaipuu ei riitä jos ei ole työtä ja toimeentuloa. Maahanmuuttajien sijoittuminen Hyrynsalmelle heikkoa, olosuhteet ja kulttuurien erot eivät houkuttele edes pakolaisperheitä. Konstit ovat vähissä. Tulevaisuus on että kuntakartalta Hyrynsalmi omana kuntana häviää 10-15 vuoden kuluessa. Jää hylätyt talot autiot pihat.

    • Kokenutkaikki

      EU on syy että nuoret on pois muuttaneet.Kaikki pienet karjatilat on lopettaneet se hirveä paperisotaa mikä siinä on tullut ei nuoret ole jääneet jatkamaan ja parempi niin.

    • paluu-meno

      Ja jos vielä syvemmältä perkaa, niin Kainuuhan on historian saatossa toiminut lähinnä ohikulkupaikkana tai pakkoasutusseutuna. Nykynuorisolla on onneksi mahdollisuus valita. Tällöin virkeimmät paikkakunnat vievät voiton. Lisäksi on muistettava, ettei se pelkkä työ ketään yksistään autuaaksi tee, joten mahdollista paluumuuttoakin arvioidaan myös aivan muilla kriteereillä.

    • Reslit

      Ei työ autuaaksi tee, mutta on välttämätöntä toimeentulon kannalta. Kukaan virkeä ihminen ei muuta työttömäksi ja rakenna elämää sen varaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      271
      3017
    2. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      23
      2514
    3. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      127
      1795
    4. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      20
      1753
    5. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      100
      1522
    6. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      25
      1332
    7. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1330
    8. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1083
    9. Väliämme on noin 6 km

      Niin lähellä ja niin kaukana. Sinä olet kotona, minä olen kotona. Olet jo unessa. Mutta kun herään, olet jo töissä ja vä
      Ikävä
      9
      1083
    10. Odotatko vielä

      Häntä?????
      Ikävä
      61
      1028
    Aihe