Välillä elektroniikkaharrastustakin palstalle

Meikä-

Hogasin että on nurkissa aika huolella jotain 19V kannettavalatureita ja 24V teollisuuspowereita jotka kestävät oikosulkua ja ovat näin loistavia lyijyakkulatureita kun vaan muistaa ottaa ajoissa irti akusta.

Toimisikohan tämä kyhäelmä kun testaamalla hakisi tuon zenerin tarkan arvon kokeilemalla sopivaksi, ja TO3 darlingtoni patentin alumiinikoteloon kiinni?

https://aijaa.com/ehjOQV

Tässä vielä darlingtoni jonka valitsin pahemmin ymmärtämättä Partcon sivuilta HFE 1000 ja 300W pystyy ilmeisesti muuttamaan lämmöksi kun jäähdytys kunnossa:

https://www.partco.fi/fi/elektroniikan-komponentit/aktiivit/transistoritfetit/transistorit-ja-fetit-listana/tr-mj/4637-mj11032.html

10

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meikä-

      ohoops!

      Vaikka 1,2k vastus tuon BC547 kannalle zenerin jälkeen, ja muuten tuon darlingtonin 13k vastuksen voisi varmaan vaihtaa samaan 1,2k luokkaan, eli abaut 10mA sen kannalle lienee riittävä ja turvallinen...

    • Haminaattori

      Vähän epäselväksi jäi, mikä on kytkennän tarkoitus? Rohkee homma jättää virranrajoitus virtalähteelle ja mitä zenerin pitäs asettaa.

    • rollaati.rollaa

      Mikä sinulla on tavoitteena tuolla kytkennällä?
      Kuinka suurella virralla ajattelit akkua ladata?

      Tuossa kytkennässä kollektorin puolelle sijoitetun akun yli jäävä jännite riippuu tasan komponenttien lämpötiloista eli odotettavissa on toimintasavun ja mahdollisesti myös toimintahappojen poistuminen jossakin vaiheessa. Transistorin virtavahvistus riippuu lämpötilasta josta syystä johtuen sen perusteella suoraan ei laadita mitään virransäätömekanismia. Kun sen tiedetään vaihtelevan niin asia on otettava huomioon eli tarvitaan takaisinkytkentää.

      Jos haluat asetella latausjännitteen niin akun tulee sijaita transistorin emitterin ja maan välissä eli kytkennän pitäisi olla emitteriseuraaja. Jos kaivat verkosta transistorilla toteutetun jännitereguloidun virtalähteen kytkennän niin siinä on kuorma juurikin emitterillä.

      Jos taas haluat asetella latausvirran niin rakennat transistoristasi vakiovirtageneraattorin ja se akun kanssa sarjaan. Siitäkin on valmiit kytkennät netissä.

      Jämähakkureita voi käyttää hakkurivirtalähteen ensiöpiirinä ja siihen perään sitten toinen hakkurimoduuli tuottamaan haluttu jännite. Näin virtalähdettä rakentaessa ei joudu leikkimään verkkosähkön kanssa.

    • ana_lyysi

      Ideana näyttää olevan se, että akun napajännitteestä riippuen tuo tehotransistori on kokonaan auki tai kiinni. Eli kovin paljon lämpöä ei muodostu, kun transitori on täysin auki. Jännitteen "haistelu"-piste pitäisi kuitenkin olla suoraan akun navoissa, jotta kytkentä toimii oikein.

      Kytkentä vaatisi kuitenkin pientä positiivista takaisinkytkentää hystereesin muodostamiseksi, että toiminta olisi täsmällistä.

      Itse käyttäisin säädettävänä "zenerinä" TL431 piiriä. http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm431.pdf
      Kytkinelementtinä voi käyttää myös relettä.
      Voin ehkä luonnostella tarkoitustasi vastaavan yksinkertaisen kytkennän TL431-piirin avulla, jossa on myös säädettävä hystereesi.

      • ana_lyysi

        Tuossa pikaisesti tehty latauksenkatkaisu releellä. Piirrän transistori-/ tai MOSFET katkaisulla, kunhan sopivaa aikaa ilmaantuu. Hystereesin ja katkaisujännitteen voi säätää sopivaksi.
        Kytkentä: https://aijaa.com/pGtY6N
        22k ja 33k välille sarjaan voi liittää sopivan NTC-vastuksen lämpötilakompensointiin, joka muuttaa jännitettä 30mV/C, joka kytkennässä vastaisi n. 130 ohm/C muutosta. (Sopivankokoisen NTC:n voi liittää myös 33k vastuksen rinnalle.)


    • pari_pointtia

      Vähän on tyyris audio-päätetransistori sulla tuohon tarkoitukseen! Ilmeisesti akussa aiheuttaa kuitenkin kuplimista(=vedyn muodostusta), jos latausjännite pääsee ylittämään n. 14.4V @ 25C. Tuota lukemaa voi korjata 0.2-0.3V jokaista 10C laskua kohti suuremmaksi. Ylitys voi tapahtua, jos latausvirta kasvaa liian suureksi - eli akun sisäinen vastus nostaa napajännitteen latauksen aikana liian suureksi. Voi olla, että akun lataus ei onnisut tästä syystä max. virralla em. kytkennällä: Heikkokuntoinen akku - jännite nousee liikaa jo melko pienillä virroilla - lataus päättyy - jännite putoaa - lataus alkaa uudelleen, jne.. Mutta jos virtalähde pääsee notkahtamaan tuohon (tai alle) sisäisellä virranrajoituksellaan, niin eihän siinä mitään - varo vaan, ettei se poksahda! Zeneriä pitää siis pienentää ehkä hieman? Kannattaa tarkistaa myös zener-virta, vaikka se onkin melko laajalla alueella vakio, liian pieni arvo voi aiheuttaa jännitteen nousua ja liian suuri taas lämpötilan vaihtelua mistä seuraa sitä samaa eli epävakautta.
      Kytkentää voisi siis parantaa vaikka rakentamalla alas hakkaavan virtaohjatun hakkurin - ehkäpä säädettävänä esim. 0-6A(tai mikä on powerin max. ulostuloteho..): Tällöin em. kytkentä toimisi myös sekä huonoilla akuilla(säädettävä pienempi virta) sekä ylläpitolatauksessa, esim. varastoitaessa akkua talveksi.

    • zener.stor
    • Meikä-

      Kiitos kaikille loistavista vastauksista, palstalla on ollut pelkkää älypuhelinsoopaa niin ilmeisesti palstalaiset harrastelijat ovat nyt aktiivitilassa!

      Tarkoitus on siis juurikin käyttää vanhoja sattumanvaraisia eri hakkurivirtalähteitä virtarajoittamattomana lyijyakkulatureina. Jos vanaha poweri ei pidemmän päälle kestäkään virtarajoittamattomana niin sillä ei ole väliä, sitten vaan seuraava hyllystä saman keksinnön ruokkijaksi.

      nm. "ana_lyysi" on hyvin perillä minun ideasta, eli kytkentä pitäisi olla suht häviötön silloin kun akkua ladataan maximi-virralla mutta kun jännite nousee raja-arvoonsa niin transistori alkaa kuumua kun sen yli jää jännitettä. Eli juurikin tuo mainittu hystereesi estäisi turhan kuumenemisen kun trankku olisi joko auki tai kiinni eikä siltä väliltä.

      Nyt on pari päivää saikkua eli aikaa harrastaa. Toki voisin tehdä ana-lyysin esittämän kytkennän mutta mikä olisi nolompaa kun esitellä toisen monin verroin taitavamman harrastajan luomusta omanaan. Eli kiitos kuvasta, otan sen talteen oppimateriaaliksi mutta ei sellaista selkäranka kestä suoraan kopioida. :)

      Trankku varmaan voi olla tosiaan halvempikin TO3P, katsoin vain että 300W tehoa.

    • NonPNon

      Kuva oli NPN ja tuo Partcon kivi oli PNP.
      Ålä polta taloa.

      • Meikä-

        Whaat?
        tosa kuvauksessa lukee?
        DARL NPN 120V 50A 300W TO3 diodi

        Nuoli-Pois-Navasta... ja joo ei oo taloa jonka voisi polttaa, viralliset asuinrakennukset on vuokrattu normaaleille ihmisille. M2-metsämaalla on hyvä tehdä paloturvallisia kokeita eikä tarvi edes pihaakaan hiekoitta kutsumattomille vieraille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe