Maalämpö ja lattialämmityksen säätö

Kampsin

Minulla on maalämpöpumppu Nibe 1245 6kW. Ongelmana on ollut lattiatermostaattien säätö. Aina tahtoo olla joku lattiapiiri lämmin, ja toinen kylmä, ja helposti avoimissa tiloissa yksi lattiapiiri lämmittää koko tilaa, ja muut huilaa.

Totesin että parhaiten lattia on lämmin koko talossa kauttaaltaan, kun laitoin termostaatit täysille, ja hain Nibeltä sopivan lämpökäyrän. Yllätyksekseni myös sähkönkulutus tippui tällä systeemillä jonkin verran. Ilmeisesti kun lämpö varastoituu suurempaan osaa betonilattiaa, niin se säästää sähköä.

Nyt olen kuitenkin huomannut uuden ongelman. Talo on uusi ja energiankulutus pieni. Nyt kun pienensin lämpökäyrää suoraan Nibeltä, niin nollakeleillä ja muutaman asteen pakkasellakin, lattiassa kiertävä vesi ei ole järin lämmintä, koska ei tarvitse olla. Kosteissa tiloissa tämän huomaa, ettei lattia kuivu kuten ennen. Eihän 24-25 asteinen kiertovesi lattiassa oikein mitään kuivata. Aikaisemmin lämpökäyrä syötti nollakeleilläkin lattiaan lähemmäs 30 asteista vettä, termostaatit esti sen pääsyn tietysti muualle, mutta pesutiloissa se kiersi ja kuivatti lattiaa.

Miten tähän keksisi ratkaisun? Siis muun kuin termostaattien ottamisen takaisin käyttöön ja lämpökäyrän suurentamisen. Vai onko toteutus jo lähtökohtaisesti virheellinen, kun kosteiden tilojen lattiaan ei tule lämmin vesi jostain muuta kautta. Olisiko pitänyt viritellä erillinen shuntti kuumasta käyttövedestä? Vai minkälaisia muita putkariratkaisuja on olemassa? Tuossa Nibessä ei kuitenkaan ole kuin yksi meno ja paluu.

12

11664

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lattialllll

      Mikä on lattiatermostaatti? Mittaako se lattian vai huoneenlämpötilaa?
      Minulla on lattialämmityksessä vain 3 termostaatti venttiiliä, ne katkaisevat 'ylilämmön, niillä ei säädetä huoneen lämpötilaa. Lattian lämpökierto säädetään normaalisti paluuputkessa olevalla venttiilillä ja kiertoveden lämpötilalla . Kiertoveden lämpötila säädetään ulkolämpötilan mukaa ja sitä korjataan sisätermostaatilla. -20 lämpötilassa kiertoveden käyrä asetus on 33. Minimi lämpötila on 25 ja maksimi 39. Säädin Ouman 800.

      • Kampsin

        Sori, tarkoitin ihan normaaleja huonetermostaatteja. Tarttui vain tuo lattia sana siihen jostain syystä.


      • Kampsin

        Hieno systeemi tuo Ouman. Toisaalta, itsekin olen säätänyt huonetermostaatit katkaisemaan ns ylilämmön, eli olen laittanut ne 25:een. Tietyllä lämpökäyrällä Nibestä säätämällä, tuota 25 ei juuri koskaan saavuteta, vaan huonelämpötila pysyy juuri sopivana eli 22-23 asteen tuntumassa.

        Ongelma on kuitenkin tuo kylppärin lattian lämpö. Tosiaan kun on -20 pakkasta, niin jossain 31-32 asteen tuntumassa tuo lattian lämpö silloin on, ja kylppärikin kuivuu. Mutta kun ulkona on nollakeli taikka muutama aste pakkasta, niin lattiassa kiertää 24-25 asteinen vesi, eikä se kuivata lattiaa.

        Ja lämpökäyrää tosiaan en voi suurentaa, muutoin se hakkaa termostaatteja vasten, ja tulee nuo epätasaisuus-ongelmat joista kerroin.

        Pitäisi jollain keinolla saada kylppäriin menemään esim 5 astetta lämpöisempi vesi, mitä muualle. Tällöin homma pelittäisi. Mutta kun Nibessä ei ole tällaista mahdollisuutta. Sitä en tiedä mitä tuo Ouman auttaisi, vai auttaisko mitenkään, perusongelmaa sekään ei poistaisi. Tarttis varmaan olla kahdet eri lähdöt/paluut maalämpöpumpulta.


    • nibe6kwjahyvä

      25c kuivattaa meillä lattian. Nosta 1 c ja seuraa . Ei mikään kuiva 30min.

    • NickNailer

      Säädä jakotukin paluupuolelta märkätilojen ventiileitä avaamalla lisää. Ei liikaa.

    • onnellinenSipokki

      Noinhan tuo säädetään kuten olet kirjoittanut. Eli ensin kaikki termarit auki ja etsitään oikea lämpökäyrä lämmönvaihtimelta/Nibeltä.

      Termareiden ainoa tehtävä on pätkiä ylimääräisen lämpökuorman tuottama liikalämpö pois, eli takka, kokkaaminen, aurigonpaiste jne. Termareita vasten ei ole tarkoitus ajaa, kuten olet todennutkin.

      Ja kuten kirjoitat ongelma syntyy kun ulkona ei ole kylmä, vaan lattialämmitys on juuri ja juuri päällä.

      Lämmönsiirtymiseen vaikuttaa lattiamateriaali. Kylpärissä oletan olevan normi klinkkerit lattiassa, eli siellä lämmön siirtyminen sisätilaan helpommin kuin parketin läpi.

      Vaihoehtoina on NickNailerin ehdottama kierron lisääminen kylppärissä. Ja tuota tosiaan hiukan, että se ei ryssi muun talon kiertoa. Tällöin tietenkin kylmällä kylppäri lämpenee haluttua enemmän.

      Toisena vaihtoehtona on nostaa koko tönön lämpötilaa lauhoilla keleilla asteella korkeintaan parilla. Ei vaikuta juurikan taloudellisesti lämmityskuluihin.

      Mutta onhan ilmanvaihto kunnssa?

      Kylppärin pitäisi kyllä kuivua ilman tuota muutaman asteen nousuakin. Kuivumista ei tapahdu kuin ilmaa vaihtamalla. Ensimmäisenä on käyttää IV- konetta sillä asetuksella mille se on tarkoitettu (tyyliin asento 3/4), toisekseen kylppärissä pitää ilman vaihtua, eli korvausilmalle olemassa kunnon reitit ovn ali, tai läpi. Ja jos nuo ovat kunnossa, niin ilmanvaihtoa voi kylppärissä hieman kasvattaa ja vastaavasti lisätä jostain muualta.

      • Kampsin

        Jakotukissa on virtausmittarit, ja näyttää olevan kierto täysillä kosteissa tiloissa.

        Ilmanvaihto mulla on ollut 2/4, täytyy varmaan kokeilla asentoa 3/4. Hyvä idea siis.

        Toimiva lämpökäyrä, jossa sisälämpötila pysyy sopivana on ns kakkoskäyrä, ja tarpeen mukaan sitten pikavalikosta laittaa 2 tai 1. Auringonpaiste lämmittää pakkasillakin yllättävän paljon sisälämpötilaa.

        Katselin tuota lämpökäyrää, niin ulkolämpötila 0:ssa näyttää menoveden lämpötila olevan 24 astetta. Ja -10 ulkolämpötilassa se on 27 astetta, ja -20 ulkolämpötilassa 30 astetta. Korkeammat menoveden lämpötilat olisi mukavaa jalkapohjille, mutta ei vaan voi, koska huonelämpötila nousee sitten tukalan kuumaksi.

        Ja kun ulkona on lämpötila plussan puolella, on menovesi entistäkin viileämpää. Tämän huomaa myös sisälämpötilassa, joka on esim syksyisin viileämpi kuin talvella. Lämpökäyrä 2 on tavallaan päistään aavistuksen liian jyrkkä. Mitä kovempi pakkanen ulkona, sitä enemmän nousee talon sisälämpötila. Syksyisin kun on ulkona 8 astetta lämmintä, niin sisällä tahtoo olla ilman takanpolttamista 20-21 astetta. Kuitenkin kun talvella pakkasta on -25 astetta, niin sisälämpötila tahtoo olla 24 tai vähän jopa yli.

        Nibessä toki on ns "oman lämpökäyrän" mahdollisuus, sinne saa syötettyä menoveden lämpötilat eri ulkolämpötiloille, 5-asteen välein. Sillä ainakin saisi loivennettua tuota lämpökäyrää kovan pakkasen päästä, ja toisaalta asetettua minimimenon esim 25:een, kun ulkona lämpöasteita. Olen tätäkin siis koittanut, mutta tuntuu ettei Nibe noteeraa sitä, vaan noudattaa ns esiasetettua lämpökäyrää 2. Toki jos sen lämpökäyrän muuttaa 3:lle tai 1:lle, niin sen se noteeraa, mutta ns omaa lämpökäyrää ei. Tai sitten en vain löydä valikkoa mistä sen saisi käyttöön.


    • Harakoille

      Meillä ei ole kylppärissä lattialämpöä ollenkaan. Silti lattia kuivuu riittävän nopeasti, samoin pyykit telineellä ja narulla. Näin siksi, että kylppärin ja saunan ilmanvaihto on riittävä.

      Odotan vain sitä päivää, kun lattialämmitys julistetaan energiaa tuhlaavaksi turhakkeeksi.

      On ihan älytöntä lämmittää koko kylppärin lattia ja kylppärin poistoilma. Usein lattia vielä on "mukavuussyistä" ihan turhan lämmin (taannoin jossain TV-ohjelmassa joku julkimo kertoi, että sähkönkulutus putosi 30% kun säätivät lattialämmön alemmas.)

      Pari froteista kylppärimattoa hyvin sijoitettuina antavat jalalle lämpimän vasteen, ja suihkun lämmtin vesi lämmittää suiikunurkan lattian hetkessä ihan tarpeeksi. Tietysti voi olla eri juttu, jos kylppäri on pieni koppi, jonka koko lattia kastuu suihkussa ollessa.

      • venäläinen_tyyli

        Lämmityksessä mennään vahvasti villasukkamummojen perinnetiedolla. Jos kylppärissä on lattialämmitys, niin se pitää paahtaa niin kuumaksi, että voi munia paistaa. Jotta satunnaiset kyläilijätkin huomaa, että kylppärissä on lattialämmitys.

        Ja samahan se on muuallakin. Ei ole kerta tai kaksi, kun on tällä palstalla ihmetelty, miksi huonelämpötila on yli 25, kun lattian säätää sopivaksi.

        Perinteisten lämmityspatterienkin kanssa tyyli on, että patterin pitää hehkua punaisena 24/7. Täysin riippumatta siitä, millainen sää ja miten lämmintä sisällä. Jos tulee kuuma, avataan ikkuna! Jos löylyä ei ole niin paljoa, että tulisi tarvetta pitää ikkunaa koko ajan raollaan, pitää huutaa isännöitsijälle/huoltomiehelle "palelee, lisää löylyä ja heti!".

        Tämä tunnetaan myös nimellä venäläinen lämmönsäätöjärjestelmä (siellä kun ei ole termostaatteja eikä oikein menoveden lämpötilan säätökään -> huonelämpötila säädetään tuuletusikkunoilla).


    • Lattialämmitysoikearatka

      Harakoille nimimerkki, pesuhuoneessani on n 21c lattialämmityksellä. Ei muuta lämmitystä. Miten se tuhlaa energiaa? Jos sinulla ei ole lattialämmitystä ja lämpö on 21c niin selitäppä missä kohdassa säästät? Ylitehokas ilmanvaihtosi tuhlaa energiaa ellei ole kolminkertaista lämmöntalteenottoa jota epäilen. Kyllä olisi ikävä tunne olla pesuhuoneessa jossa olisi (betonilaatta pohja ) jossa olisi 21c huonelämpö joka tehdään seinäpatterilla (yleensä) nyt on huomaamaton lämmitys joka kohdassa ja esim märät haalarit kuivuu nopeasti ilman kuivausrumpua yms tuhlaavaa laitetta.
      Lattialämmitys kiellettään on hullun ajatelmia.
      Energia poliisi kyllä,olisi loistava virka joka ratsaisi asuntoja idioottimaisten energia kuluttajien kiinni saattamiseksi . Oikeudet marssia mihin vaan täydellä koskemattomuudella. Sekä oikeus sakottaa rankasti piittaamattomia.

    • lattialllll

      Katsoin Niben ohjetta,
      <Käyrä 0 valikossa 1.9.1 pitää valita, jotta oma käyrä on voimassa
      Eikö tuo toimi?
      Ja sitten vielä voi määrittää minimi ja maksimi lämpötilat

    • piojgtrko

      Kiertovesipumppujen % säätö on mahdollista mulla ihan vinku patterit tehdasasetuksella.
      Pelissä on varmaan uimaallas jakoyksikkö jolle omat säädöt / ulkoinen ohjattu termostaatti lisävarusteena sieltä lämpö pesuhuoneeseen ja ilmavaihtokoneelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      194
      1621
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1424
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1228
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1179
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      120
      1085
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      93
      1065
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      133
      1023
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      989
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      62
      969
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      89
      950
    Aihe