Miksi nuori käyttäytyy näin

Miimo

Olen pohtinut tätä enkä löydä syytä miksi teini käyttäytyy näin:
Jos riitelen isän kanssa, ja hän on hyvin verbaalisesti loukkaava(huorittelua yms) niin nuori ( hänen lapsensa ikäänkuin ottaa isänsä puolen)
Kuvitteelinen esimerkki:
Olen joitain viikkoja aiemmin huomannut syylän nuoren kädessä. Ottanut asiaan kantaa sanomalla, että kyseessä on mielestäni syylä. Päädymme mieheni kanssa siihen että pojan on syytä näyttää se koulun terveydenhoitajalle ja kysyä varmistusta asiaan ennekuin alamme sitä millään hoitaa.
Asia viivästyy koska poika ei muista käydä terveydenhoitajalla ja äiti (joka on siis etävanhempi) alkaa myös kiukutella siitä miksei asiaa ole hoidettu jo.

Lopulta mieheni alkaa syyttää minua siitä vaikka minä olen ainoa aikuinen joka on ottanut asiaan kantaa ja ottanut yhteyttä myäs terkkaan asian tiimoilta, mutta en ole tietenkään koulussa kävelyttämässä poikaa terkalle ja hän ei saa aikaiseksi sinne mennä.

Tilanne äityy niin pahaksi että saan syyt kaikesta hoitamattomuudesta niskoilleni, vaikka kumpikaan biologinen vanhempi ei ole tikkua ristiin laittanut asian eteen.
Kaiken haukkumisen jälkeen. teini sanoo minulle vielä. "no, niinhän sä sanoit että se on syylä" ja kun kysyn että olisiko pitänyt hoitaa kysymättä varmistusta, hän vaan sanoo että no, sähän tiesit,

Tämä on minusta se erikoisin kuvio että lapsi jota olen pienestä asti huoltanut, onkin kääntymässä minua vastaan ja ottamassa äitinsä ja isänsä kannan asoihin, että aina kaikki on minun syytäni. Pidän tällaista erikoisena, koska tätä tapahtuu usein. Lapsi on kuin kopia narsistisesta isästään vaikka on vasta teini.

Help me to see the light in this???

5

290

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Äitipuoleksienala

   No ensinnäkin omat vanhemmat ovat ne lapsen vanhemmat ja vaikka olet hoitanut lasta pienestä asti niin lapsi on aina lojaali omalle äidille ja isälle. Ei pahalla mutta niin se vain on oli ne millaisia hyvänsä.
   Toiseksi tyyli miten miehesi ja lapsen äiti syyttää sinua vaikuttaa siihen millaisen mallin lapsi saa sinun kohtelusta.
   Kuitenkaan sinun vastuullasi ei ole huolehtia eikä muistutella lapsen terveydenhoidon käynneistä vaikka lapsi kävisi vain terveydenhoitajalla jos et ole lapsen huoltaja. Eihän sinulla ole edes oikeutta käyttää lasta siellä vaikka se olisikin kaikille helpompaa.
   Jos kyse olisi sairaudesta jossa vaadittaisiin esim. äkillinen kirurginen toimenpide et saisi päättää mitä tehdä vaan huoltajien suostumus pitäisi olla.
   Ottaisin itse asenteen että huoltajat vastaavat asioista joissa pahemmassa tilanteessa vaaditaan huoltajan lupa.
   Se helpottaisi sinua ja saisi ehkä vanhemmat ymmärtämään etteivät voi sinua syytellä vaan jommankumman heistä on kannettava vastuunsa.
   Vanhempien keskinäiseen vääntöön siitä kumman tehtävä on mitäkin huolehtia ja miksi jotain ei ole hoidettu ajoissa ei kannata osallistua.
   Nythän isän on lähihuoltajana huolehdittava lapsen terveydestä. Ei sinun. Joskus nuita riitoja voi tulla mutta se on heidän ongelmansa. Sinä teet miehesi elämän liian helpoksi ja omasi liian raskaaksi jos huolehdit lapsen asioista ja otat haukut vastaan kaikilta.
   Ja aikuisena ihmisenä sinä voit vaatia lapselta asiallista kielenkäyttöä ja kohtelua. Varmaan suhteesi lapseen muuttuu ajan kanssa, ehkä parempaan tai sitten huonompaan mutta jos saman katon alla asutte niin jokaisen täytyy pystyä siellä olemaan. Sama koskee myös miestäsi, jota kuvasit narsistiksi.

   Sitä ihmettelen miksi niin moni äitipuoli viitsii ottaa vastaan huonoa kohtelua. Onko se rakkaus sitä miestä kohtaan niin suurta vai onko se vain pelottavaa jäädä ensin yksin. Kyllähän jokainen paremman saa kuin narsistin.

  • roistos

   Lapselle ovat aina ne ykköset oma äiti ja isä, vaikka he eivät niin täydellisiä olekaan. Uusperheeseen tulleen ei mielestäni kannata koskaan odottaa, että hän saisi äidin tai isän paikan lapsen elämässä, vaikka huoltaa lasta tämän ollessa oman biologisen vanhempansa luona.
   Ei minusta edes ole oikein, että äidin tai isän uusi kumppani nimittää itseään edes äitipuoleksi tai isäpuoleksi, Kyllä lapset voisivat kutsua sillä kutsumanimellä ja omaa äiti ja isää kutsutaan äidiksi ja isäksi.
   Tietenkin on poikkeuksia ja näissä tilanteissa lapsella ei enää ole sidettä vanhempaansa ja molempiinkin, silloin voidaan käyttää äiti ja isä nimitystä, koska tämä lasten ainut koti.
   Monesti nämäkin lapset haluavat tietää aikuisina syistä, joista ovat joutuneet täysin eroon omista biologisista vanhemmistaan. Eli kyllä niitä yritetään etsiä.

   Olen joutunut tämän asian aivan itse kokemaan jo kahdella tavalla, joista en täällä sen suurempaa selkoa halua tehdä, toisessa äiti löytyi ja ihan ja voivat tavata keskustella syistä, jotka olivat vieneet tilanteeseen.
   Toista ei ole saatu selville ja tuskin enää saadaankaan, sillä on kulunut niin pitkä aika
   silti tämä on mielessä kaikilla, joita asia koskettaa, heillä puuttuu osa ikään kuin kehostaan.

   Joten kyllä nämä eron kautta tulevat äitien ja isien kumppanit jätetään toiseen arvoon. Usein erossa oletetaan, että kun on pieni lapsi, hän ei ymmärrä ja sopeutuu ja osittain kai sopeutuukin jos tulija on inhimillinen ihminen. Lapsen kasvaessa hänelle alkaa selkiytyä asioiden kulku ja alkaa tulla eteen vaikeuksia, lapsi ei enää olekaan tämän tulijan kanssa samalla tavalla avoin, sillä nyt nämä vanhemmat saavat suuremman merkityksen ja useimmiten he ovat myös ihan täysjärkisiä, mutta eivät ole osanneet elää perhe-elämää yhdessä.
   Varsin usein eron syynä raha ja sen käytön erilaisuus, toinen elää perheen rahat omiin huveihin tai sitten toinen vanhemmista ei ota vastuuta perheen kanssa olemisesta, saattaa joka ilta työn jälkeen mennä kavereiden kanssa, viettää lomat näiden kavereiden kanssa. Perheelle ei ole koskaan aikaa. Nämä ovat monesti suuremmat syy kuin esim. seksi. Toki sekin alkaa puuttumaan jos häikäilemättömästi aina unohtaa perheensä.

  • KunhanVaanKysyn

   Jos se isä on niin narsistinen, niin mitä sinä siinä miehessä näet, avaaja?

  • kuunteleva_kirkko

   Heippa.

   Kysyt, miksi teini käyttäytyy kuvatunlaisesti. Kirjoittamasi ja lukemani perusteella minusta kyse ei ole lapsen käyttäytymisongelmista vaan siitä, että perheenne aikuiset eivät hoida aikuisten vastuuta. On lapsellekin kovin hämmentävää, jos aikuiset eivät tiedä, kuka ja miten mikäkin käytännön ongelma perheessä hoidetaan ja kuka kantaa vastuun.

   Koska asia vaikuttaa olevan sellainen, joka ei liity vain yksittäiseen tilanteeseen, mietin, että perheenne voisi hyötyä perheohjauksesta. Eri paikkakunnilla on erilaista palvelutarjontaa, mutta siitä varmaan pystytte ottamaan selvää, mitä kautta voisitte saada perheen vuorovaikutustilanteisiin tukea ja apua. Vanhempien on pystyttävä löytämään keino puhaltaa yhteen hiileen ja sovittava käytännön vastuista, muuten lapsen osasta perheessä tulee turhan tukala ja hän saattaa kokea itsensä riitakapulaksi, jota aikuiset heittelevät vuoroon toisilleen.

   Mitä ajattelet tästä näkökulmasta?

   Merja, diakoni

  • puoshuioh

   Jotkut täällä ovat sanoneet, että biologiset vanhemmat ovat AINA lapselle ne ykköset. Siitä olen erimieltä. Minun lapselleni isäpuoli on ISÄ, ja biologinen isä on tyyppi, josta hän ei juurikaan välitä. (Lapsi on kasvanut isäpuolen kanssa 1v alkaen.) Noh, se tilanne ei liity aloittajan tilanteeseen.

   Aloittaja, minua suuresti ihmetyttää se, että miten sinun ja miehesi parisuhde oikein toimii? Tuntuu hyvin erikoiselta, että otatte nuoren mukaan keskinäisiin riitoihinne. Tai että edes ylipäätään saatte riitaa aikaiseksi jostain syylästä????? Ja että miksi sinun mielestäsi ongelma on nuoren asenteessa, kun MIEHESI HUORITTELEE sinua???

   Itse eroaisin välittömästi ja heti, jos puolisoni huorittelisi minua.

   Nuoret tuollaisessa tilanteessa ovat herkästi sen puolella, mikä on helpoin ratkaisu itselle. Normaalia. Mutta pointti; nuoren ei koskaan kuuluisi joutua tilanteeseen, jossa hänen pitäisi puolia ottaa, ja joutuisi aikuisten nuoreen liittyviä riitoja kuuntelemaan! Ei koskaan. Ei ikinä. Ei milloinkaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   310
   9452
  2. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   5021
  3. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   196
   3920
  4. Miksi ihmiset katsovat Salkkareita?

   Miksi ihmiset katsovat Salkkareita? Onko syynä aina uudet julkkisnäyttelijät, kuten Esko Eerikäinen tai Konsta Hietanen vai dramaattiset juonenkuviot
   Julkkikset
   89
   1953
  5. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   226
   1820
  6. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   126
   1695
  7. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   98
   1625
  8. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   128
   1268
  9. Olit iso virhe J

   Joka olisi pitänyt vain ohittaa. Sinusta seurasi vain pelkkää surua ja harmia. Olisinpa ollut viisaampi. Onneksi se on nyt ohi.
   Ikävä
   54
   1240
  10. Sam Cannon

   Näytellyt emmerdalessa jotain Keviniä. En saa mieleen tätä hahmoa.
   Emmerdale
   8
   1150
  Aihe