2.4GHz liitin?

harrastebudjetti_paukkuu

Katselin tuossa netistä, tuollaisia wifi-purkin antenni-liittimiä, RP-SMA taisi olla tyypiltään, mutta kylläpä ovatkin kalliita! Jostain syystä BNC-liitin on vielä halpa, mutta jos taajuus nousee, ei enää saa halvalla liitettyä.
Katselin, että kortilla olisi U.fl tyyppinen mini-liitin piilossa, jos tuohon hommaisi pigtail-tyyppisen johdon, niin tulisi halvemmaksi. Vaan liittimiä tarvitsee silti jotta saa VSWR-mittarin laitteen ja antennin väliin kiinni.. mistäköhän näitä saisi vähän kohtuullisempaan hintaan? Ja ennen kaikkea, minkä tyyppisillä liittimillä olette pärjäilleet?

8

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joakim1

      Mikä nyt on sitten mielestäsi kallis ja mikä halpa? Puhutko itse puristettavista liittimistä vai valmiista kaapeleista. Ensimmäisissä tyypillinen hinta sekä BNC:lle että RP-SMA:lle on n. 2 €/kpl. Siihenkö harrastebudjetti paukkuu?

    • rlyj

      Minä olen noita liittimiä aliexpressistä ja ebaysta tilannut. Puolasta saa nopeammin ja kohtuuhinnoilla, en nyt tähän hätään muista Puolalaisen nettikaupan nimeä, mutta ehkä joku täällä muistaa.

      • Elekroonikko

      • rlyj
        Elekroonikko kirjoitti:

        Olisko TME-niminen firma. Mulla on ainakin aika hyviä kokemuksia kyseisestä puljusta. Ja ei EN omista sen osakkeita.
        Tässä esimerkkisivu:
        https://www.tme.eu/fi/katalog/#search=sma naaras&s_field=accuracy&s_order=DESC&id_category=112955&page=1

        Juu, tuo se oli. Toimitus on nopeaa, eikä sikamaisia kuluja, kuten Suomen postissa. Ja ainakin isommat tavarat kuriiri tuo kotiovelle.
        Jos noita liittimiä harrastaa, tarvitaan myös puristuspihdit sopivilla vaihtoleuoilla.


    • rollaati.rollaa

      RP-SMA liitintä varten löytyy adaptereita, joilla siihen saa tavallisen SMA:n kiinni. Hakusanaksi
      "SMA-naaras - RP-SMA-uros liitinadapteri"

      Enemmän huolta on yleensä siitä, mitä pigtail kaapelinpätkän toiseen päähän kiinnittää ja erityisesti miten. Tuolla 2.4GHz taajuudella muutama millimetri paljasta piuhaa tai paksumpi tinamöykky voi helposti näyttää kymmenien ohmien reaktanssilta, joka sotkee systeemin toimintaa ja aiheuttaa häviöitä. Kun mittalaitteita yleensä ei ole niin itse tehtyjen antennien ohjeita on syytä noudattaa varsin kirjaimellisesti jos haluaa saada kelvollisen suorituskyvyn.

    • kaupallisuus_pannaan

      No, ajatellaan asiaa siltä kannalta, että ostan kokonaisen wifi-purkin kirpputorilta hintaan 50 senttiä. Tällöin voisi ajatella, että liittimen saisi n. 10 sentillä tai alle, jotta hinta olisi kohdillaan..
      Tällä hetkellä järkevän hintainen liitin näyttäisi olevan u.FL, niitä 5 kpl eurolla - ovat vähän pieniä, mutta eipä noita ole tarkoitus alvariinsa rukata. Eli tuon saisi valmiiksi pigtail-mallisena eli ei tarvitse edes johtoa kasailla - valitsee vain pituuden.
      Eli jos tuolla saa ilmaiseksi lisää kantamaan - niin se tehdään, mutta muuten unohdetaan! Entäpä jos vain juottaisi johdot kiinni antenniin ilman liittimiä?

      • rollaati.rollaa

        "Entäpä jos vain juottaisi johdot kiinni antenniin ilman liittimiä?"

        Tuo toimii tilanteesta riippuen. Koaksiaalikaapelin päähän kannattaisi viritellä symmetrointi (balun) esimerkiksi neljännesaallon pituisesta kaapelin manttelista. Ohjeita löytyy hakusanoilla
        2.4GHz diy balun coaxial

        Ilman symmetrointia muuttuu antennin syöttöjohto osaksi antennin säteilevää osaa, jolloin esimerkiksi suunta-antennissa suuntakuvio menee pilalle. Symmetroimaton antennikaapeli nappaa häiriöitä piirikorteilta, joiden läheltä se on vedetty.


      • rollaattorirullaa
        rollaati.rollaa kirjoitti:

        "Entäpä jos vain juottaisi johdot kiinni antenniin ilman liittimiä?"

        Tuo toimii tilanteesta riippuen. Koaksiaalikaapelin päähän kannattaisi viritellä symmetrointi (balun) esimerkiksi neljännesaallon pituisesta kaapelin manttelista. Ohjeita löytyy hakusanoilla
        2.4GHz diy balun coaxial

        Ilman symmetrointia muuttuu antennin syöttöjohto osaksi antennin säteilevää osaa, jolloin esimerkiksi suunta-antennissa suuntakuvio menee pilalle. Symmetroimaton antennikaapeli nappaa häiriöitä piirikorteilta, joiden läheltä se on vedetty.

        Miksiköhän kaapeli pitäisi symmentroida, jos antennin syöttö on valmiiksi epäsymmetrinen? Symmetroidussa antennin syötössä tuon ymmärtää, jos syöttää epäsymmetrisellä kaapelilla.

        Voihan sinne kaapelin päähän pujottaa ferriittiholkin, jos pelkää vaipan säteilyä. Mutta jos antennin syöttö on valmiiksi epäsymmetrinen, niin miksi pitäisi.

        "Tuolla 2.4GHz taajuudella muutama millimetri paljasta piuhaa tai paksumpi tinamöykky voi helposti näyttää kymmenien ohmien reaktanssilta, joka sotkee systeemin toimintaa ja aiheuttaa häviöitä."

        Nuo hommat pitäisi suhteuttaa kyseiseen aallonpituuteen. Ei se ihan millistä ole kiinni. Lisäksi kaapelissa itsessään saattaa olla 50 ohmista poikkeavaa rakenetta pituuden funktiona, joka aiheuttaa pientä heijastumaa..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5887
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3727
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      2008
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1809
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1246
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1229
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1037
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      980
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe