Onko luistovoitelu turhaa?

hiihtelijä_0811

Kysyn kokemuksia ja mielipiteitä luistovoitelusta. Olen lukenut mm Vuokatti Skiservicen kaverien(Liljeeroos) ym kommenttit, että suksen profiili vaikuttaa jopa 80% luisto-ominaisuuksiin, kuviointi 15% ja voitelun osuus olisi vain 5% . Voiko tämä pitää paikkansa?

Onko kukaan tehnyt edes alkeellisia puolueettomia testejä hyväksi todetulla luistelusuksella kisavoitelulla tai vastaavasti puhtaalla pohjalla ilman voidetta? Esim pelkän harjauksen avulla siis ilman HF-parafiineja ja pinnoituksia fluoripulverilla tai napilla?

Kiinnostaa tämä, koska voidefirmojen tiedän tavoittelevan korkeita myyntilukuja ja aktiivikuntoilijat käyttävät laajasti fluoripulvereita tai LF- HF-vahoja jopa lenkkikäytössäkin. Onko tämä kaikki turhaa rahankäyttöä ja voidefirmojen kusetusta? Jos eroja on saatu luistoon, onko niitä mitattu jotenkin ja onko erot olleet niin merkittäviä, että puhutaan kymmenistä metreistä jossakin pidemmässä laskussa?

10

498

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hiihtäjäkin

      Ei harrastajan kannata luistovoidella,marginaalinen on vaikutus sillä.Kilpahiihtäjät ovat eri asia.
      Jos nyt haluaa pohjista pitää huolta,niin ihan valkoista kynttilää voi käytäå.Turha ostella luistovoiteita.On tullut testattua ja paljon ko.asioita.

    • Lossignol

      Ei se voitelu nyt ihan turhaa ole mutta tuo hifistely on kuntoilijalle turhaa. Koko talven voi hiihtää yhdellä voiteella, sinisellä LF voiteella merkistä riippumatta. HF ja pinnoitteet tuovat niin pienen edun että ovat asiallisia vain kisakäytössä. Ja tosiaan on näin; huonoa suksea ei saa voitelemalla luistamaan eikä hyvää suksea voitelemalla luistamattomaksi kun puhutaan luistosta. Harjaus on tärkeää, itse hiihdän 60-100 km yhdellä voitelulla harjaten välillä.

    • susiturkinraakaaine

      se 5 % voi tarkoittaa sitä, että suksesta ylipäätään tulee hiihdettävä. Luistamaton pohja tekee suksesta suden, sillä ei voi edes hiihtää, menee turkiksi.

    • 34646346

      Hiihdän noin 30km viikossa ja kyllä sen todellakin huomaa kun 30km jälkeen alkaa olla voiteet kuluneet pois, luisto ei läheskään yhtä hyvä kuin vastavoideltuna ja suksen pohjastakin huomaa kun voiteet poissa. Kilpahiihdossa taitavat mennä max 20km samoilla voiteilla/suksilla.

      Luiston lisäksi voide suojaa myös suksen pohjaa, voitelematon tietenkin paljon alttiimpi naarmuuntumiselle jne. Turhaan pilaa pohjat joka entisestään heikentää luistoa.

      Ei pelkkä harjaus auta mitään jos voiteet kuluneet pois, kyllä sinne tarvii uutta voidetta. Lauantaina kävin hiihtämässä noin 30km hiihdetyillä voiteilla, luisto melko heikko ja raskas hiihtää. Sunnuntaina voitelin ja menin taas samanlaisella kelillä ja luisto heti paljon parempi. Joku 20-30km samoilla voiteilla sopiva raja.

      Jos tosissaan harrastaa hiihtoa niin kannattaa kyllä satsata kunnon voitelurautaan ja telineeseen. Harrastaja voi kyllä käyttää perus LF voiteita mutta kyllä se 30km välein voitelu on ehdotonta jos haluaa hyvän luiston.

      Toki vaikuttaa 95% onko pohja hiekkapaperia ja onko suksi 30cm leveä, mutte ne luistoerot tulee siitä 5% voitelusta. Kannattaa myös muistaa että voitelematon naarmuuntuu herkemmin ja heikentää luistoa, ei siitä kuviosta 200km jälkeen paljon jäljellä jos ei koskaan voideltu.

    • voipoikaa

      Kysymys on absurdi. Sama kuin kysyisit, että kannattaako asioita hoitaa hyvin?

    • velisäärinen

      Tänään parin metrin ero luistossa kaikki rahansa fluoripulveriin satsanneen kaverin kanssa. Itsellä rexin sinistä, eikä edes matalafluorista. Ei kannata , jos suksivalinta on muuten onnistunut eikä olla MM-kisoissa tai Drammenin sprintissä tänään. Siellä ku ratkaisee sentit ja sekunnit ja luiston osuuskin voi olla se ratkaiseva

      • Huomatkaaeroavuus

        Sori. Ei uskottavaa kerrontaa. Tuskin kukaan viimeisiä rahojaan pulvereihin investoi. Mieluummin ruisleipään.


    • Lossignol

      Sellaisesta voiteesta en ole kuullutkaan joka naarmuilta suojaa 😕Ja jos se kuvio on suksen pohjaan hiottu niin kyllä saa hiihtää kauan että sen kulumalla pois saa 😜

      • 4363464

        Vähemmän kitkaa = vähemmän kulumista. Siksi esim autojen moottoreissakin käytetään öljyä. Isoilta naarmuilta ei toki suojaa jos menee vaikka ison kiven yli, mutta kyllä se mikroskooppinen kuviointi on paremmin suojassa kulumiselta jos jonkinlainen voidepinta.


    • kuusiranta

      Kestävä aktiivihiihtjän luistovoitelu tehdään uuteen tai hiottuun sukseen pohjustamalla suksi pohjustusparafiinilla tai rexin pohjustusöljyllä, annetaan imeytyä esim yön yli. Sitten jatketaan mustalla grafiitilla lf vaha kelivoide esim Rexin 21 (hfgrafiitti uudelle lumelle). Voitelu kestää 100-150 km hiihdon puhtaalla uudella lumella, karkea vanha tai aivan jääkeli syö voiteet kyllä paljon nopeammin.
      Käsikuvionti tehdään kisasukseen valmiiksi voideltuun sukseen voiteen päälle, märällä kelillä voimakkaampi, pakkaskelillä kevyempi kuvio. Eri asia on kunnostushionta, eli konehiottu esim suora 7, joka onkin yleisin kivihionnan jäljiltä oleva hionta. Kivihionta poistaa naarmuja sekä oikoo kulunutta pohjaa. Samalla se avaa pohjaa ottamaan voidetta paremmin vastaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      149
      10852
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      209
      2890
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1898
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1696
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1546
    Aihe