Työharjoittelu, huono kokemus

Neuvoa

Hei kaikille!

Olen oppilaitoksesta työharjoittelussa eräässä firmassa. Ongelma on siinä, että mulle annetaan kaikki paskahommat. Tuo kaikki paskahomma on pois mun ammattitaidosta (termi löysästi käytetty). Mitä mä voin tehdä? Opinnot loppuu pian ja paskahommien takia työtaito kuihtuu. Sama oli edelisessä harjoittelupaikassa. Tämä nykyinen harjoittelupaikka alkaa olemaan alueen parhaimpia, on aika suosittu. Ennen hiihtolomaa tein oikeata työtä (samaa kuin vakituiset) ja sitä oli todella iso ilo oppia. Jäin yhtenä päivänä VAPAAEHTOISESTI ylitöihin ihan vaan sen takia, että saisin työn valmiiksi. Sen jälkeen mulle ollaan annettu oikeata työtä mutta joku kusipää oli tullut varastamaan sen (halusi itse tehdä). Oikea työ ei ole mitään rakettitiedettä ja jos joku osa menee väärään paikkaan, sen saa pois siitä ja laitettua oikeaan paikkaan. Onko mitään miten voin tilannetta parantaa? Tuntuu vähän siltä että mua käytetään vaan ilmaisena orjana.

3

157

Vastaukset

 • Kun asia kerran sinua vaivaa, voit ottaa sen puheeksi opettajasi kanssa joka voi puolestaan ottaa sen esiin keskustellessaan työpaikkaohjaajan, eli sen henkilön kanssa, joka vastaa työharjoittelijoiden ohjaamisesta harjoittelupaikalla.

  Voit tietysti mennä tämän työpaikkaohjaajan luokse itsekin ja kertoa hänelle asiasta omatoimisesti. Työpaikkaohjaajasi on luultavasti joku esimiehesi. Voit kysyä sitä opettajaltasi.

  Kaikissa harjoittelupaikoissa ei joka hetki pystytä teettämän harjoittelijalla juuri tämän haluamia ja hänen tulevaa ammattiaan vastaavia työtehtäviä. Tehtävien tulisi kuitenkin edes etäisesti tukea opiskeltavan alan osaamista. Toisin sanoen kenellekään ei ole eduksi jos tietotekniikan opiskelijalla teetetään työharjoittelussa pääasiassa siivoojan töitä, taikka siivousalan opiskelijalla tietoteknisiä töitä.

  Moni työtehtävä, vaikka ei tulevan ammatin ydinosaamiseen suoranaisesti liittyisikään, voi silti tuoda sitä tukevaa kokemusta. Jos esimerkiksi valmistuvassa ammatissa työympäristö on yleensä vaikkapa rakennustyömaa, on lautojen kantaminen raksalla ammattitaitoa tukevaa kokemusta, vaikka alan ammattilaiset pääasiassa pikemminkin sahaisivat lautoja kuin kantaisivat niitä. Kokemus työympäristöstä on siis ammattia tukevaa kokemusta.

  • Kiitos vastauksesta! Ymmärrän täysin sen että aina ei voi tehdä sitä oikeeta työtä mutta tässä on tosi pitkään mennyt ns. hanttihommien parissa. Olen rohkeasti ottanut asian puheeksi ensin esimiehen kanssa ja se toimi. Sain pyynnöstä oikean työn ja olin erittäin motivoitunut mutta ei kauan kestänyt kun toinen vakituistyöntekijä otti sen haltuun. Opettajani on vieraillut kyseisessä paikassa ja olen hänellekin maininnut asiasta. Hänen mukaansa pitää vaan tehdä annettuja hommia. Ymmärrän täysin että harjoittelijalla paljon päätösvaltaa ei ole mutta opiskeluni ei edisty. Pärjään kuitenkin suht koht hyvin eikä mua mitenkään erityisesti opastaa tarvitse. Uskon että kun pari kertaa teen työtä lisää, pärjään omillani. Ja jos työpaikalla on kiire ja ammattilaisten täytyy työ tehdä, miksi sitten on työharjoitteluita? Koulussa sentään oppii. Mun ei tarvitse olla pitkiä aikoja työpaikalla vaan siksi että pääsee seuraamaan ammattilaisten työntekoa tai nähdä työelämää. Siihen riittää paljon pienempi jakso. Rakastan alaani ja haluan oppia ja tehdä mahdollisimman paljon. Valmistun muutenkin hyvin pian joten on aika tehdä oikeata työtä ja oppia ottamaan vastuuta.


 • minulla oli sijaisena di ja pomot sanoi nyt saatiinpätevä opettaja kun tulin takaisn pojat sanoi ei se osannut mitään. Kysyin sijaiselta millainen työkokemus sani lakisin halli lattioita. eli ei di tutkinto opettanut mitään.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  157
  6357
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  166
  2881
 3. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  50
  1220
 4. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  78
  611
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  30
  517