Kannettavan tietokoneen jäähdyksen parantaminen.

Moi! Haluaisin tietää , että onko jotain keinoa saada kannettava tietokone jähhtymään paremmin. Koneena on Dell Latitude D830 elikkäs laatumerkki. Oikeestaan ainut ongelma tällä hetkellä on se , että koneen jäähdytys ei jostain syystä toimi kunnolla. Tuuletin kyllä huutaa pirun lujaa ja tuulettaa mutta ei kone jäähdy tarpeeksi hyvin. Haluaisinkin tietää , että miten koneen jäähdytyksen saisi toimimaan hyvin.
Ilmoita

Putsaa pölyt siileistä. Se riittää.
1
Ilmoita
Ja putsaamisen lisäksi voit lisäksi ostaa tuuletinalustan, joka saa virtansa usb-liitännästä.
1
Ilmoita
Putsaa tuuletin ja ritilät ja jos ei edelleenkään auta, hommaa tällainen alusta.

https://www.compusat.fi/cooler-master-notepal-notepal-l2-up/cat-p/c/p9850781
1 VASTAUS:
Piikikäs silikoni matto 5cm korkeareunan syrjään kohottaa kannettavaa ja ilma pääsee sivusta paremmin. Voi laittaa myös toisen reunan alle jonkun muun pienen esineen kohottamaan konetta pöydän pinnasta. Halpa ja nopea ratkaisu. Pölyn poisto tietenkin jos osaa ja pystyy tekemään.
Kone voi kuumeta myös järjestelmän kuormituksesta liikaa,suoritin käy jostain syystä liikaa,tekee jotain vian takia.
+Lisää kommentti
Pöytäkonetta ei saisi pitää pöytäliinan päällä, joka tukkii ilman saannin.
Ilmoita
Modaamalla siihen itse kelvollisemman jäähdytys ratkaisun, tekijästä kiinni tuleeko parempi vai ei.
Ilmoita
Näillä ohjeilla (https://www.youtube.com/watch?v=it4_gPruaJU) purat koneen, että pääset käsiksi prosessorin & näytönohjaimen jäähdytyssiilliin. Siili-tuuletin yhdistelmä irti koneesta, ja puhdistat sen pölyistä. Prossun ja näytönohjaimen pinnalta kannattaa poistaa vanha ja kovettunut lämpötahna. Tahna kannattaa korvata uudella hyvälaatuisella lämpötahnalla.
1 VASTAUS:
Microsoft on erittäin huono virheen korjaamisessa, mutta käyttäjien on tietenkin ilmoitettava ne ennen kuin yritys voi korjata ne. Ja jos ongelma on ristiriidassa kolmannen osapuolen sovelluksen kanssa, saatat joutua odottamaan hieman kauemmin, kunnes sovelluskehittäjä julkaisee korjauksen. Kaiken kaikkiaan kaikki ongelmat on Microsoftin aiheuttamia.
Windows 10 -faneja on varoitettu haittaohjelmista, jotka voivat hidastaa tietokoneitaan etanan vauhtiin ja näkyä heille.
Bleeping Computerin analyytikot löysivät mainosohjelman, joka paljasti, että se voi tyhjentää suorittimen resursseja jopa 80 prosentilla.
Haittaohjelma on kopioitu FileTouriin ja ohjelmisto varastaa prosessointitehon, jotta voin kaivaa cryptocurrency -ohjelmaan.
Venäläisistä mainosohjelmista luodaan Windows-autorun, joka käynnistää Edge selaimen niin, että uhri ei näe sitä.
Selain käynnistyy ilman ikkunaa, joka ilmestyy työpöydälle aina, kun käyttäjä kirjautuu sisään. Kun olet avannut Edgen, suoritetaan CoinCube-kaivosskripti.
Adware varastaa jopa 80 prosenttia Bitcoinin kilpailijan Moneron jalostusvoimasta.
Riippuen siitä, kuinka monta RAM-muistia uhri on omalla koneellaan, vaikuttavat tietokoneet voivat hidastua huomattavasti.
Ja koska Edge avautuu näkymättömässä tilassa, se voi olla pitkä aika, kunnes uhrit ymmärtävät, mikä on hurring resurssejaan.
Vaikka Edge-ikkuna ei tule näkyviin, kun mainosohjelma on louhittu Monerolle, on olemassa tapa, jolla käyttäjät voivat selvittää, mikä syö heidän CPU-tehonsa.
A҉A҉R҉O҉
+Lisää kommentti
Pöydällä Mynthon-pastilliaski läppärin alle keskelle läppärin takareunaan näytön alle. Ei haittaa kirjoittamista.
Ilmoita
Pölyä ei tarvitse olla tuuletinritilän ja tuulettimen välissä edes paljoa kun se nostaa kannettavan pros. lämpöä 10 astetta. Vasta huomasin.
Ilmoita
Kaikki keinot:

Pölyt pois
Uusi lämpötahna
Enemmän ilmaa ilmanottoaukolle (laita läppärin alle jotain mikä antaa enemmän ilmatilaa)
Vähennä prossun suorituskykyä (virranhallinta, bios/uefi)
Paranna prossun käyttöä (visuaaliset tehosteet pois, vähemmän multitasking, bloattia)
Vähennä levynkäyttöä (jos hdd pyöritys kuumentaa, ssd niin ei tarvii välittää)
Virranhallinta asetukset (low power / max performance)
Tuulettimen nopeus
Tuulettimen vaihto
Hanki jäähdytysalusta (en suosittele jos tähän päädyt hanki toinen kone, myy pois)
Viilennä huonetta (ambiant temperature) / Käytä kylmässä ympäristössä
Päivitä prossu (älä päivitä, säästä parempaan koneeseen mieluummin)
Vähennä videonlaatua niin vie vähemmän prossulta (myös muut tehtävät, esim. pelin asetuksien muuttaminen)
1
Ilmoita
Jos läppäri ei jäähdy, siinä on todennäköisesti jotain vikaa. Jäähdyttimen puhdistaminen pölystä on ensimmäinen asia, mutta senkin tekeminen voi vaatia läppärin ainakin osittaista purkamista. Toinen asia on elektroniikan ja jäähdyttimen välisen lämpötahnan vaihtaminen. Ehkä tässä on ollut alusta alkaen jotain vikaa jos läppäri ei jäähdy kunnolla omin voimin.
Ilmoita
Ensin kyllä tarkistaisin taustalla pyörivät ohjelmat... Kato tehtävienhallinnasta prosessorin käyttöaste. Jos 80-100%, niin ei ihmekään, jos puhallin huutaa.
Ilmoita
nakkaa se veteen jäähtymään vähäksi aikaa
Ilmoita
Aloituksesta ei ihan selvinnyt mikä prosessori koneessa on, mutta ilmeisesti kyse on jostain Core 2 Duo prosessorista? Sen ikäpolven prosessorit saattavat nykyisillä internetsivuilla selatessakin pyöriä lähellä 100% prosessorikuormalla. Jolloin läppäri muuttuu 35W-45W lämmittimeksi. Eli ulospuhallusilma on taatusti kuumaa, vaikka kone olisi putsattu kuinka hyvin tahansa. Itsellä on tämä sama tilanne toisen läppärin kanssa, 100% kuorma tuottaa 35W lämpötehon ja se 90-100% prosessorikuormitus tällä A4-4300M APU prosessorilla ei vaadi kummoistakaan actionia internetsivuilla tai ohjelmilla. Toisessa läppärissä on i5-7300U, joka on 2,5 kertaa nopeampi prosessori, joten lämpöä tulee samalla kuormalla noin 5W verran. Hetkittäinen 100% kuorma i5- koneessa tuntuu haalealta puhallukselta koska 100% kuormakin tuottaa vain 15W edestä lämpöä.
2 VASTAUSTA:
Paineilmapullosta ilmaa päinvastaiseen suuntaan kuin se tuuletin normaalisti puhaltaa, puolen litran pullossa riittää kyllä tehoa että ne lähtee kun tarpeeksi ptruuttailee

Toiseksi on hyvä laitella noita ad blockkereita ja tarkistella selain asetuksia aina ei ole paras se "käytä laitekiihdytystä" varsinkaan kannettavassa
Ongelmalämpenemisen erottaa siitä, että lämmöt on lähellä suurinta sallittua, jonka seurauksena kone tiputtaa kellotaajuutta.

Kyllä vanhankin läppärin pitäisi pystyä toimimaan normaalisti, niillä nopeuksilla joille se on tarkoitettu. Jäähdytys niissä pitäisi olla siis mitoitettu sille lämmöntuotolle mikä koneessa on.

Core 2 Duo ajan prossu ei itseasiassa ole ihan huono tänäkään päivänä, ainakaan netin selauksessa . . . Monissa niissä enempi potkua kuin uusimmissa low end celeroneissa. Toki lämpöä lähtee enempi myös, se on totta, mutta sehän ei ole mikään yllätys, se on tiedetty koneen suunnitteluvaiheessa ja jäähdytys mitoitettu sen mukaan . . .
+Lisää kommentti
Nuo kaupasta ostettavat kalliit ilmapullot kannattaa unohtaa.

Samalla rahalla ostaa jostain marketista ikuisesti toimivan käsin pumpattavan painekannun tai kehittää itse jotain vastaavaa. Kapasiteetti satoja kuutioita vuodessa!
Ilmoita
https://www.notebookcheck.net/Review-Dell-Latitude-D830-Notebook.4305.0.html

On niin iäkäs jo ettei mikään ihme jos kuumenee jos ei ole kertaakaan purettu ja puhdistettu ja tahnoja vaihdettu.

Eli siis purat niin pitkälle kuin on tarpeen tuulettimen ja jäähyn irrotusta varten, puhdistat kunnolla tuulettimen ja ritilät koneen sisältä ja vaihdat tahnat sekä lämpötyynyt, jos niitä on.

Eripaksuisia lämpötyynylevyjä mistä voi leikata sopivan palan saa halvalla ebaysta, eivät maksa juuri mitään.
6 VASTAUSTA:
Mikään tahna ja pölynpoisto ei poista sitä tosiasiaa, että vanhemmat läppäriprosessorit joutuvat nykyisiä internetsivustoja pyörittäessään toimimaan lähellä maksimisykettään. Jos prosessori tuottaa 35W lämpöä (kuten ilmeisesti aloituksessa mainittu tekee), se tuottaa 35W lämpöä, vaikka kone olisi kuinka hyvässä teknisessä kunnossa tahansa. Pölyinen kone johtaa lähinnä prosessorin ja läppärin rungon kuumenemiseen, kun puhallin ei saa lämpöä siirrettyä suunniteltua reittiä pitkin pois, mutta vanhat läppärit kuumenevat nykyaikaisessa softa ja internet ympäristössä enemmän kuin alun perin, siitä yksinkertaisesta syystä, että nykyiset tehokkaammille koneille suunnitellut internetsivustot pistävät vanhan koneen hyvin helposti maksimisykkeelle ja silloin jatkuva 35W lämpöpuhallus tuntuu kuin koneessa olisi jotain vikaa...
ProsessoriOnLämmitin kirjoitti:
Mikään tahna ja pölynpoisto ei poista sitä tosiasiaa, että vanhemmat läppäriprosessorit joutuvat nykyisiä internetsivustoja pyörittäessään toimimaan lähellä maksimisykettään. Jos prosessori tuottaa 35W lämpöä (kuten ilmeisesti aloituksessa mainittu tekee), se tuottaa 35W lämpöä, vaikka kone olisi kuinka hyvässä teknisessä kunnossa tahansa. Pölyinen kone johtaa lähinnä prosessorin ja läppärin rungon kuumenemiseen, kun puhallin ei saa lämpöä siirrettyä suunniteltua reittiä pitkin pois, mutta vanhat läppärit kuumenevat nykyaikaisessa softa ja internet ympäristössä enemmän kuin alun perin, siitä yksinkertaisesta syystä, että nykyiset tehokkaammille koneille suunnitellut internetsivustot pistävät vanhan koneen hyvin helposti maksimisykkeelle ja silloin jatkuva 35W lämpöpuhallus tuntuu kuin koneessa olisi jotain vikaa...
Hölynpölyä höpiset. Core 2 kannettavat riittää vielä aivan hyvin tavanomaiseen netinkäyttöön.

Videonkatselussa voivat vähän tökkiä isommilla resoluutioilla, mutta olen havainnut että yleensä kykenevät vaikkapa YouTuben1280x720@30 saakka ongelmitta videoita toistamaan, parhaimmat Core 2:t ylikin tuon.
riittää, riittää, mutta toki prosessori kuumenee melkoisesti kun ollaan siellä tökkimisen kynnyksellä ja prosessori pystyy hörppäämään 35w. sähkönkulutus läppärissä muuttuu lämmöksi, oliko yllätys?
ei se ole hölynpölyä, että core2 käy kovemmilla lämmöillä kuin vaikka nykyisen sukupolven i5 u-sarjalainen jos kuormitus on esimerkiksi tuo "YouTuben1280x720@30"
pöhpöhpöh kirjoitti:
riittää, riittää, mutta toki prosessori kuumenee melkoisesti kun ollaan siellä tökkimisen kynnyksellä ja prosessori pystyy hörppäämään 35w. sähkönkulutus läppärissä muuttuu lämmöksi, oliko yllätys?
ei se ole hölynpölyä, että core2 käy kovemmilla lämmöillä kuin vaikka nykyisen sukupolven i5 u-sarjalainen jos kuormitus on esimerkiksi tuo "YouTuben1280x720@30"
Itsellä yhdessä vanhassa pöytäkoneessa pentium E5200. Ei todellakaan ole jatkuvasti 100% kuormaa perus nettipyörityksessä, vaan lähempänä 20%. On se toki enempi kuormittunut kuin uudemmat Core i sarjan prossut, mutta ei edes yhtä pahasti kuin uudet Celeron N sarjalaiset.

Youtube pyörii tuollakin E5200 koneella Win10:llä kevyesti Full HD:nä, koska prossu ei tee siinä juuri mitään. GPU hoitaa hommia.

Toki pöytäkone ja erillinen GPU, niin vähän helpompi, eikä pöytäkoneissa jäähdytyspuoli ole ongelma.

Ainut prossu, millä olen saanut viimeaikoina lähes jatkuvaa 100% prossukäyttöä aikaiseksi pienellä kuormalla, on parissa ihan uudessa koneessa Celeron N sarjan prossu. Yllätti itsenikin, että se on paljon pahemmin kyykyssä kuin 10 vuotta vanha pentium.

Läppärissäkin, jos rautakiihdytys pelaa, ei pitäisi olla mitään ongelmaa youtubessa, riippuen toki missä näytönohjain sijaitsee. Jos on integroitu prossun kanssa samalle piirille, toki sitten lämpö on taas ihan samassa paikassa.

Vanhojen koneiden korkeampi lämmöntuotto sinäänsä ei ole syy, miksi ne saavat hidastella. Korkeampi lämmöntuotto on tiedetty koneen suunnitteluvaiheessa ja jäähdytys mitoitettu sen mukaan. Mutta korkeampi lämmöntuotto toki voi tehdä pitkässä juoksussa sen, että esim. lämpötahna pilaantuu, ja enempi lämpöä tuottava kone on herkempi jäähdytysjärjestelmän huonolle toiminnalle. Eli jäähdytys pitää olla kunnossa, jotta koneesta saadaan täysi suorituskyky.

Puhdistus ja tahnan vaihto voi hyvinkin parantaa tilannetta aloittajan koneessa, jos ongelma on se, että kone hidastelee lämmön vuoksi. Hyvin todennäköisesti parantaakin tilannetta.
pöhpöhpöh kirjoitti:
riittää, riittää, mutta toki prosessori kuumenee melkoisesti kun ollaan siellä tökkimisen kynnyksellä ja prosessori pystyy hörppäämään 35w. sähkönkulutus läppärissä muuttuu lämmöksi, oliko yllätys?
ei se ole hölynpölyä, että core2 käy kovemmilla lämmöillä kuin vaikka nykyisen sukupolven i5 u-sarjalainen jos kuormitus on esimerkiksi tuo "YouTuben1280x720@30"
"ei se ole hölynpölyä, että core2 käy kovemmilla lämmöillä kuin vaikka nykyisen sukupolven i5 u-sarjalainen jos kuormitus on esimerkiksi tuo "YouTuben1280x720@30""

Ei toki ole hölynpölyä.

Mutta vanhan koneen jäähdytys on mitoitettu tuolle suuremmalle lämmöntuotolle ja enempi lämpöä tuottava kone on herkempi kaikille jäähdytyksen häiriöille. Jotta tällaisesta koneesta saa sen normaali suorituskyvyn irti, täytyy jäähdytys toimia hyvin.
pöhpöhpöh kirjoitti:
riittää, riittää, mutta toki prosessori kuumenee melkoisesti kun ollaan siellä tökkimisen kynnyksellä ja prosessori pystyy hörppäämään 35w. sähkönkulutus läppärissä muuttuu lämmöksi, oliko yllätys?
ei se ole hölynpölyä, että core2 käy kovemmilla lämmöillä kuin vaikka nykyisen sukupolven i5 u-sarjalainen jos kuormitus on esimerkiksi tuo "YouTuben1280x720@30"
Thinkpad T500 eli Core 2 kone on ollut itsellä pari vuotta päivittäisessä nettikäytössä, ei mitään lämpöongelmia, ei hurise, ei pörise, ei tuhise.

Netin käytön sujuvuudessa ei käytännössä mitään eroa i5-3xxx eli 3rd Gen prossuilla oleviin koneisiin.

Ainoa asia missä pärjää huonommin on massiiviset eli suuriresoluutioiset videot, full hd 60 fps on liikaa.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kannettavan tietokoneen jäähdyksen parantaminen.

Moi! Haluaisin tietää , että onko jotain keinoa saada kannettava tietokone jähhtymään paremmin. Koneena on Dell Latitude D830 elikkäs laatumerkki. Oikeestaan ainut ongelma tällä hetkellä on se , että koneen jäähdytys ei jostain syystä toimi kunnolla. Tuuletin kyllä huutaa pirun lujaa ja tuulettaa mutta ei kone jäähdy tarpeeksi hyvin. Haluaisinkin tietää , että miten koneen jäähdytyksen saisi toimimaan hyvin.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta