Karppisen kirjoitus, IH 10.3.2018

LisääMatematiikkaa

PaHen jäsen Sanna Karppinen kirjoittaa melko pitkästi kouluinvestointien tarpeista vastineena Aimo Bondenin kirjoitukselle (IH 9.3.2018), jossa tämä tuo esiin sen, että investoinnit ovat ylimitoitetut.

Karppinen keskittyy puolustamaan tehtyjä päätöksiä, muttei vastaa sanallakaan Bondenin esiin tuomaan rahojen riittämättömyyteen. Miksi?
Ilmeisesti siksi, että Bonden on ihan oikeassa.

Karppinen kirjoittaa Bondenin sivuuttavan "ihan pokkana" lukuja, mutta mitäs hän itse kirjoituksessaan tekee? Niin, sivuuttaa Bondenin talousluvut.

Jotenkin tulee sellainen kuva, että PaHe hokee populistisesti kaikkien investointien tärkeyttä, mutta hintalappu, sen maksaminen ja vaikutus kunnan taloudelle jää sitten huomioitta.

Kannattaisi varmaan ensi kerralla osoittaa selvin luvuin tekstissä, että investointien taso on kestävä suhteessa kaupungin talouteen. Se lisäisi uskottavuutta kummasti.

25

785

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Totuuskoskee

      Asia lienee niinkin yksinkertainen, kuin että toiset ymmärtävät taloudesta ja toiset sitten vähemmän.

      Näitä miljoonainvestointien puolustajia riittää, koska on seksikkäämpää luvata kaikkea kivaa kuntalaisille, mutta puheissa harvemmin, jos koskaan, avataan asiaa talouden näkökulmasta.
      Nytkin järjestys on se, että miljoonainvestoinnit on jo käytännössä päätetty ja vasta nyt on palkattu Perlacon Oy laatimaan talouden tasapainotussuunnitelmaa! Järjestyksenhän pitäisi täysjärkisille olla se, että ensin lasketaan mihin on varaa ja mitä talous kestää, ja vasta sitten sopeutetaan investoinnit talouden kantokykyyn. Heinolassa mennään perse edellä puuhun ja lopputulos on takuulla kuten Bondenkin kirjoitti: henkilöstöä vähennetään, palveluita leikataan, veroja korotetaan.
      Näistä seikoista eivät lupailijat puhu halaistua sanaa, joka ei vaikuta kovin vastuuntuntoiselta toiminnalta.

      Osa päättäjistä siis haluaa prameita seiniä hinnalla millä hyvänsä (ja se tulee olemaan järkyttävä) ja osa ymmärtää, että kaupungin taloudellinen kehitys ei mahdollista tuhlausta ilman vakavia seurauksia.
      Rohkea on se, joka uskaltaa sanoa niin kuin asia on. Osalle on tärkeämpää mielistellä kuntalaisia ja jättää kertomatta se hinta, jonka kuntalaiset tästä lystistä maksavat.
      Totuudenpuhujia on Heinolassa aina kivitetty, totuus kun satuttaa ja voi sotkea poliittisia agendoja.

    • Outovastine

      Minusta Karppisen kirjoitus oli outo.
      Bondenhan perusteli asian omassa tekstissään ihan selvin luvuin ja varmasti kaikille taloudesta vähänkin ymmärtäville on selvää, että Heinolan rahat eivät riitä. Eivät, vaikka se osaa kiukuttaisikin.
      Jos tekee vastineen, niin oisi voinut olla fiksua kertoa, että miten Bonden oli talouslukuineen väärässä. Nyt minulle tuli sellainen käsitys, että ei oikein ollut tietoa taloudesta.

      • Ekonomi

        Bondenin toiminta on todella outoa. Hänellä on hevosmiestentietotoimiston mukaan aloitteiden kirjoittajana entinen demarivaltuutettu Mauno Kuusela ja
        Ikivihreä porvari J Patomäki. Melkoista huttua vanhukset keittävät. Töröihin kirjoituksiin on turha tehdä fiksuja vastineita.


      • DokinKai
        Ekonomi kirjoitti:

        Bondenin toiminta on todella outoa. Hänellä on hevosmiestentietotoimiston mukaan aloitteiden kirjoittajana entinen demarivaltuutettu Mauno Kuusela ja
        Ikivihreä porvari J Patomäki. Melkoista huttua vanhukset keittävät. Töröihin kirjoituksiin on turha tehdä fiksuja vastineita.

        Ekonomin tuttu tyyli pyrkii jälleen viemään mielenkiinnon asiasta ihmisiin. Minkäänlaista perustelua sille, miksi "vanhusten keittämä huttu on törö" Ekonomi ei tietenkään esitä. Liturgiasta puuttuu vain maininta rinnevaaralaisuudesta.


      • Ainavoijättääkesken
        Ekonomi kirjoitti:

        Bondenin toiminta on todella outoa. Hänellä on hevosmiestentietotoimiston mukaan aloitteiden kirjoittajana entinen demarivaltuutettu Mauno Kuusela ja
        Ikivihreä porvari J Patomäki. Melkoista huttua vanhukset keittävät. Töröihin kirjoituksiin on turha tehdä fiksuja vastineita.

        Ei Bonden enää pitkään jaksa. Oma asia kun ei mene läpi, niin kohta lähtee valtuustosta. Johan kerran on lähtenyt perusteella iäkkyys.


      • Hemputtamista
        Ainavoijättääkesken kirjoitti:

        Ei Bonden enää pitkään jaksa. Oma asia kun ei mene läpi, niin kohta lähtee valtuustosta. Johan kerran on lähtenyt perusteella iäkkyys.

        Ihme, että jaksanut näinkin kauan. Totuuden puhujathan kivitetään Heinolassa.


      • Sedätdementoituneet

        Bonden ym setien jutuissa ei totuutta lainkaan.


    • fbrthntr

      Asukasluku on laskuskassa eikä käännettä parempaan ole näköpiirissä jollei synny yli tuhatta uutta työpaikkaa joissa palkkataso vielä mahdollistaa elämisen. Joten lopetetaan lapsekkaiden illuusioiden elättely ja pyyhitään pari kouluinvestoinia ohi. Karppisen kirjoitus oli todellisuuden kieltävää höpötystä. Ei Heinolan ammattioppilaitosta ole supistettu huvin vuoksi vaan koska oppilaita ei ole eikä tule. Toinen on että Heinolan kaupungin pöhöttynyttä työntekijä määrää on aika ruveta laihduttamaan. Ei kuntalaisen elämäntehtävä ole ylimitoitettujen kouluinvestointien ja pöhöttyneen kaupungin organisaation elättäminen.

    • Pöhöpöhö

      Ylimitoitettuja ovat äveriään oloiset vanhustentalot niin yksityisten kuin kunnan rakentamina ja yhteiskunnan ylläpitäminä. Näihin kyllä löytyy yhteiskunnan rahaa,
      valtaosa voisi kustantaa paljon enemmän hotelliasumisestaan. Pääomatulot ja omaisuus ei vaikuta hoitomaksuun, mikä on suuri vääryys. Em. mummoista ei ole maksanut veroja koskaan vaan ovat eläneet ns. maitotilillä ja metsänmyynnillä.

    • Eläkeläisethiljaa

      Jos Bondenin kirjoitus oli niin terävä ja hieno, niin missä olivat ratkaisumallit? Lapset pitäisi siis pitää parakeissa, koska ei uusia investointeja ei haluta.

      • ukkoonsekaisin

        Bondenin kirjoituksissa ei totuutta. Tänään sanoo lehdessä, että ei tiedetä seuraamuksia. On seuraamukset ollut esillä jo silloin 2015. Poliitikot kyllä selvitti vaihtoehdot silloin. Olin itse vanhempainyhdistyksen tilaisuudessa koululla ja tietoa verkosta ja uhkakuvista saatiin. Bonden maksaisi vuokria parakeista miljoonilla, kun haluaa jäädyttää uusien rakentamisen. Eikö vuokrakulut mene kokoajan taloudesta? Bonden sanoi myös, että joudutaan supistamaan muualta. Eli ajatteleeko vanhus, että kaikki palvelut vain vanhuksille ja siksi nyt ei saa sijoittaa siihen alaan, joka sote-muutoksen jälkeen jää kunnan hoidettavaksi? Ihme ajattelua. Ilmeisesti ei saa kuitenkaan kannatusta hörhöilyilleen.


      • Näinkäy

        Enää hetki niin Bonden huomaakin olevansa vanha ja lopettavansa kesken kauden. Taaskaan ei MINÄ ITTE -asioiden hoitaminen tuottanut tulosta.


      • amieläkeläinen

        Säälittävä tapaus, kun ei osaa antaa nuoremmille mahdollisuutta hoitaa tulevaisuuden asioita!


    • mäkimonttu

      Ikävä kyllä,tässä asiassa hän on oikeassa.Mistä ne koululaiset jatkossa,jos väki vähenee?Vai lakkautetaanko syrjäseudun eli alue 2:den kouluja.

      • Luvutesiin

        Lisäksi nämä kiivaat velkaannuttajat voisivat nyt ihan selkein luvuin osoittaa, miten rahoitetaan sekä nämä investoinnit, että palvelut. Miksei kukaan heistä ole sitä tehnyt?

        Kertokaapa, miten kunnan rahat riittävät kun tilinpäätökset ovat olleet miinusmerkkisiä jo ennen näitä investointeja? Ja veronmaksajia on koko ajan vähemmän maksamassa kasvavaa lainapottia.

        On varsinaista populismia meuhkata investointien perään ja jättää samalla kertomatta mitä tästä velkaantumisesta seuraa kaupungille.

        Nyt vaan lukuja pöytään, niin voimme myöntää olevamme väärässä.
        Ihme ettei Sanna Karppinen kertonut talouspuolesta mitään kirjoituksessaan.


      • Heittojaheittoja

        Monta miinusmerkkistä tilinpäätöstä on tullut? Kerro!


      • VaillaVastuuta
        Heittojaheittoja kirjoitti:

        Monta miinusmerkkistä tilinpäätöstä on tullut? Kerro!

        Parihan niitä on ja jos ymmärrät taloudesta, niin ymmärrät varmasti, että aiemmin kertynyt tilinpäätösten ylijäämä on vain kirjanpitotemppu, eikä sillä ole mitään tekemistä kaupungin varojen kanssa.

        Kirjanpidollinen ylijäämä on Heinolassa synnytetty liian pienillä poistoilla ja samalla korjausvelkaa on kasaantunut vuosikausia. Korjaukset on siis jätetty tekemättä, rakennukset ovat pilaantuneet purkukuntoon ja nyt on seinä pystyssä.
        Kaupungin talous ei ole ollut häävi, vaikka investoinnit on jätetty tekemättä ja nyt pitäisi investoida vuosikausien investoinnit lähestulkoon kerralla. Ainoastaan Bonden on avannut julkisesti suunsa siitä, että kaupungin talous ei kestä ja nyt häntä syytellään. Miksi ihmeessä!? Käsittämätöntä, että hankkeiden puolustajat salaavat kuntalaisilta sen, että edessä on äärimmäisen kipeitä leikkauksia, jotka ovat suoraa seurausta nyt päätettävistä velkahankkeista!

        Nyt otetaan velkapiikki täyteen parin koulun vuoksi, mutta esimerkiksi Kirkonkylän remontilla alkaa olla kiire, jotta koulu saadaan vielä pelastettua. Lapset oireilevat jo.
        Miksei PaHe puutu asiaan?
        Eikö Kirkonkylässä ole tarpeeksi äänestäjiä?
        Kun nyt laitetaan rahat haisemaan, on kk:n remontti ajankohtainen kun koulu on purkukunnossa, samoin luultavasti Jyränkö. Ja palvelusäästöt ajavat lakkauttamaan Lusin koulun ja Rainion päiväkodin.
        Saattaa nähdä ja tämä ketju nousee esiin siinä vaiheessa. Sitten kysellään PaHelta vastuun perään.

        Nyt osa yrittää vimmatusti lyödä päätökset lukkoon, koska tulevat sopeuttamissuunnitelmat osoittaisivat hankkeiden olevan kaupungin talouteen nähden ylimitoitetut. Siksi päätökset on vastuuttomasti lukittava ja myöhemmin voidaan vedota siihen, etteivät talouden madonluvut olleet tiedossa päätöksiä tehtäessä - eivätpä hyvinkään, kun totuus haluttiin lakaista maton alle!


      • Onksomalehmäojassa
        VaillaVastuuta kirjoitti:

        Parihan niitä on ja jos ymmärrät taloudesta, niin ymmärrät varmasti, että aiemmin kertynyt tilinpäätösten ylijäämä on vain kirjanpitotemppu, eikä sillä ole mitään tekemistä kaupungin varojen kanssa.

        Kirjanpidollinen ylijäämä on Heinolassa synnytetty liian pienillä poistoilla ja samalla korjausvelkaa on kasaantunut vuosikausia. Korjaukset on siis jätetty tekemättä, rakennukset ovat pilaantuneet purkukuntoon ja nyt on seinä pystyssä.
        Kaupungin talous ei ole ollut häävi, vaikka investoinnit on jätetty tekemättä ja nyt pitäisi investoida vuosikausien investoinnit lähestulkoon kerralla. Ainoastaan Bonden on avannut julkisesti suunsa siitä, että kaupungin talous ei kestä ja nyt häntä syytellään. Miksi ihmeessä!? Käsittämätöntä, että hankkeiden puolustajat salaavat kuntalaisilta sen, että edessä on äärimmäisen kipeitä leikkauksia, jotka ovat suoraa seurausta nyt päätettävistä velkahankkeista!

        Nyt otetaan velkapiikki täyteen parin koulun vuoksi, mutta esimerkiksi Kirkonkylän remontilla alkaa olla kiire, jotta koulu saadaan vielä pelastettua. Lapset oireilevat jo.
        Miksei PaHe puutu asiaan?
        Eikö Kirkonkylässä ole tarpeeksi äänestäjiä?
        Kun nyt laitetaan rahat haisemaan, on kk:n remontti ajankohtainen kun koulu on purkukunnossa, samoin luultavasti Jyränkö. Ja palvelusäästöt ajavat lakkauttamaan Lusin koulun ja Rainion päiväkodin.
        Saattaa nähdä ja tämä ketju nousee esiin siinä vaiheessa. Sitten kysellään PaHelta vastuun perään.

        Nyt osa yrittää vimmatusti lyödä päätökset lukkoon, koska tulevat sopeuttamissuunnitelmat osoittaisivat hankkeiden olevan kaupungin talouteen nähden ylimitoitetut. Siksi päätökset on vastuuttomasti lukittava ja myöhemmin voidaan vedota siihen, etteivät talouden madonluvut olleet tiedossa päätöksiä tehtäessä - eivätpä hyvinkään, kun totuus haluttiin lakaista maton alle!

        Missäs nämä keskustan uutta koulua sinnikkäästi lobbaavat henkilöt itse asuvat? Ja mitä koulua lapsensa käyvät?
        Onko niin että keskustan koulu saa maksaa mitä tahansa ja kun se saadaan, voidaan valitella, ettei enää olekaan rahaa.
        Tuo edellä mainittu Kirkonkylän remppa jää näiden lobbaajien jalkoihin, rahat lyödään nyt vain pariin kouluun, vaikka täysjärkinen säästäisi jotta saadaan useampi koulu kuntoon.


      • Tekopyhää

        Tässä tosiaan on tainnut unohtua, että myös kk ja Jyrängön koulut ovat olemassa (toistaiseksi) ja niidenkin korjaukset vaativat rahaa! Eikä korjauksia voisi oikein viivyttää, koska rakennukset pilaantuvat vetkutellessa.

        Nyt parin koulun rakentamisen kustannukset ovat ylittymässä vuoden 2015 suunnitelmista yli 10 miljoonalla eurolla, eli summalla jolla korjaisi kk:n ja Jyrängön koulut. Herätys!

        Hankkeiden puolustajilta vaikuttaa puuttuvan ymmärrys KOKO kouluverkon investointitarpeesta ja he paisuttavat vain muutaman hankkeen kustannuksia. Se väistämättä vaikuttaa tuleviin korjaushankkeisiin ja rahan riittävyyteen.
        Kannattaisi nyt tyytyä vähän vähempään, niin turvattaisiin muidenkin koulujen tulevaisuus.

        Kannattaisi varmaan huomioida kaikki kaupungin lapset, eikä vaan muutaman koulun oppilaita! Nyt vaikuttaa aika tekopyhältä.


    • totuusx2

      Muistakaa että poliitikko ajaa AINA ensisijaisesti omaa tai tuttujen etua!

      Karppinen puhuu kouluista, koska hänellä ja monella tutulla on kouluikäisiä lapsia. Eri asia on se, tarvitaanko niitä kouluja oikeasti tai rahaa niihin kun Heinolasta on tulossa jatkuvasti enemmän eläkeläisten kunta.

      Bonden puhuu taas rahojen riittämättömyydestä ja on aika oikeassa mutta haluaisi rahat toisiin hankkeisiin käytettäviksi.

      Heinolahan on luokiteltu kriisikuntien kategoriaan. Rahaa voidaan järjestää, mutta se on aina muualta pois mutta tässä kunnassa joka tapauksessa laitetaan rahaa käsittämättömiin asioihin muutenkin ja hyväveliakseli toimii.

      • Oppivelvollisuus

        Heinolassa noin puolet koululaisista on parakkikouluissa, joiden vuosivuokra on n. kaksi miljoonaa euroa vuodessa.
        Parakit ovat surkeita opinahjoja ja erittäin kalliita.
        Jos kunta ei pysty järjestämään lakisääteisiä palveluja kuten peruskoulu, valtio puuttuu peliin. Joten kouluihin kannattaa investoida, eikä maksaa kovia parakki-vuokria.


    • Hei-Hulinaa

      Voih hitsi. Kaikki ongelmat ratkeaa, kun myydään Rokkirannan tontit julkkisrokkaajille, rakennetaan sinne tuo koulukeskus ja miten tuo Prisma, sekin rakennetaan sinne.
      Sitten vähän katua, viemäriä, valaistusta ja mitä sitä tarvitaan... uusi kaupunginosa syntyi, simsalabim.

      Ai, mutta niitä asukkaita.... hmmm, no, rokkiranta vetää, vaikka muualla asukasmäärä taitaa laskea laskemistaan.

      Toivotaan, että jo tontilla rakentamisen aloittanut Sipe S. , saa talon valmiiksi ja pääsee muuttamaan kaupunkiin.

    • Dorkimmainen

      Kouluverkko/-investointisuunnitelma ja kaupungin talous kytkeytyvät tietenkin toisiinsa. On täysin käsittämätöntä, miten päättäjämme onnistuvat puhumaan toistensa ohi kuulematta kummankaan sanomaa. On selvää, että Heinolaan tarvitaan uusia kelvollisia kouluja. Sen sijaan se, tarvitaanko nyt voimassa olevan periaatepäätöksen tai talousarvion investointiosan mukaisia, ei suinkaan ole itsestään selvää. Miksi ja miksi perustelematta periaatepäätös ja talousarvion investointisuunnitelma poikkeavat toisistaan? Kumpaa pitää uskoa? Sekin on totta, että riippumatta siitä, mistä vuodesta vertailu aletaan, oppilamäärä on laskenut. Mille oppilasmäärälle nyt suunnitellut investoinnit on tarkoitettu? Uudet tilat tarvitaan todelliselle oppilasmäärälle. Mikäli toivottu väestönkasvu joskus lisää oppilasmäärää, rakennettakoon silloin uusia tiloja. Bondenin edustama huoli kaupungin taloudesta on aiheellinen. Suunniteltuja investointeja ei ennustettavissa olevilla verotuloilla ( edes korottamalla kohtuudella veroäyriä ) pystytä maksamaan sen jälkeen, kun maakunta- ja soteuudistus ovat vieneet leijonan osan kaupungin nykyisistä verotuloista. Koulu- ja muiden investointien maksaminen jää hoidettavaksi alentuneesta verokertymästä. Selviytymiskeinoina ovat Bondenin pelkäämät leikkaukset jäljelle jäävistä palveluista ( myös opetus ), veronkorotus ja omaisuuden myynti. Myytävää omaisuutta ovat maa, kiinteistöt ja rahaston sijoitukset. Suunniteltuja investointeja vastaavan velkamäärän ( sisältää myös muusta syntyneen ja syntyvän velan ) määrä ylittänee rahaston reaaliarvon. Tarvitsemme oppilaille koulut, mutta todelliselle oppillasmäärälle ja vain sille. Liikuntatilojen päivittäminen rakentamisen yhteydessä on perusteltua. Tosin näiden tilojen monikäyttöisyys tulee muistaa - kysymys on moni-ilmeisistä kulttuuritiloista. Tai ainakin pitäisi olla.

      • KimmoHuvinen

        Suunnitelmat on tehty 2015 selvityksen mukaisesti ja selvityksessä on siis ihan todelliset määrät (syntyneet alueittain) ei hatusta vedettyjä arvioita, tai toiveita. Myllyojan koulun yhteyteen tulee myös päiväkoti, huono kuntoinen Kurpanharju loppuu. Koulussa on muunneltavuus mahdollisuuksia, joilla pystytään hieman jopa tarvittaessa lisäämään oppilasmäärää. Keskustan alakoulun lapsimäärä on mitoitettu ennusteiden mukaisesti ja tilanne on sellainen, että esim. nykyiselle oppilasmäärälle koulu olisi liian pieni mutta muutaman vuoden päästä siis sopiva (paitsi jos lapsi määrä keskustan alueella kasvaa!). Päiväkotilasten tilat ovat tällä hetkellä alimitoitetut, suositus on 7-8 neliötä/lapsi, meillä on tällä hetkellä alle 4 neliötä/lapsi, asia tietysti selittyy sillä että useita päiväkoteja on ajettu alas ja yhdistetty/yhdistetään koulujen yhteyteen. Meillä on ihan oikea tarve näille uusille kouluille ja faktat ovat kunnossa ja selvitetty. Tiedetään nuo madonluvut mutta pitää muistaa myös se että parakeista ja nuorisotiloista maksetaan vuokria ulkopuolelle ja omiin tiloihin siirtyessä nuo rahat säästyvät kaupungin kassasta ja puhutaan ihan merkittävästä summasta vuosi tasolla.


      • Dorkempi
        KimmoHuvinen kirjoitti:

        Suunnitelmat on tehty 2015 selvityksen mukaisesti ja selvityksessä on siis ihan todelliset määrät (syntyneet alueittain) ei hatusta vedettyjä arvioita, tai toiveita. Myllyojan koulun yhteyteen tulee myös päiväkoti, huono kuntoinen Kurpanharju loppuu. Koulussa on muunneltavuus mahdollisuuksia, joilla pystytään hieman jopa tarvittaessa lisäämään oppilasmäärää. Keskustan alakoulun lapsimäärä on mitoitettu ennusteiden mukaisesti ja tilanne on sellainen, että esim. nykyiselle oppilasmäärälle koulu olisi liian pieni mutta muutaman vuoden päästä siis sopiva (paitsi jos lapsi määrä keskustan alueella kasvaa!). Päiväkotilasten tilat ovat tällä hetkellä alimitoitetut, suositus on 7-8 neliötä/lapsi, meillä on tällä hetkellä alle 4 neliötä/lapsi, asia tietysti selittyy sillä että useita päiväkoteja on ajettu alas ja yhdistetty/yhdistetään koulujen yhteyteen. Meillä on ihan oikea tarve näille uusille kouluille ja faktat ovat kunnossa ja selvitetty. Tiedetään nuo madonluvut mutta pitää muistaa myös se että parakeista ja nuorisotiloista maksetaan vuokria ulkopuolelle ja omiin tiloihin siirtyessä nuo rahat säästyvät kaupungin kassasta ja puhutaan ihan merkittävästä summasta vuosi tasolla.

        Respect Huviselle, joka ihan omalla nimellä ja mielipiteellä uskaltaa olla läsnä tällä saitilla! Voisiko lautakunnan pj vielä vääntää rautakangesta sen, mitkä koulut ja korjaukset sisältyvät toteutettavaan kouluverkkoon? Jyränkö, Kirkonkylä ja Lusi - mikä on niiden kohtalo? Uskooko Huvinen oikeasti, että parakkien vuokrista luopuminen on ratkaisu velkamäärän hoitoon? Mistä se loppu otetaan? Ja vielä: mille oppilasmäärälle rakennettavat ja muut opetustilat v. 2025 on tarkoitettu ja mikä on ennuste silloiseksi oppilasmääräksi?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2033
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1670
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe