Aihealueet

Listaukset

  Kasvatuksesta

  kasvatuksesta

  Jo pitkään lasten kasvatus, tai oikeammin sen puute, on ollut esillä niin uutisissa kuin ihan ihmisten arkipäivän keskusteluissakin. Äsken silmiini osuikin Helsingin Sanomien kirjoitus aiheesta: https://www.hs.fi/elama/art-2000002847540.html ja tästä sainkin "innoitteen" kirjoittaa hiukan asiasta.

  Aina on ollut huonokäytöksisiä lapsia joita kukaan ei oikein tahdo saada kuriin, mutta nämä ovat aina olleet enemmänkin poikkeustapauksia, viime vuosiin asti. Kymmenen viime vuoden aikana lasten ja nuorten käytös on aivan selkeästi kääntynyt huonompaan suuntaan. Oman ja monen muunkin ihmisen kokemuksen mukaan, tähän on vaikuttanut suurimmaksi osaksi nykypäivän vanhempien laiska ote kasvatukseen. Vanhemmat antavat lastensa mennä ja tulla miten haluavat eivätkä seuraa heidän tekemisiään yhtään. Tämä on sitä vapaata kasvatusta joka ei todellakaan ole oikea tapa kasvattaa lapsiaan.

  Koulussa huonokäytöksinen oppilas häiriköi mutta siihen ei saa opettajat puuttua koska opettajilta on viety "valta" lähes kokonaan, kiitos ns. kukkahattutätien. Tämä häiriköivä lapsi alkaakin sitten saada erityiskohtelua tietyiltä opettajilta ja mahdollisesti sosiaaliviranomaisilta. Tässä onkin kasassa mielenkiintoinen yhtälö: vanhemmat eivät opeta lapselleen sääntöjä eikä rajoja ja koulussa tämä lapsi pääsee vieläpä huonon käytöksensä "ansiosta" erityisasemaan. Lapsi saa käsityksen, että hän saa tehdä melkeinpä mitä haluaa. Ei hän voi tietää, että huono käytös aiheuttaa ongelmia koska sitä ei ole hänelle oikeasti opetettu. Itse asiassa lapsi tuskin edes tajuaa, että hän käyttäytyy ongelmallisesti. Niin, miten hän voisikaan tajuta kun vanhemmat eivät välitä ja koulussakin hän on tavallaan "normaalien" oppilaiden yläpuolella. Miettikääpä miten tämä lapsi reagoi täytettyään 15-vuotta jolloin alkaa rikosoikeudellinen vastuu ja hän tajuaakin, että yhtäkkiä hän ei saakaan tehdä mitä haluaa (ilman rangaistusta). Käytös todennäköisesti huononee entisestään.

  Vanhempien PITÄÄ alkaa asettamaan rajat ja opettamaan käyttäytymistä lapsilleen koska varhaiskasvatus on perustana myöhemmälle käyttäytymiselle. Näissä lapsissa pitäisi olla Suomen tulevaisuus mutta se tulevaisuus ei tällä hetkellä näytä yhtään valoisalta. Vapaan kasvatuksen tuotoksista tulee käytännössä aina ongelmatapauksia ja näitä "tuotoksia" on nykyään liian paljon, aivan liian paljon.

  Ps. Tiedän, että joissakin kukkahatuissa kirjoitukseni herätää ärtymystä mutta se ei poista sitä asiaa, että olen oikeassa. PISTE ja HUUTOMERKKI x2

  10

  207

   Vastaukset

   • Nyt esiin nostettu MeToo kampanja on yksi seuraus kasvattamattomuudesta. Kodeissa ei opeteta lapsia kunnioittaman toisiaan.
    Ritarikertomuksissa korostetaan naisen suojelemista ja miesten ritarillisuutta heikompaa sukupuolta kohtaan. Todellisuus on iskenyt haarniskoista luopumisen jälkeen.

    Perheissä ei poikalapsille ole yhtä tiukkoja sääntöjä kuin tyttärille.
    Vuosikymmenet on korostettu, että tytön on huolehdittava omasta käytöksestään, eikä hän saa joutua tilanteeseen, jossa hänen siveytensä ja koskemattomuutensa on vaarassa. Jos niin käy, syy on aina hänen, On kaksinaismoraalista, että kristitty maailma hämmästelee islamin naiskulttuuria. Samanlainen se on länsimaissakin, vaikka näennäisesti tasa-arvo on kunniassa.

    Miehen käytökseen ei ole sääntöjä asetettu, vaan normaaliohjeiden takana velloo vain miesten kesken naisisiin suhtautuva ylemmyydentunto, halventaminen, kerskailu naissuhteilla ja kokemusten hankinta muulta perheeltä salassa. Naisten tuli olla neitsyitä, mutta miehellä tulee olla kokemusta.

    Pahinta on, että naiset ovat jo kauan luulleet, että heillä on oikeus koskemattomuuteen ja itsenäisyyteen siinä kuin miehilläkin, ja kun he sitten joutuvat kaltoinkohdelluiksi, jäävät he ilman tukea ja saavat tuntea olevansa syylliset kohteluunsa. Se koskee myös aikuisiin luottavia alaikäisiä tyttöjä.

    Koulukiusaamisesssa on sama suuntaus vallalla, vaikka sitä ei myönnetä.

   • Lapsi imee ympäristöstään käyttäytymismalleja. Hän tajuaa pienetkin vivahteet vanhempiensa keskinäsestä kanssakäymisestä. Sieltä se lähtee.

   • Välinpitämättömyys lapsiaan kohtaan on monien vanhempien ongelma. Sanasta "kasvatus" on tullut peikko. On vanhempia, jotka eivät henno kieltää lapsiltaan mitään.

    Neuvolassa kävi äiti, joka ei osannut jutella vastasyntyneelle lapselleen ja syy oli se, "että kun hän ei kuitenkaan ymmärrä vielä puhetta, eikä itse puhu, eikä vastaa". What the fuck!?!

    Muistan tarinan, jossa äiti vie 7-vuotiaan poikansa lastenlääkärille ja kysyy: "meillä on vähän ongelmia tämän pojan kanssa. Milloin hänen kasvatus tulisi aloittaa", johon lääkäri vastaa: "rouva hyvä, olette 7 vuotta myöhässä!

    Sitten on vielä niitäkin vanhempia, jotka luulevat, että kun lapsi menee kouluun, lapsen kasvatus ja suurinpiirtein kaikki huoltajan tehtävät siirtyvät kaupungille/kunnalle. :D

   • Uutisissa oli joitakin aikoja sitten kauhutarina kolmivuotiaasta, joka terrorisoi lentomatkaa 8 tuntia huutamalla ja riehumalla, eikä äiti tehnyt asialle mitään. Heitä ei otettu enää koneeseen Australiassa. Mitenköhän heidän kävi, sitä ei tarina ole kertonut.
    Olen ihmetellyt erästä äitiä, joka ei anna vastausta eikä auta lasta, jos tämä pyytää kauniisti. Vasta kun lapsi alkaa huutaa ja heittäytyy mahdollisimman hankalaksi, äiti tekee mitä lapsi on pyytänyt. Hänen mielestään lapsella on räiskyvä temperamentti.

   • Voi se syy olla vanhemmissakin, mutta usein muualla. Ei lasta saa enää kieltää mistään tai on lastensuojelu kimpussa. Esim. lapsen varastelun takia nuorisoasemalla syytettiin vanhempia, kun ovat huutaneet lapselle varastelun vuoksi. Lapselle itselle ei edes sanottu että se on väärin. Opetettiin vaan, että vanhemmat ovat väärässä kieltäessään. No nyt jo aikuistunut lapsi on pahasti huumekoukussa. Kyllä lastensuojelussa on suurimmat syylliset nuorten huonoon menestykseen.

    • Miksi lastensuojeluun palkataan henkilöitä, joilla ei ole hajuakaan lasten kasvatuksesta eikä luonnekaan ole usein siihen soveltuva. Eikö lahjattomille hienostorouville löydy mitään muita suojatyöpaikkoja?


   • Olet ymmärtänyt väärin termin "vapaa kasvatus". Se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö lasta pitäisi kasvattaa.

    "Väärinymmärretystä vapaasta kasvatuksesta voidaan puhua silloin, jos lapsi hallitsee kasvattajiaan omien mielihalujensa mukaan. Lapsi pitää ohjat käsissään ja hyppyyttää kasvattajiaan. Vanhemmat toteuttavat hyvää tarkoittaen lapsen kaikki toiveet, eikä lapsi pääse kehittymään normaalia elämässä tarvittavaa turhautumien sietokykyä. Pienetkin vastoinkäymiset ja pettymykset aiheuttavat tällöin lapsessa ahdistusta ja masennusta, mikä voi ilmetä hyvinkin vahvoina käyttäytymisongelmina ja raivon purkautumisena. " (Wiki)

    • Sosiaalitoimi sen on väärin ymmärtänyt ja sen mukaan on muiden mentävä. Jos ei asiakkaita ja varsinkin huostaanottoja saada, niin mistä hyvät rahat sukulaisten perhekodeille? Bisnes ja hyväveli ensin, ihmisyys sitten...


    • hymhymnii kirjoitti:

     Sosiaalitoimi sen on väärin ymmärtänyt ja sen mukaan on muiden mentävä. Jos ei asiakkaita ja varsinkin huostaanottoja saada, niin mistä hyvät rahat sukulaisten perhekodeille? Bisnes ja hyväveli ensin, ihmisyys sitten...

     Sossutädit ovat yleensä itse kokeneet lasisen lapsuuden. Elämä väkivaltaisessa kasvuympäristössä saa näkemään peikkoja siellä, missä niitä ei ole.


   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    333
    7895
   2. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    Kotimaiset julkkisjuorut
    105
    2768
   3. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    74
    1479
   4. Loiseläjä Sofia

    kuvailee itseään Martiinan vanhassa asunnossa jossa Martiinan ostamia mattoja, kylpyammekoriste yms. Eikö tolla moukalla ole MITÄÄÄN suhteellisuudenta
    Kotimaiset julkkisjuorut
    83
    966