Suuri Juhlahetki lähestyy Länkipohjan punasankarit

Bolsu-Desantti_

Jo vajaan 4 tunnin kuluttua tulee tasan 100 vuotta täyteen niistä kunniakkaista punakaartin laukauksista, jotka ammuttiin Länkipohjan taistelussa 16.3.1918 aamupäivällä. Ukko-Laurila se lähti poikansa Ilmarin kanssa Lapualta uhoamaan tänne punaiseen Hämeeseen ja tulivat vielä tänne nuolemaan paikallisten kartanonherrojen pe*seitä, vaikka eihän Jämsässä edes ole mitään kunnon kartanoita. Saaren kartanollakin Jämsässä oli Ukko-Laurila Saaren Jallun kanssa syyttömiä tappamassa Ukko-Mauseri kourassaan ennen Länkipohjan taisteluun menoa. Todistajalausunnot on asiasta olemassa. Uljaat punakaartilaiset päättivät kuitenkin Länkipohjan taistelun jälkeen lähettää Laurilat, niin isän kuin pojan puupalttoot päällä takaisin Lapualle. Tyhmyydestä Lauriloita Länkipohjassa sakotettiin ja Jallu tiristi sitten vielä muutaman vuoden kuluttua ihan vapaaehtoisesti myöhemmin omat läskinsä omassa riihessään kuuman muurin ja hirsiseinän välissä Saaren renkien sontakärryihin liukkaaksi akselirasvaksi.

Tästä se alkoi vielä nykyisinkin punaisten paperimiesten ennen näkemätön vaurastuminen ja rikastuminen Jämsän seudulla. Hyvinvointia ja ylellisyyttä on paperitehtaista riittänyt yllin kyllin. Vähän työtä ja paljon palkkaa... mikäs duunarille sen mukavampaa. Paikalliset maajussit ei saa enää vuoden 1918 malliin piikoja ja renkejä tekemään pelloilleen ilmaista työtä, niin kuin Jallun aikaan. Kaikki on nykyisin maajussin yksin pää harmaana ja otsansa hiessä tehtävä ja juostava päätään puolelta toiselle sukkelasti käännellen, ettei jää Saarantietä ylittäessään Kaipolanväylältä tulevan uuden ison paperimiehen ökymaasturin alle. Niin ne juoksijat on 100 vuodessa vaihtuneet Saaren kartanon navetan liepeilläkin. Nyt MTK juoksee ja SAK ottaa aikoja, kun vielä 100 vuotta sitten oli toisin päin. Mutta kyllä on nyt punikin pojilla ja pojan pojilla Jämsässä nykyään vankat ja jykevät tiilitalot, kesämökit Päijänteellä, 2-3 uutta autoa omassa taloudessa, ulkomaanmatkoja riittävästi, ylimääräisiä rahoja sijoitettuna ihan muihin osakkeisiin, kuin Talvivaaraan ja päälle päätteeksi jokaisella paperimiehellä nyt vielä eläkkeellä jo ollessaan on bruttoeläke selvästi yli 3000 € / kk. Siitä tulee verojen jälkeen vielä nettonakin käteen oikein selvästi yli 2000 € joka kuukausi. Hyvin on SAK paperimiehen asiaa ajanut.

37

1200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • runosuoli

      No nyt on niin harakoilla, tiaisilla kuin bolsullakin kevättä pyrstön juuressa.

      • VodkaMARTINI

        myös ahtaajat ovat rikkaita, mutta he eivät leventele rahoillaan yhtä paljon kuin paperimiehet, ja siksi ahtaajilla on enemmän sympatioita puolellaan

        paperimiehet taas on tunnettuja railakkaasta elämän menosta, leveilystä ja kalliista autoista joten on ymmärretävää että köyhät kiukustuvat


      • Hffe
        VodkaMARTINI kirjoitti:

        myös ahtaajat ovat rikkaita, mutta he eivät leventele rahoillaan yhtä paljon kuin paperimiehet, ja siksi ahtaajilla on enemmän sympatioita puolellaan

        paperimiehet taas on tunnettuja railakkaasta elämän menosta, leveilystä ja kalliista autoista joten on ymmärretävää että köyhät kiukustuvat

        Niin siis ahtaajat tai paperimiehet eivät sinänsä tulojensa puolesta ole rikkaita, seassa saattaa olla, jos on muita tuloja. Tietysti, jos verrataan varattomaan ja pienituloiseen, niin saattaa keskituloinen vaikuttaa rikkaalta.
        Esimerkiksi Jämsän seudulla on todella hyvätuloisia vain muutamia, jolloin tulee vaikutelma keskituloisista rikkaina tai hyvätuloisina.
        Jos tarkastellaan vaikka Helsingin tulotasoa parhaimman ansaitsevan 10 prosentin kohdalta, niin ei sinnen montaa jämsäläistä mahdu.
        Toisaalta Jämsässä voi ostaa hulppean omakotitalon Hesan yksiön hinnalla.


      • slobovich

        Tiedätkö että ahtaja voi tienata 85000 eur vuodessa...?


    • Roato-Vaapia

      Siellä alkoi tasan 100 vuotta sitten Länkipohjassa tällä kellonlyömällä jo Ukko-Laurilalta ja poika Ilmarilta jo raato jäykistymään.

      • raatoaraatoa

        Alkoi jäykistymään raato myös lähes sadalta punikilta siellä.


      • tammisaareen

        Joo ne juoksi silmät kauhusta soikeina tampereelle,jossa sitten se lopullinen kohtalo löi korttinsa pöytään.


      • hätätulihousuun

        Taistelun jälkeen, kun punikit olivat antautuneet, laitettiin vielä reilu 70 punaista turpeen alle. Toverit kun jättivät nämä pulaan paetessaan Tampereelle. Tampereella näitä urhoja kutsuikin Kalevankangas. Ne, jotka onnistuivat pakenemaan itärajan taakse, saivat kuulan otsaansa siellä. Ei sielläkään pelkureita ja pettureita suvaittu. Punikin tapoihin kun kuuluu aina paeta ja jättää toverinsa pulaan. Tai puukottaa toveriaan selkään. Oma nahka kun on näet tärkein. Sakilla kyllä uhotaan, mutta yksin jäätynä sonnitaan housuun. Vastuuta kun ei uskalleta ottaa. Sellaisia ne punikit on....


      • Suomi-sai-hopeaa

        Kyllä siellä talvisodassa muutamat rinta rottingilla suojeluskunnan hihamerkkejä kantaneet repi jo kovasti niitä merkkejä takkinsa hihasta pois, kun joutuivat mottiin ja oli ilmeistä jäädä vangiksi.

        10.6. 1944 Valkeasaaressa, kun suomalaisten joukkopako oli hysteerisimmillään sai jäädä täysin oman onnensa nojaan, joka pakoon juoksevien rivistä putosi. Ei muistettu enää yhtään, kuinka oli 2,5 vuotta asemasotavaiheen hoettu toinen toisilleen, että "kaveria ei sitten jätetä".


      • Anonyymi
        raatoaraatoa kirjoitti:

        Alkoi jäykistymään raato myös lähes sadalta punikilta siellä.

        129 punaista hakosalmen märässä savessa muistomerkin mukaan.


    • alkuasukas_-

      Turha on tulla Lapuan junttien kukkoilemaan tänne Länkipohjaan. Voi tulla pian pipi...

      • Useintuleekäytyä

        Monestikin on käyty,eilenkään ei näkynyt,kun muutama mummo kylillä.Missä "punasankarit" luuras,vai oliko kilju jo tehnyt tehtävänsä?


      • työttömien-ay

        Älkää äänestäkö Paperiliittoa


    • Poro-Porvari

      Eikö noita vapaussodan aikaisia asioita voitaisi jo unohtaa historian kirjoihin? Ketä se aina jaksaa vaivata mitä 100 vuotta sitten on tehty, se on historiaa.

      • Paperiliitto_ay

        Tänä vappuna marssitaankin siten että pannaan SAK:n vaakuna kärjille, ja siihen sitten vähän karskimmat kaverit heti perään jotka pitää ympärillä hyppivät työttömät, persut, vuokratyöläiste ja muun alemman paskasakin kurissa


      • Suomi-OY
        Paperiliitto_ay kirjoitti:

        Tänä vappuna marssitaankin siten että pannaan SAK:n vaakuna kärjille, ja siihen sitten vähän karskimmat kaverit heti perään jotka pitää ympärillä hyppivät työttömät, persut, vuokratyöläiste ja muun alemman paskasakin kurissa

        Kovin on vähän noita marssijoita nykypäivänä. Monilla pienemmillä paikkakunnilla ei marssita enään lainkaan. Maailma muuttuu ja menee eteenpäin, niin pitäisi punakaartilaistenkin.
        https://www.youtube.com/watch?v=coF1DW4yt68


      • huhhuhhuhhuh

        Niin, että työttömät ja vuokratyöntekijät ovat alempaa paskasakkia....jotka on pidettävä kurissa.! Ja sak:n vaakuna kärkeen. Eikös sak:n pitäisi olla myös työttömien asialla. Ja kaikkien työläisten. Mukaanlukien vuokratyöläiset. Kaikkea natsisoopaa sitä saakin lukea.


    • Karimartti

      Vasemmistolaisuus on sairauksista pahin. Eipä tuota aatetta enään kukaan järkevä ihminen puollustakaan, näkeehän sen vasureiden kannatusluvuistakin.

    • Punainen-Häme

      Hyvä aloitus. Tärkeintä oli silloin saada ne kaksi Lapuan ku$ipäätä turpeeseen ja niinhän ne saatiinkin.

      • Karimartti

        Käyppäs lukemassa kuinka monta vasuriwamppia lyötiin turpeeseen :D


    • Lapuanliikeelää

      On ihailtavaa kuinka paljon ihmisiä käy Laurilan muistokivellä vuositain.
      Itsekkin viikottain..

      • Jämsän-Punikki

        Mikäkin käyn aina kusella siinä Ukko-Laurilan laatalla, kun käyn Tampereella viikottain Lenin-museossa täältä Jämsästä.


      • kommaritturpeenalle

        Tiedätkö muuten kuinka moni on kussut Leninin patsaaseen! Heti muutama miljoona.!


    • Prostaatta

      Sun reistaava rakko pitää tyhjentää jo partalanmäessä ryssänhaudalla suoraan toverien silmille.Länkipohjassa ei tuu kuin omille kengille..

      • Jämsän-Punikki

        Noh, noh... Ressu-Possu... Nyt puhut kyllä syvällä kokemuksen rintaäänellä ihan omasta vaivastasi.


      • toverit

        Se Neuvostoliittolaisen hauta partalamäessä ei liity länkipohjan taisteluun mitenkään.


      • ilmarinpoika

        Mihis se sitten liittyy?


      • nälkätalvi

        Eikös siihen Partalanmäkeen ole haudattu neuvostoliittolaisia sotavankeja, jotka kuolivat täällä Jämsässä sotavankeudessa rakentaessaan 1940-luvun alkuvuosina rautatietä Oriveden ja Jämsän välille. Silloin oli ankara elintarvikepula talvella 1942 Suomessa. Esimerkiksi Sipoossa Nikkilän mielisairaalassa kuoli potilaita nälkään talvella 1942.


      • vrraide

        Ei niitä alunperin siihen haudattu. Ja ne teki työtä..


      • asiasta-selvyys
        vrraide kirjoitti:

        Ei niitä alunperin siihen haudattu. Ja ne teki työtä..

        Juu, kyllä ne töitä teki, kun pakotettiin tekemään esim. juuri tuota rautatietä. Minnekä ne kuolleet alkujaan haudattiin?


    • Jämsänlahtarit

      Nko näitä Jämsän sotarikollisten ( Johannes From & Jalmari Saari) jälkeläisiä vielä elossa ?

      • kellotapulin_ovet

        Vihtori Mäkinen oli v.1918 yksi näitä Rummin Jussin Jämsässä rääkkäämiä punaisia, säilyttäen kuitenkin silloin henkensä jollain ihmeen konstilla? Kyläreissullaan Vihtori kertoi 60-luvun alkuvuosina, kuinka hän sai selville 50-luvun puolivälissä, että Rummin Jussi asui silloin Nurmijärvellä ja Vihtori tiesi tarkan osoitteenkin.

        Vihtori lähti oikein varta vasten linja-autolla Jämsästä Nurmijärvelle tarkoituksenaan antaa Rummin Jussille oikein kunnon selkäs@una vanhojen aikojen muistoksi ja kuitata siinä samalla vanhat kalavelat. Löydettyään Rummin Jussin saamastaan osoitteesta Nurmijärveltä, Vihtoria vastaan tuli pieni kumaraan painunut kovasti sairaalloinen vaivainen äijänkäppänä. Vihtori tajusi siinä samalla, että jos hän maksaa tuolle vaivaiselle kituvalle ukon käppänälle nyt vanhat kalavelat pois oikein olan takaa, niin Jussille tulee lähtö hautuumaalle. Sääli heräsi vanhassa punaisessa (ei kaartilainen, koska ei asetta kantanut) ja Vihtori päätti jättää selkäs@unan antamatta Rummin Jussille. Vihtori lähti pois linja-autolla takaisin Jämsään, eikä sen koommin enää Rummin Jussia tavannut.

        Tämän tarinan kuulin 12-vuotiaana poikana omin korvin Vihtorin puhumana kyläreissullaan meillä.


      • parabellumi

      • kellotapulin_ovet

        Siinähän ne oli lyhyesti ja erittäin selkeästi esitetty Jämsän 1918 alkuvuoden tapahtumat. Puolen vuoden murheelliset tapahtumat reilussa kymmenessä minuutissa.


    • OAJ_on_rikkain

      http://www.talouselama.fi/uutiset/olli-luukkaisella-ay-liikkeen-kovin-palkka-6636837

      OAJ:n puheenjohtajalla, Akavan 1. varapuheenjohtajalla Olli Luukkaisella on ay-liikkeen ylivoimaisesti kovin palkka. Hänen tulonsa vuonna 2015 olivat 280 000 euroa. Luukkaisen ansiotulot nousivat 12,5 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2015.

      Luukkainen voittaa palkkakilpailussa keskusjärjestönsä puheenjohtajan Sture Fjäderin, jonka ansiot ovat viime vuosina olleet 216 000 euroa.

      • kannattaamiettiä

        No. Siinähän näkee, mihin ne duunarien jäsenmaksut menee.!


      • Ryyppyranta

        No eihän tällainen vääryys voi suomessa olla mitenkään mahdollista. Kuinka ihmeessä noin suuri herra pärjää noin pienellä palkalla? Kovin on ollut pieni nuo prosentit tuossa palkankorotuksessa. Minä tavallinen maanmatonen saan eläkettä suurin piirtein 20000€ vuodessa ja kittuuttamallahan se minunkin on elettävä, mutta että noinkin mahtavat miehet elävät nuin pienillä tuloilla, se se on ihme!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe