ETn vapauttaminen alkuun NYT lukiolaiossa

Lukija.huom

Lukiolain uudistusta valmistellaan. Siihen liittyen tuon esiin epäkohdan joka on yhdenvertaisuuden ja lapsen oikeuksien sopimuksen vastainen ja johon myös lapsiasiavaltuutettu kiinnitti huomiota kertomuksessaan eduskunnalle 2018. Asian korjaaminen voidaan aloittaa nyt lukioissa valmisteilla olevan lakimuutoksen yhteydessä.

Kuten KHO:n ratkaisu (Muu päätös 763/2017 23.2.2017, http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1487671978519.html) osoittaa, vain lakimuutoksella voidaan todettuun epäkohtaan saada korjaus.

Lakiteknisesti korjaus helppo, kyse on parin sanan muutoksesta. Oppiaine- ja tuntijakoon sekä opetussuunnitelman perusteisiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Kyse ei ole mistään suuresta oppiainereformista.

Alla asian keskeinen sisältö ja sen jälkeen lausuntomme Opetus- ja kulttuuriministeriölle kokonaisuudessaan.

ET:n avaamisella on laaja tuki. Vuoden 2017 alkupuolella teettämässämme kyselyssä (Kantar TNS) 76 prosenttia vastasi myönteisesti kysymykseen ”Kannatatteko sitä, että myös kirkkoon kuuluvat oppilaat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijaan?”. ET:n avaamista kannatti selvä enemmistö iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, ammatista, tulotasosta, perhetilanteesta ja puoluekannatuksesta riippumatta.

Hyviä erityisperusteluja juuri lukioon liittyen seuraavassa lausunnossa:
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/03/06/et-opetus-vapaaksi-lausunto-lukiolakiin/

9

483

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Lukio.huom
  • Lukio.huom

   Eduskunnalla on nyt mahdollisuus avata elämänkatsomustieto (ET) kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi lukiossa, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti esityksen lukiolaista eduskuntaan. Viittaan eiliseen mediatiedotteeseen, joka tosin ei saanut laajemmin julkisuutta.

   ET:n avaaminen tulee saada ns. omantunnonasiaksi hallitus-oppositio -asetelmasta erilliseksi kysymykseksi. Tarvitaan kansanedustajien yhteistyötä niin hallitus- kuin oppositiopuolueissa.

   Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston lausunto koski vain lukiolakia, koska se oli lausunto lukiolakiin. Sen sijaan lapsiasiavaltuutettu otti kantaa asiaan - voisiko sanoa vielä painavammin - kertomuksessaan eduskunnalle 2018.

   Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessaan eduskunnalle 2018 (sivu 154) pidetään nykyistä valintakieltoa sekä peruskoulussa että lukiossa yhdenvertaisuutta loukkaavana ja lapsen oikeuksien vastaisena:

   ”Elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumista rajoittaa se, että siihen osallistuminen ei ole mahdollista edes huoltajan pyynnöstä, jos lapsi kuuluu uskonnolliseen yhdyskuntaan, jonka mukaista uskonnonopetusta järjestetään. Vastaavat säännökset sisältyvät lukiolakiin. Oppilaiden enemmistön mukaiseen uskontokuntaan kuuluvalla lapsella ei ole oikeutta opiskella elämänkatsomustietoa. Sääntely on siten yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen.”

   Oikeus ajatuksen-, omantunnon ja uskonnonvapauteen -luvussa Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa 2018 esitetään selkeästi ja yksiselitteisesti, että ”uskonnonopetusta koskevaa lainsäädäntöä tulisi tarkentaa, jotta se takaisi kaikille lapsille yhdenvertaisen oikeuden osallistua tai olla osallistumatta uskonnonopetukseen tai vaihtoehtoisesti elämänkatsomustiedon opetukseen.”

   Sitaatit ovat tuon eduskunnalle annetun kertomuksen 2018 tekstiä.

   Kun esim. tietosuojavaltuutetun tuore kannanotto aiotaan ottaa huomioon sote-asiassa, sanottiin tänään radiouutisissa, kyllä myös lapsiasiavaltuutetun kannanotto pitää ottaa huomioon tässä nuorten (lapsien alle 18 v.) lukiolaisten syrjinnän poistamisasiassa.

   • Ammattikasvattaja

    Kyllä sinä jaksat. Tuo on oikeasti jo melkoisen pakkomielteistä.


   • Kysynp
    Ammattikasvattaja kirjoitti:

    Kyllä sinä jaksat. Tuo on oikeasti jo melkoisen pakkomielteistä.

    Miten itse jaksat? Lapsiasiavaltuutettu, yhdenvertaisuusvaltuutettu, Kuntaliitto, Lukiolaisten liitto....


   • Ammattikasvattaja
    Kysynp kirjoitti:

    Miten itse jaksat? Lapsiasiavaltuutettu, yhdenvertaisuusvaltuutettu, Kuntaliitto, Lukiolaisten liitto....

    Katsos kun juuri ketään ei kiinnosta. Muutama fanaatikko on asenteiltaan juuri samanlaisia kuin uskonnolliset fundamentalistit. Erityisesti peruskoulussa touhu on mennyt täydelliseksi pelleilyksi ja sinä näemmä haluat lukioonkin saman.

    Vastaapa suoraan ja yksiselitteisesti tähän kysymykseeni: oletko VARMA siitä, että on parempi, jos uskonnon opetus jää tässä maassa vain fundamentalisteille?


  • ProET

   Eduskunta änesti kesäkuussa. Lukiolain käsittelyn yhteydessä.
   Avaamisesityksen puolesta olivat SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmät sekä kaksi Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajaa. Hyvä alku. Ensi vaalikaudella muutos.

  • Lukio.huom

   Lukiolaisen kannattaa valita ET, koska se on jatko-opintojen kannalta monipuolisempi.
   Lukiolainen voi myös erota kirkosta, tosin alle 18-vuotiaana vain molempien huoltajien suostumuksella. Eiköhän se lupa järjesty...

  • mies_vm.1968

   Meillä oli hyvä uskonnonopetteja yläasteella, tosin olin vain seiskaluokan hänen tunneillaan. Kirkostaerottuani (tai mutsihan mut erotti) pidin vapaatunnin kerran viikossa (et:tä silloin vielä ollut koulussa, joten sain vapaata).

   Joka tapauksessa tämän uskonnonopettajan tunnit olivatkin lähempänä et:tä kuin uskontoa. Ja et:n opettajaksi hän siirtyikin kun sellainen aine keksittiin kouluun laittaa.

  • Anonyymi

   Eipä saatu uuden hallituksen ohjelmaan. Yksilöllisilä ratkaisuilla mennään. Lukioon menevä ehtii vielä erota kirkosta ja saada näin valinnan oikeuden katsomusaineesta (UE/ET). Eroilmoituspaperiin tarvitaan huoltajien lupa. (Tarvittaessa uhkailua, lahjontaa ja kiristystä :-)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kamala onnettomuus

   Miten tällaiset mönkijäonnettomuudet yleensä tapahtuu? Liikaa vauhtia? Saako mönkijöillä ajaa lasten kanssa ja ilman kyp
   Suomussalmi
   163
   7289
  2. Mönkijäpnnettomuus

   Harmillinen homma. https://www.hs.fi/suomi/art-2000010557170.html
   Suomussalmi
   36
   1970
  3. Tilitoimisto!!!

   Mikä tilitoimisto jäi kiinni rikoksesta Rovaniemellä?
   Rovaniemi
   26
   1365
  4. Tietäisitpä miten haluaisin sinut kohdata

   Vaikka vaan katsella ohimennen. Voisitko telepaattisesti lähettää viestiä, - löytyisikö kohtauspaikkaa?
   Ikävä
   63
   1346
  5. Milloin oot nähnyt kaivattusi

   ensimmäistä kertaa?
   Ikävä
   55
   975
  6. Kerro kaivatustasi jotakin mukavaa.

   Itse aloitan: hyvännäköinen ja ahkera ❤️‍🔥
   Ikävä
   66
   969
  7. Missä päin suomea kaivattusi asustelee?

   Oma kaivattuni (mies(J) asuu Uudenmaan läänissä.
   Ikävä
   49
   847
  8. Oon pahoillani sun puolesta

   kun olit muuttunut niin paljon ulkoisesti. Ja huonompaan suuntaan. Koeta pärjätä. Naiselle mieheltä vuosien takaa
   Ikävä
   38
   794
  9. Tiesitkös nainen että mulla on paljon vientiä?!

   Sänkyseuraa riittää, valinnan vaikeus.
   Ikävä
   85
   779
  10. Tikanmäen vastaus Haavistolle

   Aika erikoinen puolustautuminen valtuuston puheenjohtajalla kaupunkilaisen kirjoitukseen. Haavisto ihmetteli niitä tunn
   Pyhäjärvi
   99
   739
  Aihe