Onko Marsu millainen hoidettava?

mellu

Haluaisin marsun, mutta en tiedä viihtyykö yksin vai pitäisikö olla kaksi? Miten usein häkki siivotaan? Ja mitä ruoaksi?No sen tiedän että salaattia,porkkanaa ja omenaa voi antaa ja tietysti vettä.. Elääkö pitempään kuin hamsterit..laittakaa neuvoja tulemaan,kiitos!

8

1326

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiimi

      http://www.marsut.net löydät etsimäsi tiedot ja paljon muutakin! Myös hyvä linkkilista muille marsusivuille.

    • mena

      Elikkäs, minä sain viimeinkin oman marsun. Se on tyttömarsu, ikää kaksi kuukautta. Marsujahan yleensä kannattaisi ottaa kaksi tai useampia, koska ne ovat laumaeläimiä. Minä kuitenkin otin nyt vain yhden, ja siksi minulta täytyy löytyä enemmän aikaa sen hoitamiseen, ja löytyykin sillä tahdon että marsuni oppii pian tuntemaan ja tunnistamaan minut.

      Häkki tulisi siivota pari kertaa viikossa, koska marsut ovat siistejä eläimiä ja viihtyvät kun on puhdasta.Häkin pohjalle purua sekä kuivaa heinää, sanomalehteä ei saa käyttää, sillä siitä voi tarttua mustetta jalkoihin, je kun marsu pesee itseään se joutuu elimistöön. Sanomalehdestä marsun jalat voi myös ajan mittaa kulua ja halkeilla, koska marsuilla on herkät jalkapohjat.

      Ruuaksi salaattia, porkkanaa, omenaa, kurkkua (joskus, ei kovin ravitsevaa, voi tulla ilmavaivoja eikä marsu osaa "käsitellä" niitä, eli ei osaa piereskellä), banaania, kesällä tuoretta ruohoa, paprikaa, punajuurta (ei keitettyä) ja paljon muuta..sekä lisäksi tulee olla aina saatavilla marsun omaa jyväsekoitusta ja kuivaa heinää, muista että marsu mussuttaa melkeinpä koko ajan! :)
      Muistaa täytyy myös, ettei marsu osaa itse kehittää elimistössään C-vitamiinia, jotenka sen saanti on turvattava ostamalla eläinkaupasta c-vitamiini tippoja, jauhetta tai rakeita. Hyvin hoidettuina marsut elävät 4-8 vuoteen, joskus ehkä jopa 10 vuotiaiksi.

      Toivottavasti oli apua, korjatkaa joku jos annoin väärää tietoa, itsekin kun olen vasta aloittelija!:)

      • Nimetön

        Onnea marsullesi! Muista pitää siitä hyvä huoli, se on sinusta riippuvainen. Marsu elää pitkään, hyvin hoidettuna. Kannattaa myös päästää häkistä ulos vipeltämään, kunhan muistaa sulkea ovat ja estää pääsyn esim. sähköjohtoihin tai korkeille paikoille. Kesy ja hyvin hoidettu marsu on ihana seuralainen, mutta siinä on melko kova työ vaikkapa hamsteriin verrattuna. Mutta, joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön! Kerro pörriäiselle terkut.


      • Riikka
        Nimetön kirjoitti:

        Onnea marsullesi! Muista pitää siitä hyvä huoli, se on sinusta riippuvainen. Marsu elää pitkään, hyvin hoidettuna. Kannattaa myös päästää häkistä ulos vipeltämään, kunhan muistaa sulkea ovat ja estää pääsyn esim. sähköjohtoihin tai korkeille paikoille. Kesy ja hyvin hoidettu marsu on ihana seuralainen, mutta siinä on melko kova työ vaikkapa hamsteriin verrattuna. Mutta, joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön! Kerro pörriäiselle terkut.

        Moikka!!Itse asiassa,sanomalehteä voi kylläkin käyttää pohjalla,kunhan päällä on puruja,useimpien sanomalehtien musteet ovat kasvipohjaisia,eivätkä siis marsulle myrkyllisiä.JA vielä,eikä ne punajuuret mitään säilykepunajuuria saa olla.Kaalia ei myöskään suuria määriä kannata syöttää,kun marsu ei kasua elimistöstään mitenkään poistamaan pysty,voi johtaa jopa marsun menehtymiseen...Mutta onnea sulle ja kuikulle :))

        Riikka ja 2 kipaletta kuikuttajia :))


      • Doomie(jokaeijaksakirjautua)

        Marsunpidon taloudellisia puolia
        Marsuille tarpeeksi isot häkit maksavat paljon, satoja markkoja. Kuitenkin häkki on pakko hankkia, marsu ei voi koko elämäänsä asua esim. pahvilaatikossa. Itsetehdystäkin marsun asumuksesta koituu kustannuksia, vaikka itse tehden saattaakin päästä halvemmalla kuin suuntaamalla eläinkaupan häkkivalikoimien luo. Käytettyjä häkkejä voi saada halvalla, kannattaa tarkkailla varsinkin internetissä jyrsijäsivujen ilmoituspalstoja.


        Marsu tarvitsee häkin lisäksi muitakin varusteita, kuten juomapullon. Monet perusvälineet tulevat häkin mukana, mutteivät kaikki kuitenkaan. Häkin lisäksi hankittaviin pakollisiin tarvikkeisiin kuluu ainakin pari kymmentä markkaa. Kun marsu ja tarvikkeet on hankittu, on rahaa kulunut luultavasti ainakin muutama satanen. Rahan kuluminen ei kuitenkaan siinä vaiheessa vielä ole ohi, myös lemmikkieläimen ylläpito maksaa.


        Ruokiin menee säännöllisesti rahaa jonkin verran ja marsukin voi tietysti sairastua ja melko varmasti se joudutaan ainakin kerran viemään eläinlääkärin katsottavaksi. Yksinkertaisen ja marsuilla melko yleisen nuhan hoidattaminen maksaa luultavasti ainakin sata markkaa, hankalampien sairauksien hoito ja tutkinta vie varmasti enemmän rahaa kuin itse marsun ostaminen. Eläinlääkäreiden hintoja kannattaa vertailla, niissä on usein aika huimiakin eroja.


        Kuitenkin marsu on lemmikki aikalailla halvimmasta päästä, eikä sen hankkiminen ja asuttaminen maksa päätä huimaavasti. Tämä kerronta lähinnä siksi, että jokaisen on ymmärrettävä, ettei eläimestä johtuvat kustannukset lopu siihen, kun lemmikki on ostettu, vaan ne jatkuvat koko sen elämän ajan.



        Ajankäyttö
        Jos lähdetään yksinkertaisimmista asioista, marsun pitää saada ruokaa. Kerran päivässä - kahdessa riittää ja ruokkimisajankohdankin saa ihan itse päättää, jos valitsee ruokinnan ajaksi aamun, kiireisinä aamuina voi hyvinkin vielä kirota sitä, että ikinä päätti hankkia marsun. Illalla saattaisi olla jotakin menoa, jolloin marsun ruokinta ei tunnu ehkä tärkeimmältä asialta, "ehtiihän sen muulloinkin".
        Seurustelu vie aikansa, samoin jaloittelu häkin ulkopuolella ja sen jälkien korjaaminen. Jos marsu on puolikin tuntia häkin ulkopuolella, saa sen jälkiä luututa ja harjata tovin. Minimissään marsuun menee puolisen tuntia päivässä, mutta noin lyhyessä ajassa ei todellakaan tule tyydytettyä marsun seura- ja jaloitteluntarvetta.



        Seuraa marsulle
        Marsulle olisi parasta, että sillä olisi omaa lajia oleva kaveri. Olisikin hyvä että sille olisi oma lajitoveri heti alusta alkaen. Pitää ajatella marsuja ja olla erittäin rehellinen; tuleeko marsu olemaan niin onnellinen kuin mahdollista yksin kun sillä on pari tuntia seuraa ihmisistä, eikä muita marsuja lähelläkään? Rehellisesti sanoen vastaus on ei, marsut ovat niin sosiaalisia eläimiä, että ne tarvitsevat seuraa myös marsuista ja nimen omaan marsuista, ei esim. kaneista! Kahden marsun hankkimiseen ei voi pakottaa, mutta sitä tulisi jokaisen miettiä ja, jos vain mahdollista on, hankkia yksinelävälle marsulle toinen marsu kaveriksi.



        Millainen marsu?
        Marsuja on erilaisia; on monia värejä ja turkkimuunnoksiakin on sen verran, että valinnan varaa löytyy kyllä. Entäpä onko sukupuolten välillä eroja ja mikäli on, minkälaisia? Pelkästään puhdasrotuisen ja pet-marsun välilläkin tulee tehdä valinta sen mieluisamman puoleen. Onko oikeastaan käytännössä väliä sillä, minkälainen marsu on ulkoisesti?


        Uros?
        Urokset kasvavat yleensä suuremmiksi ja saattavat tuoksahtaa hieman voimakkaammin kuin naaraat. Ne eivät yleensä tule toimeen keskenään, joten kaverin saamiseksi urokset on kastroitava ja sen jälkeen hankkia naaras kaveriksi. Varsinkin kasvattajilta uroksia saa yleensä helpommin kuin naaraita, joita kysytään uroksia enemmän ja joita kasvattajat yleensä pitävät itsekin enemmän kuin uroksia.


        Naaras?
        Naaraat jäävät usein uroksia ainakin vähän pienemmiksi. Niille on helpompi hankkia kaveri kuin uroksille, sillä naaraat tulevat ainakin pienissä ryhmissä yleensä toimeen keskenään, eivätkä voi tietenkään aiheuttaa ei-toivottua perheenlisäystä. Koska kasvattajilta kysellään naaraita yleensä uroksia enemmän ja koska kasvattajat pitävät niitä myös itse enemmän, on naaraan saaminen usein hieman hankalampaa kuin urosten.



        Pet-marsu?
        Pet-marsuja on yleensä aina saatavilla eläinkaupoissa. Myös yksityiset ihmiset myyvät aika usein risteytysmarsuja, joko heillä syntyneitä poikasia, tai jo aikuisen lemmikin, josta luovutaan esimerkiksi allergian takia. risteytysmarsut ovat persoonallisen näköisiä ja luonteellisia. Haittana se, että etenkin vahingossa syntyneet poikaset saattavat olla sisäsiitettyjä, esimerkiksi poikasia ei ole erotettu toisistaan ja emästään ajoissa, vaan poikalapset ovat astuneet emänsä ja siskonsa. Toisaalta peteillä voi olla todella monenlaisia isovanhempia todella laajoista linjoista. Vanhemmista kannattaa myyjältä varmuuden vuoksi kysyä.


        Puhdasrotuinen marsu?
        Jos ihastuu johonkin tiettyyn väriin tai rotuun, voi saada täsmälleen haluamansalaisen marsun, rajoituksena ainoastaan rodun tai värin harvinaisuus. Puhdasrotuisia marsuja saa SJL:n ja SMY:n hyväksymiltä kasvattajilta, mikä tuo suurta plussaa. Rotumarsujen luonteistakin voi sanoa ainakin sen, minkälaisia luonteenpiirteitä tietyn rotuisilla marsuilla yleensä on. Luonteista voi kysellä tarkemmin kasvattajilta. Puhdasrotuisen marsun kanssa voi näyttelyissä osallistua sekä viralliseen, että pet-luokkaan. Kaikki marsut eivät tietenkään voi pärjätä virallisella puolella, mutta kasvattajat osaavat yleensä poikasista näyttää ne, jotka näyttävät lupaavammilta kuin muut.



        Mistä hankkia?
        SMY suosittelee marsun hankkimista yhdistyksen suosittelemalta kasvattajalta. Tällainen kasvattaja on saanut itselleen kasvattajanimen ja hänen tulee hoitaa marsujaan huolella, hoitaa sairaat eläimet ja käyttää marsujaan näyttelyissä. Muitakin vaihtoehtoja ostopaikaksi on, mutta kasvattaja on yleensä turvallisin myyjä marsulle.


        Kasvattajalta?
        Rotupuhdasta marsua haettaessa SMY:n hyväksymä (=kasvattajanimellinen) kasvattaja on varmin vaihtoehto ostopaikaksi. Kasvattajien tulee rekisteröidä marsujaan ja käyttää luonaan syntyneitä poikasia näyttelyissä vuosittain, jotta heidän nimensä säilyisi.
        Kasvattajat ovat yleensä asiantuntijoita, joiden kertomaan voi luottaa. Heiltä saa tietoa, jota ei ehkä muita teitä haltuunsa saa, esimerkiksi jotkut kirjoissa kerrotut asiat ovat todellisuudessa aivan virheellisiä.
        ´

        Eläinkaupasta?
        Eläinkauppoja on erilaisia, on huonoja, melko hyviä ja joskus myös hyviä kauppoja. Ennen marsun hankkimista kaupasta kannattaa keskustella myyjien kanssa, tarkkailla eläimiä ja tarkastaa marsun terveys parhaan taitonsa mukaan ennen sen ostamista. Muutamia yleisiä ongelmia eläinkauppamarsuilla ovat väärintunnistettu sukupuoli, kaupassa tiineeksi tuleminen ja loiset.


        Muualta?
        Myös tavalliset harrastajat teettävät marsuillaan melko usein poikasia, kuka mistäkin syystä. Yleensä marsut ovat tällaisissa kodeissa terveitä ja luottavaisia. Kuitenkin harvoin esimerkiksi kahden ala-asteikäisen tytön, jotka ovat halunneet marsuilleen poikasia, tiedot ja kokemus riittävät aivan kaikkeen, mitä poikasten kanssa tulisi tehdä. Esimerkiksi sukupuolet saattavat tulla väärin tunnistetuiksi, poikaset liian myöhään toisistaan erotetuiksi tai jotakin muuta sellaista.

        ^ sellasta juttua ^^


    • safira-95

      marsuja on hyvin helppo hoitaa minä ainaskin
      siivoan marsuni häkin 2 kertaa viikossa hamsterin
      ja marsun iästä en tiedä

    • Marsuliini1995

      Jos otat vain yhden sinun pitää olla sen kanssa melkein koko ajan.Tottakai marsun pitää antaa syödä ja nukkuakkin välissä.Minä olen siivonnut häkin ainaskin kerran viikossa ja ottanut välillä papanoita pois.No heinää,kuivamuonaa,kurkkua kerran kuukaudessa,lanttua,tomaattia ja vähän kaikkea vihanneksia googlesta voit ettii enemmän.Marsuthan elää paljon yli hamstereiden iän.Hamsterihan elää 2-4 vuotta niin marsu elää 4-8 jopa 10vuotta hyvässä hoidossa. http://www.marsut.net löytyy myös lisää tietoa.
      Oleppa hyvä!

    • Anonyymi

      Marsut elää 5-7v

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2486
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      61
      1372
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1156
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1101
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe