Lithium akkulaturin jäähdytys

erfvgyh

Ostin halvan sähköpyörälaturin 42V, 2A. Laitteessa ei ole puhallinta, jonka takia se vähän lämpenee.

Paraneeko paloturvallisuus jos käytän sitä kellokytkimen kautta 15 min. päällä, 15 min. pois jne. ?

Entä piteneekö laturin käyttöikä näin käytettäessä?

23

360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rollaati.rollaa

      Litiumakkujen kanssa pitää olla hyvin varovainen. Niiden kanssa on saatu aikaan tulipaloja ennenkin. Akkulaturin virran katkominen päälle/pois/päälle/pois kuullostaa varsin epäterveelliseltä harrasteelta. Halvan akkulaturin hankkiminen isojen litiumakkujen lataukseen on sekin huono ajatus. Ihmettelen miksi tuollaiseen ratkaisuun päädyit.

      Jos elektroniikkalaite normikäytössä ylikuumenee on se todennäköisesti kelvoton myös muulla tavalla eli siinä on muitakin suunnitteluvirheitä. Jotkut niistä suunnitteluvirheistä voivat tulla esille kun katkot virtaa. Lisäjäähdytys laitetuulettimella ratkaisee ylikuumenemisongelmaa.

      Hanki uusi laturi, tällä kertaa kunnollinen. Sitä ennen katso youtubesta mitä tapahtuu kun litiumakkua ladataan väärin. Toimi sen mukaisesti.

      • laturi

        "Halvan akkulaturin hankkiminen isojen litiumakkujen lataukseen on sekin huono ajatus. Ihmettelen miksi tuollaiseen ratkaisuun päädyit."

        Ei halvan ja ison laturin yhdistelmässä ole mitään vikaa. Halvempi laturi on teholtaan ehkä vähäisempi mitä voimakkaampi laturi on. Vähemmän tehokkaalla laturilla lataus kestää vain hieman pidempään..


    • erfvgyh

      Kuulostaa uskottavalta kieltämättä.

      Ehkä jos asettaa laturin ilmavasti kulmalleen nojaamaan tai jonkun paksun metallipalan päälle voi lämmön nousua hillitä, Ainakaan ei pidä laittaa
      maton tai muun tekstiili päälle.

      Ehkä nuo merkkituotteet on turvallisia, mutta kun näitä halpiksia on käytössä pilvin pimein niin meneehän siinä yksi mukana, tässä tapauksessa ainakin tarkan valvonnan alla.

      Ebayssä maksoin laturista 15E, suomessa saman tehoinen ja näköinen maksaa 40-60. Jos haluaisi ottaa varman päälle joutuisi ostamaan jonkun merkkivehkeen laturin ehkä yli satasen maksavan ja kenties plugikin pitäisi vaihtaa.

      Nyt on käsipainon päällä laturi ladannut tunnin verran eikä ole kuin 40 asteinen, hyvältä vaikuttaa. Otan neuvosta vaarin hylkään ajastimen.

    • erfvgyh

      Täytyy sitten vielä tutkia josko keksisi jostain hiljaisen pikku puhaltimen tuohon vierelle.

      Ostin tämän laturin juuri tuon puhallittomuuden takia. Alkuperäislaturi on ärsyttävän äänekäs kohisija eikä sekään ole merkkituote.

      • hiljai.suus

        Isompi laitetuuletin mutta ajettuna pienemmällä jännitteellä. Puhallusteho laskee paljon mutta niin laskee melutasokin.


      • tonnilisäätehoa

        PC-tietokoneiden äänettömistä grafiikkakiihdyttimistä voisin sanoa että: turha on haaveilla ostaa tuuletitonta kallista alle 2000 _D

        Tuulettimella saat luuserin _D_:Df


      • Äijämeininki

        Vai ärsyttäää tuulettimen kohina! Homoneidit ja tekniset laitteet ovat mahdoton yhtälö.


    • laturi

      Sinuna mittaisin laturin lämpötilan, siitä voi päätellä jos laturi ylikuumenee. Noin 60 astetta on vielä hyväksyttävä.

    • akutkinsuojattuja

      Monissa akuissa on mekaaninen lämpökytkin sisällä joka katkaisee latauksen jos akku kuumenee jonkin raja-arvon yli.

      Sellainen pieni metallinen kytkin vain vain osana mittaamassa akkujen lämpötilaa.

      • huonolaatuinen.tuote

        Huokea akku, huokea laturi, huono yhdistelmä. Eikö se ollut joku tasapainolauta vähän aikaa sitten jonka litiumakku poltti talon? Vika oli siinäkin akkulaturissa, joten jos laturi oireilee niin siihen on ihan oikeasti puututtava.

        Tasapainolauta taas syynä asuntopaloon – noin puolet laudoista läpäisee Tukesin tarkastuksen
        https://yle.fi/uutiset/3-9726303


      • laturi

        Se oli kaikkein halvin ja huonoin tapa katkaista lataus. Jokaisen latauksen yhteydessä akut kuumenivat noim 40-45 asteeseen, ja se taas lyhensi akkujen ikää. Systeemiä käytettiin yleensä NiCad akkujen yhteydessä.
        NiCad akkujen ominaisuus oli siinä, että ladatessa akkujen tullessa täyteen niiden jännite alkoi laskea. Siksi tein laturin joka perustui juuri tähän ominaisuuteen. Kun jännite aleni, niin latauskin loppui. Näin ollen akut tulivat täyteen ladatuksi kuumenematta.


    • Chubacabra

      Jokainen sammutus vie yhden lataussyklin akultasi.

      Akkusi käyttöikä lyhenee merkittävästi. Jos esim. lataat 10 kertaa yhden sijaan, niin ota esim. 10 vuoden käyttöiästä 9 vuotta pois.

      • laturi

        "Jokainen sammutus vie yhden lataussyklin akultasi. "

        Jos akkusi on tulessa ja sammutat sen , niin kyllä silloin akkusi on kerrasta valmis.

        Itselläni oli Makitan 7,2 voltin akku porakoneessani ammatti käytössä . Se yleensä ladattiin kerran päivässä ja se kesti noin 15 vuotta. Kauankohan se olisi kestänyt jos en olisi ladannut sitä kertaakaan?


      • Chucabra

        Entä jos olisit ladannut sen 10 kertaa päivässä? (jota aloittaja ehdotteli) Kauanko luulet, että olisi kestänyt.
        Tuo kesto on myös suhteellista. Itselläni oli joskus yli10 vuotta vanhat akut akkuporakoneessa. Kyllä sillä vielä kolme ruuvia sai seinään, eli sen vähän tarvittavan mitä kotona silloin tällöin tarvitsee :)


    • erfvgyh

      Olikohan niin, että jotkut akut todellakin lakkaavat toimimasta kun latauskertoja tulee tietty määrä. Sitten olen kuullut, ettei koske kaikkia akkuja. No vaikka olisi nähnyt unta, niin tässäkin syy unohtaa katkolataaminen.

      Perustin ns. vakituisen latauspaikan. Kiinnitin seinään sojottamaan alumiinisen lattatangon ,jonka päällä laturi on nippusiteellä kiinni ilmavasti 20 sentin etäisyydellä lattiasta ja seinästä. Aivan laturin alla on kiinteästi asennettu n. 50mm halkaisijainen 12V laitetuuletinropeli kytkettynä usb-laturiin. Pikkuisen tuli resonanssiääntä tuosta puhaltimesta, mutta ne vaimenivat kun pikaliimasin ympärille vähän kumimattoa 3mm paksua ikäänkuin lyhyeksi tuulitunneliksi. Nyt käytännössä äänetön ja lämpö nousee näppituntumalla 38 asteeseen. Laitan myöhemmin toisen puhaltimen yläpuolelle jos jaksan.

      Siksi näin vaivaa, koska vakituinen latauspaikka säästää laturin kolhuilta ja toivon että mahdollisimman alhainen lämpö olisi myös hyväksi.

      • laturi

        "Olikohan niin, että jotkut akut todellakin lakkaavat toimimasta kun latauskertoja tulee tietty määrä."

        Ei akut yleensä lakkaa toimimasta, mutta niiden varauskyky alenee. Myöskin niiden itsepurkaus tuntuu lisääntyvän.


    • laturi

      "Entä piteneekö laturin käyttöikä näin käytettäessä?"
      Laturin käyttöikään se ei vaikuta, mutta akun ikää se mahdollisesti lyhentää.

    • erilaisiaratkaisuja

      Tuo on hyvä idea kehittää noita sähköpyöriä, ja hiihin akkuja, joku taksikuski kerran sanoi että joku ajoi kovaa vauhtia ylämäkeen polkematta lainkaan sellaisella, josta tuli juttu sitten, että 2kpl jotain 100A-tuntisia uusia auton akkujakin laittaan niin riittää ajella isommilla tehoille ja pidemmällekin ;)

      Latauspisteet ovat ongelmana näille, kun pitäisi aina sitten olla yli 16A latausvirtaa silloin käytössä, eli normaali "valovirta" ei toimi mitenkään... 30A voimavirtapistokkeilla kuten sähköautoissakin.

      Joissain akuissa on todella sisällä tuollaisia metallisia lämpökytkimiä, mekaanisesti samanlaisia kuten kahvinkeittimissäkin, jotka katkaisevat levyn lämmityksen tietyssä lämpötilassa.
      - Tuollaiset ainakin toimivat yli 100000 käyttökertaa :D

      • laturi

        Tietääkseni laki sallii ainoastaa 250 Watin moottorin, ja sillä ei kylläkään mennä ylämäkeen ajeta polkematta.
        Toisekseen kaksi kappaletta 100 ampeerin akkua painaa jo melkoisesti.
        Mitä taas lataukseen tulee niin kyllä tavallisesta seinäkiskettimesta 16 Ampeeria tulee koska vaan, varsinkin jos johdot ovat vähintään 2,5mm²


      • Chubacabra

      • laturi

      • Chubacabra

        Sitähän ei kysytty. Luokitella voi mitä haluaa, mutta 1kw saakka ovat laillisia. Tai on ne varmaan senkin jälkeen, mutta sitten ne luokitellaan sähkömopoiksi ja vaatimukset ovatkin jo kovemmat. Kysyjä lisäksi kysyi sellaista, jolla voi ajaa ylämäkeen polkematta, eli todellakin puhutaan yli 250w vehkeistä.

        100Ah akku ei paljoa paina siinä suhteessa, että sen verran eroa voi olla jo pyöräilijän painossa, eli kevyemmällä henkilöllä ei tunnu missään.

        Latauspisteetkään eivät ole mikään ongelma, jos ajaa sen mikä sen akun kapasiteetti on. Polkupyörällä yli 100 km ajo kun ei enää ole kovinkaan mukavaa.


    • Chubacabra

      Laitetaan tämä lainaus tekstistä vielä, jos joku lukee tätä eri vuonna:

      Kevyillä sähköajoneuvoilla ajetaan pääsääntöisesti pyöräteillä, mutta kävelyvauhdilla liikuttaessa voidaan ajaa myös jalkakäytävällä.
      Tähän luokkaan kuuluvat muut kuin edellä lueteltujen luokkien kevet sähköajoneuvot.

      *-Rajoitukset: Max 1Kw (1000w), 25km/h huippunopeus.
      -Sovellettavat säännökset: Tämän luokan ajoneuvoihin sovelletaan pyöräilijän liikennesääntöjä. Kevyt sähköajoneuvo saa kuitenkin käyttää myös jalkakäytävää kävely-nopeudella.

      Itselläni nämä linkit eivät auenneet joskus aikoinaan kymmenisen vuotta sitten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1779
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe