Tutkimus viranomaisasioinnista

tutkimus_2018

Hei,

Teemme Helsingin yliopistossa tutkimusta siitä, kuinka ihmiset kokevat asiointiprosessit viranomaisten kanssa, ja käytämme Suomi24:n keskusteluja osana tutkimusaineistoa. Tarkoitus on selvittää, miten keskustelijat kokevat lupa-asiat, yhteiskunnan tukiin ja etuuksiin liittyvät asiointiprosessit sekä muutoksenhakuun, valituksiin ja oikeudellisiin prosesseihin liittyvän asioinnin. Käymme tutkimuksessa läpi seuraavia keskustelupalstoja: Rakennuslupa, Yhteiskunnan tuet ja avustukset ja Laki ja rikos.

Käymme analyysissa läpi keskusteluissa esillä olevia aiheita yleisellä tasolla siten, että yksittäiset keskustelijat eivät ole tunnistettavissa. Tarkoitus on kirjoittaa aiheesta yksi tai useampi tieteellinen artikkeli seuraavista näkökulmista: Mitkä asiat viranomaisasioinnissa koetaan raskaiksi, epäoikeudenmukaisiksi tai hankaliksi? Missä tilanteissa asiointiprosessit toimivat hyvin tai miten niitä voisi kehittää? Miten keskustelijat kokevat esimerkiksi viranomaisten tekemät tulkinnat, tiedonsaannin, eri etuuksien yhteensovittamisen tai omien oikeuksiensa toteutumisen?

Mikäli sinulla on kommentteja tai kokemuksia viranomaisasiointiin liittyen, voit kertoa niistä myös tässä ketjussa.

Ystävällisin terveisin,

Kanerva Kuokkanen ja Kati Rantala, s-posti [email protected]

9

125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oululaaine

      Tulee varmaan aika vääristynyt tutkimus jos vain suomi24 kirjoittelu on datana :D

      Toki jos työn otsikko on "viranomaiskokemukset suomi24 keskustelupalstalla" eikä niistä vedetä mitään muuta kuin kyseisellä palstalla kirjoittelevia koskevia johtopäätöksiä niin tutkimus voi olla ihan validikin.

      • drthfh

        Tytkimys voi olla vaikka invälidi jos sen tekis näistä suomi 24 kirjottelijöista.


    • Juhani_V

      Vuosikausien kokemukseni on, että viranomaisasiointi toimii yleensä hyvin ja ongelmitta.
      Mutta jos viranomainen tekee virheen niin liian usein koko koneisto valjastetaan virhettä puolustelemaan.
      Ainakin sosiaalisektorilla monilla on se käsitys, että jos päätöksestä lähtee valittamaan niin sen jälkeen saa huonompaa kohtelua. Omat näkemykseni ovat lähes täysin päinvastaisia.
      On se kuitenkin niinkin, minkä voin todeta, että esim. toimeentulotukea myönnetään ikään kuin raha olisi pois omasta pussista. Ei asiakasta ainakaan neuvota vaikka kuuluisi.
      http://www.vehmaskangas.fi

      • 167-176

        Tuo virheen käsittely viranomaisissa on todella jotain sellaista joka ei ole tästä maailmasta. Keinoja kaihtamatta ja totuudesta välittämättä väitetään asiakkaa olevan väärässä eikä virhettä juuri koskaan tuunnusteta. Jos virhe on sellainen että asiakas on saanut vahingossa liikaa tukea niin asiakasta syyllistetään ja virhe korjataan toisella täysin tahallisella ja laittomalla virheellä.
        Kun sitten mennään hallinto-oikeuteen ja vianomainen saa siellä "pataan", tai kuten viimeksi Kela-raukka teki luovuttaa saatuaan lausuntopyynnön hallinto-oikeudesta, ei virhettä sittenkään tunnusteta vaan väitetään että asiaa harkittiin uudelleen ja kojaamisessakin joskus ämpyillään niin että vasta kertominen virolaisesta perintäfirmasta saa viranomaisen noudattamaan hallinto-oikeuden päätöstä.
        Valehtelu, asioiden vääristely ja laittomat virkatoimet on Kelassa arkipäivää.


    • Nicetometoo

      Tuntematon pitää uudelleenohjata, naistuntematon nääs.

    • Miljoonasade

      Kyllähän ne viranomaiset yleensä ihan lepposia ovat, mutta kun ne ovat aina valtion puolella asiakasta vastaan, niin siinä tulee toisinaan kitkaa tilanteissa joissa asiakas on eri mieltä valtion kanssa. Se, että Kela ei saa sosiaalivirastosta vanhoja asiakkaiden toimeentulotukitietoja johtaa joidenkin kohdalla aivan absurdeihin tilanteisiin. Mä olen ollut 27 vuotta toimeentulotuella, ja nyt koska Kela ei saa vanhaa dataa niin mä olen Kelalle uusi toimeentulotukiasiakas ilman historiaa.
      Inhimillisesti aivan absurdi tilanne. Olet istunut kaksi köyhyyselinkautista, ja yhtäkkiä olet ensikertalainen jolle puhutaan aivan kuin olisit juuri jäänyt työttömäksi elämäsi ensimmäistä kertaa. Täyttä Orwellia.

    • eikovinjärkevää

      Laitkaan eivät nykyään ole tavallista köyhää kansalaista tukevia, ja niitä vielä virkailijat tulkitsevat omien esimiestensä antamien 'ohjeiden' mukaan. Esimerkiksi osa-aikainen oman työn tekeminen, yrittäminen, on laissa nähty mahdolliseksi osittaisen työttömyysturvan ohessa. Työttömyystoimisto kuitenkin (omien kokemusteni ja kuulopuheiden mukaan) yleensä tulkitsee kaikki yrittelemisen 'kokoaikaiseksi yrittämiseksi' ja katkaisee tuen. Ei haittaa, vaikka tulosi olisi ollut satunnaista, tai vaikka tuloa ei juuri olisi ollutkaan, silti sinut voidaan viraston sisäisten ohjeiden perusteella tuomita yrittäjäksi ja pois työttömyystuilta.

      Työttömyysturvalaki antaa ESIMERKKINÄ tapauksen, jossa kokoaikaista palkkatyötä tekevä pyörittää myös omaa yritystä vähintään puolen vuoden ajan. Työttömyystoimisto on kuitenkin päättänyt lukea lakia niin, että tuo on EDELLYTYS sille, että yrittäminen voidaan katsoa osa-aikaiseksi. Tämä on suuri epäkohta. Minun lisäkseni varmaan tuhannet muutkin työttömät tekisivät pienimuotoista omaa työtä, josta joillakin saattaisi poikia toimeentulokin vähitellen. Sitä ei TE-toimisto kuitenkaan salli.

    • Tuohon laki ja rikos kohtaan olisi paljonkin sanomista, mutta rajaan sen tässä tähän etuoikeuttettuun eliitiryhmään, kansanedustajat.
      Aikanaan uudistettiin edustajien palkkiojärjestelmä vedoten siihen, että saadaan motivoituneita ja päteviä ihmisiä hakeutumaan edustajiksi ja palkkiouudistus perustui myös siihen, että edustaja voi halutessaan palkata itse itselleen avustajan, mikäli sellaista katsoo tarvitsevansa.
      Nyt on hipihiljaa menty siihen, että avustajien määrää on kasvatettu, liekö jo suurempi kuin edustajien määrä ja palkat maksetaan verokertymästä.

      Toinen ihmettelyn siihe on se, että edustajat eivät saa palkkaa vaan palkkion, kuinka kummassa se kerryttää supereläkekarttuman 15 vuodessa? Eihän kukaan tavallinne palkkiota saava kansalainen kerrytä palkkiosta sentinkään karttumaa, palkkiosta ei peritä eläkemaksua, maksavatko edustajatkaan näinolleen eläkemaksuja itse lainkaan?
      Ja kolmantena tietysti tämä sopeutumiseläke, miksi ihmeessä "motivoituneen ja pätevän" työikäisen ihmisen täytyy saada tuollaista eläketäa, ei sitä muillekaan työikäisille makseta, jos joutuvat syystä tai toisesta työttömäksi.
      Mihin se pätevyys katoaa siellä eduskunnassa?
      Onko pätevyys ainoastaan sitä, että pääsee ja voi säätää lakeja, jotka poikkeavat huomattavasti tavallisen veronmaksajan lainsäädännöstä ja maksuvelvotteista ja ennen kaikkea oikeuksista????

    • kfjrhhkhnbkhjvybhim

      Vastenmielistä, tällainen trollipalsta?! Ihanko totta olette jotakin "tutkimusta" Suomi24:ssa tekemässä? No hyvä tietää, ettei kirjoittele sitten liian vapaasti. Ihmetyttää kyllä, kun yleensä tutkimusetiikan kursseilla seminaareissa yliopistoissa viimeistään graduvaiheessa opetetaan ensimmäisenä, että "tutkittaville" pitää myös kertoa, että MISTÄ ja minkä tason "tutkimuksesta" on kyse, ja että MILLOIN se julkaistaan. Vaatimattomana ja nöyränä toiveena, että todellakin sitten ette syynää "yksittäisiä" kirjoittajia, ei ole tietoa, mutta veikkaan että yksikään paitsi valheelliset nettinörtit ei ainakaan nimellä alennu täällä Suomi24:ssa kirjoittamaan. En ole foorumin jäsen, enkä aktiivikirjoittaja.

      Vai kokemuksia viranomaisasioinnista kysellään ihanko niinku" tutkimuksessa"? Kuule joo kyselijöille vastaus, että ihan kivoja on viranomaiset. Hyviä kokemukset. Se tosin ei ole kivaa, että tässä maassa voidaan esimerkiks vuodeks jättää maksamatta sosiaaliturvaa senttiäkään ja tilastoissa silti valehdella, että muiden kansalaisten tukiin omien tukiensa saamatta jäämisellään "osallistunut" muka olisi YHTEISKUNNALTA sosiaaliturvan piirissä itselleen. Ja häiritsevintä on, että vaikken ole viimesijaisen sosiaaliturvan asiakas tietenkään, niin siinäkin tukien saaminen olis lähes nolla ja päälle sais hyysäyksen tarpeetonta "PAKKOASIOINTI-palvelua" sosiaalityöntekijältä, jota ei asiansa hoitava yhtään ole vailla. Tässä maassa varmaan maksetaan Kela- ja sosutyöntekijöiden palkkoja työttömien "akviivimallileikkurilla" ja muulla mielivallalla kertyvillä "säästöillä". Parempi etten kirjoita enempää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6043
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3821
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      245
      2151
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1850
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1299
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1266
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      303
      1065
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      939
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe