Ruotsi korvaa pakkosteriloiduille

hfwhyugyhwe

Ruotsi on päättänyt ensimmäisenä valtiona maailmassa maksaa korvausta vuosien 1972–2013 aikana sukupuoltaan korjanneille ihmisille, joiden juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä oli lisääntymiskyvyttömyys. Korvaus on keskimäärin 225 000 kruunua (22 500 euroa) ja siihen on oikeutettu arviolta 600–700 henkiöä.

Tammikuusta 2014 translakiin liittyneet pakkosterilisaatiot ovat olleet kiellettyjä Ruotsissa. Kielto astui voimaan ensin oikeuden päätöksellä, sillä se katsoi vaatimuksen rikkovan Ruotsin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Myöhemmin myös itse lakia muutettiin ja vaatimus poistettiin.

Ruotsin hlbti-järjestö RFSL on tehnyt pitkään töitä korvausten vaatimiseksi henkilöille, jotka on sterilisoitu vanhan translain aikana. Järjestö pitää rahallista korvausta askeleena oikeaan suuntaan.

”Tämän koko prosessin ajan RFSL on vaatinut valtiota rahallisen korvauksen lisäksi pyytämään anteeksi koko transyhteisöltä. Nyt toivomme, että Ruotsin valtio järjestää seremonian, jossa kunnollinen anteeksipyyntö voidaan esittää. Vasta sen jälkeen voimme jättää tämän todella synkän ajanjakson Ruotsin historiassa taaksemme”, sanoo puheenjohtaja Magnus Kolsjö järjestön tiedotteessa.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa sterilisaatiovaatimus on vielä voimassa. Suomen translaki vaatii sukupuoltaan korjaavalta todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä tai että hänet on muutoin steriloitu. Sterilisaatiovaatimuksen poiston lisäksi translakiin tarvitaan kokonaisuudistus, jossa sukupuolen juridinen ja lääketieteellinen korjaaminen erotetaan toisistaan ja se mahdollistetaan myös alaikäisille. Translain kokonaisuudistusta ajetaan Kuuluu kaikille -translakikampanjassa yhdessä Trasekin ja 24 muun ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestön kanssa.

http://seta.fi/ruotsi-maksaa-22-500-e-korvauksen-pakkosteriloiduille/

1

171

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

  Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jetin syöksy saanut lisää vauhtia

   Huh huh - uusimmat uutiset viittaa siihen aika vahvasti, että nyt mennään lujaa kyytiä kohti pohjaa! Mutta eipä sitä koskaan tiedä, jospa sieltä viel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   77
   3129
  2. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   80
   1529
  3. Mulla on ikävä sinua

   Kun oli edes joku yhteys. Nyt ei ole enää mitään, ja tuskin tulee koskaan olemaan. Katsoin kuvaasi ja tulin niin iloiseksi, mutta samalla haikeaksi.
   Ikävä
   32
   966
  4. Uusi viihdesarja-tietovisa Hengaillaan sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit?

   Ylen uusi Hengaillaan starttasi lauantaina. Jenni Poikelus juonsi ja Riku Rantala tuomaroi. Ohjelma sai murskakritiikkiä somessa. Mitä itse tykkäsit
   Tv-sarjat
   48
   917
  5. Suomi kuihtuu ilman maahanmuuttoa

   Aika pahan laittoi Iltalehti persuille :-D https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/87de288c-7c6f-4ed3-b81c-72bea585649a
   Maailman menoa
   412
   891
  6. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   889
  7. Törmäsin lauseeseen

   "Kun ihmiset tietävät tehneensä sinulle väärin, he välttelevät sinua". Taitaa olla totuuden siemen.
   Ikävä
   73
   758
  8. Ikuisuusaihe yön pimeiden tuntien mausteeksi

   Kuka nyt sitten on koijannut, ketä ja miten, se on aina hyvä debatin paikka. Ei ne miehetkään puhtaita pulmusia tuolla saralla ole, siksi kummeksuttaa
   Sinkut
   166
   726
  9. Suomalaisen koulun alamäki alkoi ministeri Vikkusen aikana

   konsulentit hyppäsivät pöydällä ja meno jatkui Graham-Laasosen aikana, kun kokoomus halpuutti suomalaista koulutusjärjestelmää parhaansa mukaan. Nyt t
   Perussuomalaiset
   62
   688
  Aihe