Yhtiön korjausvastikkeen maksu

Vanhentunut.osaaminen

Yhtiöjärjestyksessä on: Hoito- ja rahoitusvastikkeen perusteena on lattiapinta-alojen suhde. Rahoitusvastiketta peritään seuraavassa pykälässä mainittujen kustannusten kattamiseksi.
Seuraava pykälä alkaa: Osakkeenomistajat ovat oikeutettuja maksamaan yhtiölle huoneistojen lattiapinta-alojen mukaan laskettavan osuuden yhtiön lainoista.
Nyt olemme uusimassa ulko-ovia 20 asuntomme. Hallitus on kirjannut yhtiökokoukseen esitykseksi, että jokainen maksaisi ovista yhtiöjärjestyksestä poiketen saman summan. Meneekö kokouksessa olevilla äänimäärällä yksinkertaisella enemmistöllä läpi? Vai millä äänimäärällä? Hallituksen jäsenet asuvat yhtiön isoimmissa asunnoissa.

9

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • isännöitsijä.evp

      Ei mene läpi jos joku vastustaa. Kannattaa olla mukana kokouksessa ja ilmoittaa vastustavansa yhtiöjärjestyksen määräyksestä poikkeamista.

    • Vanhentunut.osaaminen

      Kiitos isännöitsijä.evp, näin minäkin muistelen.

    • WOD1

      Mikäli uusitaan vain ulko-ovet voidaan kustannusten tasajaosta päättää 2/3-osan määräenemmistöpäätöksellä. Yksinkertainen enemmistö ei riitä. Perusteet tasajakoiseen kustannusten jakautumiseen löytyvät hyvin yksityiskohtaisesti asunto-osakeyhtiölaista.

    • isännöitsijä.evp

      Jos taloyhtiössä ei ole muita huoneistoja kuin asuntoja, voidaan tämä tehdä 2/3 määräenemmistöllä (lisäys entiseen).

    • äänestys.ratkaisee

      Menkää porukalla kokoukseen ja kerätkää valtakirjoja niiltä jotka eivät tule paikalle. Jonkun pitää ehdottaa että ei toimita yhtiöjärjestyksen vastaisesti.

    • WOD1

      Lisäystä aiempaan:
      Menet kokoukseen ja teet hallituksen esitykseen vastaesityksen. HUOM! Ei siis mitään epämääräistä hallituksen esityksen vastustamisjupinaa vaan juuri selkeäsanainen VASTAESITYS, että kulut jaetaan yhtiöjärjestyksen mukaisesti..Tämän jälkeen perustelet esityksesi kokouksen osanottajille esim. seuraavalla kustannusvertailulla.
      - yhtiöjärjestyksestä selviää kaikkien asuntojen koot. Lasket kaksi vaihtoehtoa kustannuksille; Oletetaan, että ovet maksaisivat 1000€/kpl (todellista hintaa ei tarvitse tietää). Tasajaolla kustannushan olisi huoneistoa kohden juuri tuo 1000€. Sitten jaat 20 000€/yhtiön kokonaisneliömäärällä. Näin saat yksikköhinnan/neliömetri. Nyt voit laskea kustannukset huoneistoa kohden ja verrata mikä ero tasajaolla ja vastikeperustejaolla eri kokoisille huoneistoille tulee. Voit vielä laskea prosentuaalisen eron joka vertailusta per huoneisto tulee. Todellista ovien uusimishintaa ei siten tarvitse tietää. Kun tämän teet niin luulisi, että saat vastaesityksesi taakse ainakin ne, joiden kustannus olisi tasajaolla suurempi kuin vastikeperustejaolla. Jos asia menee äänestykseen, niin sitten toimitaan 2/3-osan määräenemmistöpäätöksen mukaisesti.
      Olen itse ollut hallituksen puheenjohtajana ja tuona aikana uusittiin yhtiömme kaikki ovet. Tein juuri em. laskelman etukäteen, koska tiesin, että tasajakoehdotus joltain tulee. Niin kuin tulikin. Perustelut esitettyäni kustannukset jaettiin yhtiöjärjestyksen mukaisesti, ei tasajaolla. Tosin meillä uusitiin kaikki rivitalon huoneistojen ovet. Joissain asunnoissa oli vain yksi ovi ja joissain kaksi tai kolme ovea, joten meillä ei tuo 2/3-osan äänestys olisi ollut mahdollinen kustannusten tasajakoon (siis jokainen huoneisto olisi maksanut omat ovensa). Yhtiöjärjestyksestä poikkeavaan kustannustapaan olisi vaadittu niiden osakkaiden suostumus joiden kustannusosuus olisi ollut suurempi kuin yhtiöjärjestysperusteinen kustannustapa. Luonnollisesti tuohon ei kukaan suostunut.
      Yleensäkään en ymmärrä tuota kustannusten tasajaon vimmaa joka yleensä aina tulee isommilta asunnoilta. Kaikkein tasapuolisinta on, kun maksetaan omistusosuuksien suhteessa. Miksi siis pienien asuntojen tulisi maksaa yhtiön menoista enemmän kun he kuitenkin omistavat yhtiöstä vähemmän? Tämän voit tuoda myös esille esityksesi perusteluissa.
      Ja kirjoitukseni epäasiallisten kommenttien välttämiseksi kerron, että en omista yhtiömme pienintä asuntoa.

      • EnAloittaja

        Hyvä täyspäisen kirjoitus, kiitos.


    • Vanhentunut.osaaminen

      Kiitos kaikille kirjoittajille. Yksi pienen asunnon omistaja on erittäin hyväsydäminen ihminen. Hän on luvannut mennä isojen asuntojen puolelle mahdollisessa äänestyksessä, koska uskonnollisena ihmisenä hän tuntee siten tekevänsä oikein. Yksi ovi/yksi asunto. En tiedä onko hänet aivopesty vai onko hän todella sitä mieltä. Hän myös hokee: eihän tule riitaa, ollaan sovussa. Minkäs näille voi. Siinä on tietääkseni aika vähävaraisia asujia pienissä asunnoissa, joten heidän puolestaan yritin asiaa hoitaa. Itse asun juuri keskivertoasunnossa, niin että miten hinta maksetaankin, oman maksuni ero on pari euroa, olin jo laskenut tuolla WOD1n tavalla. Niinpä ajattelin että miksi rupeaisin tekemään itsestäni rettelöivää osakasta. Pienet asunnot maksavat muutaman satasen liikaa tasajakoperiaatteella. En tiedä ymmärtävätkö kaikki. Jos joku muu alkaa asiaa hoitaa, menen pienten asuntojen puolelle, muuta en voi.

    • WOD1

      Ethän sinä ole rettelöivä osakas jos tuot yhtiöjärjestyksen mukaisen kustannustavan esille ja esität sitä. Jos joku siitä saa henkisiä hiertymiä niin voi, voi. Asian esittäminen osoittaa ainakin sen, että olet valveutunut ja asiasi osaava osakas, eikä sinua voi viedä niin kuin pässiä narussa. Ja veikkaan, että pienten asuntojen omistajat ovat kiitollisia mikäli sanaisen arkkusi avaat. Turha siis ujostella. Pitää tehdä se minkä itse kokee oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe