Hei!
Meille on mahdollisesti tulossa pieni vauva perhehoitoon. Taustalla äidin huumeidenkäyttö, psyykelääkitys ja luultavasti vielä alkoholi.
Kokemusta täältä palstalta löytyy vastaavista asioista runsaasti. Onko teillä neuvoja mitä pitäisi ottaa huomioon, kun vauvan terveydentilasta keskustellaan. Mitä pitäisi osata kysyä ja huomioida. Mihin kaikkeen pitäisi osata varautua, fas, fae,hepatiitit? Onko niin, että kyseisille aineille altistuneet vauvat ovat kaikki vaurioituneet vai onko olemassa pieni mahdollisuus ,että siitä jotenkin voi selvitä. Löytyykö netistä tai muualta tietoa ja faktaa kyseisistä asioista. Kiitos jo etukäteen jos joku viitsii neuvoa.
Mietintää, kysymyksiä
16
3512
Vastaukset
- pikkeli
hei!
Eli meillä on alkoholistiperheestä huostaanotettu pikkuinen ollut viime vuoden lopusta tai ikäähän sillä rakkauden pakkauksella on jo kohta 8kk..
Kyselkää lääkärinlausunnoista ja mahdollisesti josko saisitte lukea paperit joista selviää jo aika paljon. Tosin FAS/FAE ei välttämättä lievässä tapauksessa näy vielä pienellä vauvalla.
Meillä eletään tällä hetkellä vielä siinä että näyttäisi että on todella terve, mutta totuushan selviää sit kun tarvii keskittymiskykyä ja kun alkaa oleen isompi että onko ylivilkkautta.
Meillä neiti on koko ajan liikkeessä, mutta oppinut 3kk todella paljon, eli meillä jännitetään ens viikolla olevaa neuvolalääkäri käyntiä.. Ei kaikki välttämättä saa vaurioita onneksi. Muuten en osaa neuvoa kun pyydä että näyttävät lääkärin lausunnot tai että lukevat mitä niissä sanotaan ja voit pyytää lupaa josko voisit puhua häntä hoitavan lääkärin kanssa.. - Luna
Nyt kipinkapin kirjastoon tai kirjakauppaan, teidän on saatava tietoa enemmän ennenkuin voitte tehdä tuollaisesta asiasta päätöstä. Kukaan ei voi sanoa FAS FAE tai NAS - lapsista mitään ennenkuin lapsen kasvaessa kehitys tulee näkyviin. Voit saada hyvin vammaisen tai jopa lähes terveen lapsen ja kaikkea tältä väliltä. Lue näitä:
Airinto,M.2000.Alkupaukku. Gummerus Oy
Holmberg,T.2003.Lapset ja vanhempien päihdeongelma. Lasten keskus
Palolampi, E. 2001.www.lastenkuntoutus.net .MLL.
Vainio,A.1999.Alkoholivaurioinen lapsi perheen jäsenenä. A-klinikkasäätiön monistesarja 14/1999 - Kaisuli
FAS on lyhenne englannin kielen sanoista Fetal alcohol syndrome, ja se tarkoittaa odottavan äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön aiheuttamia vaurioita ja vammoja syntyvässä lapsessa. Vammaisuus lienee yhtä vanha kuin ihmiskunnan alkoholinkäyttökin. Sanotaan, että viitteitä FAS oireyhtymästä löytyy paitsi Raamatun Vanhasta Testamentista myös kreikkalaisen mytologian kertomuksista. Ongelman ikiaikaisuuteen nähden on tavallaan merkillistä, että ranskankielisessä kirjallisuudessa FAS oireyhtymä kuvattiin niin myöhään kuin 1960-luvun lopulla ja englanninkielisessä vasta seuraavan vuosikymmenen alkupuolella. Yli 30 vuoden ajan sikiön alkoholivaurioita on sittemmin ahkerasti tutkittu ja kuvattu kaikkialla maailmassa. Suomessa lastenneurologi Ilona Autti-Rämö on julkaissut aiheesta prospektiivisen tutkimuksen väitöskirjanaan 1990-luvulla.
FAS:in oirekuva
Lapsen huomattavasti normaalia hitaampi ja vähäisempi kasvu jo raskauden aikana ja/tai sen jälkeen, pysyvästi.
Keskushermoston (aivojen) erilaiset toiminnan häiriöt.
Luonteenomaiset ulkonäköpiirteet:
pieni pää (mikrokefalia)
pienet silmät ja pienet kapeat luomiraot
ohut sileä ylähuuli, ylähuulen ja nenän välimatka suhteellisesti ottaen pitkä,
matalat poskipäät
pieni leuka
Täydellinen FAS oireisto edellyttää paitsi pienikasvuisuutta myös keskushermoston toiminnan häiriöitä ja ainakin kaksi yllä mainituista kolmesta ulkonäköpiirteestä.
Jos oirekuva ei ole täydellinen mutta silti epäily alkoholivaurioista on vahva, puhutaan tavallisesti FAE:sta, mikä merkitsee alkoholin aiheuttamia sikiövaikutuksia. Raja on liukuva. Myös FAE-lapsilla ylivoimaisesti tärkein ja tulevaisuutta ajatellen merkittävin oire liittyy keskushermoston toimintaan. Nämäkin lapset ovat usein oppimiseltaan, keskittymiseltään, aktiivisuudeltaan ja motoriikaltaan eräänlaisia MBD-lapsia.
Kuinka yleisiä alkoholivauriot ovat?
Eri epidemiologisten tutkimusten mukaan suomalaisista naisista muutama prosentti on alkoholin suurkuluttajia. Naisten alkoholinkäyttö on suurissa kaupungeissa yleisempää kuin pikkukaupungeissa tai maaseudulla ja pääkaupunkiseudulla kaikkein yleisintä. Raskaana
olevista naisista noin 1 % käyttää runsaasti alkoholia, ja niinpä vuosittain noin 600 sikiötä altistuu vaarallisille alkoholimäärille raskauden aikana. Heistä osa vammautuu vakavasti, osa kohtalaisesti, osa lievästi, ja ihme kyllä, muutama näyttää selviytyvän läpi raskauden ilman mainittavia vammoja.
Kaikki kriteerit täyttäviä FAS-lapsia syntynee maassamme vuosittain noin 100, FAE-lapsia pari kertaa enemmän, ja ilmeisesti hieman vielä enemmän niitä lapsia, jotka saavat jonkinasteisen aivovaurion mutta eivät muita alkoholioireyhtymän merkkejä tai piirteitä.
Sikiön saamat alkoholivauriot ovat nykyään suurimpia lievän älyllisen kehitysvammaisuuden syitä länsimaissa. Ryhmä on senkin vuoksi hyvin merkittävä, että raskauden aikaisella raittiudella se voitaisiin kokonaan poistaa. On pidettävä mielessä, että täysraittius raskauden aikana ei tietenkään poista monia muita mahdollisia vammaisuuden syitä.
Enemmän tai vähemmän selvästi alkoholin vaurioittamia lapsia syntyy vuosittain maassamme kolmisensataa. Piileviä, vaikeasti todennettavia alkoholivaurioita esiintynee lapsillamme vieläkin enemmän. Tärkeintä on pitää mielessä, että lapsen alkoholivamma on pysyvä ja että se vaikuttaa myöhemmin haitallisesti koko loppuelämään.
Voiko oireyhtymän havaita jo vastasyntyneellä?
Mikäli äiti on käyttänyt pitkään runsaasti ja myös raskauden lopulla alkoholia voi lapsi syntyä tavallaan krapulassa, vieroitusoireisena, ärtyneenä, tärisevänä ja vapisevana. Mikäli lapsi on pienikasvuinen ja mikäli hänellä lisäksi havaitaan tyypillisiä kasvoalueen piirteitä voidaan diagnoosi asettaa joltisellakin varmuudella jo vastasyntyneelle. Tällöin hoitavan tiimin tulee vakavasti paneutua kysymykseen, missä lasta jatkossa hoidetaan. Ovatko koti ja omat vanhemmat - tai kenties yksinhuoltajaäiti - lapsen kannalta varmasti turvalliset? Pitääkö harkita varhaista sijoitusta? Vaikka kysymykset ovat kipeitä ja myös sen asettajalle ahdistavia, on ne silti tehtävä. Laajat prospektiiviset tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että varhainen pääsy turvalliseen ja pysyvään sijaiskotiin tai lastenkotiin voi oleellisesti parantaa lapsen ennustetta ja elämän laatua verrattuna jäämiseen rankasti alkoholiongelmaiseen omaan perheeseen. Tietenkin on mahdollista, että äiti raitistuu ja että lapsen hoito omassa kodissa on aivan turvallista, mutta asiaan on paneuduttava ja tilannetta seurattava, - ja perhettä tuettava.
Aivo-oireet
Yli 30 vuotta sitten Suomessa opittiin käyttämään lyhennettä MBD-oireyhtymä, jolla tarkoitetaan lapsen monia erilaisia aivo-oireita. Koska MBD-lyhenne on Suomessa kaikille tuttu, ei tässä kiinnitetä huomiota muihin paljon käytettyihin samaa tarkoittaviin lyhenteisiin.
Alkoholin vammauttamat lapset ovat siis eräänlaisia MBD-lapsia. Puheenkehitys on lähes aina myöhässä, ja vielä aikuisenakin verbaalinen kyky jää usein keskitason alapuolelle. Puheen ja kielen kehityksessä voi esiintyä monenmoista hämminkiä ja heikkoutta.
Oppimisvaikeudet ovat niin ikään yleisiä. Lapset oppivat tavallisesti varsin mukavasti lukemaan (mekaanisesti), mutta luetun ymmärtäminen ja mieleen painaminen jää puutteelliseksi. Matematiikka saattaa tuottaa runsaasti vaikeuksia. FAS-lapsilla on usein
erilaisia tilan, avaruuden ja ajan hahmotushäiriöitä. Suoritusprofiili on jyrkästi polveileva ja perin yksilöllinen. Kaikkien FAS-lasten tulisi päästä ennen kouluikää (neuro)psykologisiin selvityksiin.
Käyttäytymisen pulmia
Alkoholin vammauttamalla lapsella esiintyy jokseenkin aina jonkinasteisia käytöshäiriöitä. Yleisin ja ehkä eniten elämää haittaava piirre on yliaktiivisuus ja siihen liittyvä heikko keskittymiskyky. Kaikkein "tyypillisin" FAS-lapsi on puhelias, estoton, herkästi mukaan lähtevä, ja hän kykenee arvioimaan jokapäiväisiä sosiaalisia "pelitilanteita" puutteellisesti. Tällainen äänekäs levoton ”koheltaja” koettelee paitsi perheen myös (muiden muassa) opettajien kärsivällisyyttä. Saattaa käydä niinkin, että kaverit ja luokkatoverit suhtautuvat hänen levottomuuteensa torjuvasti, jolloin lapsi jää kaikessa estottomuudessaan lopulta yksinäiseksi ja syrjityksi. Levottomuus ja vilkkaus ovat kolikon toinen puoli. Toisella puolella tavataan ujoutta, ahdistuneisuutta, syrjään vetäytyvää jurottelua ja jopa autistisia piirteitä.
Kaiken kaikkiaan alkoholin vaikutus lapsen henkisiin kykyihin ja käyttäytymiseen vaihtelee suuresti ja se näyttää riippuvan käytetyn alkoholin määrästä, käytön ajankohdasta ja kestosta sekä myös sattumanvaraisista ja tuntemattomista tekijöistä.
Koti vai sijaiskoti?
Mikäli alkoholin vaurioittama FAS-lapsi jää perheeseen, jossa alkoholin, lääkkeiden tai ehkä myös huumeiden käyttö jatkuu, kasvavat psyykkisen vaurioitumisen riskit suuresti. FAS-lapsen kyky hahmottaa ympäristön ihmisten sosiaalisia suhteita ja erilaisia tilanteita on tavallisesti puutteellinen. Mikäli kotiympäristön tärkeiden ihmisten käyttäytyminen on pysyvästi epävakaata kasvaa henkisen häiriön mahdollisuus moninkertaiseksi lähtötilanteeseen verrattuna.
Kun alkoholivammaisia lapsia on seurattu syntymän jälkeen, näyttää siltä, että vuosi vuodelta yhä useampi heistä sijoitetaan joko sijaisperheeseen, perheryhmäkotiin tai lastenkotiin. Sekä Suomessa että muualla länsimaissa tehdyissä tutkimuksissa muutaman vuoden kuluttua syntymästä suurin piirtein puolet heistä on jo jonkinlaisessa sijoituksessa oman perheen ulkopuolella. Tällainen ratkaisu voi olla lapsen kannalta edullinen. Niinpä joudutaankin vakavasti pohtimaan, pitäisikö sijoituksia nopeuttaa tai lisätä lasten parasta ajatellen.
Toisaalta on tietenkin myös myönnettävä, että osa alkoholivammaisten lasten äideistä - ja isistä - raitistuu, jolloin oma perhe ja biologiset vanhemmat saattavat hyvinkin turvata lapsensa kasvun ja varttumisen omassa kodissa. Sijoituspulmat ovat joka tapauksessa FAS-lasten ja heistä huolehtivien aikuisten arkipäivää. Tilanteen pitkäaikainen seuraaminen ja toistuva arvioiminen on aina välttämätöntä.
Mitä isona?
Tulevaisuuteen, siis aikuisuuteen vaikuttavat tietenkin sekä perusvamman laatu ja aste että lapsuuden ja nuoruuden elinympäristöt. Keskushermostovauriot sinänsä ovat pysyviä. Useat käyttäytymisen pulmat joko jatkuvat pitkään tai jäävät pysyviksi. Monet FAS-lapset varttuvat levottomiksi, impulsiivisiksi ja ainakin hieman arvaamattomasti käyttäytyviksi aikuisiksi. Myös psykoottisen kehityksen riski on suurehko. Eräässä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa arvioitiin, että jopa kaikki tyypilliset ja aidot FAS-lapset ovat vielä aikuisinakin tavalla tai toisella henkisesti poikkeavia, jotkut vain ”kohtalaisesti” mutta monet ”vakavalla tavalla”. Elinympäristön, erityisesti kodin mutta myös päiväkodin ja koulun vakaus, kestävyys, kärsivällisyys ja kuntouttava ote ratkaisevat paljon siitä, millaiseksi aikuisuus sittemmin muodostuu. Sekä omat että sijaisvanhemmat tarvitsevat pitkin matkaa kasvatustyössään paljon tukea. Asiallinen ja riittävä tieto kodin ulkopuolisissa hoitopaikoissa, päiväkodeissa ja myöhemmin koulussa, vähentää hämminkiä ja tukee lapsen selviytymistä. Monet pulmat helpottuvat avoimen vuoropuhelun avulla.
Lopuksi
Tulevan äidin raskautensa aikana nauttima alkoholi saattaa vammauttaa lasta pysyvästi. Lapsen kasvu voi pahoin kärsiä. Lapselle ilmaantuu usein erilaisia oireita ja merkkejä keskushermostovauriosta, joka on pysyvä. Ajattelematon alkoholin käyttö raskauden kriittisinä kuukausina voi vaikuttaa lapsen elämään vahingollisesti vuosikymmeniä. Mahdollisista alkoholivaurioista tulisi tiedottaa aktiivisesti mutta pelottelematta. Alkoholivammaisen lapsen kasvuun, kehitykseen, oppimiseen ja käyttäytymiseen liittyy vuosien mittaan paljon pulmia, joista ainakin osa seuraa häntä aikuisuuteen saakka. - ex-sijainen
..on VAMMA, jos ei parane. Jos sinulle on todella tulossa, ja suostut vielä ottamaan noin altistetun lapsen, olet kyllä joko tosi rohkea, erityisesti koulutettu tai todella tietämätön.
Suonensisäisten huumeiden käyttö ei altista pelkästään hepatiiteille b ja c vaan hiv-virukselle, nämä vasta-aineet pitäisi tarkistuttaa lapsesta AINA. Minä vaatisin myös vanhemmasta näitä testejä. Jos vanhempi edelleen käyttää suonensisäisiä, on hänellä tietty riskinä saada tauti myös testien jälkeen. Vaarana on myös, että lapsi saa tartunnan esim kotilomalla, jos vanhempi on piittaamaton. Ja minä olen kriisivanhempana todella nähnyt kämppiä, missä lapset konttailee veristen huumeruiskujen keskellä.
Itse en ottaisi sijoitukseen sekakäyttäjän vauvaa, ennen kuin olisin tutkinut tapauksen TODELLA hyvin.- Sijaisäiti(alkuperäinen)
Huumeäidin lapsen joka on käyttänyt kaikkea mahdollista, listaa tähän tunnusmerkit?
Kiitos!
Ps. Fas-syndroomat ovat tuttuja, mutta kerro niistä huumepuolen lapsista enemmän tietoa, siis miten näkee lapsesta, onko selkeää" käyttöä ollut ja tunnusmerkkejä? - sijoitettuna
Sijaisäiti(alkuperäinen) kirjoitti:
Huumeäidin lapsen joka on käyttänyt kaikkea mahdollista, listaa tähän tunnusmerkit?
Kiitos!
Ps. Fas-syndroomat ovat tuttuja, mutta kerro niistä huumepuolen lapsista enemmän tietoa, siis miten näkee lapsesta, onko selkeää" käyttöä ollut ja tunnusmerkkejä?Vajaa vuoden ikäinen narkomaani vanhempien lapsi. Äiti käyttänyt raskauden aikana amfetamiinia, extasya, hashista ja erilaisia psyykelääkkeitä. Käymme säännöllisesti yliopitollisen sairaalan kontrolleissa. Lapsella on toisinaan pakkoliikkeitä, motoriikka vaatii todella paljon työtä kehittyäkseen. Fysioterapiassa käydään kerran viikossa ja kotona päivittäin harjoitellaan että oppisi perus asiat. Lääkärit ovat sanoneet että sitä ei voi ennalta tietää mitä vaurioita on saattanut syntyä. Tänään voi olla kaikki hyvin ja huomenna ilmenee joku uusi juttu. Leikki-ikäisenä on suuri todennäköisyys siihen, että lapsi todetaan yli vilkkaaksi, oppimishäiriöt ovat tavallisia. Meidän perhe ei ole katunut päivääkään että otimme tämän pienen vauvan meille. Työtä on paljon, mutta on palkitsevaa nähdä kuinka lapsi kehittyy kun moni taho puhaltaa yhteen hiileen. Alkoholi aiheuttaa lapselle suurempia vaurioita kuin huumeet, näin on minulle sanottu. Itse mietin kyllä että huumelapsia ei ehkä ole vielä tutkittu niin paljoa, ettei kaikkia vaikeuksia vielä tiedetä.
- ex-sijainen
Sijaisäiti(alkuperäinen) kirjoitti:
Huumeäidin lapsen joka on käyttänyt kaikkea mahdollista, listaa tähän tunnusmerkit?
Kiitos!
Ps. Fas-syndroomat ovat tuttuja, mutta kerro niistä huumepuolen lapsista enemmän tietoa, siis miten näkee lapsesta, onko selkeää" käyttöä ollut ja tunnusmerkkejä?Fas- ja Nas syndroomaa on vaikea puhtaasti erottaa toisistaan, koska harvemmin päihteidenkäyttäjät ovat joko tai, yleensä käyttävät molempia. Minulla on ollut Fas- ja Nas-lapsia, taustoista on tiedetty, mutta lääkärin diagnoosia ei ole jokaisesta saatu. Yleinen ero omasta mielestäni on se, että Fas-lapsi ilman huumealtistusta on pieni reppana, kiltti, hyväuskoinen, ulkoisesti "vanhan näköinen" niinkuin Fassit ovat. Nas lapset ja Fassit, joilla myös taustalla huumealtistusta ovat häiriintyneemmän oloisia, eivät erota hyvää ja pahaa ja tuntuu kuin heiltä puuttuisi omatunto, Rad-oireissa jotain samaa. Kerron tarkemin jos kiinnostaa, tämä on kuitenkin ihan omaa kokemusta, joka on kertynyt sijaisvanhemmuudesta sekä laitostyöstä
- Kiinnostunut
ex-sijainen kirjoitti:
Fas- ja Nas syndroomaa on vaikea puhtaasti erottaa toisistaan, koska harvemmin päihteidenkäyttäjät ovat joko tai, yleensä käyttävät molempia. Minulla on ollut Fas- ja Nas-lapsia, taustoista on tiedetty, mutta lääkärin diagnoosia ei ole jokaisesta saatu. Yleinen ero omasta mielestäni on se, että Fas-lapsi ilman huumealtistusta on pieni reppana, kiltti, hyväuskoinen, ulkoisesti "vanhan näköinen" niinkuin Fassit ovat. Nas lapset ja Fassit, joilla myös taustalla huumealtistusta ovat häiriintyneemmän oloisia, eivät erota hyvää ja pahaa ja tuntuu kuin heiltä puuttuisi omatunto, Rad-oireissa jotain samaa. Kerron tarkemin jos kiinnostaa, tämä on kuitenkin ihan omaa kokemusta, joka on kertynyt sijaisvanhemmuudesta sekä laitostyöstä
lisää Nasista ja sen ja RADin yhtäläisyyksistä, mieluummin vaikka omana keskustelunaan!
- mamsu
Reilu vuosi sitten meille tuli vauva, 5kk ikäisenä.
Meitä myös askarrutti se että lapsi voi mahdollisesti olla faslapsi koska äiti on huumeiden käyttäjä.Isästä ei ole tietoa,ehkä hän on äitin asiakas.....
Mutta tähän asti kaikki on mennyt aivan loistavasti. Lapsi vaikuttaa aivan terveeltä,on todellakin aiva unelmalapsi.On pienen ikänsä nukkunut ja syönyt hyvin. On todella iloinen,aina nauramassa. Kaiken lisäksi hän on kaunis kuin kiiltokuva,ylpeänä rattaita lykkäilen.- NAS ei ole FAS
narkomaanien lapsia kutsutaan Nas-lapsiksi, eikä heidän vaurioistaan vielä juurikaan ole tutkittua tietoa. yleensä ajatellaan, että narkomaanien lapset eivät vaurioidu yhtä helposti kuin alkoholistien.
FAS/FAE lapsia taas ovat äidin odotusaikana alkoholiin hukuttamat lapset. heidän ongelmiaan ja oireitaan on tutkittu jo pitkään ja heistä löytyy ihan kirjallisuutta ja tutkimuksia luettavaksi. - Sijaisäiti(alkuperäinen)
NAS ei ole FAS kirjoitti:
narkomaanien lapsia kutsutaan Nas-lapsiksi, eikä heidän vaurioistaan vielä juurikaan ole tutkittua tietoa. yleensä ajatellaan, että narkomaanien lapset eivät vaurioidu yhtä helposti kuin alkoholistien.
FAS/FAE lapsia taas ovat äidin odotusaikana alkoholiin hukuttamat lapset. heidän ongelmiaan ja oireitaan on tutkittu jo pitkään ja heistä löytyy ihan kirjallisuutta ja tutkimuksia luettavaksi.Vielä kysyn, onko teillä lapsilla todettu mitään maksatulehdusta ym...oliko lapsi keltaisempi teille tullessaan, kuin normaali lapsi.
Kiinnostaa kovasti, kuulla muiden mielipiteitä asiasta, me saimme edellisten tullessa rokotteet, mutta nyt ei ole vielä päästy tutkimuksiin tään pienen kanssa, joka on jonossa. - pikkeli
Sijaisäiti(alkuperäinen) kirjoitti:
Vielä kysyn, onko teillä lapsilla todettu mitään maksatulehdusta ym...oliko lapsi keltaisempi teille tullessaan, kuin normaali lapsi.
Kiinnostaa kovasti, kuulla muiden mielipiteitä asiasta, me saimme edellisten tullessa rokotteet, mutta nyt ei ole vielä päästy tutkimuksiin tään pienen kanssa, joka on jonossa.meillä ei ollut lapsi normaalia keltaisempi eikä mitään tulehduksia ja maksa-arvot ok.
Vaikka meillä on alkoholistien lapsi, niin emme katuneet pätkääkään että otimme lapsen meille, koska mulla on itsellä antaa kaikki aika vain ja ainoastaan tälle lapselle kun meillä ei ole omia. Sosiaalityöntekijät kyllä kehuivat meitä rohkeiksi kun uskaltauduimme ottamaan, vaikka hekin hieman epäilivät aluksi meitä.. nyt on kaikki kääntynyt niinpäin että meitä on sossun puolelta kehuttu toiminnasta vanhempien, lapsen ja sosiaalipuolen kanssa... :) - ex-sijainen
Sijaisäiti(alkuperäinen) kirjoitti:
Vielä kysyn, onko teillä lapsilla todettu mitään maksatulehdusta ym...oliko lapsi keltaisempi teille tullessaan, kuin normaali lapsi.
Kiinnostaa kovasti, kuulla muiden mielipiteitä asiasta, me saimme edellisten tullessa rokotteet, mutta nyt ei ole vielä päästy tutkimuksiin tään pienen kanssa, joka on jonossa.Rokotteet on vain A-hepatiittiin, eli keltatautiin, joka on suhteellisen vaaraton tauti. Mitä teidän on syytä pelätä on b- ja c- tyypin hepatiitti, hengen vaarallinen ja leviää varmimmin veri- ja sukupuolikontaktissa. Samalla tavalla kuin hiv. kaikkia tartuntaväyliä ei tunneta.kopioin hieman infoa päihdelinkin nettisivuilta, lukekaa.
C-hepatiitti on virusmaksatulehdus. Suurin osa, noin 70-80 prosenttia, suonensisäisiä huumeita käyttävistä on saanut tartunnan. Tartunta aiheuttaa lähes aina viruksen pysyvän olemassaolon ja kroonisen maksatulehduksen.
Tartunnan saanut on useimmiten vuosia oireeton. Alkuvaiheessa oireinen sairaus kehittyy vain 25 prosentille tartunnan saaneista. Oireet voivat olla ruokahaluttomuutta, väsymystä, kuumeilua ja flunssan kaltaisia oireita. Näkyvin oire on ihon ja silmän valkuaisten keltaisuus, jota esiintyy joka viidennellä sairastuneella.
C-hepatiitti todetaan verikokeella. Sairaus saadaan selville aikaisintaan kuuden viikon kuluttua tartunnasta. Testitulos on luotettava vasta kahdeksan kuukauden kuluttua riskitilanteesta.
Tartunnan saaneiden tulisi huolehtia maksan tilan seurannasta ja sopia seurannan tiiviydestä hoitavan lääkärin kanssa. Kroonistunutta etenevää C-hepatiittia voidaan yrittää hoitaa interferonilääkityksellä. Lääkehoidon tarpeellisuus arvioidaan tartuntatautien erikoisyksikössä. Ehtona lääkehoidolle on maksaa kuormittavien tekijöiden, kuten runsaan alkoholin käytön, lopettaminen ja luopuminen suonensisäisten huumeiden käytöstä. Lääkehoidon aloittaminen edellyttää pääsääntöisesti 1-2 vuoden huumeettomuutta. Osalle tartunnan saaneista kehittyy myöhemmin vakavia maksasairauksia, joiden kehittyminen voi viedä 10-20 vuotta.
Näin se tarttuu
C-hepatiitti tarttuu pääasiassa veren välityksellä. Myös muista kehon eritteistä tartunnan saaminen on mahdollista. Sukupuoliyhdynnässä C-hepatiitti tarttuu B-hepatiittia harvemmin. C-hepatiitti voi tarttua äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana. Osassa tapauksia tartunnanlähde on epäselvä.
Tavallisin riskitilanne on suonensisäinen huumeiden käyttö. C-hepatiitti voi tarttua yhteisistä neuloista, ruiskuista ja muista huumeiden valmistamiseen ja pistämiseen käytettävistä välineistä. Ruiskun huuhtominen samassa astiassa toisten ruiskujen kanssa tai aineen ottaminen toisen ruiskusta omaan ruiskuun aiheuttaa tartunnan riskin. Tartunnan voi saada myös parranajoteristä, hammasharjoista ja tatuointivälineistä, mikäli näissä on toisen verta. Äidistä tartunta voi siirtyä lapseen raskauden tai synnytyksen yhteydessä.
- Sijaisäiti kahdelle
Meille tuli silloin 9 kk:n iässä FAE-diagnoosin omaava lapsi, jonka äiti oli varnmasti käyttänyt raskauden aikana alkoholia ja psyykenlääkkeitä, mutta ei ainakaan suonensisäisiä huumeita.
Lapsi tuli sairaalan lastenosastojakson (1kk) jälkeen meille - siis tutkittuna esim.tarttuvien tautien varalta.
Ei osannut niellä muuta kuin maitoa, velliä ja hienoa sosetta. Ei jaksanut vatsallaan ollessa juurikaan pitää päätään ylhäällä. Ei osannut lainkaan ryömiä, käääntyä, istua tms.
Nyt 8-vuotiaana kakkosluokkalaisena hän lukee, laskee jne. muiden tahdissa, vaikka onkin lievästi kehitysvammainen ja opiskelee siis normaaliluokassa avustajan tuella.
Hänellä on jäykkyyttä nivelissä, hänellä on vaikeuksia toimia ikätovereiden kanssa vapaassa leikissä, hänellä on juuttumia, hän on erittäin herkkäuskoinen ja kiltti ym.
Tässä välissä on käyty joitakin viikon mittaisia tutkimusjaksoja Lastenlinnassa, muutama puheterapiajakso ja viimevuosina vuosittain neurologilla ja lapsi on ollut kotihoidossa (lukuunottamatta neurologin suosittelemaa osapäiväkotia ennen esikoulua) eikä tapaa biologisia vanhempiaan.
Minusta tärkeintä tällaisen lapsen sijaisvanhemmaksi ryhtymisessä on miettiä omia odotuksia sen suhteen, että lapsi ei mahdollisesti koskaan kehity ns. normaaliksi tuottavaksi yhteiskunnan jäseneksi,vaan tulee aina tarvitsemaan enemmän tai vähemmän tukea.
Eli voiko hyväksyä lapsen sellaisena kuin hän on ja myös hänen vanhempansa ihmisinä,vaikka ei tietenkään voi hyväksyä sitä minkä ovat lapselleen tehneet.- Sijaisäiti(alkuperäinen)
....näitä lapsia, meille ei ole ns. tervettä lasta vielä tullut, tiedän sen, ettei heistä koskaan tule "normaaleja", vaikkakuinka tahtoisin,nyt viimeiset sijoitukset ovat olleet niin rankkojen vanhempien lapsia, siis huume...ym...joten rupeaa jo hirvittään, nytkin vasta "alkuhoitoa" siis tutkimuksia lapselle, joka selvästi on ...niin tiedä mitä...onko oikein, että lapselle annetaan tapaamiset, ennenkuin saadaan selville kaikki, mitä on tapahtunut?
- Pohtija
Kiitos kaikille vastanneille. Oli mukava saada erilaisia näkökantoja luettavaksi. Meillä mietintä jatkuu niin moni asia kuitenkin askarruttaa vielä. Olisi niin ihanaa saada vauva perheeseen, mutta.....? Aurinkoisia kevätpäiviä teille kaikille.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi254799- 883734
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313483165- 542677
- 2072655
- 522625
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322420- 1532350
- 311955
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1091565