C-Map kartoista, vaihtoehto Navionicsille

Colorblind

Uutta kartta-aineistoa olen hankkimassa. Vaihtoehoina olisi Navicon laitteeseen C-MapMax N tai Navionics. Olen tähän saakka käyttänyt Navionicsin karttaa, mutta siinä ärsyttää väyläviivan piirtäminen katkoviivalla. Olen kokenut tämän huonona ja epäselvänä ja väylää on välillä saanut hakemalla hakea karttakuvasta.

C-Map karttasta ei ole kokemusta, mutta netissä on C-Mapin sivuilla katsottavissa koko kartta-aineisto:

http://lightmarine.c-map.com/maps-online

Näyttää selkeämmältä kuin Navionics:in kartta, myös vaimon mielestä, joka meillä usein navigoi. Omasta mielestä C-Map olisi muuten parempi, mutta punaiset viitat jotenkin häviävät tuonne. Navionicsissa punaiset viitat näkyy selkeämmin (niiden tausta an vaalea), joten se puoltaa Navionicsia, mutta C-Mapissa väyläviiva (ja moni muu kohta) on selekämpi. C-Mapissa on kuitenkin mukana dynaamiset rasterikartat, jotka näyttäisivät visuaaliseltaan ulkoasultaan kaikista parhaalta.

http://lightmarine.c-map.com/images/products/max-2015/EU/Dynamic-raster.jpg

Mistään en ole saanut vastausta siihen, kattaako nämä rasterikartat koko kartan alueen (esim. Suomen merialue) eli oisin käyttää pelkästään noita. Ja kärsiikö skaalattavuus jne. Epäilen, että tuo rasterikartta on siis joku TIF-kuva ja "oikea" kartta-aineisto on vektorikartta. Onko rasterikartat vain joiltain erikoisalueilta kuten satamat jne.

Osaisiko joku kertoa lisää?

21

7523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SuomenKarttojaKäyttävä

      Olen useina vuosina venemessuilla katsellut ja tutustunut eri ulkolaisten karttojen esittelijöiden karttajärjestelmiin ja en ole vielä löytänyt yhtään sellaista joka olisi suomalaisten merikarttojen tasolla ja samat uusimmat tiedot ja korjaukset puuttuu vaikka myyjät väittää heillä olevan uudet ja ajantasaiset kartat ? näin ainakin suomen vesialueilla.

      Olisiko SeaClear on ilmainen karttaplotteriohjelmisto Windows PC:tä varten kelvollinen/parempi ja
      siihen asennat vaikka suomen merikartat niin pitäisi näkyä kaikki tiedot samoin kuin suomalaisissa
      paperikartoissa ja näkymää voi zoomata suuremmaksi ja helpommin luettavaksi näkymäksi.

      • Syy siinä, että viimeisimmät päivitykset noista digitaalisista kartoista puuttuu, että näihin päiviin asti on ainoa keino liikennevirastolta toimittaa karttavalmistajille aineisto paperisina merikarttoina. Paperikartat kääritään rullalle ja lähetetään Intiaan digitoitavaksi, jossa ne vedetään isolla tasoskannerilla kuvaksi, josta sitten halvat kaverit kopsaa datan aineistoon. Tiedosta osa siirtyy digitaalisena, mutta vain osa. Kaikki rannikkodata ja veneilyväylät siirretään manuaalisesti sinne kartta-aineistoon.

        Ajantasainen kartta on se viimeisin painettu versio siitä kartasta. Ei ole muuta ajantasaista karttaa. Jos haluaa ihan oikeasti ajantasaisen kartan, ei muuta kun Ecdis lisenssejä ostamaan. Sinne tulee päivitykset ajantasaisesti - toki vain sitten tuonne ulkopuolelle. Veneilyväylät ja rannikkodata ei niissäkään päivity.

        Sitten jengi päivittelee himona karttoja navionicsin latauspalvelussa, kun saatavilla oleva aineisto on käytännössä vuosia vanhaa.

        Tähän on ainakin ollut tulossa parannusta, mutta ei ilmeisesti ihan vielä lopullisesti.


      • Colorblind

        Tuo ehdotettu tietokonevaihtoehto on pois suljettu. Tähän saakka veneessä on ollut juuri tietokone soveltuvine ohjelmistoineen ja kartoin, mutta tietokone on ollut vain sisäohjaamossa eikä siinä tietokoneessa ole tutkaa, ei viistokaikuluotanta eikä eteenpäin näyttävää kaikua. Tutka on minulla sisäohjaamossa erillisenä laitteena ja eteenpäin näyttävä kaiku ulko-ohjaamossa eri laitteena. Ajan kuitenkin ulkoa ja käytän mielellän tutkaa ja nyt vielä eteenpäin näyttävä kaiku hajosi 12 vuoden käytön jälkeen. Aika tehdä jotain. En ole vielä löytänyt tietokonetta, joka sopisi ulko-ohjaamoon (vesi ja lumisade, auringonpaiste ja syyssateinen pimeä yö, pakkanen jne). Ja tutkan, eteenpäin näyttävän kaiun sekä viistokaiun integroiminen PC:lle on ihanan halpaa. Onnistuu, mutta saa latoa kymppitonnea useamman kappaleen. Plotteri on halvempi.

        No, viimeiset 5 vuotta olen ajanut pääsääntöisesti vain ulko-ohjaamosta ja paperikartalla ja se PC ja tutka on sisäohjaamossa. Vain tutkan tarve on pakottanut joskus sisäohjaamoon. Haluan kuitenkin primääriohjauspaikkaan tutkan ja siihen AIS maalit, joten plotteri on oikeasti ainoa vaihtoehto. Lisäksi nykytekniikan tuomat paremmat kaikuluotaimet (TotalScan jaforwar looking sonar) vaativat plotterin.

        Ja kiitos Mikalle vastauksesta. Sain sen tiedon minkä halusin. Ja tosiaan, C-map oli minun ja vaimo-navigaattorinkin mielestä selkeämpi.


    • C-map on huomattavasti selkeämpi, kuin Navionics. Käytännössä meiltä on nykyään mennyt aina C-map karttoja. Joku asiakas halus väkisin navionicsin viime kevännä veneeseensä, vaikka sai kaupan päälle Simrad / B&G kampanjassa C-mapin. Kesän jälkeen sanoi, että C-map oli käytössä ja navionics jäi käyttöön.

      Rasterikartta on suomen kartta-aineiston tsaarinaikaisesta toimitustavasta johtuen skannattu rasterikuva paperikartasta ja siis tasan 1:1 suomen alueelta. Rasterikartat on koko kartta-alueelta, mikä kortilla on. Rasterikartoissa aina skaalaus kärsii. Parhaimmillaan toimii, että toinen on vektori ja toinen rasteri, jos on oikein tiukka paikka, missä haluaa kyylätä, miten tämä oikein menee.

      Rasterikartojen aatelia on muuten sitten esim saksan maalla NV-verlagin kartat, mutta niitä ei saa vielä suomeen. Toimii B&G ja Simrad plottereissa.

      • PurjehtimisestaTuomittu

        Oliskohan jossain sivustolla mahdollisuus vertailla Navionicsin ja C Mapin karttanäkymiä. Olen tähän asti uskonut Navionicsin olevan se selkeämpi vaihtoehto ja eniten paperikartan kuvaa muistuttava.


      • Etsivälöytääaina

        Molemmilta löytyy live karttapalvelu omilta nettisivuiltaan.


      • PurjehtimisestaTuomittu
        Etsivälöytääaina kirjoitti:

        Molemmilta löytyy live karttapalvelu omilta nettisivuiltaan.

        Etsivältä tuli lievästi ylimielinen kommentti mutta rohkenen vieläkin kysellä, jotta miten tälläinen yli seitsemänkymppinen setämies löytäisi noita omien nettisivujen karttanäkymiä vertailtavaksai.


      • nettipurjehtija
        PurjehtimisestaTuomittu kirjoitti:

        Etsivältä tuli lievästi ylimielinen kommentti mutta rohkenen vieläkin kysellä, jotta miten tälläinen yli seitsemänkymppinen setämies löytäisi noita omien nettisivujen karttanäkymiä vertailtavaksai.

        Toivottavasti automaattisensuuri ei poista tällaista lyhyttä viestiä, jossa on pari linkkiä.

        C-Mapin kartta on osoitteessa:
        http://lightmarine.c-map.com/maps-online

        Navionicsin kartta on osoitteessa:
        http://webapp.navionics.com/

        Kumpikin palvelu on vain englanniksi.


      • PurjehtimisestaTuomittu

        Katselin tuota C-Mapin sivua. En löytänyt karttanäkymää katseltavaksi. Plotterille oli tarjolla 7 karttatyyppiä. Karttakuvaa en löytänyt. Kyllä on vertailu vaikeaa.


      • TyrkylläHetiAlussa
        PurjehtimisestaTuomittu kirjoitti:

        Katselin tuota C-Mapin sivua. En löytänyt karttanäkymää katseltavaksi. Plotterille oli tarjolla 7 karttatyyppiä. Karttakuvaa en löytänyt. Kyllä on vertailu vaikeaa.

        Se maps-online sivulle avautuva karttakuva zoomautuu siitä oikean laidan palkista tai vaihtoehtoisesti tuplkaklikkaamalla haluttua kohtaa kartasta.

        Tarpeeksi kun naputtelet pääset johonkin tolkulliseen mittakaavaan haluamastasi kohdasta,


      • PurjehtimisestaTuomittu

        Kiitoksia edelliselle hyvästä vastauksesta. Nyt sujui vertailu. Kovin tuntuu olevan kysymys makuasioista. Navionicsiin tottuneena en itse C-Map systeemiin vaihtaisi.


    • Naviveneilija716

      Tässä nyt navionicsiä viime kesän testailin rannikolla tabletti alustalla.
      -vakaa 100%
      -sonarchart syvyys tiedot hyvin miellyttävä, ja näyttää vuotavan ns jakeluun tiedot
      -suht laaja, voi joutua joskus etsimään valikoista
      -yllä mainittu väylien viivoitus haalealla ja huonosti erottuvalla viivalla, tämä on pahin moka, varsinkin ennen tottumista
      -kivi tietojen lisäys käyttäjien välillä, Länsi-rannikolla ainakin erittäin kattavasti esillä, iso ero muihin
      -aspa täysin tollo

    • Veli-Matti

      Mårå.
      Syksyllä, muistaakseni lokakuussa 2017 on C-Map viimeksi päivitetty, saamani tiedon mukaan siinä on virheitä jonkinverran.

    • Anonyymi

      Meillä on uuden plotterin osto edessä (B&G Vulcan 9) ja täällä mietitään nyt samaa asiaa... Onko kenelläkään Vulcan plotteria ja C- Map karttaa käytössä ja osaatteko sanoa, että onko karttavärit plotterissa täysin samat kun nettisivuston (c map karttasivuston nettilinkki ) kartat esittää? Liikumme Saaristomerellä ja haemme mahdollisimman selkeätä karttaa ja onko se vaan niin ,että Navionics on se käytetyin karttaohjelma tänä päivänä uusissa plottereissa ja sillä on mentävä?

    • Anonyymi

      Ihmetyttää se, että mitä parempaa noissa on verrattuna 0100100 merellä appsiin? Tuossa alle 20€/vuosi appsissa on ajantasalla olevat suomalaiset kartat ja kohtuuhyvät reittisuunnitteluominaisuudet. Onko syvyyskäyrien puute se syy, että tuo ei kelpaa? Itselle riittää selkeä jako siniseen ja valkoiseen veteen kun siellä on syvyys numeroina ja pohjan laatu kirjaimina. Kotisohvalla voi tallentaa kartat ja tehdä konsertit etukäteen. Myös AIS data verkon kautta näkyvillä. Yhdellä lisenssillä voi käyttää useammalla laitteella. Hinta-/laatusuhde peruspurjehtijalle kohdilla.

      • Anonyymi

        Mobiiliapplikaatiohin nähden plotteri yleensä on näytöltään kirkkaampi ja koko kartasto on ladattuna laitteeseen, jolloin ollaan riippumattomia dataverkosta. Monet tykkäävät myös oikeista säätimistä kosketusnäytön sijaan.

        Molemmille laitetyypeille on käyttäjänsä ja niiden vertailu viistää lähelle legendaarista omena vs. appelsiini -vertailua.
        -MitaanTietamaton-


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mobiiliapplikaatiohin nähden plotteri yleensä on näytöltään kirkkaampi ja koko kartasto on ladattuna laitteeseen, jolloin ollaan riippumattomia dataverkosta. Monet tykkäävät myös oikeista säätimistä kosketusnäytön sijaan.

        Molemmille laitetyypeille on käyttäjänsä ja niiden vertailu viistää lähelle legendaarista omena vs. appelsiini -vertailua.
        -MitaanTietamaton-

        Mitä PC- tai edes selainpohjaisia merikorttiohjelmistoja löytyy nykyään - ja mielellään sellaisia, jotka osaavat tulkita sopivaa GPS-vastaanotinta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä PC- tai edes selainpohjaisia merikorttiohjelmistoja löytyy nykyään - ja mielellään sellaisia, jotka osaavat tulkita sopivaa GPS-vastaanotinta?

        Opensea CPN


    • Anonyymi

      "Mobiiliapplikaatiohin nähden plotteri yleensä on näytöltään kirkkaampi ja koko kartasto on ladattuna laitteeseen,"
      Minulla on tabletissa ja puhelimessa säädettävä näytön kirkkaus tai auto-asento. Ainakin tuo merellä 0100100 on sellainen jossa voi ladata vaikka kaikki suomalaiset kartat muistikortille ennen matkaa. Laite myös päivittää muistikortin kartat verkossa ollessaan automaattisesti jos niistä on julkaistu uudempi versio. Dataverkkoa siinä tarvitsee AIS datatn vastaanottamiseen joten avomerellä ei sen kanssa ole AIS tietoa. Ruotsin merikarttojen lataus ei onnistu ainakaan Suomessa. En tiedä onnistuisiko sitten jos tabi on Ruoitsin verkossa?

      • Anonyymi

        Kokeilin kesällä. Oli vierekkäin veneen ulkotilassa Huawein isonäyttöinen laite ja B&G:n näyttö. Huawein näyttö oli liian himmeä (aurinko paistoi) ja liian kiiltävä, joten se peilasi. Oli hiukan hankala nähädä sitä. Alunperin ajattelin, että näissä näytöissä on eri kuvat, mutta olen kyllä luopunut tästä ideasta. Eikä sadekaan tee hyvää Huawein padille. B&G:n näyttö on paljon paljon parempi kun niitä rinnan piti.


    • Anonyymi

      CMAP Raymarinen Es7:ssa ja Navionics iPad:ssä ja iPhonessa.
      Jos purjehtii väylien ulkopuolella, on hyvä olla kaksi eri kartastoa paperikarttojen lisäksi. Eroja näkyy kun vertailee karttoja eri merialueilla. Sitten vaan katselee kaikua ja ympäristöä sekä päättää mihin luottaa eli itseensä.

      Mielestäni molemmissa on hyvät puolensa.

      Apple on auringossa/päivällä parempi kuin useimmat android padit.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4425
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      240
      2184
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1610
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      157
      1411
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      270
      1227
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1107
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1074
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1055
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      54
      969
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      953
    Aihe