Border collie

SnadiCollie

Mro! Olen jo vuosia miettinyt koiran hankkimista ja nyt on harkinnat harkittu ja olen alkanut etsimään rotua. Tällä hetkellä border collie olisi mielessä. Olen itse todella aktiivinen henkilö ja tarkoitus olisi viettää aktiivisesti aikaa koiran kanssa. Minulla on vielä kolme vuotta opiskelu aikaa jäljellä eli koulutus aikaa koirallekin löytyy. Olen lukennut paljon että border collietta ei kannata otta kotikoiraksi jos ei harrastuksia aloita koiran kanssa. Minulla ei ole tarkoitusta aloittaa mitään agilityä toko tai semmosta vaan ihan aktiivisesti viettää aikaa koiran kanssa päivittäin (koira tulisi mukaan omiin ulkoharrastuksiin skeittaus pyöräily vaeltaminen) eli kysymys on tässä että riittääkö tämmöinen oleskelu koiralle niin että mieli pysyy terveenä? Asun myös kerrostalossa mutta sieläkin vietän vain aikaa nukkumisen aikana muuten liikun ulkona kesäisin. Vastatkaa ihan vapaasti haluan monien mielipiteitä ja mieluiten border collie omistajienkin ennen kuin hankin että ei sitten mene niin etttä en pysty pitämään koiraa tyytyväisenä. Kiitos!

1

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Simppa91

      Moikka! Olen bortsuomistaja, Something Like kennelistä olen saanut oman narttuni 2015. Aina puhutaan aktivoinnista, mielestäni bc pitää opettaa pikemminkin rauhoittumaan. Ei talvellakaan ole paimenella tekemistä Englannissa, eli lampaiden paimennusta. Ei siitä saa seota, kyllä huilata osata täytyy.
      Bordercollie ei sovellu ensimmäiseksi koiraksi. Koulutus pitää kiinnostaa, ainoastaan sellaiselle ihmiselle tämä rotu soveltuu. Tottelevaisuus ei periydy. Tekemisen haluinen bc voi olla keskivertoa normaalia koiraa verrattuna, mutta sekään ei ole automaattista.
      Koirat on erilaisia, samassa rodussa on erilaisia yksilötä. Kuten meitä ihmisiäkin on moneen junaan. Mutta sanotaan, että bc rodun ominaisuuksiin kuuluu aktiivisuus ja hyvä toimintakyky ja helppo koulutettavuus.
      Ehkä mieluummin hakisin kasvattajia, jotka kasvattavat täysin näyttelylinjaisia bortsuja. Eli kysyisit koiraa, kasvattajalta s-postissa, jolla ei olisi juurikaan paimenusviettiä. Sellaista pentua haet. Nimittäin paimennusvietillä on vain haittavaikutuksia tapauksessasi jos haet vain kotitarpeisiin koiraa, mutta et halua tavoitteellisesti harrastaa mitään. Demssin kennelissä syntyy paljon näyttelylinjaa, antavat myös kotikoiriksi.
      On myös muitakin, mutta yleisesti ilman kisavaatimuksia, et saa bc kasvattajilta koiraa, eli harrastuskoiraksi myyvät. Niin se vain menee, joten eivät vastaa välttämättä edes s-postiisi varsinkin jos jo vaadit saada tietyn värisen. Kasvattajat haluavat nimeä itselleen kasvatinomistajien koirien kustannuksella. Kovaa kilpailua ja tietysti myös varmistavat tällä tavoin, että koirien kanssa tehdään ja harrastetaan. Eivät vain patsastele kotona. On se minustakin tärkeää! :)
      Onnellinen koira on sellainen, joka on koulutettu ja tietää kaapin paikkansa, sekä saa rodun omaista tekemistä. Tokoa pitäisi osata myös kotikoiran ja bortsun kanssa ehdoton jos haluat sen tottelevan ja tahdot opettaa sinua kiinnostaviin asioihin kuten skeittaus, pyöräily ja vaeltaminen. Ehdotan, jos saat pennun, että menet ainakin koirakouluun. Näin jo kirjoituksestasi, kysymyksistäsi ettet tiedä vielä tarpeeksi ja siksi tieto-taitoja on hyvä kerryttää :)
      Nimittäin itsekin asun tällä hetkellä kerrostalossa ja bortsuni voi todella hyvin, mutta sehän onkin koulutettu olemaan sisätiloissa rauhallinen ja ulkona saa leikkiä ja riehua, kun minä sanon ja annan toiminnalle luvan. ;-)

      PS. Tässä oli vain muutama asia... Olisihan sitä bortsuista eriteltävää, vaikka kuinka paljon. Kannattaa pitää mielessä ettei tiedä koskaan tarpeeksi mtn, aina voi oppia lisää. Liika itsevarmuus ja väitteleminen tietämättömien koiranomistajien kanssa johtaa epäkypsään ajatteluun ja inimillistämiseen. Tämän ajan henki onkin mennyt koirankoulutuksessa mielestäni metsää. Kaikki pitäisi olla niin positiivisesti koulutettuja, eikä saisi asettaa sääntöjä koiralleen oikeudenmukaisella kädellä. Kannattaa siis olla kriittinen, kun kuuntelet ihmisiä mm. tästä rodusta, josta olet lukenut paljon. :-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe