Tietokannan teko on uskomattoman helppoa

Turbo-Urpo

FireFox tallentaa kaiken tiedon SQLite tietokantana kiintolevylle. Sieltä löytyy sivuhistoriat, kirjanmerkit, vierailujen ajankohdat ja kuinka usein olet jollakin sivulla käynyt, kaatumis-raportit, ynnä muut ja ynnä muut.

Miksiköhän SQLite, koska tämä tietokanta on parhaimillaan kooltaan pienempi kuin vastaava tieto *.ZIP pakettina ja vaatii vain yhden tiedoston joka on helppo siirrellä vaikka muistitikulla. Tietokanta voi olla vain yhden instansin käytössä kerrallaan, ja se on erittäin helppo hallita, vai mitä sanotte esimerkistä:

sqlite3 eka
.exit;

Jos nyt katsot kiintolevylle, huomaat että sinne ilmestyi eka niminen SQLite tietokanta, se tosin on vielä tyhjä. Näiden tietokantojen käsittely onnistuu komentokehotteesta tai sitten sqlitebrowser tietokantaselaimella. Tietokannasta voidaan pomia tietoa ulos ja sisään 8 eri moodissa, "csv", "column", "html", "insert", "line", "list", "quote", "tabs", ja "tcl". Ja nyt sitten jokainen viettää loppuillan SQLite tietokantojen parissa, ja unohtaa Windowsin erinomaisuuden ja Ubuntun toimimattomuudet vähäksi aikaa.

15

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • urboturpo

      SQLite
      "tiedostoja ei löytynyt"

    • Turbo-Urpo

      Vielä heitän vähän löylyä lisää, ettei pienet vastoinkäymiset pääsisi lannistamaan.

      Puhuin äsken vain FireFox selaimen tietokannoista, mutta sama se on onko sinulla FireFox, Safarin, Opera, Chromium vai Google Chrome, kaikki nämä tallentaa tietonsa SQLite tietokantoihin. Te saatatte kuvitella että kun olette poistaneet selaushistorian ja lataushistorian olette turvassa, eikä kukaan saa selville millä pornosivulla viimmeksi kävitte, ja kuinka kauan sitä kuvaa tuijotitte.

      Hyvä merkki osaavalle löytyy välittömästi kun avaa selaimen ja katsoo kirjanmerkkejä, jos niiden linkkien edessä on FAV-ikoni, on äsken mainitsemani tiedot on tallessa ja löytyy hyvin nopeasti tarvittaessa: Kuva FAV-ikonista: https://i.imgur.com/pkt4kSd.png

      Sieltä ne taulukoista löytyy hakusanat joita olet käyttänyt, ja myös se tieto jota selain tarjoaa Weblomakkeen täyttöapuna. Täällä puhutaan kuinka hyviä siivousohjelmia on olemassa, mutta yksikään järjestelmän siivousohjelma ei näitä tietoja poista. Sinun on itsesi tehtävä Bash script joka poistaa nämä tietokannat. mutta sitä ennen sinun on hankittava se tieto mitkä voi poistaa mitkä pitää säilyttää, ja se selviää vain kun alat tutustumaan SQLite tietokantaan viimmeistään nyt.

      Ja kun muistaa että näitä tietokantoja voi yhtä aikaisesti kerrallaan käsitellä yksi ohjelma, niin tiedät pitää selaimen suljettuna sen aikaa.

    • Turbo-Urpo

      Lissää löylyä . . . . . . ubun pojat alkaa jo hikoilemaan, ei kai sitä ubua mihinkään muuhun käytetä kuin tälläiseen arveluttavaan verkon selailuun.

      Minä olen yrittänyt saatella tämän keskustelun käyntiin jo pari kertaa aieminkin, ja edellisellä kerralla taisi joku viisas sanoa ohjaavansa selaimen cachen ramdiskille, josta se sitten koneen sammutuksen yhteydessä tuhoutuu.

      No niinhän siinä käy, mutta kun nämä tietokannat eivät ole niitä tiedostoja jotka selain tallentaa cache kansioonsa. Cachen poisto jo sinällään estää mummoa näkemästä suoraan niitä ikäviä kuvia, mutta se ei jarruttele yhtään jos naapurin kalle pääsee konetta rassaamaan. Vaikka kuvat menikin cachen mukana, tietokannasta löytyy osoitteet, ja sitä kautta kuvat tavoittaa livenä uudestaan.

    • Turbo-Urpo

      Nyt varmaakin ensimäiset on jo saaneet SQLiten asennettua, ja hiukan perehtyneet ympäristöön. Asensin Google Chromen Beta version näyttääkseni kuinka tietoa haetaan noista tietokannoista.
      https://i.imgur.com/WzKl13r.png

      Kuvassa merkkausvärillä väritetty on käyttäjän kirjoittamaa, muu on tietokannasta poimittua.
      Korvaamalla kuvassa olevan "google-chrome-beta" tekstin, vaikka "chromium" tekstillä, saat otteen Chromium selimen historiasta.

      • Turbo-Urpo

        Slikkaa sitä kuvaa, niin kasvaa alkuperäiseen kokoonsa.


    • Turbo-Urpo

      Nyt olette varmaankin huomanneet että historian sisältämät ajat on pitkinä numerosarjoina, joista sellaisenaan ei ole mitään iloa. Tässä esimerkki kuinka tulostat historian jokaisen vierailuajan UTC aikana.

      SELECT datetime(last_visit_time / 1000000 (strftime('%s', '1601-01-01')), 'unixepoch') FROM urls ORDER BY last_visit_time DESC LIMIT 50000;

      Tuo tietohan sisältää ajan koska viimmeksi kävit historiaan tallentuneella verkkosivulla. Tuosta kyselyn lopusta voi jättää tuon määrän pois, mutta muista että jokainen kysely päättyy puolipisteeseen. (;)

    • Turbo-Urpo

      MUUTAMA ESIMERKKI HAKU Selain historiasta, vaihda "google-chrome-beta" oman selaimesi nimeen.

      MONTAKO MERKINTÄÄ ON HISTORIASSA
      CTRL ALT T
      sqlite3 ~/.config/google-chrome-beta/Default/History
      SELECT COUNT(url) FROM urls;
      .exit

      MONENKO SIVUN OTSAKE ALKANUT SANALLA 'Google'
      CTRL ALT T
      sqlite3 ~/.config/google-chrome-beta/Default/History
      SELECT COUNT(title) FROM urls WHERE title GLOB 'Google*';
      .exit

      MONENKO SIVUN OTSAKE SISÄLTÄNYT SANAN 'Google'
      CTRL ALT T
      sqlite3 ~/.config/google-chrome-beta/Default/History
      SELECT COUNT(title) FROM urls WHERE title GLOB '*Google*';
      .exit

      MONENKO SIVUN OTSAKE PÄÄTTYNYT SANAAN 'Google'
      CTRL ALT T
      sqlite3 ~/.config/google-chrome-beta/Default/History
      SELECT COUNT(title) FROM urls WHERE title GLOB '*Google';
      .exit

    • Turbo-Urpo

      Tietokannan avaaminen SQLite komentokehotteesta tapahtuu .open komennolla.

      Tämä ( .open ) ja muut pistekomennot poikkeaa normaalista kyselyriveistä niin ettei näitä rivejä päätellä puolipisteellä (;)

      .open '~/.config/google-chrome-beta/Default/History'

      Tuo ylläoleva ei enään toimikkaan, kuten se toimi Linux Shell kehotteessa, nyt tarvitaan absoluuttinen polku tietokantaan. Joten korvaa tuo aaltoviiva (~), kotihakemistosi polulla.

      Ja koska meillä nyt on tietokantaan pääsy, suoritetaan tässä samalla käyttämiesi hakusanojen poiminta.

      SELECT lower_term FROM keyword_search_terms;

      Huomaa rivin loppu, SELECT ei kuulu niihin pistekomentoihin (dot commands). Kyselyllä saamasi lista hakutermeistä, ei sisällä niitä sanoja joita olet käyttänyt muiden hakukoneiden kanssa. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö nekin hakusanat olisi poimittavissa, ne vaan on urals -taulukossa, ja tässähän nyt poiminta suoritettiin keyword_search_terms -taulukosta. Tämä History tietokantahan yksinään, sisältää 11 taulukkoa, ja tietokantoja on 12 kappaletta, joten hyvin tarkkaan voidaan verkkokäyttäytyminen analysoida jälkikäteenkin, itse asiassa tarkempaan kuin kaverin seläntakaa katsomalla, viittaan nyt noihin vierailujen kestoaikoihin (visit_duration), joita ei selän takaa seuraten voi kuin summittaisesti arvioida.

    • ukkolumessa

      Mahtoiko ne olla samanlaisia tietokantoja -90-luvun jälkipuoliskolla kun Windowsin kiintolevy täyttyi selväkielisistä IE:n hauista?

      • Turbo-Urpo

        Tuossa saattaa olla kyseessä selaimen cache:sta joka syö SSD levyä tänäkin päivänä enemmän kuin mikään muu ohjelma, mutta tuo selväkielisyys on kyllä kadonnut. Tällä cache:lla on erillainen tehtävä, joka nopeuttaa selaimen sivun avautumista, siinä tapauksesa, että sama sivu on jo aiemin avattu. Tällöin ei koko sivun sisältöä ladata enään verkosta, vaan paikalliselta kiintolevyltä.


      • Turbo-Urpo

        Käyttäjä voi itse ohjailla minne selain saa cache:n perustaa. Sen paras paikka on varmaan siellä mihin kirjotus ja luku tapahtumat vie vähiten aikaa. Minä ja varmasti moni muukin ohjaa cache:n RAMDiskille, josta se sitten automaattisesti tuhoutuu joka kerta kun koneen sammuttaa.

        Chromium selaimen alkuperäinen käynnistys tapahtuu näin:
        chromium-browser %U

        Kun haluat ohjata cache:n RAMDiskille käynnistystä ohjataan näin:
        chromium-browser -disk-cache-dir="/media/ramdisk/chromium/cache/" %U

        Tämä tietysti edellyttää RAMDiskin olemassa oloa, ja sen otat käyttöön näin:
        sudo mkdir -p /media/ramdisk
        sudo chmod 777 /media/ramdisk
        sudo mount -t tmpfs -o size=1024M tmpfs /media/ramdisk
        sudo grep /media/ramdisk /etc/mtab | sudo tee -a /etc/fstab


    • Turbo-Urpo

      Näitä tietokantojen sisältöä voidaan tulostaa tiedostoihin näissä formaateissa: "csv", "column", "html", "insert", "line", "list", "quote", "tabs", ja "tcl". Tässä "segments" taulukon sisältö tuotu LibreOfficen Calc lomakkeelle esimerkkinä CVS formaatilla: https://i.imgur.com/Qs2ORQK.png

      Ja näin se tapahtuu:
      sqlite3 ~/.config/google-chrome-beta/Default/History
      .headers on
      .mode csv
      .output segments.csv
      SELECT *
      FROM segments;
      .quit

      Sitten vaan avaat sen ohjelmalla joka ottaa vastaan csv muotoista dataa.

      • Turbo-Urpo

        Oli tarkoitus laittaa rivikohtainen selvitys mukaan, jonka vuoksi tuon edellisen purin erillisiin tehtäviin, mutta unohtui.

        sqlite3 ~/.config/google-chrome-beta/Default/History
        Tämä avaa sqlite3 komentokehotteen, ja samalla selaimen History tietokannan

        .headers on
        Oletuksena sarakkeiden otsikoita ei näytetä, tässä niiden näyttäminen otetaan käyttöön. Taulukothan sisältää rivejä ja sarakkeita, samoin kuin Microsoft Excelin talukkolaskenta ohjelmakin.

        .mode csv
        Valitaan tulostuksen formaatti

        .output segments.csv
        Kerrotaan minkä nimiseen tiedostoon tulostetaan.

        SELECT *
        Valitaan tulostukseen mukaan otettavat sarakkeet. Tähti (*) tarkoittaa että kaikki. Ellet halua kaikkia sarakkeita, pitää sinun luetella pikulla eroitettuna taulukon sarakkeet yksitelleen.

        FROM segments;
        Kerrotaan minkä nimisen taulukon sarakkeista nyt on kysymys.

        .quit
        Poistutaan sqlite3:sen komentokehotteesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1412
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1193
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe