Ilmanvaihto vinkuu kerrostalossa

Hermotmenee

Ostin asunnon jota kävin katsomassa pariin kertaan ja silloin ei ylimääräisiä ääniä kuulunut. Nyt kun kävin asunnolla valmistelemassa remonttia kuului asunnossa korkea vinkuna ja ulina. Luulin ensin jääkaapin hajonneen, vaan paikallistin äänen ilmannaihdon poistoräppänään. Talossa on koneellinen poisto. Kaikki kolme poistoräppänää vinkuu (keittiö, kylppäri, vaatehuone) ja ääni on KOVA, kuuluu läpi asunnon ja vaikuttaa asumismukavuuteen. En edes ole ääniherkkä vaan liikenteen äänet ja naapurin mekastukset on ihan ok.

Voiko tälle tehdä mitään? Miksi ääni kuuluu vasta nyt, mutta ei aikaisemmilla kerroilla kun asunnolla kävin? Soitan toki isännöitsijälle, mutta jos olisi vinkkejä tai kokemusta niin olisin kiitollinen! Seitsemässä vanhemmassa kerrostalossa asunut ja ikinä ennen en ole tämmöstä vinkunaa kuullut.

13

19007

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suhisee

      Talossa ilma otetaan varmaan ikkunoiden läpi tavalla tai toisella.

      Ääni voi tulla siitä, kun ilma suhisee ikkunoiden tiivisteiden läpi taii kkunaan suunnitellun aukon läpi.

      Joissakin taloissa on tehostettu ilmanvaihto esim. 7-9 ja 16-18. Tällöin suhisee kovaa. Muuloin ei. Tehostettu ilmanvaihto ei ole aina päällä pakkasella.

      Helpotusta tulee, jos jättää parvekkeen oven hieman raolleen tai tuuletusluukun hieman auki. Tällöin ei vingu niin pahasti.

      Jos ilmiö on todella vain poistoventtiilissä, niin epäilen, että kuuluu koko asuntoon. Siis makuuhuoneisiin? Vika voi olla siinä, että imupuolella on liin kova alipaine.

      Keskuskustele naapureiden kanssa. Onko vika vai ominaisuus. Kysy sitten isännöitsijältä, jos ei tule selkoa.

    • Hermotmenee

      Ikkunoissa on tuloilmaventtiilit ja minusta ääni ei tule niistä, vaan nimenomaan poistokanavasta.

      Poistoräppänät on keittiössä, wc:ssa ja vaatehuoneessa, ja näissä vinkuu pahiten. Ovat kaikki kolme vierekkäin. Makuuhuoneen ikkunasta ei kuulu mitään ja ääni on selvästi pienin makuuhuoneessa, mutta ääni on niin kova että kuuluu myös sinne asti ovenkin läpi.

      Eihän tämä voi ominaisuus olla, vaikuttaa asumismukavuuteen merkittävästi. Pitää käydä soittamassa naapurien ovikelloja ja soittaa isännöitsijälle.

    • älä_ruoki_trollia

      Älkää suotta tuhlatko aikaannne trolliin.

    • Koska kyseistä ääntä ei katsomiskäynneilläsi kuulunut, toimi ilmanvaihtokone pienemmällä teholla tai oli pois päältä kokonaan. Poistoilmaräppänät saattoivat myös olla säädetty eri tavalla kuin ne nykyään ovat.

      Jos imuri katolla vetää tehokkaasti ja räppänä asunnossa on säädetty pienelle, saattaa ilmavirta poistoilmaventtiilissä aiheuttaa huomattavaa ääntä.

      Ongelma saattaa poistua säätämällä poistoilmaventtiiliä suuremmaksi. Mikäli säätövaraa ei ole, saattaa kattoimurissa olla jokin vika, taikka se on syystä tai toisesta asetettu toimimaan tehokkaammin kuin aiemmin. Yhteydenotto isännöitsijään selvittää tilannetta.

      • jimppa_

        Elä ny jumalauta ruoki trollia! :D


    • Hermotmenee

      Ulinan kanssa samaan aikaan kuuluu kova hurina, joten lienee kyse juurikin siitä että ilmanvaihtokone on suuremmalla teholla. Avasin testiksi tuuletusikkunoita ja parvekkeen oven, se ei muuttanut ääntä ollenkaan.

      Uskaltaako poistoilmaventtiiliä säätää itse? Eikö se voi sekoittaa koko talon ilmanvaihdon? Auttaakohan ilmanvaihtokanavaan laitettavat tiivisteet mitään tällaisessa?

      Isännöitsijä sanoi lähettävänsä kiinteistöhuollon katsomaan tilanteen, saa nähdä mitä sanovat.

      • Ei saa säätää itse. Tiiviste auttaa, mutta lähinnä sen takia, että samalla pitää säätää aukkoa vähän isommaksi (ja se leikkaa hieman sitä kovaa hurinaa).


    • Aloittaja

      Sain vihdoin tikkaat lainaan ja pääsin katsomaan katon rajassa olevia venttiileitä. Ratkaisu oli lopulta yksinkertainen, venttiileitä ei ole ilmeisesti puhdistettu sen jälkeen kun taloon on tehty ilmanvaihdon puhdistus ja säätö 10 vuotta sitten ja venttiilin rako oli melkein ummessa liasta. En saanut venttiiliä irti, mutta isoimmat kurat siivoamalla vinkuna vaimeni merkittävästi. Eli helpolla ja halvalla selvisi lopulta. Hurina on edelleen kova, mutta sen kanssa voi elää.

      • asukkaan_hommia

        Venttiilit paskaantuu tuollalailla jo vuodessa ja niiden puhtaanapito kuuluukin tästä syystä asukkaalle!

        Venttiili pitäisi lähteä irti. Osa lähtee kiertämällä kehystä varttikierros vastapäivään, osa (jousikiinnitteiset) vaan ulospäin vetämällä.

        Venttiilin saa tilapäisesti irrottaa puhdistusta varte, mutta säätöasentoa ei saa muuttaa eli lautasta ei saa pyöritellä mihinkään päin.


    • asumisenlaatua

      Ilmanvaihto on pielessä jollakinlailla.

      Ilmanvaihto voi olla väärin säädetty, se mitä itse voi tehdä jos huolto yms ei tee mitään niin säädät vaan niitä ilmansäätölautasi suuremmalle, sitten loppuu vinkuminen.

    • korvatsoi

      Myös meidän kerrostalossa ilmastointi on jotenkin pielessä. Vinkuu, hurisee ja veto on kova. Itselläni se ottaa korviin ja tulee huono olo, jopa herään, kun ilmastointi klo 06.00 paukahtaa päälle aamulla ja sitten taas klo 16.00. Noihin aikoihin se on ilmeisesti kovimmillaan, koska eniten haittaa. Sanoin isännöitsijälle, mutta ei kuulemma voi mitään, kun se on säädetty niin???? Eikö sitä voisi säätää uudestaan - en ymmärrä???? Ja ikkunan avaus ei kyllä auta yhtään. Muillakin asukkailla on tämän kanssa ongelmia.

    • Skars

      Meillä aikanaan pienkerrostalossa kun tehtiin iv-järjestelmän puhdistus ja säätö, huomattiin että olikin se huipputeho neljä kertaa kovempi kuin yleensä on. Ilmankos vähän vinkui. Eli kyllä niitä vääriä säätöjä on.

      Mitä isompi talo, sitä enemmän asukkaita, ja siten aina isompi riski että joukossa on myös pölvästejä: ei pidetä venttiilejä puhtaana jolloin ne tukkeentuvat pölystä. Kun yksi on tukossa, alkaa muista venttiileistä vetää sitä enemmän. Tämä siis silloin kun talossa on yhteinen eikä asuntokohtainen ilmanvaihto. Vähänkin vanhemmissa taloissa on yleensä yhteinen.

      • Anonyymi

        On tässä kerrostaloasunnossa kokeiltu huonekohtaiset venttiilit kiinni / puoliksi auki / levällään ja tulos on sama: hirveä hurina /kohina/ruplutus, vaikka liesituulettimen asento (keittössä) olisi mikä vaan : 0-3. Puhallus-efekti on voimakkaampi, kuin ns. imu > katossa kauheat ruskeat tuulettimen pölyjäänteet ja viima käy. Joka viikko. Yö ja päivä. Kesät ja talvet. Ja WC:ssä kin tuoksuu aina naapurit. :/ No - ehkä se siitä... < sanoo tekninen isännöitsijä :)
        Sarjassa / rinnan ? !!! Onks vaikeeta ! :)


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe