Omakotitalon ostajan vastuu

mikroboni

Myytiin 1966 rakennettu omakotitalo. Kaikki kuntotarkastukset tehtiin ja niistä luettelo ostajalle, mitkä seikat talossa on vialla ja mitkä pitää hetimiten korjata. Ostaja kävi tarkastamassa taloa henkilöiden kanssa, jotka tutustuivat myös kohteeseen kaikki hyväksyivät talon siinä kunnossa mitä se myytiin. Ostaja aloitti sitten remontin tekemisen ja joitakin ongelmia löytyi. Sitten tilattiin Keslab Oyltä tarkistus mahdollisista kosteus/homevaurioista. Tulos saatiin: analyysivastauksessa ainoastaan yhdessä oli mikrobikasvustoa plus kolme, hiivat. Muilta osin talo on nolla - yksi.Mikrobiokasvustosta on kyse. Talo on hyväksytty analyyseissä asuinkelvolliseksi. Koska jokaisessa, jopa uudessa talossa ilmenee mikrobioneja...niistä ei vaan voi välttyä. Nyt sitten myyjiltä vaaditaan 70000 euroa talon kunnostukseen tai asuntokaupan purkamiseen. Ja huomioi, että talo on 75000 euron tontilla. Tää ei voil olla totta???? Ja kaikkee muuta paskaa, eihän ostaja korjannut mitään, mitä oli määrätty tehtäväksi.

16

1245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onhan ne kaikkki kaupantekohetkellä tiedossa olleet virheet kirjattu kauppakirjaan? Muuten on edessä monta kallista vuotta käräjöintiä...

    • mikroboni

      Kaikki on mustaa valkoisella kauppakirjassa. Ihan kaikki.

      • mikroboni

        Ja vielä yksi tieto ostajasta. Teki jotain hommia siinä talossa ja siellä syttyi tulipalo (ei paha), mutta kuitenkin. Nyt siellä on laitettu saunaosaston seiniin peitoksi jotain lautoja. Tapahtui ennen joulua, jolloin koko tie oli täynnä paloautoja. Ei tietenkään ostaja tai asianajajansa ole siitä sanotut mitään. Ilmeisesti "arvaus" olivat tekermässä salaojaputkia 1,5 vuoden oston jälkeen...ja näin sitten kävi.


    • Onni-G

      Talo on yli 50 vuotias, sen aikaisin menetelmin rakennettu ja siis vanha rakennus.
      Tuollaisissa taloissa on aina jotakin vikaa, eikä se voi tulla yllätyksenä kenellekään.

      Tietämättä ao. tilanteesta enempää kuin toisen osapuolen kertomuksen, näillä tiedoin ei kuitenkaan ostajalla ole suuria menestymisen mahdollisuuksia oikeudessa. Vanha talo on riski eikä myyjällä ole vastuuta ihan kaikesta, vaikka jotkut niin haluavat uskoakin.
      Selkeä vilppi erikseen, siitähän myyjä vastaa aina, jos kiinni jää.

    • NickNailer

      Oleellisia kysymyksiä: oliko "vauriokohdasta" varauma kuntotarkastusraportissa tai muussa? Esimerkiksi "vaatii lisäselvityksiä", "riskirakenne" jne. siirtävät vastuun yleensä ostajalle.

      Liittyykö tulipalo mitenkään "vauriokohtaan"? Jos saunassa on ollut tulipalo, niin tottahan sammutusvesi on aiheuttanut vesivahinkoja. Jos vaurio on lähellä tulipaloa, ongelma on ostajan. Vastuu siirtyy ostajalle.

      Onko ostaja omalla toiminnallaan voinut aiheuttaa vahingon? 1,5 vuotta on pitkä aika. Sen aikana syntyy mojovia vesivahinkoja. Esimerkki: Oikeudessa ostajana toimineen lapsiperheen katsotiinn omalla veden lotrauksellaan aiheuttaneen vesivahinkoja. Lotrauksesta ei ollut näyttöä, mutta oikeus piti sitä mahdollisena.

      Tekninen käyttöikä on tietysti yksi asia. Noin vanha talo on jo tarkastusmielessä loppuun käytetty eikä sen voi olettaa vastaavan uutta.

      Kaupan purku tulipalon jälkeen! Wau, kaikkea sitä kuulee. Juristi pääsee ainakin väittämään, että ostaja on pilannut rakennuksen.

      Jos tuo kerrottu pitää paikkansa, niin ostajan kannattaa kiertää oikeudet kaukaa. Ainoa joku hyötyy on asianajaja.

      • KusettajaMyyjät

        Selvästi myyjä yrittää kusettaa ostajaa! Eikun myyjä käräjille vaan ja hillot pois myyjältä!


    • ArvokastaSoraa

      75 tonnin tontti?! Ei ikinä ole tuon arvoinen! Ei kukaan tervepäinen maksa sorasta noin paljon! Enintään 5000€ mutta ei ropoakaan yli! Muuten on täysin seonnut! Rakensin uuden talon itse ja meni 65tonnia ja tontti on oma ja 2500 neliötä! Ja kyllä,hinta sisältää tontin!

      • NickNailer

        Kysymys on siitä minne rakentaa ja mitä.

        Rakennusoikeuden hinta on paremmilla alueilla 1.000 - 2.000 per k-m2.

        Tyypillisesti tuon kokoluokan tontti maksaa noin miljoonan. Arvotontille taas rakennetaan ainoastaan kivitaloja ja rakennuskustannukset ovat puolen miljoonan luokkaa.

        Tervepäisyydestä en tiedä mutta rahaa pitää olla ja paljon. 65.000 menee jo pelkästään pihojen laittamiseen.


      • Mikroboni

        Arvokastasoraa tiedoksi: Kyllä se tontti nyt vaan vähintään on 75000 ecua. Se on useammalla kiint.välittäjällä arvioitu. On meinaan sen verran hyvällä paikalla.
        Ja Kusettajamyyjälle tietoon: Mistään kusetuksesta ei tosiaan ole kyse, ennemmin ostajan laiminlyönneistä.


    • VanhanTalonAsukki

      Lue tuo OnniG viesti uudelleen, siinä on kaikki oleellinen!
      Vanha talo on vanha talo eikä se muuksi muutu..
      Kuulemma joku tekee bisnestä ostamalla vanhoja taloja, ja sitten riitauttamalla kaupan jotta saisi hyvityksiä tms. Ja sit myy eteenpäin alkuperäisellä hinnalla..
      Eli ei kannata heti säikähtää, sillä kun talo(oli kunto mikä vaan) on esitelty sellaisena kun se oikeasti on, on myyjä aina vahvoilla!! Ja varsinkin jos myyjä on hankkinut ammattilaiselta lausunnon talon tilasta, ei mitään hätää!
      Sano ostajalle että juttelit lakiasioista ymmärtävälle sukulaiselle, ja asia tullaan viemään oikeuteen jos ostaja ei luovu vaateistaan. Luulen että jo pelkkä uhkaus riittää ja tilanne raukeaa..

      • mikroboni

        Tässä nyt odotellaan....ja odotellaan.???? Asianajajat tässä nyt rikastuu. Meneekö asia sovitteluun ja jos siellä ei sopimusta, niin sittenhän alkaa oikeusjuttu? Tää on kamalaa!!!! Talo luhistuu kohta paikalleen, kun siellä ei mitään tehdä.


      • OletJoHävinnyt
        mikroboni kirjoitti:

        Tässä nyt odotellaan....ja odotellaan.???? Asianajajat tässä nyt rikastuu. Meneekö asia sovitteluun ja jos siellä ei sopimusta, niin sittenhän alkaa oikeusjuttu? Tää on kamalaa!!!! Talo luhistuu kohta paikalleen, kun siellä ei mitään tehdä.

        Ihan vapaaehtoisesti lähdit leikkiin mukaan joten kestä kuin mies! Kakarat itkee ja vouti lähestyy sossunatkujen kanssa kohta....Eikös olekin kivaa?


    • alennusta-kyttäävät

      Hyvin todennäköistä, että ei ostajan kyllä kannata viedä asiaa oikeuteen. On hyvin heikoilla kantimilla. Kannattaa yrittää sovitella myyjän kanssa...muuten tulee ostajalle tosi iso lasku?
      On täällä maailmassa rehellisiäkin myyjiä - ja sitten myös ostajia, jotka ostavat halvan asunnon vain sen takia, että yrittävät saada hinnanalennusta.

    • Rintamamiestalo

      Suomessa on menty siihen, että vanhan talon myyjällä ei ole mitään oikeuksia. Tämä pätee taanehtivasti usean vuoden ajan. Sensiaan ostajalla on oikeus puolellaan purkaa kauppa, tai vaatia hinnanalennusta jos jonkinlaista veruketta käyttäen. On idioottimaista, että vanhan talon ostaja odottaa saavansa lähes uudenveroisen talon. Onhan ihan selvää, että näin se ei mene.

      • mikroboni

        Tapaus meni sitten näin. Kumpikaan osapuoli ei halunnut viedä asiaa oikeuteen, joten päädyimme sovitteluratkaisuun. Henkilöt eivät riidelleet vaan asia (olimme sovussa koko ajan), Olimme jo kumpikin osapuoli tietoinen asianajajien palkkioista, ja jos olisimme jauhaneet asiaa käräjille saakka niin häviö olisi ollut paljon suurempi kuin mikä lopputulos sovittelun kautta oli. Me myyjät maksettiin hinnanalennusta 20000e, puolet ostajan 40000 e:n sovittelussa olevasta pyyntihinnasta (alunperin 70000e). Näillä mennään. Ja sitäkin, että kun vakuutusyhtiöillä on oikeisturvavakuutus tämmöisiä tapauksia varten niin asianajajat voivat periaatteessa laittaa aika paljon ylimääräisiä tunteja laskuun??? Jos vak.yhtiö korvaa 8500e ja omavastuu on 15-20% riippuen yhtiöstä....niin huhhuhhh. Case is closed!!! Better than nothing!


    • KiitoksetHelpostaRahasta

      itse teen juuri näin tiliä joka vuosi....ostan vanhan talon joka maksaa liikaa ja vedän jutun käräjille heti kun teen muka remppaa ja löydän hometta,voitan sikana kaupassa koska myyjä on AINA poikkeuksellisen tyhmä ja ahne kun on hinnoitellut sen talon yläkanttiin joten saan enemmän kuin voittoa joka kohteesta! Ei se ole tyhmä joka maksaa vaan se joka pyytää,sillä se kostautuu aina myyjälle tappioksi! Joten kiitos jo etukäteen myyjät,näemme tänä vuonna vielä muutaman kerran! Miksi tehdä töitä kun rosikseen haastamalla myyjän voittaa helppoa rahaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      429
      1906
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      198
      1593
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1441
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      179
      1423
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1066
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      1050
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      976
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      120
      968
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      948
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      906
    Aihe