24V akuston lataus 12V latureilla

SähkölläSähläävä

Akusto on 2*12V sarjassa antaen 24V jännitteen. On olemassa 2 kpl 12V älylatureita joita mielelläni käyttäisin. Jotenkin tuntuu vastenmieliseltä kytkeä nuo laturit sarjaan puskemaan 24V latausvirtaa. Toimisikohan tuo ollenkaan? Akkujen irrottaminen rinnankytkennästä on hankalaa.
Useissa teksteissä ja ohjeissa kielletään 12V välistäveto 24V akustoissa.
Mielessäni on ajatus, että laittaisin latausjohtoihin diodit ja kytkisin 12V laturit molempiin akkuihin. Eli akustosta ei oteta 12V ulos mutta molempii akkuihin syötetään 12V. Estäisikö nuo diodit tämän huonoksi todetun 12V välistävedon haittoja? Tarkoituksena on tehdä kytkentä vain kerran ja jättää se paikoilleen. Laiturissa sitten kytken laturit verkkoon. Entäs aurinkokennojen 12V syöttö samalla kaavalla?

6

1129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En keksi mitään syytä miksi et voisi laittaa laturit lataamaan molemmat omaa akkuansa, ilman mitään diodeja ja ilman mitään 24 V sarjakytkentää. Aurinkokennojen suhteen tarvitset kaksi 12 V kennoa jotka syöttävät omaa akkuaan. Tarvitset myös kaksi säädintä.
      Tekstissä on ilmeisesti panovirhepaholainen iskenyt "Akkujen irrottaminen rinnankytkennästä on hankalaa. "Pitää kai olla irrottaminen sarjakytkennästä ?
      Onko tässä jokin koira haudattuna koska kukaan muu ei kommentoi ?

      • Joakim1

        Sarjassa olevien akkujen pitäminen tasapainossa on erittäin tärkeää. Siksi niiden pitää olla täysin identtisiä ja niitä ei tule purkaa eikä ladata erikseen ellei jotenkin varmista, että ne päätyvät täysin samaan varaustasoon.

        Riskinä on se, että toinen akuista päätyy selvästi tyhjemmäksi ja hajoaa siksi huomattavasti nopeammin kuin toinen. Näin käy, jos akkuja ladataan eri tahtia ilman, että molemmat akut tulevat täyteen ennen kuin taas puretaan.

        Ehdottomasti siis kannattaa ladata 24 V laturilla. Riippuen 12 V laturista niitä voi kytkeä kaksi sarjaan hyvin, huonosti tai ei lainkaan. Lähtökohta tietysti pitää olla galvaaninen erotus, joka yleensä toteutuu. Mitä älykkäämpiä laturit ovat, sitä huonommin niitä voi sarjaan laittaa, sillä toisen laturin tekemät muutokset sekoittavat toisen.

        Pitäisi tietää mistä laturi päättää vaikkapa ylläpitoon siirtymisen. Jos se tapahtuu puhtaasti ajastettuna, voisi homma ehkä toimia. Mutta onhan tuossa pakko olla myös joku jännitekytkentä, joka menee sekaisin toisen laturin vaihtaessa tilaa.


    • SähkölläSähläävä

      Sorry, siis tietysti 2x12V sarjassa jotta saan tuon 24V. Käytännössä 2*24V pakettia jotta pärjää järjellisen kokoisilla, kannettavilla akuilla. Ajaessa on joskus oltava tuo 24V käytettävissä moottoreille ja jos akut rupeavat hiipumaan, niin genu käyntiin ja 220V laturit peliin. Oma aurinkokennon säädin lupaa manuaalin mukaan sen 12/24V ulos mutta yhdestä kennosta lähtee max 20V / 100W säätimelle, niin mistä se taikoo sen manuaalin mukaisen 24V ulostulon yhdellä kennolla?. Toinen aurinkokenno on siis hankintalistalla jotta tuota generaattoria joutuisi käyttämään mahdollisimman vähän. Aurinkokennot on siis vissiin kytkettävä sarjaan jolloin säätimelle menee max 40V/200W? Laiturissa maasähkön kanssa tietty helpompaa. Sähkömoottorien max. teho n.2,5kW/24V ja erillinen hupi-/laitesysteemi on se tavis 12V. Jääkaappi, VHF, yms systeemit ovat olemassa ja lisäkama helpompi hankkia 12V jännitteelle. Suunnitelma on pitää tuo 24V primäärisysteeminä ja 12V lataus merellä tapahtuu tarvittaessa 24V paketista 12V muuntajan avulla. Sähkömoottorit siis satama-ajoihin ja tyynessä yössä hitaaseen etenemiseen.

    • Kyllä, kaksi kennoa pitää kytkeä sarjaan jos käytät 24 V järjestelmää, silloin riittää yksi säädin. Syy miksi en maininnut tätä mahdollisuutta eilen on se että jos jompaakumpaa aurinkokennoa varjostat edes nenäliinan verran tippuu latausvirta lähes nollaan ! Silloin kumpikaan akku ei varaudu.
      Kaksi kennoa ja kaksi säädintä on siis "varmempi" tapa ladata edes toinen akku.
      En kyllä ymmärrä Joakimin kommenttia että akkuja ladattaessa kannattaa käyttää kaksi 12 V akkulaturia sarjaan kytkettynä se sijaan että käytetään, ilmeisesti kahta identtistä, 12 V laturia jotka toimivat kuten on ne on suunniteltukin ; latamaan 12 V akkuja.

      • aurinkomies

        lihamylly1 . Koska et asioista yärrä niin älä yöskään anna ohjeita, sillä ne ovat vääriä.

        lihamylly1 "En kyllä ymmärrä Joakimin kommenttia että akkuja ladattaessa kannattaa käyttää kaksi 12 V akkulaturia sarjaan kytkettynä se sijaan että käytetään, ilmeisesti kahta identtistä, 12 V laturia jotka toimivat kuten on ne on suunniteltukin ; latamaan 12 V akkuja. "

        Joakim oli oikeassa antaessaan neuvoja ja sinä taas väärässä.

        Ja väärä ohje myös aurinkokennojen osalta. Oikea vastaus on, että käytä aurinkokennon perässä 24 V säädintä ja lataa sillä se 24 V akku (siis 2x12V). Niitäkin löytyy helposti markkinoilta


    • SähköäMullekkin

      JMinulla vastaava viritys. Kaksi 100W kennoa on levyn päällä ilman kallistuksia ihan kiinteästi asennettuna sojottaen taivaalle. Kennot ovat sarjassa ja yhdistetty MPPT säätimeen. Homma toimii periaatteessa ihan hyvin mutta ainakin säätimen näytöllä latausvirta on todella pieni. Järjestelmässä on kennojen melko paksua piuhaa ja omaa huomattavasti paksumpaa piuhaa. Ei edes keskipäivällä kirkkaassa auringon paisteessa latausvirta ylitä kahta ampeeria! Kaikki toimii periaatteessa ja säädin antaa paljon infoa mutta luulisi tuon latausvirran olevan huomattavasti isompi kuin 2A*24V eli 48W. Itse epäilen tuon ebay-säätimen olevan syynä vaikkei se ollut edes halvimmasta päästä. Olisi neuvoja mistä lähteä etsimään vikaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe