Sairaanhoitaja ja uupunut kliiniseen hoitotyöhön

Uupunut_sairaanhoitaja

Olen vajaa pari vuotta sitten valmistunut 25v. sairaanhoitaja ja täysin väsynyt alaan, jolla työskentelen. Valmistumisestani lähtien motivaationi tätä työtä kohtaan on päivä päivältä vähentynyt ja vähentynyt. Nyt olen tilanteessa, jossa en enää yksinkertaisesti jaksa. Olen jatkuvasti väsynyt eikä vapailla ehdi kunnolla palautumaan. Voimat ja jaksaminen ovat vähissä. Olen koko ajan ärtynyt ja murehdin työtäni/tilannettani. Minun täytyy joka päivä pakottaa itseni töihin, koska rahaa elämiseen on kuitenkin jostain saatava. Tuntuu, että ilo elämästä on kadonnut eikä mikään enää jaksa tuottaa minulle iloa/hyvää oloa. Introverttinä ja itsenäisestä työskentelystä pitävänä terveysala tuntuu raskaalta.

Huomaan, että hoitoalalla vallitseva valittamisen kulttuuri on tarttunut minuun. Kotona perhe ei jaksa enää kuunnella joka päiväistä urputustani. Lähtökohtaisesti en unelmaani tällä hetkellä elä. En koskaan ajatellut, että minusta tulisi sairaanhoitaja, mutta elämä toi minut tähän pisteeseen. Opiskeluaikana vielä tuntui, että ehkä tämä voisi ollakin minun juttu, mutta toisin osoittautui.

Olen yrittänyt etsiä helpotusta tilanteeseen vaihtamalla työpaikkaa, mutta siitä en ole löytänyt apua. Olen jo ehtinyt sairastamaan työuupumuksen. Olen tympääntynyt kliiniseen työhön ja haluaisin löytää jotain muuta työtä, johon voisin nykyisellä koulutuksellani hakea, mutta en tiedä yhtään mihin voisin hakea.

Apua ja neuvoja kaivataan..

13

1347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uuupunut_sairaanhoitaja

      Valittamisen kulttuurilla tarkoitan, että jos asiakkaan/potilaat eivät valita, heidän omaisensa valittavat. Jos asiakkaat tai omaiset eivät valita, valittavat työkaverit tai esimies. Harvoin on tilanne, jolloin vain yksi taho valittaisi. Haluaisin löytää työpaikan taikka työn, jossa olisi vähemmän tai parhaassa tapauksessa ei ollenkaan valittamista vaan työpaikalla vallitsisi hyvä yhdessä tekemisen meininkin hyvällä mielellä.

      Sairaanhoitaja joutuu ottamaan kantaakseen niin paljon kuin vain jaksaa kantaa fyysistä sekä psyykkistä p***aa..

      • silkkisaara

        Myös ryhmä voi pakottaa yksilön rooliin , johon ei välttämättä haluakkaan. Jos et selviydy hyvin annetusta roolista ryhmä voi tehdä sinusta syntipukin. Tilaa hallitseva ,asennevammainen lesbo on paha työpaikan ilmapiirin myrkyttäjä.


    • Olinsielläminäkin

      Minun vastaukseni on, että me kaikki emme ole riittävän vahvoja tähän työhön. Varsinaisen työn lisäksi usein ilmapiiri yöpaikalla vie viimeiset mehut, työkaverit saattavat olla hyvin ilkeitä. Jos olet herkkä ja vähänkin huonolla itsetunnolla varustettu, uuvut ajan mittaan.
      Itse myöskin "ajauduin" alalle ja olen hyvin tunnollinen ja tein työni moitteetta, mutta työympäristö oli liian rankka. Herkkänä ihmisenä en kestänyt sitä selän takana puhumista ja ivailua, kun en halunnut itse osallistua pahanpuhumiseen toisista. Se joka oli pois kahvihuoneesta, oli pilkanteon kohteena, ja porukka vaikeni kun hän astui huoneeseen. Saman kohtelun koin itsekin.
      Sittemmin olen kyllä työskennellyt muulla alalla. Hyvillä soveltuvuuskoetuloksilla kouluun menin, ja varmaan niiltä osin olisinkin juuri sairaanhoitajaksi sopiva. Se ei kuitenkaan ollut minua varten. Kunnioitan niitä hyviä hoitajia, jotka jaksavat kohdata ystävällisesti potilaan ja omaiset tilanteessa kuin tilanteessa, sekä kannustaa työtovereita ja tehdä yhteistyötä.

    • Eimuutakunkaasua

      Suosittelen alanvaihtoa! Ei kannata itseään kuluttaa loppuun työssä, joka ei koskaan saa ansaitsemaansa arvostusta! Ne jotka väheksyvät alanvaihtoa tai väheksyvät kiirettä mikä alalla vallitsee, voivat itse kouluttautua hoitajaksi ja tehdä sitä työtä.

      Tsemppiä. Terveisin entinen hoitaja

    • Poispoispian

      Samaa mieltä olen Eimuutakunkaasun kanssa.

    • Poispois

      Mille alalle sitten kannattaisi koulttautua? Ikää kohta 30v ja alanvaihto on mielessä joka päivä.

    • Mitenois

      Itse jatkoin terveydenhoitajaksi ja ehdottomasti oikea valinta! Opiskelen vielä, mutta ei ole enää kauaa jäljellä. Aivan eri maata sairaanhoitajan työn kanssa! :)

      Sinulle voisi myös sopia esim. Mielenterveystyö?

      • jotakinehkätiedän

        Aloittajalla tulisi olla vahvemmin puolustussysteemi kunnossa,jos aikoisi mielenterveystyöhön. Potilaiden kanssa pärjäisi varmasti erinomaisesti, mutta työtoverit hoidattaisi itseään ,tuollaisella herkkävaistoisella ja fiksulla hoitajalla. Ei kannata hakeutua henkilökunnan terapeutiksi ,heidän seurassa palaa loppuun .


    • Tsemppiä_ja_onnea

      Sama täällä, joskaan ei noin pahana vielä. Tämä ala ei koskaan ole ollut mikään ykkösvaihtoehto. En ole vielä ollut alalla pitkään, mutta ambivertille samoin itsenäisestä työskentelystä ja työrauhasta pitävälle työn sekavuus ja kiire on liian kuormittavaa. Osasto on vaativa ja kiireinen, olen itse erittäin vaativa itseäni kohtaan. Työpäivät menevät kyllä kohtalaisesti mutta mietin työasioita vapaa-ajallani ja vuorotyöstä, unettomuudesta ja stressistä tulee selviä fyysisiä oireita.

      Miten olisi pelkkä keikkailu tai osa-aikainen? Kestäisikö talous? Lepäät stressisi pois ja jos oma psyyke kestää toisten huolet, vosi psykan poli olla hyvä vaihtoehto. Siinä on kyllä omat stressitekijänsä siinäkin. Olisiko joku sikahelppo osasto kevyemmällä työajalla kova sana?

      Toisaalta olet niin nuori että voit hankkia vielä useita uusia ammatteja. Sairaanhoitajan töitä voit tehdä elättääksesi uutta alaa opiskellessasi ja se on tämän alan hyvä puoli.

    • UupunutSH

      Tsemppiä_ja_onnea, viestisi olisi voinut olla omani! En ole ollut itsekään alalla vielä pitkään, mutta useampia työyhteisöjä nähneenä todennut, että vuodeosastotyö ei minulle sovi, somaattisen puolen ainakaan. Mieluiten tekisin päivätyötä, joka olisi suht. itsenäistä (esim. vastaanottotyö) ja josta puuttuisivat jatkuvat keskeytykset sekä hössöttävät tai muuten sekopäiset kollegat.

      Kunhan tämänhetkinen työsopimukseni päättyy loppuvuodesta, en enää jatka, vaan alan tekemään osa-aikaisena keikkaa ja mietin rauhassa ennen kuin hae suinpäin mihinkään paikkaan, jota tulisin pian taas katumaan. Sovitellulla päivärahalla pärjään kyllä.

    • Vaihtamallaparanee

      Hei! täällä myös yksi väsynyt ja kyllästnyt nuori sh. Olen esh:n vuodeosastolla. Järkyttävä kiire. Huono omatunto jatkuvasti kun ei ehdi tehdä kaikkea. Pelottaa että jotain tärkeää jää huomaamatta/tekemättä. Opiskele lisää! Te-toimiston kautta on mahdollista päästä ammatinvalintapsykologille. Minä vaihdoin työpaikkaa, sote-puolella edelleen mutta toimistomaisissa hommissa. Ehtii ja jaksaa jopa vapailla tehdä jotain.

    • Hoitsuliini

      Kirjoituksesi kuulostaa tutulta. Olen itse Lh ja lh:na työtä 5-vuotta takana. Sitä ennenkin alalla oltu, mutta hieman toisessa roolissa. Tännekin olen aiemmin kirjoitellut uupumuksesta. Itseä kyllä kiinnostaa se asiakasryhmä minkä parissa työskentelen, mutta lukuisat muut seikat tekevät alasta päivä päivältä sietämättömämmän. Arvostan suuresti niitä sellaisia hoitajia, jotka tekevät työtään asiakasta ajatellen ja ovat ystävällisiä muullekin henkilökunnalle. Silti touhu on muuttunut jotenkin aivan kummalliseksi. Joillekin tuntuu olevan pääasiana tulla tapaamaan työpaikalle kavereitaan ja työpaikalla ollaan kirjaimellisesti kuin kotonaan. Juorutaan ja kiroillaan, käyttäydytään levottomasti, tiuskitaan asiakkaille ym. Laitetaan rajoituksia, mitä kukaan ei itse kotonaan suostuisi noudattamaan. Mikäli ei sovi ryhmä-muottiin ja ole kaikkea kommentoiva iloinen ekstovertti-höpöttäjä, on tilanne vieläkin pahempi.

      Tällä hetkellä harkitsen vakavasti alan vaihtoa tai ainakin siirtymistä toisentyyppisiin tehtäviin. Tuntuu, että psyykeeni vielä hajoaa, jos jatkan. En kertakaikkiaan kestä enää! Olen alkanut saamaan ahistuskohtauksia ja kroppani ja mieleni on sekaisin. Myös koulutuksen laatu pelottaa. Kokeista läpipäästäkseen ei tarvinnut osata juurikaan mitään. On myös muita kuin lh- koulutuksia, minkä kautta pääsee harjotteluihin heikkojen ihmisten pariin, ilman minkäänlaista kartotusta soveltuvuudesta. Senkun vain ilmottautuu oppilaitokseen ja käy kerran kuussa lähipäivänä koululla. Sisään pääsee, kun maksaa koulutusmaksun. Tämä nykysuunta on todella pelottava ja karmea. Nyt ne, ketä ei pitäisi ihmisten pariin päästää valtaa käyttämään, ovat työpaikoillaan vaikka väkisin kun taas ne herkemmät ja empaattisemmat väsyvät ja lähtevät suosiolla muualle. Tsemppiä sulle!

    • pruulii

      eniten minä olen väsynyt ja kyllästynyt elämääni kun te sairaanhoitajat olette
      panneet minua jo yli 20 vuotta perseeseen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      439
      9708
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      258
      6795
    3. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      14
      2751
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      335
      2353
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1727
    6. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1643
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      190
      1342
    8. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      188
      1283
    9. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      999
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      48
      974
    Aihe