Yritystulot palkansaajan opintovapaalla?

Palkansaaja-yrittäjä

Työsuhteinen aikuiskoulutustuen saajahan voi tienata enintään 250 euroa kuukaudessa menettämättä aikuiskoulutustukea. Mutta löytämissäni ohjeistuksissa ei oteta huomioon sellaista vaihtoehtoa, että teen sivutöitä yritykseni kautta. Jos laskutan 500 euroa asiakkaaltani, se ei ole sama kuin jos tekisin verokortilla töitä 500 euron edestä.

Jos esim. teen asiakkaalle Facebook-mainoksen, josta laskutan 500 e ja josta maksan FB:lle mainosrahaa 250e, käteen jää 250e. Ja tästä summasta menee vielä muita yrittäjän sivukuluja, kuten laskutus- ja kirjanpitopalvelut, laitteet ja ohjelmistot, mahdolliset työmatkakulut ja ehkä maksan yrittäjäeläkettä jne.

Olen kuitenkin täysipäiväisessä työsuhteessa, ja yritystoimintani on ollut työsuhteeni aikana sivutoimista. Näin ollen olen oikeutettu palkansaajan aikuiskoulutustukeen.

Saanko laskuttaa vain 250 euroa kuukaudessa (jolloin verotettava tulo on pienempi kuin 250 e) vai voinko laskuttaa opintovapaan aikaisista sivutöistäni enemmän?

Miten sivutulot ja -kulut tällaisessa tilanteessa raportoidaan Koulutusrahastolle? Kokemuksia?

4

3319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harriet70

      Sain yrittäjän aikuiskoulutusrahaa.

      Koulutusrahasto tarkisti tulorajan alla pysymisen veroilmoituksesta, eli paljonko oli tuloja (toiminimi = tulo= voitto) koko vuonna. Yksittäisillä kuukausilla ei ollut väliä, koska yrityksen tulot eivät ole tasaiset läpi vuoden. Joku kuukaus voi tienata vuoden tuloista neljäsosan, ja toisena kuukautena tulot voivat olla nolla. Siksi ainakin yrittäjän aikuiskoulutusrahassa asiaa katsottiin kokonaisuutena. Luulisi, että näin olisi myös sivutoimisen palkansaajan kohdalla. Samaan tapaan kuin opintotuen tulorajaa katsotaan koko vuoden mukaan, eikä kuukausittain.

      Kuvitteellinen tilanne: jos tienaisit tammikuussa vaikka 4 000 euroa, mutta muina vuoden kuukausina et mitään. Ja nostaisit tuosta 4 000 eurosta kuukausittain 250 euroa, eli vuoden aikana 3000 euroa. Jotta pysyisit tulorajan sisällä, pitäisi tuo loppu 1 000 euroa mennä yrityksen kuluihin. Tuo 4 000 euron summa on liikevaihtoa eikä tuloa.

      Voi tietysti olla, että sinun tapauksessa (palkansaaja/yrittäjä) asiaa katsotaankin kuukausikohtaisesti. Silloin varminta on nostaa yritystililtä omalle tilille 250 euroa enintään /kk. loput rahat voi jättää makuuttamaan yritystilille.


      Suosittelen kuitenkin kysymään asiaa suoraan Koulutusrahastosta, niin ei tule virheitä ja takaisinperintää.

      • Palkansaaja-yrittäjä

        Kiitos vastauksesta, Harriet70! Sattuuko sulla olemaan tietoa, että miten Koulutusrahasto käsittelee asian silloin, kun opintotukea ei ole nostettu vuoden jokaiselta kuukaudelta? Eli jos tuki alkaa tai päättyy kesken vuoden tai tukikuukausien välissä on esimerkiksi kesätauko?

        Palkansaajahan saa tienata ennen ja jälkeen tuen ja myös sen taukojen aikana niin paljon kuin pystyy. Mitä jos yritykseni kautta tienaisin vaikka 20 000 euroa niinä kuukausina, kun aikuiskoulutustukea ei ole tullut, ja tukikuukausina max. sen 250 e verotettavaa tuloa? Pitääkö Koulutusrahastolle siinä tapauksessa näyttää tiliote tai hankkia palkkionmaksajilta jotkut todistukset siitä, milloin heidän maksamansa massit on ansaittu?


    • Harriet70

      Ehdottomasti kannattaa soittaa Koulutusrahastoon. Heiltä saa parhaat neuvot. Tämä ja edellinen viestini on ihan mun omaa pohdintaa. Ulkopuolisen on vaikea sanoa, miten he siellä päätöksensä perustelevat.

      Koulutusrahaston sivuilla sanotaan näin:
      "Yritys- ja maataloustoiminnasta saatu ansiotulo otetaan sovittelussa huomioon pääsääntöisesti viimeksi toimitetun verotuksen mukaisena. Jos yritystoiminnan tulot ovat olennaisesti muuttuneet viimeksi toimitetusta verotuksesta, voit toimittaa asiasta selvityksen hakemuksen mukana."

      Voisi kuvitella, että jos yrityksesi tulot kasvavat tukivuonna suhteessa edelliseen verotukseen, niin ongelmia eli palautuksia voi tulla.

      En uskalla sanoa enempää, kun tuo yrittäjän koulutusraha poikkeaa tuosta palkansaajan koulutusrahasta. Mietin, että jos sulla olisi liikevaihto ei-tukikuukausina vaikka 1000 euroa ja sitten molempina tukikuukausina 5000 euroa, niin ongelmia voisi tulla. Tavallaan paperilla pitäisi näkyä, että opiskeluun tarkoitettuina tukikuukausina on oikeasti opiskeltu eikä pyöritetty yritystä. Näkisin, että tämä on todella tapauskohtainen asia, johon vaikuttaa yritysmuoto ja liiketoimintamalli.

    • Anonyymi

      Mikä oli tässä lopputulema?
      Kiinnostaisi itseänikin, koska täysin sama tilanne kyseessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2451
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1968
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1948
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1759
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1200
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe