Sisustustrendien orjat

Onko.tämä.järkevää

Sisustusmuoti, kuten muukin muoti näköjään toistaa itseään.
Sisustussuunnittelijaparat kun eivät keksi enää muuta, niin palaavat aina ajassa taakse päin ja tuovat esille vanhaa uutena.
Nyt pakittavat selvästi sinne 1970 luvulle, jolloin näki näitä, ah nyt niin muodikkaita, synkähköjä sisustusvärejä. Nyt on taas muka muodikasta sisustaa, ruskeilla yms maanläheisillä sävyillä. Vaikka 80 luvulla, vihjailtiin esim. ruskean olevan niin masentava ja melankolinen ja pimentävä sävy sisustamisessa. Näin sisustussuunnittelijat sen silloin lyttäsivät. Jotta saivat tuoda kehiin 80 luvulla, raikkaina utuuksina.
Imelän persikan ja lohenpunaisen ja mintunvihreät sävyt, räväkkää pinkkiäkään ei vältety.

Asunnot täyttyi, metallijalkaisista lasikalusteista, sekä muhkeista nahkakalusteista ja rottinkikrääsästä, seiniä koristi suuret viuhkat. Näiden jälkeen siirryttiin hillitympiin sävyihin. Tuli mustavalkoinen sisustustrendi joskus 90 luvulla. Nämä kaksi väriä hallitsi yksitoikkoisesti monien koteja. Mustavalkoisuus kun hävisi.
Kokomustamuoti jäi hetkeksi vielä kummittelemaan. Kammottavia kokomustia ikkunanverhoja sängynpeitteitä, valaisimia. Kokomustaa piti olla kuin hautajaisissa, ihan kaikkialla, jopa lastenhuoneessa.
Kokomustana alettiin myymään myös lastenvaunuja ja babysittereitä.
Mustaan saatettiin sisustuksessa liittää, dramaattista verenpunaista, tai lilaa.
Kodeista tuli varsinaisia"goottimörkölöitä"
Umpimustat kiiltäväointaiset keittiöt, kaapistojen alle upotettuine led.valoineen, ei näyttäneet kodikkailta.

Kun nämäkin sitten nyrpisteltiin vanhanaikaisiksi mauttomuuksiksi.
Sisustussuunnittelijat keksivät maalaisromanttisen sisustustyylin.
Kaivettiin esille se pelkkä valkoinen.
Kaikkialle puhdasta valkoista ja pitsiä ja röyhelöä, tilkkupeitteitä, kupariastioita.
Kaikenlaista mummolakamaa sinne tänne. Kahvimyllyjä ja posliiniastioita.


Tietysti kodit kalustustettiin myös, aidoilla, tai vähemmän aidoilla talonpoikaiskalusteilla. Puusohvia piti olla ja korkeapäätyisiä, ikivanhoja, sivustavedettäviä puusänkyjä etsittiin kuumeisesti. Se oli monelle nostalgista paluuta lapsuuteen, vitriinikaappien posliiniastiastoineen ja aplikoituine valkoisine röyhelöverhoineen ja räsymattoineen.
Tätä vitivalkoisuutta yritettiin sitten piristää hennoilla pastelliväreillä.
Huvittavinta oli, se vanhan patinoituneen roinan ihanointi. Jota etsittiin tuomaan sisustukseen lisää entisajan tunnelmaa. Kulahtaneen näköisiä puisia esineitä, joista on maalipinta kulunut ja mustuneita emalilävikköjä ja ruostuneita aterimia jne.
Joillakin tämä valkoisella sisustaminen lähti suorastaan käsistä. Jopa saunat, lauteineen oli vitivalkoisia. Voi sitä pyykkäämistä ja pyyhkimistä. Valkoinenhan on niin arka sisustusväri.
Etenkin lapsiperheiden arjessa.

Mutta nyt siis. Sisustusasiantuntijat sanoo maalaisromattisen sisustusmuodin olevan teennäistä ja epämuodikasta ja auttamattomasti ohi. Hankiutukaa siis nopeasti eroon kaikesta valkoisesta nostalgisesta roinasta. Mikäli haluamme olla tosi muotitietoisia sisustajia?
Nyt käytämme sisustuksessa, paljon ruskeaa terrakottaa ja beigeä ja tummaa vihreää.
Kallistumme samalla hieman rustiikkimaiseen tyyliin ja hankimme kotiimme, taljoja ja
peuran, tai poronsarvia sinne tänne. Täytetty eläinkin voisi sopia johonkin nurkkaan.
Matotkin voi taas olla 70 lukulaisia pörröisiä paimentolaismattoja. Laitamme myös kotiimme yksi tai kaksi huomiota herättävää ja katseenvangitsevaa yksityiskohtaa.
Jota sitten itse ja kaikki muutkin töllöttävät herkeämättä.

Ehkäpä kiinnitämme seinälle vanhoja kelopuita. Teemme siis jotenkin, sen yhden seinän huomiota herättäväksi, vaikkapa liimaamalla sen täyteen kuusenkäpyjä.
Tai trendikästä voisi olla raahaata keskelle lattiaa, vaikkapa suuri kivilohkare, jonka päälle voimme asettelella, harmaata jäkälää ja ruskeita kynttilöitä, petroolinsinisiin metalliverkkolyhtyihin. Keittiössä voi olla, terrakotan, ehkä jopa oranssin, tai ruskean sävyiset keittiökaapistot.
Mustat, tai tummansiniset kalusteet ja turvallisen beiget seinät. Kaikkea tätä, kruunaa muutama peikonlehdenkokoinen viherkasvi. Tietysti terrakotan värisessä ruukussa.
Kalusteissa ja valaisimissakin pitää olla, taas kromia ja metallia, ripauksia sieltä kauhealta 80 luvulta. 70 luvulta paluun tekee sitten. Mielummin vihertävät, valtavakuvioiset verhot ja kasviaiheiset tapetit.

Kommentistani varmaankin huomaatte, mitä mieltä olen sisustussuunnittelijoiden suosituksista ja ideoista. Joiden mukaan jotkut meistä orjallisesti sisustaa kotejaan.
Kaikki ne sisustustuotteet, joiden sisustussuunnittelijat, tai sisustuslehtien toimittajat kertovat olevan olevan nyt muotia.
Niiden hinnathan pomppaa heti taivaisiin. Koska luotetaan siihen, että niitä tullaan tukkaputkella heti kyselemään ja ostamaan. Aivan sama, maksoi mitä maksoi.

13

363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oletusarvo

      Makuuhuoneessa ei tarvita tyynyjä ja torkkupeittoja läjäpäin. Kun illalla väsyneenä haluaa kaatua sänkyyn, kuka jaksaa laittaa niitä jonnekin nurkkaan. Onko niillä tarkoitus käydä tyynysotaa? Makuuhuone pitää rauhoittaa kaikelta turhalta toiminnalta, että voi keskittyä olennaiseen. Niitä on ainakin kaksi seikkaa meidän perheessä.

    • omapahanonasiansa

      Mitenkäs tuntuu kuin vuosikausia olisi junnattu näissä haaleanvaaleissa väreissä. Sisustuslehtien kodeissa toistetaan samaa kaavaa. Valkoista, harmaata, "piristeenä" joku vaalea puupenkki...Keittiöntuolit kuin baareissa valkoista muovia, ihan takamus hikoaa niitä katsoessa. Enkä sitten ikikuunaan laita seinälleni niitä englanninkielisiä elämänohjeita, HOME jne.

      • samaamieltä111

        Aivan raivostuttavan tylsä sisustustyyli. Eletään musta-valkoisessa ja muutamassa harmaan sävyssä. Väriä haetaan muumimukeista ja vallilan verhoista. Tosi tylsää, sielutonta, masentavaa.


    • Omat.ideat

      Voitaisiin tosiaankin vähän järkeä käyttää sisustusgurujen tyrkyttäessä hintavia ja kummallisia ideoitaan. Koetetaan löytää se oma ja itselle mukava sisustustyyli.
      Ei olla trendien perässäjuoksijoita.

      • Makuasioita

        Joo, näitä siustussuunnittelijoita alkaa olla jo joka oksalla ja eniten ottaa päähän, kun heillä on pokkaa tuomita jokin sisustus ikäänkuin vääräksi. Jos joku laskee, että yks yks on kolme, niin sen voidaan sanoa olevan väärin. Mutta jos joku tykkää punaisesta, eikä se ole trendikästä, niin miten voidaan olla sitä mieltä, että on väärän värinen seinä, tai ei ole tätä päivää. Sisustaminen on kivaa ja sitä voi tehdä kuka tahansa oman mieltymyksensä mukaan. Vinkkejä saa paljon lehdistä netistä, mutta sisustussuunnittelijoiden aika taitaa olla ohi. Ilmankin tulee todella hyvin toimeen. Oletteko muuten laittaneet merkille, että suurin osa sisustussuunnittelijoista on hyväpalkkaisten herrojen kotirouvia, jotka kynsien viilauksen välissä ovat siirrelleet maljakoita pöydältä toiselle ja käyneet välillä shoppailemassa. Ja melkein sillä jo pätevöityneitä sisustajia.


    • Eiorjana

      Ollaan huomattu.

    • Onko.tämä.järkevää

      Tässä taas uusia ohjeita, vai sanoisinko, "määräyksiä" sisustusmuotitietoisille.
      https://www.is.fi/asuminen/art-2000005958683.html

      Kirjoitin tuon avaukseni, tähän ketjuun viime keväänä. Olen edelleen seurannut huvittuneena sisustussuunnittelijoiden niksejä ja ehdotuksia ja informointia siitä, mikä on nyt sisustuksssa muodikasta ja mikä ei.
      Kuten aloituksessani mainitsin. Sisustussuunnittelijat vaihtelevat vain eri aikakausien villityksiä ja värimaailmoita, keksimättä mitään uutta. Ideoita kaivetaan menneiltä vuosilta.
      Sisustustrendejä tuomitaan vuoroin mauttomiksi ja vanhanaikaisiksi ja kohta taas samoja tyrkytetään huippumuodikkaina.

      Esimerkiksi 80 luvulla ns."muodissa olleet" Persikan sävyt ja rottinki, ne tuomittiin viime vuosina auttamattoman vanhanaikaisiksi. Jopa aivan karmeiksi sisustuksessa. Kuten myös tapa, että tavaroita oli esillä. Kaikki piti visusti piilottaa näkyviltä kaappeihin ja laatikoihin.
      Modernin kolkkoa ja minimaalista ja avaraa piti olla. Oli jos jonkinlaisia, kääntyviä ka pyöriviä kaappeja. mihin survottiin keittiövälineitä ym. tavaraa piiloon.

      Sallittehan minun nauraa? Jos luette laittamani linkin. Huomaatte, että nythän yhtäkkiä persikan sävyt ja rottingit onkin taas suurta muotia sisustuksessa.
      Kuten myös se, että esimerkiksi keittiöissä pitää kaikki ripotella avohyllyille ja näkyviin.
      Mahdollisimman paljon kaikkea roinaa ja kippoa, pannua ja kattilaa näkyville.
      Saanko lisätä tähän seuraavan huomautuksen? (keräämään myös pölyä)
      Keittiöidenhän ei pidä olla enää valkoisia, eikä kiiltäviäkään. Nyt palataan 70 luvun pimeän, hämäriin tummiin puunsävyihin ja muihin tummiin sävyihin, kuten jonkinlainen vauvankakan keltainen, tai terrakotan, tai kuparinsävyt. Voisinpa melkein sanoa, jos et olisi 70-80 luvulla tehnyt mitään muutoksia sisustukseen. Nyt sisustuksesi olisi taas huippumuodikas.

      Anteeksi nyt innokkaat sisustajat, mutta kyllä minua naurattaa tälläinen.
      Etenkin se, että joku todellakin juoksee ostoksilla hikipäässä, näiden sisustusgurujen ohjeistamana. Heti mennään ostamaan kaupat tyhjiksi marimekon mukeista ym. jotka sisustuslehtien sisustusasiantuntijat kertoo olevan nyt trendituota. Nehän viedään käsistä, sanoo kauppias ja saa näin, pikku huijauksellaan yllytyshullut ostamaan kaupan tyhjäksi.
      Kaikki menee kaupaksi, olipa kyse kuinka älyttömästä tuotteesta tahansa.
      Kunhan sen vaan sanotaan olevan nyt suurinta muotia.
      Toki ne tuotteet on saatava jokaisen, joka haluaa olla huippumuodikas sisustaja.

    • Syrjäydynjahäpeän

      Voi kamala miten vanhanaikaiselta näyttääkään mun kasariaikaan jämähtänyt koti.
      Eihän tänne uskalla edes kutsua ketään kylään.

    • Anonyymi

      Itse en oikoen löydä muöe sitä vain yhtä tyyliä. Kyllä sen huonekalun ja muutkin sisustustuotteet ja kodinkoneet löytää helposti mitkä miellyttää silmää.

      Sitä voi aika vauhdilla selata nettikauppojakim ja kirppikisllä sama juttu etä aika reippaasti menen läpi kirpparin ja kyllä jos jotain kiehtovaa siellä on niin sen huomaa heti et ei tarvi alkaa miettimään sopisko vai ei.

      Mikro mulla on valkoinen ja kahvinkeitin perus moccamaster. Haluisin vähän väriä keittiöön kodinkoneidenkin osalta ja nyt kun moccamastereitakin saa erivärisinä niin ajatus vaihdosta kiehtoo..ei sen pakko ole se olla myös esim. Smeg kiehtoo.

      Ostan sellaisen huonekalun mikä silmää miellyttää enkä toljota mitä materiaalia on. Nojatuoli pitäisi ostaa seuraavaksi missä olisi hyvä istua. Jyskin gedved tuolia testasin niin oli hyvä istua. Istuinsyvyys saisi ehkä olla omaan makuun vähän syvempi. Väri olis tummanharmaa mitä tuolilta ehkä haen ja se olisikin ja tulisi olemaan ainoa harmaa huonekalu kotonani.

      Valkoistakin on hemnes sohvasänky ja lastenhuoneen kerrossänky ja 40-luvun arkku minkä olen ajatellut maalata ehkä kalkkimaalilla joksikin en tiedä. Ehkä joku vaaleansininen tms. Ei ainakaan ruskea tai musta tai harmaa.

      Kuitenkin mun sisustuskedsa pitää olla sitä väriäkin ettei ole pelkkää tummaa ja vaaleata. Mitään väriä ei saa olla liikaa.

      • Anonyymi

        No älä nyt ainakaan kalkkimaalilla maalaa sitä arkkua, vaan käytä jotain oikeaa huonekalumaalia, jos se täytyy maalata. Jotain missä on kaunis, puolikiiltävä pinta. Noilla liitumaaleilla ei oikein voi maalata muuta kuin seiniä. Eivät todellakaan sovellu huonekaluille. :D


    • Anonyymi

      Meidän kotiin on nyt tilattu sisustussuunnittelu taiteilija Naomi Mesiniltä että ainakaan hänen kohdalla ei olisi haittaa vaikka vähän toistaisikin itseään:D Siitä on yli 12 vuotta kun hän teki ja osittain toteuttikin aivan ihanan suunnittelun silloiseen sinkkuboksiini Tampereelle:D Tuolloin olin saanut hänestä tietoa lehtijutun pohjalta, jossa hän kertoi sisustustöistään ja muutoin taiteestaan. Niin paljon tuli ihastusta erityisesti asuntoni värimaailmasta ja jännittävästä maalauksesta jonka Naomi toteutti vuoteeni päätyseinälle että keväällä jo kyselin jos Naomi voisi tehdä suunitelman kotimme kolmeen huoneeseen, joissa on nyt täysremontti käynnissä. Eli toiveissa sellainen sisustus joka sopii talomme muuhun tyyliin ja värimaailmaan. Rakennustöiden on määrä valmistua jouluksi, Suurena plussana nykytilanteessa myös se että Naomi on myöskin ammattipuutarhuri että jahka saadaan tuo sisustuspuoli kuntoon aion teettää hänellä myös suunnitelman pihaamme. Todella mutkatonta ja sangen hauskaa on hänen kanssa yhteiistyö:D Johtuuko siitä että on näkijä mutta silloin jo vuosia sitten oivalsi aivan hetkessä minkätyyppistä henkeä asuntooni halusin. Tulevalla viikolla pidämme nyt palaveeria että odotan oikein innolla:D

    • Anonyymi

      Minua kiinnostaisi... tarvitsisin todella apuja kun olen jämähtänyt johonkin todella tylsään enkä osaa oikein mitään tehdä, aina tulee hankittua jotain ihan älyttömämn mummomaista ja kuitenki haluaisin jotain sellaista millä saisin vieraat huokaileen että onpa kaunista niin kuin niissä television sisustusohjelmissa.... mietityttää vaan että miten kallista siitä tulisi jos ottaisi suunnittelijan että minkäverran tuo Naomi suunnittelustaan veloittaa?

    • Anonyymi

      Minun kotiin on suunnitellut yläkerran tiloja uusiksi ja pidin hyvin kohtuuhintaisena. Todella paljon valoisammaksi ja toimivammaksi muuttui kun aiemmin en osannut sinne oikein mitään sijoittaa kun talon harjakaton vuoksi oli sellaista matalaa tilaa osa. Nyt sielllä on kaunis makuutila josssa lapsenlapseni haluaa aina nukkua vierailullaan ja todella tarpeeseen tullutta kaappitilaa. Portaikon yläpäähän Naomi suunnitteli kauniin pienen oleskelutilan ja värisävyt on niin hienosti toteutettu että ei näytä ollenkaan siltä kuin yläkertaaa olisi remontoitu jälkeenpäin, mikä oli toiveeni kun remonttia toteutettiin. Kyllä suosittelen. Tekee ihan omaa suunnitelmaa eikä ole kiinni missään muotivillityksissä ja trendikalusteissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe