Pormestarimalli Sysmäänkin

Mielenkiintoinen artikkeli MTV uutisissa:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pormestarista-paasee-halvalla-eroon-professori-sopii-jopa-paremmin-pieniin-kuin-suuriin-kuntiin/6916890#gs.CLwXENQ

Pormestarimalli sopisi Sysmäänkin täydellisesti, koska:

1) Nykyiselle kunnanjohtajalle ei olisi silloin tarvetta - kuten ei tule olemaan muutenkaan maakuntauudistuksen jälkeen koska se myötä kunnan/kunnanjohtajan tehtävät vähenevät 85% prosentilla (3/4 osalla) - vain 25% nykyisistä kunnan tehtävistä jää jäljelle.

Kunta-alan asiantuntijan mielestä pieni kunta ja pormestari on hyvä ratkaisumalli tilanteessa, jossa kuntakenttää odottaa lähivuosina suuri myllerrys sote- ja maakuntauudistuksen merkeissä.

Pormestari sopii jopa paremmin pieniin kuntiin kuin suuriin. Kunnan rooli muuttuu sote- ja maakuntauudistuksen myötä. Tulevaisuuden kunnissa tarvitaan toisenlaista otetta johtamiseen, Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden professori emeritus Aimo Ryynänen arvioi.

2) Pormestarista pääsee tarvittaessa helposti ja halvalla eroon:

Puolangalle valittiin pormestari kolme viikkoa sen jälkeen, kun tiet erkanivat kunnanjohtaja Esko Rautiaisen kanssa huhtikuun lopulla.

Puolangan tapauksessa kunta hyödynsi kunnanjohtajan kanssa tehtyä johtajasopimusta, joka tuli maksamaan 12 kuukauden palkan erokorvauksen muodossa. Pormestarista eroon pääseminen on selvästi helpompaa ja halvempaa.

– Jos pormestarin roolista joudutaan kunnassa käymään tiukkaa keskustelua, niin pormestari on helposti vaihdettavissa. Valtuuston enemmistöpäätös riittää siihen, Ryynänen huomauttaa.

3) Pormestari on halvempi ratkaisu kuin kunnanjohtaja:

Puolangalla kunnanhallituksen puheenjohtajan paikalta pormestariksi nousi Harri Peltola (kesk.). Hän pitää ajoitusta muutokseen järkevänä myös kuntatalouden näkökulmasta. Kunnanjohtaja on yleensä kunnan kovapalkkaisin työntekijä, eikä tuplamiehitykseen etenkään pikkukunnissa ole varaa.

– Ainoa järkevä tapa kokeilla tätä mallia on siinä vaiheessa, kun kunnassa ei ole kunnanjohtajaa valittuna. Muussa tilanteessa vaihdos olisi aiheuttanut ylimääräisiä kustannuksia, kun entiselle kunnanjohtajalle olisi pitänyt järjestää muita tehtäviä. Näin pienellä kunnalla ei ole sellaiseen varaa, Peltola pohtii.

4) Päteviä hakijoita kunnanjohtajiksi ei pikkukuntiin meinaa löytyä:

Puolangan tapauksessa perusteltiin pormestarimalliin siirtymistä muun muassa sillä, ettei pieniin kuntiin enää riitä päteviä ja sitoutuneita hakijoita avoinna oleviin kunnanjohtajan virkoihin.

5) Pormestari valittaisiin 4-vuotiskausiksi vaaleilla:

Nykyisen kuntalain mukaan pormestarin valitsee valtuusto. Emeritusprofessori Ryynäsen mielestä parempi tapa olisi antaa valta kansalle.

– Toivottavasti tulevaisuudessa pormestarit valitaan suorilla vaaleilla (kuten Helsingissä). Se lisäisi demokratiaa, ja kuntalaisilla olisi vaikutusvaltaa valintaan enemmän. Nykyjärjestelmässä äänestystulos vääristyy, kun äänestetään yhdellä lapulla kahta asiaa, Ryynänen pohtii.

8

457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ääniMikalle

      Juu, maakuntauudistuksen toteutuminen ja käytäntöönpano osuu aikalailla nykyisen kunnanjohtajan eläkkeelle siirtymisen aikaan. Pormestariksi voidaan sitten valita Järvisen Mika, sillä näin suorissa vaaleissa tulee käymän, ja varmasti hän on paras vaihtoehto siihen hommaan.
      Itselläsi ei ole mitään mahdollisuuksia.
      Hyvä kun otit asian esille, voidaankin jo alkaa lobbaamaan Mikaa.

      • Joo, en toki ole itse pyrkimässä mihinkään kunnallisiin tehtäviin - se nyt on aivan selvä. Sysmäläiset varmasti valitsee viisaasti itselleen parhaan mahdollisen Pormestarin - varteenotettavimmat vaihtoehdot taitaa olla: bussikuski, gangsteri tai rapajuoppo.

        Maakuntauudistuksen jälkeisessä pormestarimallissa on sekin hyvä puoli että on täysin sama kuka pormestariksi valitaan koska tehtäviä ja valtaa päättää kuntalaisten asioista on niin vähän.

        Pormestarin tulee päätoimenaan miettiä riittääkö kunnan rahat katuvalojen päällä pitämiseen vai ei - pannaanko tänään katuvalot ON vai OFF. Kuntalaisillehan se on ihan sama palaako ne katuvalot vai ei: meininki Sysmässä on muutenkin niin pimeää.


    • Kokoonjapakoon

      Sitä tulit niinku päättäneeksi että maakuntauudistus tulee. Eiköhän se ole niin että mikäli tulee, ei täällä tarvita pormestaria eikä kuntapäättäjiä, yksi päätoiminen PersaukinenPaskanjauhaja hourailuineen riittänee oikein mainiosti.

      • Eiköhän se maakuntauudistus kuitenkin tule koska te Kokoomus ja KEPU päättäjät niin tahdotte tapahtuvan - diilit on jo suhmuroitu.

        Harmi vaan että pienille Sysmän kaltaisille kunnille maakuntauudistuksesta ei seuraa mitään hyvää - muuta kuin se että kunnanjohtajan tehtävän voi lopettaa tarpeettomana. Säästöä sekin näin "taloustalkoiden" aikana.


    • Sysmä-HyväPaikkaElää

      Aikalailla halveksit kuntamme virkamiehiä, oletkos itse niin paljon parempi? Mitäs hommia olet täällä Sysmässä tehnyt, vai kelastako rahasi nostat?
      Aika vaikea ymmärtää miksi noinkin päteväksi itsensä kokeva tyyppi roikkuu täällä pimeässä Sysmässä, lähes täyspäiväisenä moittijana ja omaan pesään paskojana... taikka no joo, joka kyllällähän vähintään yksi pitää olla.

      • anmunkaikkikestää

        Kun ei oikein ura ollut urkeneva siellä Kiinassa niin täytyihän se tulla kotiin äidin helmoihin loisimaan ja itseään ylistämään. Miten me oikein tulimmekaan toimeen ennenkuin tuo suuri pelastaja kaukomailta saapui meitä ohjaamaan ja opastamaan, kyllä meidän nyt täytyy olla kiitollisia ja nimetä hänet vaikkapa "Vuoden köpsäksi", ellei peräti kahden.


    • Brunbergsbaakkels

      Niin siis meillä Sysmässähän on käytännössä ollut pormestarimallin kaltainen sekasikiöhybridimallinen hallitsemishimmeli nyt jo viimevaltuustokaudelta saakka.
      Käytännössähän tuo pormestarimalli toimii niin, että kunnan/kaupunginjohtaja korvautuu pormestarilla, jonka toimenkuva vastaa lähinnä siis kunnanhallituksen puheenjohtajan toimenkuvaa.
      Jokainen vähänkin Sysmän tapahtumia seurannut havaitsee, että meillä on käytännössä tämä malli käytössä. Meillä nyt vaan sattuu se "pormestari" olemaan kj kh:n pj- mallinen aviopari. Kaksi henkilöä yksi "virka".

    • Kylläkansatietää

      Kaikki valmistelu avoimemmaksi ja EK takaisin johtoon kun ei sitä maakuntamallia kuitenkaan tule.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      66
      3193
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      548
      3026
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2295
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1992
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1815
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      305
      1805
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1592
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      102
      1302
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1218
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1205
    Aihe