Aihe

Roadtrip USAssa (vegas, LA, san fransisco)

srusr3

Olisi työmatka syksyllä Vegasiin ja ajattelin yhdistää sen lomaan. LA ja San Fransisco kiinnostaisi koska eivät ole kovi kaukana. Mikä olisi järkevä tapa liikkua kohteiden välillä? Roadtrip kyllä kiinnostaisi, onko kellään kokemuksia auton vuokrauksesta näillä alueilla?

Muutenkin otan vastaan vinkkejä liikkumiseen ja majoitukseen näillä alueilla. Todennäköisesti joudun lopuksi palaamaan Vegasiin jotta työnantaja maksaa lennon takaisin.

6

351

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • twrp

   Terve!

   On tuo lenkki tullut ajeltua viimeksi vuonna 2017, reittinä silloin Los Angeles - Las Vegas - San Francisco - Los Angeles. Reitti tuli ajeltua yksinomaan huikeiden maisemien vuoksi, joten jos se riittää perusteeksi liikkumismuodolle, niin ehdottomasti auto alle.

   Auton vuokraus ei voisi olla paljon helpompaa, on aivan naurettavan halpaa (kuten myös polttoaine) ja tarjontaa riittää. Vegasin kentästä en tiedä, mutta ainakin Los Angelesin lentokentältä on ilmaiset bussikuljetukset autovuokraamoihin. Palvelu pelaa ja on takuulla turistiystävällistä. Tsekkaa varausehdoista haluavatko auton tankattuna takaisin vai kuuluuko tankillinen vuokrahintaan, jolloin ei luonnollisesti kannata kovin täytenä palauttaa. Jos käy niin, että pitäisi olla palauttaessa täynnä mutta jääkin tyhjäksi, on sakot per litra silti vähemmän kuin suomen pumppuhinnat. Tällöin laskuttavat luottokorttia jälkikäteen, kysymättä.

   Automaattisia tietulleja varten autoissa on lähettimet, jolloin tullit menee suoraan luottokortilta. Poikkeuksena ainakin San Franciscoon johtava Bay Bridge (ei se kuuluisa), jolle ei ainakaan silloin kelvannut kuin käteinen. Fiilis jäi, että yleisesti ottaen Kaliforniassa on tietulleja paljon vähemmän kuin esimerkiksi Floridassa. Floridan reissun jälkeen niitä tulleja rokotettiin kortilta tipoittain nelisen kuukautta reissun jälkeen.

   Välimatkat on niin pitkät (varsinkin Vegas-SF ja SF-LA), että kannattaa ottaa vuokra-auto malliston yläpäästä, ehdottomasti ilmastoinnilla varustettuna koska Mojavessa on varsinkin loppukesästä todella kuuma. Avoauton voit siitä syystä unohtaa saman tien. Veekasit on nykyään harmittavan vähissä, mutta jostain SUVista sellainenkin löytynee. Jos tulo- ja lähtölennot on samasta kaupungista, on luontevaa myös ottaa ja jättää auto samaan kaupunkiin niin säästää $500 jättömaksun. EU:n lipulla varustettu ajokortti riittää (tietty ikää oliko väh. 25v) ja luottokortti vaaditaan. Mielestäni nämä kaikki vähänkään uudemmat, luottokorttikokoiset ajokortit on just näitä eeuu-kortteja. Toimivat muuten myös usein henkkareina.

   Autovuokraamoista ainakin Alamolla on loistava lisävaruste tarjolla nimeltä TravelTab, jossa on Google Maps-pohjaisen navigoinnin lisäksi kiinteä nettiliittymä, josta voi jakaa netin myös omille laitteilleen.

   Vegas-San Francisco reitille on ainakin pari mahdollisuutta; Joko Sierra Nevada kiertäen Central Valleyn kautta tai pohjoisen kautta Death Valleyn ja vuoriston yli (tie 120). Kun itse kävin, niin pohjoinen vuoristoreitti oli vielä lumitilanteen vuoksi suljettuna, joten otin maaseutureitin Central Valleyn kautta. Ei ollut huono tuokaan. Matkalla kannattaa pysähtyä päiväksi Mariposassa (ota tällöin tie 99), jos kiinnostaa käydä Yosemitessa. Vegas-Mariposa on jo päivän reissu, noin 800 km. Jos valitset vuoristoreitin, on matka hieman lyhyempi, mutta vastaavasti tie on hitaampi ajaa, joten ajallisesti ehkä samoissa. Vuoristoreitin tapauksessa harkitse ehdottomasti automaattivaihteistoa. Central Valleyssa on bensa-asemia niin tiheässä, että polttoaine ei lopu kesken, Sierra Nevadan ylityksellä vähän vähemmän.

   San Franciscoon saavuttaessa kannattaa ottaa rattiin tuore kuski tai sitten tosiaan huilata yö lähistöllä, kuten esim. tuolla Mariposassa. Matkalla on nähtävää niin paljon, että aivot jumittaa varmasti. Kadut on San Franciscossa todella kapeat ja liikenne itäeurooppalaisempaa kuin muualla Kaliforniassa, joten kannattaa pysyä skarppina. Autolla ei SF:ssä tee muutoin mitään, varaudu ryöstöhintaiseen majoitukseen ja pysäköintiin. Alcatraz on mukava paikka käydä, samoin ajaa Golden Gate (se kuuluisa) pari-kolme-viisi kertaa päästä päähän. Päivä menee helposti, useampi päivä alkaa kysymään jo budjettia.

   San Franciscosta Los Angelesiin on taas kaksi mahdollista reittiä. Jos on kiire, ota Interstate 5. Tällöin matka taittuu seitsemässä tunnissa noin 120 km/h keskinopeudella muun liikennevirran mukana. Jos ei ole kiire, suosittelen tietä nro 1. Tämä menee rantaa pitkin; maisemat on jälleen hyvät mutta aikaa menee. Välistoppia suosittelen jälkimmäisen tapauksessa Pismossa. Losissa kannattaa majoittua rantaan, Santa Monicaan tai Veniceen. Autoilu Losissa on yhtä juhlaa; Kadut ovat leveät, liikennekulttuuri särmää ja rauhallista ja maisemat ne mitä todennäköisesti Losista odotat. Majoitusvaihtoehtoja löytyy, kuten myös hintahaarukkaa.

   Losista Vegasiin on vähän tylsempää, kohokohtana ehkä Cajon Pass. Reittivaihtoehtoja ei juurikaan ole. Aavikko on itsessään nähtävyys, mutta varaudu jälleen keliin. Loppukesästä on odotettavissa aivan jumalattoman kuumaa, mutta hiekkamyrskyjä vähemmän. En tälle pätkälle osaa oikein muuta vihjata.

   Olisiko näistä alkuun!

   • Käynyt

    Kuinka mahdottomana pidät avoautoa? Avo Mustang V8:lla on haaveena, kun seuraavan kerran pääsee tuonne.


   • twrp
    Käynyt kirjoitti:

    Kuinka mahdottomana pidät avoautoa? Avo Mustang V8:lla on haaveena, kun seuraavan kerran pääsee tuonne.

    Riippuu tosiaan aika paljon vuodenajasta ja missä/kuinka paljon tarkkaan ottaen ajelee. Eihän toki V8-avoautoa reteempää olekaan, jos meinasit vaikka Venicen ja Santa Monican väliä tai Stripiä ajella ilta-aikaan. Mojaven/Vegasin lämpötilat kesällä (reilu 40 astetta varjossa) ja Nevadan auringon antelias UV-säteily alkaa olla jo ainakin itselle niin rajut, että pelkkä lippis ei enää tahdo riittää mikäli kokonaisen päivän ajatteli matkaa taittaa.

    Muuten, noita haaveitahan saa vuokrattua lyhyemmällekin aikaa. Challenger Hellcat näyttäisi lähtevän kuudeksi tunniksi vuokralle 400 taalalla sisältäen 250 mailia ajoa.


  • Käynyt

   Kun teet matkasuunnitelmia, muista että USA:ssa käytetään maileja, ei kilometrejä. Etäisyydet ovat yllättävän pitkiä. Oma road trippimme alkoi LA:sta, päättyi San Franiin ja jätimme Las Vegasin suosiolla pois, mutta suunnittelemasi reitti on täysin mahdollinen.

   Tiestö on hyvässä kunnossa. Se ei ole ollut sitä aina, mutta muutama isompi siltaonnettomuus pysäytti ja infra on nyt hyvällä tolalla, joten matkanteko on joutuisaa.

   LA:n sijaan kannattaa harkita San Diegoakin. Monet pitävät sitä parempana vaihtoehtona, mutta LA:ssa on toki Universalin ja Paramountin studiot ja Disneyland. Jos on mahdollisuus vain yhteen isoon kohteeseen, pidän parhaimpana Universalin. LA:ssa on no go alueita, joita kannattaa oikeasti välttää. E löytyvät netistä.

   San Fran oli meille pettymys. Täynnä narkkeja, koko kaupunki kuoli ilta yhdeksältä ja käsittämättömän kylmä. Paikallisilla oli villakangas- tai untuvatakki iltaisin. Olimme heinäkuussa ja meille kerrottiin, että lämmin jakso osuu yleensä myöhäiseen syksyyn. Kaupungista ei tarvitse ajaa kuin parikymmentä mailia sisämaahan ja ilmasto muuttuu täysin.

   Jos menet viinialueille, on useampia vaihtoehtoja. Kävimme heti LA:sta lähdetty-me pari tilaa Solvangin ympäristössä, jossa on kuvattu Side Ways ja olimme myöhemmin muutaman päivän Napassa. Seuraavalla kerralla otamme majoituksen Sonoman puolelta, palvelut tuntuivat olevan kompaktimmin.

   Kansallispuistoista valitsimme paikallisen ystävämme opastuksella Sequoian Yellowstonen sijaan. Ansell Adams museo jäi siis seuraavaan kertaan. Luonto on Sequoiassa uskomatonta ja palvelut on tehty autoilevallekkin turistille helposti saavutettaviksi. Sequoian keskellä on mielenkiintoinen hotelli Wuksachi Lodge, jossa on kiva ravintola. Jos aika antaa myöten, tuolla kannattaisi olla parikin yötä.

  • Tervetuloa tanne. Tuo miulle ruisleipaa mukanasi :)

  • Kaupoi

   Mites ketjun aloittajanmatka meni? Jouluksi Losiin, Grand Canyon ympäri, uusivuosi Vegasissa ja Friscon kautta Losiin luvassa..

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   111
   7417
  2. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   2025